Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Користење Google Pay во Македонија

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Баш за Тинекс ми треба таму не е поврзана со телефонски број картичката. Бидејќи поретко одам во Тинекс заборавам картичката да ја земам со мене.

Тинекс се ужас кога е прашање картичка, ретко кога и прашуваат дали имаш картичка. Од луѓе што пазаруваат почесто во Тинекс знам дека кажуваат порано имало повеќе поени со картичката а сега нема многу.

Туку ај да не ја тераме во друг правец темава.
Тинекс драмски работи без проблем секој пат, а за поените си во право. Инаку не чекам да ми побараат картичка, само им давам телефон одма на старт да куцнат.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Гледам дека може на Google Wallet да се додаваат и оние картички за лојалност/попусти/поени од Веро, Тинекс, од Сетек, Нептун и од ред други продавници.

Е сега мене ме интересираат неколку прашања
Дали кај нас прифаќаат да го покажеш на каса телефонот со виртуелнатљ картичка?
Друго гледам повеќето такви картички на апликацијата не ги покажува како што е картичката дизајнот. Дали може јас да им додавам лого и боја за поубаво да ги распознавам?
Трето прашање ми е ако ставам картичка од банка дали значи дека ја имаш и на Play store, ти ја памти за плаќање и слично или се мести тоа во опции? Не би сакал пример по грешка да ми се кликне некогаш некоја апликација да купам на Play store.
Да можеш пробав во Рамстор Капитол за првото
Google Wallet не дозволува директно додавање на лого и боја на картичките. Сепак, можеш да користиш апликации како Pass2Pay за да ги персонализираш картичките со лого и боја пред да ги додадеш во Google Wallet. Кога ќе додадеш банкарска картичка во Google Wallet, таа не се додава автоматски во Play Store. За да ја користиш за плаќање во Play Store, треба да ја додадеш рачно во опциите за плаќање на Play Store. Ова значи дека нема да се случи по грешка да купиш нешто на Play Store ако не ја додадеш картичката таму.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.490
563
Да можеш пробав во Рамстор Капитол за првото
Google Wallet не дозволува директно додавање на лого и боја на картичките. Сепак, можеш да користиш апликации како Pass2Pay за да ги персонализираш картичките со лого и боја пред да ги додадеш во Google Wallet. Кога ќе додадеш банкарска картичка во Google Wallet, таа не се додава автоматски во Play Store. За да ја користиш за плаќање во Play Store, треба да ја додадеш рачно во опциите за плаќање на Play Store. Ова значи дека нема да се случи по грешка да купиш нешто на Play Store ако не ја додадеш картичката таму.
Значи автоматски не се поврзува за било какво онлајн плаќање?

Друго видов дека од банки Procredit се достапни за Google Wallet a они се банка која имаат нови модерни банкомати со бесконтактно вчитување на картичката па дали преку Google Wallet може да ја вчита така картичката на банкомат? Единствено највеќе за тоа би користел Google Wallet ако е возможно такво нешто да не носам со мене картичка.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573

Друго видов дека од банки Procredit се достапни за Google Wallet a они се банка која имаат нови модерни банкомати со бесконтактно вчитување на картичката па дали преку Google Wallet може да ја вчита така картичката на банкомат? Единствено највеќе за тоа би користел Google Wallet ако е возможно такво нешто да не носам со мене картичка.
Можеш да вадиш пари со гугл волет на банкомат,допираш телефонот со отворен волет ја чита картичката па внесуваш пин од картичката и ти се отвара менито од банкоматот со опциите.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.490
563
Како за проба пробав да ставам картичка Procredit ама на крај ми даваше нешто да ја одобрам преку SMS но не направив тоа и ја избришав картичката од Wallet. Сега кога одам да ставам картичка не е како предходно да можам преку камера да ја скенира картичката туку ми дава само да пишам број од картичка и да кликнам Save. На друг акаунт не е вака.

Како може да вратам како предходно што беше, поточно да рестартирам фабрички се во Wallet?

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.743
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Како за проба пробав да ставам картичка Procredit ама на крај ми даваше нешто да ја одобрам преку SMS но не направив тоа и ја избришав картичката од Wallet. Сега кога одам да ставам картичка не е како предходно да можам преку камера да ја скенира картичката туку ми дава само да пишам број од картичка и да кликнам Save. На друг акаунт не е вака.

Како може да вратам како предходно што беше, поточно да рестартирам фабрички се во Wallet?
Јас сите картички ги имам рачно внесено...

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.490
563
Јас сите картички ги имам рачно внесено...
Па и јас морав рачно да бирам Македонија, да пишам улица и град зошто не беше ништо пишано тоа. Е сега од кога пробав како се става ми го запамтило све и само ми дава бројот од картичка да го пишам и копче Save.

Сакам да си биде како предходно.

Бидејќи за потврда мораше да одобрам да стигне SMS од банката мислам код ме интересира дали нешто наплаќаат за ова?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Кога ќе додадеш банкарска картичка во Google Wallet, таа не се додава автоматски во Play Store. За да ја користиш за плаќање во Play Store, треба да ја додадеш рачно во опциите за плаќање на Play Store. Ова значи дека нема да се случи по грешка да купиш нешто на Play Store ако не ја додадеш картичката таму.
кај мене кога ја додадов картичката во Google Wallet автоматкси ја додаде во Google Pay (pay.google.com) и ја има во Play store (Sign in - Google Accounts) како опција за плаќање.

Ништо посебно нити дополнително не сум подесувал.
Гледам во youtube ми е исклучено Quick purchase - меѓутоа и тоа е интегрирано со google pay, па, ако пробам да купам филм, се појавува картицата да платам со неа, но треба да потврдам ccv.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro

Точно е, автоматски не се поврзува за било какво онлајн плаќање. За да ја користиш картичката за плаќање во Play Store, треба рачно да ја додадеш во опциите за плаќање на Play Store.

Што се однесува до бесконтактното вчитување на картичката на банкомат преку Google Wallet проба еден мој пријател ама не му даде он е во НЛБ

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Точно е, автоматски не се поврзува за било какво онлајн плаќање. За да ја користиш картичката за плаќање во Play Store, треба рачно да ја додадеш во опциите за плаќање на Play Store.

Што се однесува до бесконтактното вчитување на картичката на банкомат преку Google Wallet проба еден мој пријател ама не му даде он е во НЛБ
Јас сум на НЛБ, и некни извадов пари од НЛБ банкомат преку дигитализираната дебитна во Google Wallet.
Во истиот G-Wallet имам додадено картица и од стопанска, и од нивните банкомати со телефон имам успешно вадено пари (пред неколку месеци).

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Јас сум на НЛБ, и некни извадов пари од НЛБ банкомат преку дигитализираната дебитна во Google Wallet.
Во истиот G-Wallet имам додадено картица и од стопанска, и од нивните банкомати со телефон имам успешно вадено пари (пред неколку месеци).
Проблемот беше премногу брзаше и не ја прочита NFC како што треба јас успеав со Стопанска Банка-Скопје

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Дали некој доби повик од НЛБ банка денеска за промена на начинот на токенизација на Виза картичките , од вторник нема да работат со GPay се додека не се направи повторен процес на токенизација преку NLB PAY Маcedonia апликација.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Дали некој доби повик од НЛБ банка денеска за промена на начинот на токенизација на Виза картичките , од вторник нема да работат со GPay се додека не се направи повторен процес на токенизација преку NLB PAY Маcedonia апликација.
Да, јас, пишав овде

tomskibt

hello world
12 јули 2022
109
86
Ајде малце хелп, од ко извадив нова картичка од стопанска и наново ја додадов во гугл пеј и кога да одам на банкомат да вадам пари и прицнам на тие тековна или штедна ми вади грешка и на крај пак мора да ја вадам картичката (на јутјуб шо плаќам месечен саб си зема, никогаш не ми напрај проблем) и друго картичката од НЛБ пробав поќе пати да ја додам во гугл пеј и никако не ми успеа.

И

Избришан член 41324

Гостин
Ајде малце хелп, од ко извадив нова картичка од стопанска и наново ја додадов во гугл пеј и кога да одам на банкомат да вадам пари и прицнам на тие тековна или штедна ми вади грешка и на крај пак мора да ја вадам картичката (на јутјуб шо плаќам месечен саб си зема, никогаш не ми напрај проблем) и друго картичката од НЛБ пробав поќе пати да ја додам во гугл пеј и никако не ми успеа.

Нлб картички мораш преку НЛБ Пеј апликацијата да ги додадеш.

Sent from my iPhone using Tapatalk

И

Избришан член 41324

Гостин
A после ќе можи да ја избришам НЛБ Пеј и да си терам така или не ?

Можеш ама чувај ја, корисна е во случај ако нешто онлајн плаќаш а не ти картичката со тебе па можеш да ги копираш деталите од апликацијата или за пин.

tomskibt

hello world
12 јули 2022
109
86
Можеш ама чувај ја, корисна е во случај ако нешто онлајн плаќаш а не ти картичката со тебе па можеш да ги копираш деталите од апликацијата или за пин.

Е не се нормални внесовте погрешни податоци, како неписмен се осеќам, ко да не си ги знам матичниот и бројот на телефон :ROFLMAO::ROFLMAO: Која е потребата од толкава компликација не ми е јасно.

И

Избришан член 41324

Гостин
Е не се нормални внесовте погрешни податоци, како неписмен се осеќам, ко да не си ги знам матичниот и бројот на телефон :ROFLMAO::ROFLMAO: Која е потребата од толкава компликација не ми е јасно.

За заштита на корисниците. Ама појше е за ако некој ти има податоци од картичката и прават Spoofing на Смс и можат да ја додадат. Ама кај нас не сум приметил таков случај, во други држави го има доста.

tomskibt

hello world
12 јули 2022
109
86
За заштита на корисниците. Ама појше е за ако некој ти има податоци од картичката и прават Spoofing на Смс и можат да ја додадат. Ама кај нас не сум приметил таков случај, во други држави го има доста.

Ништо ај утре ќе се јавам и ќе му ги кажам истите податоци (матичен и број од телефон) шо веќе и онака ги имат и ги внесувам и сега само за да ме пуштат да се најавам за да ја додам картичката. Сепак фала многу.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Здраво. Може ли во МК да се плаќа со мобилен , или Smart Watch?

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Здраво. Може ли во МК да се плаќа со мобилен , или Smart Watch?
Услуги како Google Wallet и други дигитални паричници се поддржани од одредени банки, како што се НЛБ и Стопанска банка. Овие технологии овозможуваат бесконтактни плаќања преку NFC (Near Field Communication) на терминали кои го поддржуваат ова. Исто така, некои банкомати дозволуваат подигнување пари со дигитализирани картички преку мобилен телефон

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Може звучам глупо, ама може ли попластично објаснување како се користи?
Мислењето е автоматски споено:

Може звучам глупо, ама може ли попластично објаснување како се користи?
Имам NFC на мобилниот и на саатот...и картица од Стопанска..

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно