Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Страв од AI или страв од сопственото незнаење?

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Ако е од англиски или латински, во ред е, ако е од холандски не е во ред...

Нема логика ова...

Странски збор, некој сака да му даде македонско државјанство.
Не не не, проблематично е како е создаден. Постојат по-големи, по-мали, ама по-средни не постојат и нема никогаш да постојат... Емтое, кој разбира ќе сфати

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@kirev Ја применуваш логиката од македонските поими на англиските/латинските. Таму јуниор/сениор може да значат по-млад и по-стар, но може и да стојат сами за себе без споредба - млад/стар (се разбира, според искуство, не според години).

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
@kirev Ја применуваш логиката од македонските поими на англиските/латинските. Таму јуниор/сениор може да значат по-млад и по-стар, но може и да стојат сами за себе без споредба - млад/стар (се разбира, според искуство, не според години).
Има во линкот во постот од погоре кое е објаснението

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Добро, бастардизирано, но се јавила потреба од нов збор и го нашле...

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Што подразбираш под вештачка интелегенција? Не е ваљда само Четгпт... Буквално сега за еден продукт, промо фото да направиш, да речеме сакаш шише вода во пустина да ја ставиш, ја правиш во 3 минути (зборам само за 1 пример од можни 10000) - а врска да си немаш од графички дизајн. Не треба ни Фотошоп да имаш дома во ПЦ, а можеш да имаш цел каталог од промо слики.
И после му викаш пустината нека има оаза од лево, и толку од целиот дизајн.
Му викаш, шишето поголемо. Пак толку од целиот дизајн. Што и да му кажеш од корекција нема да ја направи. Со сите можни алатки пробано. Тоа ми е и работа. И платежни и бесплатни. Џабе. Нема интелигенција во тоа. Има само рандом интересни заебанции. Прави добри мокапи некогаш. Дур не пробаш да смениш било што, функционира.
Воедно, работам за клиент и правам дизајни што не смее да има аи. Знаат луѓето дека од прва може да биде интересно, ама ако си ја знаеш работата, гледаш колку само грешки има.
Корисна алатка е некогаш, ама најчесто побрзо ќе завршиш работа во фотошоп за тоа да биде направено како што треба,

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Му викаш, шишето поголемо. Пак толку од целиот дизајн. Што и да му кажеш од корекција нема да ја направи. Со сите можни алатки пробано. Тоа ми е и работа. И платежни и бесплатни. Џабе. Нема интелигенција во тоа. Има само рандом интересни заебанции. Прави добри мокапи некогаш. Дур не пробаш да смениш било што, функционира.
Воедно, работам за клиент и правам дизајни што не смее да има аи. Знаат луѓето дека од прва може да биде интересно, ама ако си ја знаеш работата, гледаш колку само грешки има.
Корисна алатка е некогаш, ама најчесто побрзо ќе завршиш работа во фотошоп за тоа да биде направено како што треба,
Абе све е ок, те разбирам, ама ова ми е малку релативизирање... Кока Кола направија 2 минути промо видео со АИ...

Можеби за бренд од 100 милијарди не вреди, или професионалци во полето за дизајн и фотографија ќе бидат скептици односно ќе ги приметат сите грешки... ама за обични луѓе со приватни бизниси, со некој мал продукт, со било што... можат да користат за објави по соц.мрежи, за креација, за некаво флаерче итн итн итн.

unnamed.jpg вин.jpeg
Погледнете го атачментот creation_2077884300.mp4

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Абе све е ок, те разбирам, ама ова ми е малку релативизирање... Кока Кола направија 2 минути промо видео со АИ...

Можеби за бренд од 100 милијарди не вреди, или професионалци во полето за дизајн и фотографија ќе бидат скептици односно ќе ги приметат сите грешки... ама за обични луѓе со приватни бизниси, со некој мал продукт, со било што... можат да користат за објави по соц.мрежи, за креација, за некаво флаерче итн итн итн.
Ја убија кока кола за срањето што го направи. Немаше конзистенција во ни еден кадар. Ko што кажав, за глупирање е ок. Само да не треба да правиш корекции. Тоа што ќе ти направи, тоа е тоа.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Ја убија кока кола за срањето што го направи. Немаше конзистенција во ни еден кадар. Ko што кажав, за глупирање е ок. Само да не треба да правиш корекции. Тоа што ќе ти направи, тоа е тоа.
Нема везе ок е, сите имаме различни ставови и свое мислење па џабе ќе се објаснуваме. Јас со сите страни се согласувам но да се убедувам дека како технологија, дека не помага или не ти решава одредени проблем, едноставно не можам. Не зборам сеа за графика, туку општо, како „алатка“ во целина за било какви проблеми. Пошто излегоа милион сервиси, има стварно добри работи кои помагаат за некои проблематики.

Инаку на темата, да се нашалиме :ROFLMAO:

ai.jpg

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Без разлика кој колку користи АИ алатки, парите што се инвестирани досега и се најавуваат дека ќе се инвестираат у наредни 10 години не можат да се игнорираат и да споредат со било што друго. Microsoft, Google, Tesla, OpenAI, Nvidia, AMD итн. планираат да инвестираат нивни средства и преку јавно/приватно задолжување повеќе стотици милијарди во развивање на продукти. Во последнава година има огромен напредок, дали ќе стигне некојa компанија до AGI/Superinteligence или пак ќе стагнира развојот после одреден период не можам да знам. Лично, преинтересно ми е да го гледам развојот и мислам дека секој може да си најде примена на некоја алатка, дали за занимација и разонода или како олеснување во работата.

Во последниве 3,4 месеци NotebookLM од Google напраи растур, го користам речиси секој ден бидејќи ги користи само изворите кои ќе му ги дадеш и се намалува просторот да халуницира на минимум. Од инфографици, презентации, видеа и што уште не, ми има скратено време за работа и дадено нови идеи што најверојатно ќе ми требало денови да ги направам. 2 веб апликации напраив со нула познавање од програмирање. Едната со комбинација на Claude+ChatGPT, втората само со Google Ai Studio, во рок од 2 дена - готова апликација за специфична потреба што ќе ми го скрати времето за 80,90% од тоа што сум го правел рачно.

Сум го користел и за свашта: OCR на документи, анализа на податоци за истражувања и визуелизации, транскрипција од глас во текст и обратно, мали скрипти за автоматизација на процеси итн. За мене ја крати досадната и репетитивна работа и ми остава простор да одвојам повеќе време на креативна работа.

Крипто, NFT, Web3 приказните никогаш не можев да им најдам намена во моето секојдневие, а според податоците ни најголем дел од луѓето во светот. Ова е нешто друго. Примената на AI не треба да се гледа само преку актуелните јазични модели туку и во автономни возила, медицина, воена технолгија итн. Тотално безвезе ми е да се има отпор за нешто ново и потенцијално револуционерно посебно од млади луѓе, па макар и да излезе тотален булшит и неупотребливо за нив на крај.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ова што го збориш го има веќе од пред година/година и пол со Firefly AI во Photoshop.

Во принцип, темава ми е многу интересна бидејќи за се што зборите веќе има алатки кои го решаваат тој проблем, само ВИЕ не ги знаете. Се водите по теоријата „не мора цело море да го пробам да знам дека е солено“ и пробувате да најдете негативност во AI, а всушност е море со милиони реки што се влеваат во него со чиста вода :)

Баш сега ја изгледав рекламата на Кока Кола, ужасна е. Што е фасцинантно, бидејќи јас во моментов можам да генерирам сцени што се подобри од таа реклама само заради Sora 2 или Veo 3.1, па веројатно и Veo 2. Што значи дека не е AI проблем, туку е човечки проблем.

Ако јас купам денес Ферари и го спукам во дрво, не е дека колата не е брза и стабилна, туку јас не знам да возам на заден погон.

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Баш сега ја изгледав рекламата на Кока Кола, ужасна е. Што е фасцинантно, бидејќи јас во моментов можам да генерирам сцени што се подобри од таа реклама само заради Sora 2 или Veo 3.1, па веројатно и Veo 2. Што значи дека не е AI проблем, туку е човечки проблем.

Ако јас купам денес Ферари и го спукам во дрво, не е дека колата не е брза и стабилна, туку јас не знам да возам на заден погон.
Тоа е целата (моја) поента. AI Maxxers викаат дека не треба нишо да знаеш зашо на ферарито му стаиле full self driving mode.
AI Maxxers викаат “џабе ќе учиш видеографија кога моеш со Veo 3 да напраиш цела реклама“.
А пошо тој никад не фатил да снима сам не ни му текнало да размисли за композиција, светлото од кај доаѓа да биде конзистентно низ сцени, итн.

Само зашто алатот знае да изгенерира нешто не значи дека ти не треба да знаеш нештото како работи во целост.

1766048348171.png

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Тоа е целата (моја) поента. AI Maxxers викаат дека не треба нишо да знаеш зашо на ферарито му стаиле full self driving mode.
AI Maxxers викаат “џабе ќе учиш видеографија кога моеш со Veo 3 да напраиш цела реклама“.
А пошо тој никад не фатил да снима сам не ни му текнало да размисли за композиција, светлото од кај доаѓа да биде конзистентно низ сцени, итн.

Само зашто алатот знае да изгенерира нешто не значи дека ти не треба да знаеш нештото како работи во целост.

Погледнете го атачментот 156895
Добро де, како и сите работи во животот, вистината е некаде во средина. AI како алатка во рацете на неспособен човек е тотално бескорисна.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Ова што го збориш го има веќе од пред година/година и пол со Firefly AI во Photoshop.

Во принцип, темава ми е многу интересна бидејќи за се што зборите веќе има алатки кои го решаваат тој проблем, само ВИЕ не ги знаете. Се водите по теоријата „не мора цело море да го пробам да знам дека е солено“ и пробувате да најдете негативност во AI, а всушност е море со милиони реки што се влеваат во него со чиста вода :)

Постојано користам аи, платени верзии. Ако не се разбираш од темата, мислиш дека е топ. Ако се разбираш, гледаш колку халуцинира и тропа глупости.
Од помош е, како приучен џуниор.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Постојано користам аи, платени верзии. Ако не се разбираш од темата, мислиш дека е топ. Ако се разбираш, гледаш колку халуцинира и тропа глупости.
Од помош е, како приучен џуниор.
Не разбирам тогаш како не си можел да смениш палма или да зголемиш шише со Photoshop AI? Баш за тоа е измислен.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
Не разбирам тогаш како не си можел да смениш палма или да зголемиш шише со Photoshop AI? Баш за тоа е измислен.
Измислен да, а тоа дека не ја врши работата за која што е измислен е друга работа.

Постојат еден тон алатки ама ниедна од тие не врши целосно работа, и за просечен корисник без техничка позадина или знаење ќе поверува се и сешто и ќе мисли дека којзнае колку е јако тоа дека технологијата има потенцијал да го смени начинот на работа и живеење.

Во пракса до сега се покажува дека има многу повеќе неуспешни обиди и дека е бескорисна во пракса отколку што има измислен потенцијал и продуктивност.

Ќе видиме за 10-15 години дали воопшто ќе се смени нешто од ова.

Пак ќе кажам, импресивен е развојот, потенцијалот што го продаваат е одличен ама во пракса е сеуште алфа верзија секојдневна употреба.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Измислен да, а тоа дека не ја врши работата за која што е измислен е друга работа.

Постојат еден тон алатки ама ниедна од тие не врши целосно работа, и за просечен корисник без техничка позадина или знаење ќе поверува се и сешто и ќе мисли дека којзнае колку е јако тоа дека технологијата има потенцијал да го смени начинот на работа и живеење.

Во пракса до сега се покажува дека има многу повеќе неуспешни обиди и дека е бескорисна во пракса отколку што има измислен потенцијал и продуктивност.

Ќе видиме за 10-15 години дали воопшто ќе се смени нешто од ова.

Пак ќе кажам, импресивен е развојот, потенцијалот што го продаваат е одличен ама во пракса е сеуште алфа верзија секојдневна употреба.
Ок ај сега пак ќе прашам - за конкретната намена на членот, Photoshop со Firefly AI е ИЗМИСЛЕН.

Односно, едитирање и корекција на детали на креативи како поголемо шише, различни палми итн итн.

Без филозофирање понатаму, дали сте го пробале и користеле или не?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Ок ај сега пак ќе прашам - за конкретната намена на членот, Photoshop со Firefly AI е ИЗМИСЛЕН.

Односно, едитирање и корекција на детали на креативи како поголемо шише, различни палми итн итн.

Без филозофирање понатаму, дали сте го пробале и користеле или не?
Знам точно што сакам да добијам. Тоа не го добивам. Добивам некогаш ок резултати. Кога ќе ти текне да менуваш, станува кошмар. И наместо 20 обиди, и на крај полурешение како да го правел некој јуниор, си средуваш тоа што ти треба.
Ќе повторам, ако се брзаш и ти треба билокакво решение и не бараш квалитет и прифаќаш што било колку да има нешто, одличен е.
Е сега провери што вика правна служба и општо роајлти како стојат со аи и дали и колку можеш да ги користиш кај клиенти.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Според ова што читам на темава наскоро нема да има потреба од луѓе како работници во грото од економијата. Која е поентата на цивилизацијата потоа?

Дури и нема да има потреба да се образоваат децава, кога АИ се ќе им кажува. Не гледам зошто некој би учел за инженер кога нема да има работа, или зошто некој би учел уметност кога АИ црта слики.

Ние веќе нема да мораме да постоиме, ќе не замени АИ и ќе останат 50 до 100 милиони да си го ладат на планетата, другите може да испарат.

Делува дека оваа технологија ќе биди the great filter за човештвото.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
Според ова што читам на темава наскоро нема да има потреба од луѓе како работници во грото од економијата. Која е поентата на цивилизацијата потоа?

Дури и нема да има потреба да се образоваат децава, кога АИ се ќе им кажува. Не гледам зошто некој би учел за инженер кога нема да има работа, или зошто некој би учел уметност кога АИ црта слики.

Ние веќе нема да мораме да постоиме, ќе не замени АИ и ќе останат 50 до 100 милиони да си го ладат на планетата, другите може да испарат.

ова се истите луѓе што мислат дека LLM AI може да размислува самостојно без да му дадеш инструкции и да го поправиш милион пати пред да ти даде нешто корисно. AI агенти ќе не заменеле :ROFLMAO:

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
ова се истите луѓе што мислат дека LLM AI може да размислува самостојно без да му дадеш инструкции и да го поправиш милион пати пред да ти даде нешто корисно. AI агенти ќе не заменеле :ROFLMAO:

Не навлагам до тој степен да се контрирам дека се совршени и дека човекот не е битен, ама...

Реклама на интернет > чет систем > систем за нарачка > календар

Ова го правеше човек до пред некоја година. Сам одговараше на пораки, сам ги потврдуваше нарачките, сам ги внесуваше во календар... Сега има за задача само да провери календар/планер и да се јави на потенцијалниот клиент. Ова ти крати 80% од работата. Твоја работа е контрола и доколку треба, модификација.

Имаш фирми што работат со продажба кои имаат комплетна автоматизација. Да, имаат луѓе/вработени али луѓето се тука да држат се под контрола и на крај да финализираат продажба.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699

Ќе видиме. Тековниот начин на работење ќе изумре, нема да се оди од 9 до 5, тоа е сигурно. ИМХО, ќе џаболебариме и ќе цртаме и пееме. Отприлика

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно