Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.106
2.343
Имам две постари тастатури сакам да ги продадам.

Redragon K552 TKL RGB, outemu black switch, оштетување на кабелот, целосно исправна.
CoolerMaster Trigger, cherry black switch. Нема оштетувања, црвено позадинско светло.

Која цена би можеле да се продадат?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Oкеј е, уште ја отепувам од гејмање. Едина работа што ми пречи е што не е hot-swappable.
Eдит: Мојата е со црвени свичеви, ми рекоа дека била потивка. Понежната половина не се жала од бучност така да, ок сме.

Последна промена:

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Немам поим за ова, дали некој знае дали овие switchови ќе ги фати на оваа тастатура? Hotswap е, пошува нешто за 5 pin POM но ништо такво не читам во описот на тастатурата... не знам како се проверува ова
1759054591644.png
1759054611194.png

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.107
14.228
Немам поим за ова, дали некој знае дали овие switchови ќе ги фати на оваа тастатура? Hotswap е, пошува нешто за 5 pin POM но ништо такво не читам во описот на тастатурата... не знам како се проверува ова
Погледнете го атачментот 154197
Погледнете го атачментот 154198
Соодветни се свичевите.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Соодветни се свичевите.
Фала, веројатно тоа ќе земам, иако малку сум разочаран во батеријата, вика само 10 саати со ргб а 100 без... мислев дека се како мауси кајшто на 1 полнење тера недела две без проблем, за gateron smoothies многу викаат дека е #1 linear switch па сакам да пробам и тоа чим веќе зимам hotswap

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.329
2.748
Фала, веројатно тоа ќе земам, иако малку сум разочаран во батеријата, вика само 10 саати со ргб а 100 без... мислев дека се како мауси кајшто на 1 полнење тера недела две без проблем, за gateron smoothies многу викаат дека е #1 linear switch па сакам да пробам и тоа чим веќе зимам hotswap

Види колку грамски се. Не гледај само звукот. Јас летоска земав Гатерон Жолти и многу тврди се, се заебав. Звук супер али тврди за стискање.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.107
14.228
Не можам да видам точно, дали се провидни легендите од капачињата. Ако не се тогаш и немаш некоја потреба од RGB освен ете колку за амбиент навечер на пример. Со осветлување сигурно може да трае батеријата подолго. Некои 70-80 часа континуирано односно недела дена и повеќе. Без РГБ може да те трае со месеци едно полнење, зависно колку ја користиш. Ако троши претерано ќе го исклучиш и ОЛЕД дисплејот кој ионака ништо посебно не ти треба цело време да блешти.

8000 мАh батерија ќе се полни од 0 до 100 за некои 17-18 часа.
Мислењето е автоматски споено:

Види колку грамски се. Не гледај само звукот. Јас летоска земав Гатерон Жолти и многу тврди се, се заебав. Звук супер али тврди за стискање.

Овие Смути треба да се слични со фабричките свичеви на АУЛА и Ајаз тастатурите во тој поглед. 40гр горе доле.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
smoothies се 40г, моментално што користам и што сум навикнат е на razer yellows линеарно 45г, така да скоро исто, читав разни листи и постови за најдобри линеарни switchови, smoothies ги фалат многу како најдобри "out of the box" (да не мора сам да подмачкуваш и све тоа)

Не можам да видам точно, дали се провидни легендите од капачињата. Ако не се тогаш и немаш некоја потреба од RGB освен ете колку за амбиент навечер на пример. Со осветлување сигурно може да трае батеријата подолго. Некои 70-80 часа континуирано односно недела дена и повеќе. Без РГБ може да те трае со месеци едно полнење, зависно колку ја користиш. Ако троши претерано ќе го исклучиш и ОЛЕД дисплејот кој ионака ништо посебно не ти треба цело време да блешти.

8000 мАh батерија ќе се полни од 0 до 100 за некои 17-18 часа.

Овие Смути треба да се слични со фабричките свичеви на АУЛА и Ајаз тастатурите во тој поглед. 40гр горе доле.
на али страната пишува дека само 10h со осветлување, а 8000 mah батерија... така да или тоа е за нон-про модел што има 4000 mah или лошо пресметале

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.107
14.228
1759061951563.png

smoothies се 40г, моментално што користам и што сум навикнат е на razer yellows линеарно 45г, така да скоро исто, читав разни листи и постови за најдобри линеарни switchови, smoothies ги фалат многу како најдобри "out of the box" (да не мора сам да подмачкуваш и све тоа)

на али страната пишува дека само 10h со осветлување, а 8000 mah батерија... така да или тоа е за нон-про модел што има 4000 mah или лошо пресметале

Прво види дали ќе ти се допаднат свичевите кои доаѓаат со тастатурата по потоа купувај. Како сакаш уствари.

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Погледнете го атачментот 154204

Прво види дали ќе ти се допаднат свичевите кои доаѓаат со тастатурата по потоа купувај. Како сакаш уствари.
Кое прво ќе стигне тоа хахаха, мислев да пробам што толку ги фалат

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Сугестии за дизајн? Наклонет сум кон сивото со букви печатени од страна но никад не сум имал таква тастатура па не знам колку е практично... иначе сите бои ми се супер па тешко да се одбере
IMG_9914.png

FikanA

hello world
3 април 2025
228
282
Средe никаде...
Сугестии за дизајн? Наклонет сум кон сивото со букви печатени од страна но никад не сум имал таква тастатура па не знам колку е практично... иначе сите бои ми се супер па тешко да се одбере
Погледнете го атачментот 154219
Капачињата секогаш можеш да ги смениш. Одбери си ја основата што најмногу ти одговара сега и можда со иден сетап. И разгледај некои афтер маркет капачиња да не ти фатат око, па види на која основа најдобро би стоеле.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.735
4.341
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

100JKO

hello world
27 јуни 2018
428
1.090
Скопје
Да споделам лошо искуство со Keychron V3 Max. Gateron Jupiter Banana свичеви.
Тастатурата е купена во Април, со секојдневна употреба пред некоја недела почна double typing да прави на spacebar и на "s" копчето. Средив "s" копчето така што сменив со некој друг свич и сега е супер ама истото не работи за spacebar.
Побарав по реддит и други места, исти проблем имаат и други луѓе од тоа што читам. Немам пробано дали со кабел го има истиот проблем.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.107
14.228
Newegg, божем да видам што се "квалитетните" брендови, а што е "голд стандард"? Doubleshot PBT?

Квалитетни капачиња има на Drop (иако и таму има различен квалитет па затоа и разлики во цени од сет то сет):

И точно е дека чинат двојно повеќе од тастатурата. Разликата од овие до капачињата кои се продаваат на алиекспрес или тему е најчесто во квалитетот на пластиката и нејзиниот волумен односно дебелина. Капачињата од Drop како што читам имаат подобар звучен потпис. А на Алиекспрес барај брендови како Kbidy, XVX и сл. Иако не на секој оглас пишува кој е производител а може да се квалитетни. PBT има подобар звук заради густината и потешко се амортизира за разлика од ABS пластика кај која обично побрзо се јавува сјаење на врвот од копчето. Како со мрсни раце да си куцал.

Тастатурата е купена во Април, со секојдневна употреба пред некоја недела почна double typing да прави на spacebar и на "s" копчето. Средив "s" копчето така што сменив со некој друг свич и сега е супер ама истото не работи за spacebar.
Побарав по реддит и други места, исти проблем имаат и други луѓе од тоа што читам. Немам пробано дали со кабел го има истиот проблем.

Прво што треба да пробаш е да ставиш нов фирмвер. Ако тоа не помогне (а најверојатно нема) тогаш обрати се во продавницата каде што си ја купил па да ти ја средат ако е под гаранција.

Сам исто така може да ја средуваш но треба да ја отвориш и да дојдеш до PCB. Да видиш дали има одлемен мост од доле на свичот. Ако нема тогаш само убаво треба да го стегнеш свичот од спејс барот да пропадне во лежиште преку плочата и сунгерот (кој е помеѓу плочата и PCB). Затвораш и редиш одново капачиња и свичеви. Макотрпна работа.

Ако мост случајно е одлемен тогаш со леткум некој сервисер експресно може да го среди.

Steam.

user
31 мај 2011
1.098
1.025
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Thermalright Peerless Assassin 120 Digital ARGB White
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
LIAN LI Lancool 206 White
Mouse
Darmoshark M2
Keyboard
Epomaker HE80
Audio
JCally JM20 MAX w/ Sennheiser HD 599
Monitor
AOC Q27G4ZR + ASUS ROG XG27ACS
OS
Windows 11
и не заборавај на ова, онака кнап на се.

100JKO

hello world
27 јуни 2018
428
1.090
Скопје
Прво што треба да пробаш е да ставиш нов фирмвер. Ако тоа не помогне (а најверојатно нема) тогаш обрати се во продавницата каде што си ја купил па да ти ја средат ако е под гаранција.

Сам исто така може да ја средуваш но треба да ја отвориш и да дојдеш до PCB. Да видиш дали има одлемен мост од доле на свичот. Ако нема тогаш само убаво треба да го стегнеш свичот од спејс барот да пропадне во лежиште преку плочата и сунгерот (кој е помеѓу плочата и PCB). Затвораш и редиш одново капачиња и свичеви. Макотрпна работа.

Ако мост случајно е одлемен тогаш со леткум некој сервисер експресно може да го среди.
и не заборавај на ова, онака кнап на се.

Благодарам на советите, ќе пробам да средам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.107
14.228
Проблемот со V Max и Q Max е пред се во флексот на матичната плоча кој се јавува заради гаскет структурата. Едноставно не им е добро предвидено на Keychron колку превиткување може да претрпи PCB. Не е соодветно.

Проблемите се јавуваат кај корисници кои малку посилно удираат врз копчињата додека ја користат тастатурата. Исто се јавува и при менување на свичеви зависно од силата која се применува за да легнат свичевите во лежиште. Па така се случува или да подизлезат од сокетот, или пак во многу поретки случаи да се одлеми мост под сокетот. Е сега кога корисникот ќе проба да го притисне свичот и да го намести, плочата се витка и не дозволува до крај да влезат пиновите.

Така што кај некого проблемот може воопшто никогаш да не се појави. А кај некого да е константен. Ако се случува често чаре може да биде додатна изолација од пена или силикон која нема да дозволува толкаво превиткување односно вибрации на PCB. Исто кој како има време може само да си ги прелеми подобро мостовите под секој сокет од свичевите.

Во секој случај многу лош публицитет за Keychron. До сега требаше да направат recall или да испратат заменски PCB со подобрени гаскети кај сите корисници.

Јас имам V и Q истовремено дома. Најмногу ја користам Q и сеуште не сум забележал проблеми. Ако евентуално се појават ќе најдам чаре зашто тастатурите се одлични за парите.

Благодарам на советите, ќе пробам да средам.

Инаку еве ти пример и како да не ги вадиш свичевите. Само одврти штрафови од задна страна и крени го горниот капак. Веќе ќе го видиш PCB и можеш внимателно да го притиснеш свичот од спејсот да легне како треба:

Последна промена:

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Screenshot_20251006_145316_Gmail.jpg
Се надевам дека ќе биде подобра него мојата стара Razer, chatgpt ги наклевети овие leobog reaper свичови но нарачав и gateron smoothies кога стигнат тогаш (било недела на кинески национален празник)

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.107
14.228
Ај нека е со среќа. Не знам од каде е нарачана ама ако е од сајт како али имаш два дена да се премислиш и да бараш рефунд ха ха :) Не знаев дека е празник па се чудев зошто капачиња кои ги нарачав не тргнуваат.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно