Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.193
1.196
Скопје
Влезете во Профил и во делот Тип на баркод скенер наместете Основен и ќе може да се скенира :)

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Да споделам јаболково искуство во скоро еден месец. Задоволен како работи самиот уред, солидна батерија. Викаат дека држел повеќе од S21U, но според мое искуство не е ништо драстично разлика.
Кога би споредил 60 vs 120Hz, нема некоја разлика огромна. Успеав да сменам рингтон, можам да кажам дека го научив скоро, без да барам по 1 мин кое каде стои... :D
Сега гледам, но да, цели зборови ми ги дава горе во предвидените. Пишувам на 3 јазици на телефонот/лаптоп, така да знае ефективно да ги менува :)
Најдов и јас, го управив ама морав да го гасам. Не знам зошто цело време ми даваше лоши сугестии и како оставам место ми пишува сосема трети зборови. Сеуште ми фали опцијата од SwiftKey. :)

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Дали некој се соочил со проблем при отварање на html фајлови од мејл со preview опцијата од самиот телефон?
Имено на Iphone 12 се обидувам да отворам html фајл пратен преку Yahoo mail апликација и истиот не се отвара, останува само бел прозорец или ќе даде информација дека нема интернет.
На сите други телефони што пробав си функционира ОК, а на интернет не најдов некое решение или можеби лошо го пребарувам проблемот.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Знаете шо приметив денес? Дека сите слики шо ги сликам имаат погрешно време на нив. Часовникот на телефонот ми е точен, пример моментално е 18:00 - ама ако сликам слика на сликата во инфо во stock photos апликацијата пишува дека е сликана во 19:00 часот.

Валјда сликите коа нема летно сметање на времето имаат точен часовник но безвеза е ова да не знае камерата да земе точно време од системскиот часовник. Гуглав за фикс ама вика дека рачно требало нешо да се мења и тоа не преку некои системски сетинзи туку преку едитирање на времето/часот за поединечна фотографија - а после коа ќе се смени саат валјда пак ќе биде пореметено. Апсурдно.

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Знаете шо приметив денес? Дека сите слики шо ги сликам имаат погрешно време на нив. Часовникот на телефонот ми е точен, пример моментално е 18:00 - ама ако сликам слика на сликата во инфо во stock photos апликацијата пишува дека е сликана во 19:00 часот.

Валјда сликите коа нема летно сметање на времето имаат точен часовник но безвеза е ова да не знае камерата да земе точно време од системскиот часовник. Гуглав за фикс ама вика дека рачно требало нешо да се мења и тоа не преку некои системски сетинзи туку преку едитирање на времето/часот за поединечна фотографија - а после коа ќе се смени саат валјда пак ќе биде пореметено. Апсурдно.
Кај мене е во ред, сега пробав сликав во 18:12 , во фотос во инфо пишува 18:12…

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098

Како успеа ова да го заебеш жити се...

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Еве ти кажи ми, ниеден сетинг неам сменето на телефонов откоа е купен, автоматски ми подесува време/часовник/временска зона и се тоа. Еве слика сликана сега на сликата се гледа часовникот од компјутерот (кој е точен и подесен преку интернет автоматски):

1659485487024.png

Ќе забележиш дека горе лево у ќош часовникот точно покажува 2 часот по полноќ, а на инфото горе во средина каде пишува кога е сликана сликата пишува 3 саат. Ако го изгуглате проблемов ќе видите дека е доста често застапен (има други луѓе кои се жалат од истото).

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Еве ти кажи ми, ниеден сетинг неам сменето на телефонов откоа е купен, автоматски ми подесува време/часовник/временска зона и се тоа. Еве слика сликана сега на сликата се гледа часовникот од компјутерот (кој е точен и подесен преку интернет автоматски):

Погледнете го атачментот 115502

Ќе забележиш дека горе лево у ќош часовникот точно покажува 2 часот по полноќ, а на инфото горе во средина каде пишува кога е сликана сликата пишува 3 саат. Ако го изгуглате проблемов ќе видите дека е доста често застапен (има други луѓе кои се жалат од истото).
Она што можам да видам е дека и датумот на компјутер ти е во погрешен формат, којзнае што купус ти е во сетинзите.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.500
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Она што можам да видам е дека и датумот на компјутер ти е во погрешен формат, којзнае што купус ти е во сетинзите.
не е погрешен тој формат, YYYY-MM-DD е ISO формат, и е единствениот точен :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Не ми се верува за шо се фати хахаха. Тоа беше чисто за да сликам саат. Нема никаква врска со ајфонот, photo subject ми требаше било шо шо покажува точно време за илустрација.

Поентата е дека некои ствари во ајоес се ко напушени и тоа е тоа шо го зборам долго време. Не сум незадоволен само ко шо има андроид некад цаки и багови исто има и ајоес.
Мислењето е автоматски споено:

А жити мене едни сетинзи за време и датум шо има ајфонот па да можам купус да ги правам - два сетинга се и двата ми се на ауто откоа е купен телефонот:

ED025043-C386-4FE9-A3B3-2B91997D30AB.jpeg

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Не ми се верува за шо се фати хахаха. Тоа беше чисто за да сликам саат. Нема никаква врска со ајфонот, photo subject ми требаше било шо шо покажува точно време за илустрација.

Поентата е дека некои ствари во ајоес се ко напушени и тоа е тоа шо го зборам долго време. Не сум незадоволен само ко шо има андроид некад цаки и багови исто има и ајоес.

А жити мене едни сетинзи за време и датум шо има ајфонот па да можам купус да ги правам - два сетинга се и двата ми се на ауто откоа е купен телефонот:

Погледнете го атачментот 115509
Пробај да смениш регион, има мала шанса да се оправи. Ова го трескам чисто од ракав ама ништо не губиш ако пробаш, пошто на моменти стварно иос е како напушен, може тоа на некој начин да му попречува на системот, кој го знае...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Погледнете го атачментот 115509
А што имаш во Region и во Location дали имаш дозволено ГПС на камерата?

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643

Погледнете го атачментот 115502

ADA63360-DF75-44AF-A291-DFD8374903BB.jpeg
Ете кај мене…

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
Не викам дека нема такви ствари. Само невозможно како 90% од нив ти се случија баш тебе...

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.500
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Не викам дека нема такви ствари. Само невозможно како 90% од нив ти се случија баш тебе...
другите гледаат низ reality distortion филтерот на стив џобс па не приметуваат кога iPhone-от работи против нив :D

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.765
10.098
другите гледаат низ reality distortion филтерот на стив џобс па не приметуваат кога iPhone-от работи против нив :D
Во 10 години+ користење на ајфон првпат слушам за ваков глуп проблем како овој на Тоше...кај баш на него. Гарант чачка нешо таму - може да го смениш андроидот на корисникот, но не можеш андроид духот да го извадиш од него на „доправање на системот“.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Во 10 години+ користење на ајфон првпат слушам за ваков глуп проблем како овој на Тоше...кај баш на него. Гарант чачка нешо таму - може да го смениш андроидот на корисникот, но не можеш андроид духот да го извадиш од него на „доправање на системот“.

Му правам вуду магии на ајфонот пред спиење секоја вечер.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.268
799
delicon.mk
Му правам вуду магии на ајфонот пред спиење секоја вечер.

Која е магијата за патување напред во времето? :D

Пробај изгаси автоматско подесување на времето види дали ќе се смени нешто.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Ти ибам ајфон дури сега им текнало да стават таква опција Always On display какви што имаат кај андроид односно самсунг со години јебеш ајфон . Ај уште малку да му трекне за блутут поврзување на било кои уреди односно телефон со телефон ,а не само јаболко со јаболко .:sneaky:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Која е магијата за патување напред во времето? :D

Три пати Voodoo Child од Hendriks и прскање со вода од дождовница.

Пробај изгаси автоматско подесување на времето види дали ќе се смени нешто.

Абе реално сеа коа знам дека саатот на сликите е +-1 саат од actual сликањето не ми е гајле да се замарам повеќе од ова. Само чудно е.

Иначе го најдов фиксот ама комплициран е:

И си носи ризик да ставиш бетер офсет и да си тера така...

Искрено нема логика зашо се дешава ова освен дека можда коа сум патувал некад у Грчка па сум сликал фотка и си запамтило тамошен временски офсет за фотографиите и не се вратило назад - од кај знам... Поентата е дека е глупо и дека ваков глуп проблем не сум сретнал до сега.

Пак ќе кажам, малку разонода за темава ништо друго. Не ми е критично нешо.

Иначе го забележав откако читав на темата за ЕВН дека можело да има погрешно време на броилото, па отворив во iCloud дека периодично го сликам броилото и најдов една слика каде сум го сликал 0.9.2 или кој и да беше приказот за приказ на времето за да проверам да не треба да барам корекции на броилото од ЕВН... и се шокирав дека времето на фотографијата и тоа на ЕВН броилото не беа исти.

Отидов до броилото, проверив пак во real-time и гледам точно е времето. Излезе iPhotos има грешка време хахах.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно