Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

A1 (поранешно VIP)

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.305
11.860
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
дали телефоните земени од А1 се carried locked или може да се користат и со Телеком броеви?
Од мое лично искуство, не се заклучени, ги користам со српски картици без проблем, не би требало ни со Телеком да има проблем, за секој случај прашај си во салон.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
570
813
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Колку што јас знам во последните 5-6 години нема веќе заклучени телефони т.е кодирани.
Во странство постои нешто како купување на телефон на лизинг ( на исплата на рати) и во случај да не се плаќаат ратите го заклучуваат телефонот воопшто да не се користи.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Некој да има сличен или ист проблем се работи за проблем со мрежа достапоност на припејд број во Ајфон 16се значи бројот не недостапен во тој телефон во други работи океј а во тој телефон па пример број од телеком си работи беспрекорно, пријавувано неколку пати стига дека е решено а пак е исто

18 септември 2020
935
879
Македонија
Некој да има сличен или ист проблем се работи за проблем со мрежа достапоност на припејд број во Ајфон 16се значи бројот не недостапен во тој телефон во други работи океј а во тој телефон па пример број од телеком си работи беспрекорно, пријавувано неколку пати стига дека е решено а пак е исто
Смени ја сим картичката од А1 и ќе видиш дали пак ќе ти снемува мрежа.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
898
Ми изгледа на грешкна на профил ова. Во Settings -> Cellular -> Cellular data на таа линија, APN под Cellular Data & Personal Hotspot треба да се vipoperator. Види дали ти се вака?

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Смени ја сим картичката од А1 и ќе видиш дали пак ќе ти снемува мрежа.
сменета картичка нова и пак исто и пробано есим пак исто,
Ми изгледа на грешкна на профил ова. Во Settings -> Cellular -> Cellular data на таа линија, APN под Cellular Data & Personal Hotspot треба да се vipoperator. Види дали ти се вака?
да виоператор е, проблемот се појави крајот на ноември после 5 месеци пред тоа си беше океј се

18 септември 2020
935
879
Македонија
сменета картичка нова и пак исто и пробано есим пак исто,

да виоператор е, проблемот се појави крајот на ноември после 5 месеци пред тоа си беше океј се
Пријави дека од кај нив нештово се случува, имаат нешто проблем со воспоставувањето на картичката со системот најверојатно.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Дечки и јас као повеќето овде наидувам на игнорирање и неисполнување на барањата од А1 операторите у техничка.

Значи сто пути се јавив, прво да обновам/променам/склучам нов договор телефонски, испадна каша попара работава, на крај ми викаат иди у салон. Ајде завршив работа таму вчера се префрлив у некоја Alfa S мобилна, а нетот и тв у М, арно ама брзината на нетот ми 70/70, а треба да е 150/150. Сто пути се јавив, дечко системски е, ова она, бла бла бла... Лажат. Сеа гледам ми активирале и Нетфликс, ама ми активирале и NetPrtoect за 29 ден. месечно, услуга што јас не сум ја побарал од нив. Како да рекламирам брзина на интернет во АЕК, знае ли некој? Како се поднесува жалба/поплака во АЕК?
Што треба да направам да скенирам договор и да скенирам брзина од speedtest?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.772
3.936
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Заебани се А1, а тоа дека ти кажале дека брзината на нетот е системски тоа е ..Ама колку гледав во ПДФ документите А1 оптика е 150/150.
Бев а1 13 години и ги баталив на крај.
Оди овде и земи ги ценовниците: Ценовници

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Заебани се А1, а тоа дека ти кажале дека брзината на нетот е системски тоа е ..Ама колку гледав во ПДФ документите А1 оптика е 150/150.
Бев а1 13 години и ги баталив на крај.
Оди овде и земи ги ценовниците: Ценовници
Нема што да преземам ценовници кога веќе имам договор со цена. Склучив вчера. Пуштија и Netflix оти следувал у пакетот, арно ама интернет до прееска беше 70/70, сега е 100/100, а таа од поддршка лаже дека немам лан карта шо подржува повеќе, а мојата 1 Gigabit.

Проверив и на лап топ иста брзина и таму со лан кабел.

Еве поверодостојно од speedtest.

Еве од сликава може да видиш се и мое име и преземи и дека мрежната е гигабит GBE, и дека нивниот интернет Link Speed е 100 mbps, наместо 150 mbps и дата и време и метаподатоци, се.
1768126040173.png

18701905598.png

Последна промена:

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
По се изгледа (освен ако немаш чачкано во сетинзите од мрежната) рутерот ти е стотка, не е гигабитен.
Друже, извини да не работиш и ти у А1?
Значи фино лепо кога склучуваш договор у салон, таа гледа у сситем кој модем/рутер ти е инсталиран и потпишува изјава, да не ти ја скенирам сега и таа, дека на таа и таа локација опремата поддржува да се активира новиот пакет. те. тој од договорот A1 NetTV M.

Иначе рутерот/модемот

EchoLife HG8145V5 е оптички и тера до 1 Гигабит.

Него оние од А1, најверојатно нивнииот шеф има огромно его и ми води инат еве веќе неколку дена.
Кога ќе се јавам како да сум на некое си натпреварување по информатика, а не како да сум се јавил на техничка поддршка кои што треба да ми го испорачаат договореното за коешто им плаќам секој месец. На крај краева од мене од тебе и од сите други претпланици на А1 земаат плата.
А они не знаат ни за поштовање, а не па за навремено и квалитетно испорачување на договорените услуги.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.772
3.936
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Треба досадување во а1 ама ако си потпишал договор..со среќа да ти е...шо и да има ќе трпиш 2 години,
Најлоши се а1 за подршка кога човек е под договор..ич не го фермаат за ништо...катастрофа фирма

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Треба досадување во а1 ама ако си потпишал договор..со среќа да ти е...шо и да има ќе трпиш 2 години,
Најлоши се а1 за подршка кога човек е под договор..ич не го фермаат за ништо...катастрофа фирма
Значи пишав и у некој друг пост и тема. Кој има живци нека се расправа со A1 :)

Иначе скратија нет на моб за многу и белким ќе ги пуштат тие 150/150 за +50mbps повеќе од претходниот и дадода Netflix за 50 ден. повеќе месечно од претходниот договор шо го имав.
Ама сабајле беше 70/70 се јавив и пуштиле 100/100, па викам добро бе кој курац не ги пуштите тие 150/150 и ете ти одма лажења еден куп. па системот, па вака, па така, па опрема, па мрежна... Лажат.
Има да поднесам жалба у АЕК за овие два дена или колку и да бидат за рекламација и ќе барам помалку да им платам за тие денови.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.174
18.789
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Да пробаш со друг кабел? Картата ти е гигабит ама се врзува на 100ка. Мислам дека ти пуштиле 150, пошто нели било 70 ама сега мериш 100, и реално над тоа и нема д аизмериш се додека линк спид покажува 100. Пробај со телефон во непосредна брзина на вифи, на тој рутер на 5гхз треба да извадиш 150

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Да пробаш со друг кабел? Картата ти е гигабит ама се врзува на 100ка. Мислам дека ти пуштиле 150, пошто нели било 70 ама сега мериш 100, и реално над тоа и нема д аизмериш се додека линк спид покажува 100. Пробај со телефон во непосредна брзина на вифи, на тој рутер на 5гхз треба да извадиш 150
Cat 5e е кабелот и тој тера до Гигабит брзина.

Цела инсталација дома ми е Cat5e.

Не бе некој од тие у контакт центар си игра курташак со мене, користејќи ја предноста што разговараме телефонски а не лице у лице.
Сеедно ќе им опнам тужба у АЕК, оти еден ден од склучување на договорот беше 70/70, наместо 150/150
Едино може да е кабелот проблем поради должината затоа што цела инсталација со кабли ми е во ѕидови, ама Cat 5e тера и до 1 gigabit.
еве сеа проверив wi fi на лап топ и моб и вади некаде приближно до 150 mbps.

Последна промена:

dashbog

lurker
24 јуни 2008
570
813
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Ќе им се фатиш за пипето со тужба и со АЕК.
Проблемот не е до А1 ами кај тебе. Најверојатно кабелот, ако не е до мрежната штом имаш само 100Mbps конекција. Можно е разлабавени конектори и сл. А ти си се заинатил и се караш само со контакт центарот.
А за да приговараш до АЕК, многу пати имам пишувано, прво треба да поднесеш приговор до операторот па ако не ти го усвојат тогаш се жалиш до АЕК. Ама ако имаш основа за тоа, обично повеќето приговори ги одбиваат во АЕК.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Ќе им се фатиш за пипето со тужба и со АЕК.
Проблемот не е до А1 ами кај тебе. Најверојатно кабелот, ако не е до мрежната штом имаш само 100Mbps конекција. Можно е разлабавени конектори и сл. А ти си се заинатил и се караш само со контакт центарот.
А за да приговараш до АЕК, многу пати имам пишувано, прво треба да поднесеш приговор до операторот па ако не ти го усвојат тогаш се жалиш до АЕК. Ама ако имаш основа за тоа, обично повеќето приговори ги одбиваат во АЕК.
Ти очигледно си вработен во А1 или имаш некој од фамилија или познанинк у А1, па затоа така збориш.

Четири дена "имаат проблем со системот". Па прво можело телефонски договор, па успеало, па не можело, па мора у салон, па од вчера до денес сабајле у салон имав брзина 70/70 mbps. Тоа ти се 24 часа неиспорачана договорена брзина за интернет.

Па кај да помисли човек дека е проблемот?
Сите кабли ми се Cat 5e, поддржуваат таква брзина од 150/150. Мрежна гигабитна, рутер/модем гигабитен.
Можеби нивниот рутер е нешто физички у квар.
Сеедно треба да се понудат да дојдат и да проверат, а не да глумат IT експерти по телефон како да сме на некој натпревар по информатика, јас сум само корисник а не конкурент за нивното работно место, и да ми објаснуваат работна хиерархија и организациска структура на А1. Ич кур не ме боли кој им е шеф.
Сигурно некој вол што кука оти тој од Телеком имал поубава кола и секретарка од неговите.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.311
1.333
Нема што да преземам ценовници кога веќе имам договор со цена. Склучив вчера. Пуштија и Netflix оти следувал у пакетот, арно ама интернет до прееска беше 70/70, сега е 100/100, а таа од поддршка лаже дека немам лан карта шо подржува повеќе, а мојата 1 Gigabit.

Проверив и на лап топ иста брзина и таму со лан кабел.

Еве поверодостојно од speedtest.

Еве од сликава може да видиш се и мое име и преземи и дека мрежната е гигабит GBE, и дека нивниот интернет Link Speed е 100 mbps, наместо 150 mbps и дата и време и метаподатоци, се.
Погледнете го атачментот 157575

18701905598.png
Друже link speed ти е 100 мбпс, поише од вкупно 100 (download +upload) не може да добиеш. Не е тоа до нив тоа е конекцијата меѓу 2 уреди со ЛАН кабел. (Нивен модем со твој пц у случајов). Какви АЕК какви бакрачи провери го прво ова зошто ти е 100, дур не ти се појави 1000 не може да добиеш повеќе. Можно е нивната порта да е нешто затоа имаш 4 на хуавеито пробај со сите. Еден пин да е закривен неисправен на било кој од двата уреди поише од 100 не може да имаш.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Друже link speed ти е 100 мбпс, поише од вкупно 100 (download +upload) не може да добиеш. Не е тоа до нив тоа е конекцијата меѓу 2 уреди со ЛАН кабел. (Нивен модем со твој пц у случајов). Какви АЕК какви бакрачи провери го прво оба зошто ти е 100, дур не ти се појави 1000 не може да добиеш повеќе.
Друже ти прво прочитај горе шо напишав па после сугерирај.

Сите кабли ми се Cat 5e и се во ѕид со кутија у која е модемот/рутерот.

Сигурно се проверуваат со некои алати мерачи. И на крај краева треба да дојдат и да потврдат дали е до каблите, кои што се Cat 5е или пак не е до каблите?
Еве сега ја шо можам да проверам и проверив да го ставам кабелот у друг порт на рутерот, и немав интернет. Како да каблите се под дифолт наместени само у тие портови.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
898

Сигурно се проверуваат со некои алати мерачи. И на крај краева треба да дојдат и да потврдат дали е до каблите, кои што се Cat 5е или пак не е до каблите?
Друже ама напорен си, во сликата од Сеттингс линк спеед ти е 100мбпс - тоа ти е теоретски максимум на тој уред - џабе ни кажуваш нас дека имаш cat5е инсталација низ цела куќа, ако линк спеед до компјутер ти е 100мбпс, тоа е тоа.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
570
813
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Ти очигледно си вработен во А1 или имаш некој од фамилија или познанинк у А1, па затоа така збориш.

Четири дена "имаат проблем со системот". Па прво можело телефонски договор, па успеало, па не можело, па мора у салон, па од вчера до денес сабајле у салон имав брзина 70/70 mbps. Тоа ти се 24 часа неиспорачана договорена брзина за интернет.

Па кај да помисли човек дека е проблемот?
Сите кабли ми се Cat 5e, поддржуваат таква брзина од 150/150. Мрежна гигабитна, рутер/модем гигабитен.
Можеби нивниот рутер е нешто физички у квар.
Сеедно треба да се понудат да дојдат и да проверат, а не да глумат IT експерти по телефон како да сме на некој натпревар по информатика, јас сум само корисник а не конкурент за нивното работно место, и да ми објаснуваат работна хиерархија и организациска структура на А1. Ич кур не ме боли кој им е шеф.
Сигурно некој вол што кука оти тој од Телеком имал поубава кола и секретарка од неговите.
Ама ти стварно со глава у ѕид буташ. Чекај малку, кочи мишко. Ти викаат сите да си провериш кај тебе кабли, конектори, рутери и самиот windows ти дава дека имаш 100mbps конекција а ти шефот е крив, контакт центарот, секретарката на другиот шеф.
А затоа дека имаш 24 часа неиспорачана а договорена брзина поднеси приговор, може ќе ти рефундираат 3.74 ден разлика.

Инаку не, не сум вработен во А1, напротив..

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.772
3.936
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Еве сега ја шо можам да проверам и проверив да го ставам кабелот у друг порт на рутерот, и немав интернет. Како да каблите се под дифолт наместени само у тие портови.
Сепак пробај и со друг лан кабел. Ако немаш побарај на заем. А од а1 не се долѓни да ти проверуваат и местат кабли низ дома.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Ама ти стварно со глава у ѕид буташ. Чекај малку, кочи мишко. Ти викаат сите да си провериш кај тебе кабли, конектори, рутери и самиот windows ти дава дека имаш 100mbps конекција а ти шефот е крив, контакт центарот, секретарката на другиот шеф.
А затоа дека имаш 24 часа неиспорачана а договорена брзина поднеси приговор, може ќе ти рефундираат 3.74 ден разлика.

Инаку не, не сум вработен во А1, напротив..
Па се е проверено сто пути ти пишав. И што се фати и ти за шефот. Да не си шеф негде и ти?
Па и треба да ми рефундираат. Они најголеми цепидлаки за пари, а ти као ми се потсмеваш за 3.74 ден? Па они на цел народ им цепат по денар израчунај колку е тоа на 450 илјади+ корисници.
Друже ама напорен си, во сликата од Сеттингс линк спеед ти е 100мбпс - тоа ти е теоретски максимум на тој уред - џабе ни кажуваш нас дека имаш cat5е инсталација низ цела куќа, ако линк спеед до компјутер ти е 100мбпс, тоа е тоа.
Значи до модемот/рутерот ли е?
Или до нивниот сеттингс на модемот/рутерот до којшто немам пристап?

Сепак пробај и со друг лан кабел. Ако немаш побарај на заем. А од а1 не се долѓни да ти проверуваат и местат кабли низ дома.
Кој рече да ми местат кабли дома?

Да дојдат и да го проверат модемот/рутерот и конекторите со мерачи.

Сеедно фала на сите за информациите, баш сте од помош.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно