Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Jaс лично не би купувал од Ледиком ... така да :) зависи најверјатно дали си спремен на ризик.
Не верувам дека имаш гаранција од Ледиком, колку што знам не добиваш ни сметка :)
У суштина немаш ни доказ дека си го купил од таму, a даваш 52К.

За мини-во би го земал најверјатно од iStyle.

Јас го земав мојот од Германија, ама освен Iphone другите телефони немаат гаранција интернационално. Ајфон е океј да земеш од ледиком.

Sent from my iPhone using Tapatalk

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Навистина едноставен начин за добивање апдејти. Thanks apple

HX2jFcl.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Незнам зашто имам впечаток дека поголем дел од профи кинематографи/фотографи на јутуб цепаат со iPhone или Pixel.

@vlavot топ се фотките, јас лично никогаш не зумирам да гледам поединечно пикслеите како изгледаат, битно ми е сликата да е ок, кога ја гледам на лаптоп или ТВ.

Како и да е ако ја споделиш на социјални мрежи ќе биде компресирана.
Незнам дали е и паметно да купуваш мобилен со цел да сликаш ноќни фотографии, претпоставувам дека има и луѓе на кои тоа им е многу битно.
Мене лично не :)

Ако си го земал со цел да сликаш ноќни фотогравии кои ќе изгледаат топ и на 300% зум ... изгледа iPhone не е најдобар избор, тоа би бил Шајоми со GCam.

Како и да е ... со здравје да си го служиш.

За камери вистински за да се споредат, поготово напредните квалитетни денешни камери, се споредуваат само со кроп, ќе се согласам дека е идиотски да се зумира 300-400% на фотка од 12MP, ама околу 100-150% е сосема во ред. Ако не зумираш, кинез од 150 евра ти е доволен, грото од камери ќе ти изгледаат топ без зум, и тогаш не сфаќам зошто по темава воопшто имаш дилема дали камерата на иП13 мини ќе ти е доволна, за твоја потреба буквално иПхоне 8 е доволен. Секако дека боите, баланс на бела, динамички опсег и слично можат да се оценат без зум, но за мене вистинска фотка е она која изгледа што поприродна, со што помалце изоштрување и пеглање на шум, уствари затоа го сменив S21U, не без задоволен од ноќна фотографија на главна камера токму поради истата причина која сега ја прави иПхоне, еве како демонстрација за што мислам, те молам кажи ми дека ова не е битно, и дека треба да си замижиме и да глумиме дека не постои?

S21U, night mode 135% crop,

S21U 135% Screenshot_3.jpg

MI11U GCAM night mode, 135% crop,

135% crop Screenshot_3.jpg

За тебе ова е неважно, и треба да бидеме задоволни од фотката на S21U, тоа сакаш да ми кажеш? :)

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
За камери вистински за да се споредат, поготово напредните квалитетни денешни камери, се споредуваат само со кроп, ќе се согласам дека е идиотски да се зумира 300-400% на фотка од 12MP, ама околу 100-150% е сосема во ред. Ако не зумираш, кинез од 150 евра ти е доволен, грото од камери ќе ти изгледаат топ без зум, и тогаш не сфаќам зошто по темава воопшто имаш дилема дали камерата на иП13 мини ќе ти е доволна, за твоја потреба буквално иПхоне 8 е доволен. Секако дека боите, баланс на бела, динамички опсег и слично можат да се оценат без зум, но за мене вистинска фотка е она која изгледа што поприродна, со што помалце изоштрување и пеглање на шум, уствари затоа го сменив S21U, не без задоволен од ноќна фотографија на главна камера токму поради истата причина која сега ја прави иПхоне, еве како демонстрација за што мислам, те молам кажи ми дека ова не е битно, и дека треба да си замижиме и да глумиме дека не постои?

S21U, night mode 135% crop,

Погледнете го атачментот 104928

MI11U GCAM night mode, 135% crop,

Погледнете го атачментот 104929

За тебе ова е неважно, и треба да бидеме задоволни од фотката на S21U, тоа сакаш да ми кажеш? :)

Не се согласувам баш со твоево мислење.

Имам дома S8 и S21, има разлика голема меѓу денските слики и особено видеата, за ноќе да не праиме муабет (иако ретко сликам ноќе).

Батеријата ми е отидена на S8цата.
Плус се осеќа голема разлика во брзината во споредба со S21.
Само дизајнот на S8 и големината ми е подобра во споредба со S21.

Мене телефонот ми е повеќе од камера, па гледам и други аспекти ... како големина, батерија, софт. подршка.

Генерациски S8 е со iPhone 8, така да мислам дека грешиш, има разлика во дневна фотографија.

Дефинитивно не се согласувам дека некое Редми за 150еур ќе има ист UX со iPhone 13, бидејќи стариоѕ има некој Redmi од пред 2 години ... тоа е пеин ин ди ес за користење.
Камерчето е солидно, за да слика бавчата, дрвцата и внуците ... али спор е телефонот упм, претпоставувам заради MiUI-то.

Стварно се надевав дека Samsung ќе го следат примерот на Apple за мини Galaxy, као на пример со пуњачот шо почнаа сите.

Као последно ...
"За тебе ова е неважно, и треба да бидеме задоволни од фотката на S21U, тоа сакаш да ми кажеш?" ... Да, јас лично сум пррзадоволен од камерата на обичниот S21
Мислењето е автоматски споено:

Еве слики/видеа со S21
Connecting...

За мене се топ, не сум ги зумирал.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.061
5.993

Незнам зашто имам впечаток дека поголем дел од профи кинематографи/фотографи на јутуб цепаат со iPhone или Pixel.

@vlavot топ се фотките, јас лично никогаш не зумирам да гледам поединечно пикслеите како изгледаат, битно ми е сликата да е ок, кога ја гледам на лаптоп или ТВ.

Како и да е ако ја споделиш на социјални мрежи ќе биде компресирана.
Незнам дали е и паметно да купуваш мобилен со цел да сликаш ноќни фотографии, претпоставувам дека има и луѓе на кои тоа им е многу битно.
Мене лично не :)

Ако си го земал со цел да сликаш ноќни фотогравии кои ќе изгледаат топ и на 300% зум ... изгледа iPhone не е најдобар избор, тоа би бил Шајоми со GCam.

Како и да е ... со здравје да си го служиш.
Сликање луѓе е обично предност на iPhone. Особено кога ќе се додаде HDR моментот е лудница. Имено:
View: https://i.imgur.com/kLWos8B.png

View: https://i.imgur.com/TAam9tM.png

Имам дома S8 и S21, има разлика голема меѓу денските слики и особено видеата, за ноќе да не праиме муабет (иако ретко сликам ноќе).

Мене телефонот ми е повеќе од камера, па гледам и други аспекти ... како големина, батерија, софт. подршка.

Генерациски S8 е со iPhone 8, така да мислам дека грешиш, има разлика во дневна фотографија.

Дефинитивно не се согласувам дека некое Редми за 150еур ќе има ист UX со iPhone 13, бидејќи стариоѕ има некој Redmi од пред 2 години ... тоа е пеин ин ди ес за користење.
Камерчето е солидно, за да слика бавчата, дрвцата и внуците ... али спор е телефонот упм, претпоставувам заради MiUI-то.

Стварно се надевав дека Samsung ќе го следат примерот на Apple за мини Galaxy, као на пример со пуњачот шо почнаа сите.

Као последно ...
"За тебе ова е неважно, и треба да бидеме задоволни од фотката на S21U, тоа сакаш да ми кажеш?" ... Да, јас лично сум пррзадоволен од камерата на обичниот S21

Еве слики/видеа со S21
Connecting...

Не се сложувам дека „некој Редми“ ќе е лош, зошто има Редми и Редми. Ако си сакал да поминеш најефтино можно и си земал катастрофа, тогаш да. Ама за нешто ситно над тоа Редми нуди фантастични талафони. Имено Redmi Note 7 би бил во близина на тие, и со GCam беше поддржан меѓу првите. Има одлични фотографии и најт мод и се. Не е спор заради МИУИ напротив, спор е заради процесорот кој е погрешно избран.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Сликање луѓе е обично предност на iPhone. Особено кога ќе се додаде HDR моментот е лудница. Имено:

Не се сложувам дека „некој Редми“ ќе е лош, зошто има Редми и Редми. Ако си сакал да поминеш најефтино можно и си земал катастрофа, тогаш да. Ама за нешто ситно над тоа Редми нуди фантастични талафони. Имено Redmi Note 7 би бил во близина на тие, и со GCam беше поддржан меѓу првите. Има одлични фотографии и најт мод и се. Не е спор заради МИУИ напротив, спор е заради процесорот кој е погрешно избран.

Појма неам друже кој беше ... кошташе 9000ден, од нептун го зема пред 2 години.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

HDR момент? Горниве 2 слики имаат тиња HDR кај иПхоне, втората не толку ама првата е тапа.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Јас сум убеден дека не е можно волку лоша слика да извадиле ни ми11 ни ип13. :)

Многу срања има на нет ... секоја будала добива глас, многу фејк срања.
Затоа у 21век имаш луѓе што мислат дека земјата е рамна.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Многу срања има на нет ... секоја будала добива глас, многу фејк срања.
Затоа у 21век имаш луѓе што мислат дека земјата е рамна.

Сликите се од DXO Mark, јас на нив не им верувам во нивните оцени, ама сликите се од соодветните уреди.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Уште една споредбад на најдобрите камери од iOS и Андроид ... vivo-во е подобар во потешките ситуации.
Као следнава сцена
1633702431220.png

1633702547504.png

Во добри услови и ноќе се тука негде ... пата пата, ствар на укус, oсвен за ултра-широка-та камера која е у секој дел од тестот подобра на Vivo-то.
За видеото пата пата ... мада као малку подобр бил ајфонот.

Извор: iPhone 13 Pro vs Vivo X70 Pro Plus: Camera Shootout of the Pro phones (xda-developers.com)

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
не е фер да споредуваш кропови на сензор од 12 мп наспроти 108, иако е бинуван. Се разбира дека ке има подобра резолуција и помалце мачканици. Земи спореди ја целосна фотографија. Боите и експозицијата ми се далеку побитни. Особено знаејќи дека не сликам фотографии со мобилен за на билборди да ги ставам, туку за на социјални мрежи.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Колку им е ужасна галеријата на XDA алал да им е. 3 секунди дур смени слика сум заборавил другата како изгледа.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Као последно ...

Еве слики/видеа со S21
Connecting...

Пред се еве уште еден што се согласува со мене

6:20 9:00 11:50 како за пример....oдвратна пластика + лош динамички опсег....

За другите аргументи,

Најверојатно не се разбираме ќе пробам уште еднаш.

1. Јас зборам за споредба на камери, ти збориш за споредба на телефони како целост.

2. Јас зборам за ноќни фотки, ти збориш за дневни фотки во кои ретко кој уред има проблеми, дури и буџет уреди се добри.

3. Не е работата дали има или нема разлика помеѓу S8 и S21, поентата е ДЕКА ако не правиш кроп, нема да имаш ДОВОЛНО голем бенефит од иПхоне 13 мини, за да платиш некои 700 ева за него, како што ти кажа @mdeni, за 250 евра имаш RN10P со Samsung HM2 сензор, сензор кој е на исто ако не е и подобро ниво од оној во иПхоне 13 про, а тек 13 мини......со тоа што нема OIS, но за преку ден со GCAM ќе кине, тоа што тој уред може да биде спор, да има багови не е она што јас го дискутирав, јас зборев стрикно за камерата.

4. За жал дојде денот во кој се поморив дека скоро никогаш во иднина нема да бидам задоволен од ниту еден уред без GCAM, она што сум го видел до сега од овие портови, е обично 2-3 генерации пред сегашните сток камери, затоа на темиве се чудите како јас сум еден од ретките кој критикува камери кои генерално вадат одлични слики, па така ќе признаам и ќе кажам дека компаниите си таргетираат нивна група на корисници, кои исто како и тебе не се замараат кој телефон извадил добар детал и има DSLR like процесирање, него која фотка е поубава за око, по колоритни слики и слично, но тоа не го менува фактот дека од технички аспект тие фотки се далеку од добри, (average at best!) и овие критики не се само за иПхоне овие критики се за сите брендови, тоа е тоа, во меѓу време, јас ќе останам да се тешам со замарање со портови и фотки кои се "инфериорни" на оние од иПхоне & Samsung како овие,

PXL-20211006-121043948-01.jpg

PXL-20211006-181833461-01.jpg

PXL-20211006-184200150.jpg

PXL-20211006-184449081.jpg

Шала на страна, секој кој е објективен, ќе види дека во овој пост, а и на претходната страна има фотки кои се безмалце DSLR квалитет, за другите, бидејќи за нивна среќа немале во рака комбинација на опасен хардвер + gcam ќе мислат дека имаат одлични камери на својот телефон и тоа е тоа :)

П.С. Цитирајте ме во оваа тема, не тука да не идеме офтопик.

Последна промена:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Пред се еве уште еден што се согласува со мене

6:20 9:00 11:50 како за пример....oдвратна пластика + лош динамички опсег....

За другите аргументи,

Најверојатно не се разбираме ќе пробам уште еднаш.

1. Јас зборам за споредба на камери, ти збориш за споредба на телефони како целост.

2. Јас зборам за ноќни фотки, ти збориш за дневни фотки во кои ретко кој уред има проблеми, дури и буџет уреди се добри.

3. Не е работата дали има или нема разлика помеѓу S8 и S21, поентата е ДЕКА ако не правиш кроп, нема да имаш ДОВОЛНО голем бенефит од иПхоне 13 мини, за да платиш некои 700 ева за него, како што ти кажа @mdeni, за 250 евра имаш RN10P со Samsung HM2 сензор, сензор кој е на исто ако не е и подобро ниво од оној во иПхоне 13 про, а тек 13 мини......со тоа што нема OIS, но за преку ден со GCAM ќе кине, тоа што тој уред може да биде спор, да има багови не е она што јас го дискутирав, јас зборев стрикно за камерата.

4. За жал дојде денот во кој се поморив дека скоро никогаш во иднина нема да бидам задоволен од ниту еден уред без GCAM, она што сум го видел до сега од овие портови, е обично 2-3 генерации пред сегашните сток камери, затоа на темиве се чудите како јас сум еден од ретките кој критикува камери кои генерално вадат одлични слики, па така ќе признаам и ќе кажам дека компаниите си таргетираат нивна група на корисници, кои исто како и тебе не се замараат кој телефон извадил добар детал и има DSLR like процесирање, него која фотка е поубава за око, по колоритни слики и слично, но тоа не го менува фактот дека од технички аспект тие фотки се далеку од добри, (average at best!) и овие критики не се само за иПхоне овие критики се за сите брендови, тоа е тоа, во меѓу време, јас ќе останам да се тешам со замарање со портови и фотки кои се "инфериорни" на оние од иПхоне & Samsung како овие,

PXL-20211006-121043948-01.jpg

PXL-20211006-181833461-01.jpg

PXL-20211006-184200150.jpg

PXL-20211006-184449081.jpg

Шала на страна, секој кој е објективен, ќе види дека во овој пост, а и на претходната страна има фотки кои се безмалце DSLR квалитет, за другите, бидејќи за нивна среќа немале во рака комбинација на опасен хардвер + gcam ќе мислат дека имаат одлични камери на својот телефон и тоа е тоа :)

П.С. Цитирајте ме во оваа тема, не тука да не идеме офтопик.

Во право си

Јас барав телефон мислам комплет уред, иначе да топ е тоа Џикемот.

Ќе стигне на 15ти миниво па ќе ви пуштам ако сакате слики од сите 3 (S8, S21 и Минито).

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Ова го чекав, еве потврда за апгрејд на батериите во тест со прилично идентични услови.

Сега може да се честита, мада апликациите т.е. анимациите во нив не се 120hz

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64

Ова го чекав, еве потврда за апгрејд на батериите во тест со прилично идентични услови.

Да само, анимациите вели дека се заклучени на 60hz, што мош со следниот апдејт ке ги отворат.
Сепак да батеријата е невозможно да ја истрошиш, трае и трае и трае, гледам пишуваат дека rog телефоните со 6000 mah, ги прави партали.

Според мене 13 pro особено 13 pro max, е најкомплетниот телефон на пазарот моментално.

Sent from my iPhone using Tapatalk

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту

Ping @TylerMkD за ова зборев пред некој ден

11 октомври 2021
12
6
Некој да не знае што е со овие огласи ? Сите се на истиов концепт со многу ниска цена и секој е огласен во различен град, ги има и на реклама5

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно