Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Општа дискусија за лаптопи

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Пред не полна година го зедов овој, со i5-1240P процесор, го има и со i7-1260P, и сеуште не ми е јасно како е возможно i5 да е појак од i7 "на бенч марк", затоа и го одбрав со i5-1240P. Разликата беше 100-150е поскап со i7-1260P. Генерално сум презадоволен од лаптопот, не ми беше во план да купувам нов лаптоп ама така излезе набрзина да купам, а не ми се даваа во моментот многу пари и затоа eдинствена маана што ме нервира е рамот, 16гб ми се малку, плус е LPDDR5 залемен на плоча и нема апгрејд. :(

Последна промена:
28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Може касно пишувам, но кај мене кулерот не изгаси на нов лаптоп (интел МБП, задна серија 13“). Ако го користиш некое време, чистење и паста секако не е на одмет.
Го отворив, зачистив малце иако немаше прашина и го затворив убаво и еве го сега е ОК.
Некој ми спомна дека и ради лошо заштрафување може да дува.

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67
Не знам дали е прашањево за оваа дискусија. Ама лаптоп, си е лаптоп.

Дечки, на Мекбук a2179 - последниот интелов модел.
Се почесто слушам кулерот како врти и работи.
Ништо захтевно не правам на него, работам комерција па не користам ништо повеќе од Outlook, Viber, Whatsapp, еден два табови на пребарувач, Excel... тие ствари и пак се слуша.

Користам Firefox, ама на activity monitor не гледам да цица многу cpu?
Не ми е јасно, од еднаш почна.
Го отворив, проверив нема прашина го отворив.

Дали можеви да го носам на сервис да се смени термална паста?
јас имам macbook pro m1 2020 и до сега кулерот скоро никогаш не ми се вклучил... кога пуштам филм на некој бесплатни сајтови тогаш кулерот се вклучува (најверојатно нешто го преоптеретува)... Без проблем ги користам филмотип и хдсапреводом, се останато прави проблем.

icemaher

hello world
27 мај 2009
150
157
Куманово
www.tvtime.com
icemaher's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3400g / 6800h
Motherboard
Gigabyte B450M‐H
Storage
SAMSUNG 250GB SSD 970 EVO Plus M.2 PCI‐E NVMe
PSU
500 NJOY 80+
RAM
2 x DIMM 8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black / 2x8gb ddr5 4800
Video card
rtx 3060 6gb
Case
MS METROPOLIS PRO
Monitor
Benq BL2480
OS
Win10 Pro
Пред не полна година го зедов овој, со i5-1240P процесор, го има и со i7-1260P, и сеуште не ми е јасно како е возможно i5 да е појак од i7 "на бенч марк", затоа и го одбрав со i5-1240P. Разликата беше 100-150е поскап со i7-1260P. Генерално сум презадоволен од лаптопот, не ми беше во план да купувам нов лаптоп ама така излезе набрзина да купам, а не ми се даваа во моментот многу пари и затоа eдинствена маана што ме нервира е рамот, 16гб ми се малку, плус е LPDDR5 залемен на плоча и нема апгрејд. :(
Благодарам, батеријата како е?

Ако може уште една молба до вас овде, кој од наведениве ќе врши работа
Сметам дека не му треба повеќе од 8гб рам, ајде нека иде и со 16, ама квалитетен екран и батерија да има.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
јас имам macbook pro m1 2020 и до сега кулерот скоро никогаш не ми се вклучил... кога пуштам филм на некој бесплатни сајтови тогаш кулерот се вклучува (најверојатно нешто го преоптеретува)... Без проблем ги користам филмотип и хдсапреводом, се останато прави проблем.

Од Интел до М1 има мала разлика во греење :)

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
616
1.505
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Фала, а кога би морал да земам од нептун, а нема таков леново, а има
дали е добра опција? 16 инч екран ips, олед, рајзен 5 7000, 1тб ссд? 30k ден испаѓа, се се поклопува. Единствено батеријата да не е слаба? Не се разбирам.

Жирафа да, ама ме нервира нивното 1г гаранција.
Со нептун имам екстра добро искуство, куп работи сум земал никакви дефекти до сега со години,
донесуваа по некогаш проблематична роба таква им стигнала, си враќаа назад па донесуваа нова 100% исправна роба, секоја чест до вработените во Куманово и шефот.
Личи на добра опција, нме сум користел Вивобук. Доколку има некој на форумов што користи вакво модел би било убаво да сподели искуство

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
616
1.505
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Благодарам, батеријата како е?

Ако може уште една молба до вас овде, кој од наведениве ќе врши работа
Сметам дека не му треба повеќе од 8гб рам, ајде нека иде и со 16, ама квалитетен екран и батерија да има.

Ова е одлична опција за парите

icemaher

hello world
27 мај 2009
150
157
Куманово
www.tvtime.com
icemaher's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3400g / 6800h
Motherboard
Gigabyte B450M‐H
Storage
SAMSUNG 250GB SSD 970 EVO Plus M.2 PCI‐E NVMe
PSU
500 NJOY 80+
RAM
2 x DIMM 8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black / 2x8gb ddr5 4800
Video card
rtx 3060 6gb
Case
MS METROPOLIS PRO
Monitor
Benq BL2480
OS
Win10 Pro

Ова е одлична опција за парите
Купено, фала уште еднаш.

Атачменти

• 20231016_171540.jpg
    10,7 MB · Прегледи: 55

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Акција на леново лаптопи
05826e339a7a12881646e82b3e858598.jpg

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026

8GB RAM :(
MBP 13" отиде во историјата, на негово место доаѓа baseline MBP 14". Новиот baseline MBP14 е со стандард М3 а не M3 Pro (baseline за 14" беа M1 Pro/M2 Pro) и истиот е скоро 30% побрз од baseline MBP13 со М1.

Цената во USA на release day за двата baseline (M1/M3, 8GB, 512GB) беше иста - 1499$, ама кај нас тоа не функционира така, инаку голем upgrade е од MBP13 до MBP14, од display до батерија и се останато што би го добил за истата цена освен рамот.

Сега за M3 Pro baseline е 18gb RAM, претходно со M1 Pro / M2 Pro беше 16GB.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
MBP 13" отиде во историјата, на негово место доаѓа baseline MBP 14". Новиот baseline MBP14 е со стандард М3 а не M3 Pro (baseline за 14" беа M1 Pro/M2 Pro) и истиот е скоро 30% побрз од baseline MBP13 со М1.

Цената во USA на release day за двата baseline (M1/M3, 8GB, 512GB) беше иста - 1499$, ама кај нас тоа не функционира така, инаку голем upgrade е од MBP13 до MBP14, од display до батерија и се останато што би го добил за истата цена освен рамот.

Сега за M3 Pro baseline е 18gb RAM, претходно со M1 Pro / M2 Pro беше 16GB.
Немојте некој да го купил лаптопов. Претходниот исто немаше логика, ама овој пак ептен нема.

@Gilfoyle убава анализа си направил, ама треба да тргнеш од тоа што веќе две генерации Macbook Pro 13,3" не требаше да постои. Генерално беше со ист процесор како Air верзијата плус кулери (кои не треба во 95% од времето), плус во стара шасија, екран итн.

Ако во равенката ги внесеме M3 Air, ќе видиме дека пак овој лаптоп нема поента да постои, зашто е слични перформанси како Air, само во друго куќиште.

Од друга страна, 14" верзии си ги направија уште поскапи со некои дискутабилни апгрејди, каде што на бенчмарк ти си ~20% побрз од M1 Pro. Спореди ги цените на M1 Pro и M3 Pro, ќе видиш дека (барем istyle) е поскап за 25%.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Епа што да се земе?

Потребности се: 16гб рам и 512гб диск. Другото е битно да е што е можно поефтин и да може да се купи на фирма. (М1 м2 м3 про непро небитно)

Мислам дека овој критериум го бара добри 90% од луѓето што бараат лаптоп, ако не и повеќе.

kirev

senior
31 мај 2010
9.035
7.706
M2 Air ако ти е до тежината, 14"+ Pro ако сакаш екран и конектори и вентилатори.

hawk

read-only
19 март 2022
38
34
Здраво, не знам дали ова е за овде, нека го премести админ ако не е. Macbook Air M2 се напи цела чашка со кафе. Го избришавме кафето, лаптопот го изгасивме ама на секое допирање копче се палеше. Моментално е исклучен и свртен наопаку, последно проверено функционира се' на него. Istyle дури утре можат да го проверат. Некој со исто искуство? Цена на поправка, дали да се поправа ако продолжи да работи се' и слично. Благодарам!

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Здраво, не знам дали ова е за овде, нека го премести админ ако не е. Macbook Air M2 се напи цела чашка со кафе. Го избришавме кафето, лаптопот го изгасивме ама на секое допирање копче се палеше. Моментално е исклучен и свртен наопаку, последно проверено функционира се' на него. Istyle дури утре можат да го проверат. Некој со исто искуство? Цена на поправка, дали да се поправа ако продолжи да работи се' и слично. Благодарам!
наздравје кафето :)

остајте го да се исуши добро

• ми се допаѓа
Реакции: hawk

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.625
3.179
@Daniel86 може да ти помогне.

• ми се допаѓа
Реакции: hawk

kolesk

lurker
6 февруари 2016
762
1.179
Hp лаптоп, со вин 10, се изгубија иконите за глас, батерија, јазик. А и самите икони за отворен хром или друга програма ми ги нема. (се е сиво)
Мислење или решение за проблемов?
До вчера се супер си тераше/работеше.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Hp лаптоп, со вин 10, се изгубија иконите за глас, батерија, јазик. А и самите икони за отворен хром или друга програма ми ги нема. (се е сиво)
Мислење или решение за проблемов?
До вчера се супер си тераше/работеше.
Пробај со течен метал, најверојатно му фали.

Ј/K. Еве едно решение, пробај.

• не се согласувам
Реакции: thrw

Naked Gun

read-only
11 јануари 2018
29
19
Здраво

Не знам кај да прашам, па ајде тука, оваа тема ми изгледа на најпогодна за прашањето.

Имам купено Redmibook од пред некој месец. Е сега не знам дали xiaomi ги има овие лаптопи или се под некоја сродна фирма, немам појма. Лаптопот е супер цена/перформанси, ама веќе подолго време на нет барам решение за нешто. Сакам да го лимитирам полнењето на батеријата. Знам дека скоро сите производители на лаптопи имаат ваква опција, дали во биос или со посебен софтвер директно од производителот на лаптопот. Ама за мојот лаптоп не можам да најдам никаде. Преку биос нема опција, програма за ова мислам дека нема од xiaomi или mi, не знам точно која фирма ги прави лаптопиве, преку windows нема или немам јас сретнато. Некое решение да не знае некој ? Контактирав некои од сајтовите на xiaomi global, xiaomi home, појма немаат.
Фала
Поздрав

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
Дечки едно прашање за батерија на лаптоп. Вчера зедов нов леново лаптоп, и направив калибрација според инструкции полнење до 100% плус неколку часа после тоа, и празнење до 0%
За време на тоа празнење и последователни празнења после тоа, батеријата држи мах 90-100 мин без battery saver on, без гејмање. Само отворен таб на мозила и ништо друго

Дали е нормално тоа времетраење?

Како што знам нов лаптоп (нова батерија) би требало да трае најмалце 2.5 часа и повеќе на нормално оптоварување

kirev

senior
31 мај 2010
9.035
7.706
Дечки едно прашање за батерија на лаптоп. Вчера зедов нов леново лаптоп, и направив калибрација според инструкции полнење до 100% плус неколку часа после тоа, и празнење до 0%
За време на тоа празнење и последователни празнења после тоа, батеријата држи мах 90-100 мин без battery saver on, без гејмање. Само отворен таб на мозила и ништо друго

Дали е нормално тоа времетраење?

Како што знам нов лаптоп (нова батерија) би требало да трае најмалце 2.5 часа и повеќе на нормално оптоварување
Личи малце, кој модел е, најди некаде на интернет некој review можеби споменува некакви податоци за батеријата.... Некаде пишува ли health на батеријата? Lenovo мислам има софтвер за таа намена Lenovo Support | Drivers, Troubleshooting, Warranty, Repair | Lenovo Support DE

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
Личи малце, кој модел е, најди некаде на интернет некој review можеби споменува некакви податоци за батеријата.... Некаде пишува ли health на батеријата? Lenovo мислам има софтвер за таа намена Lenovo Support | Drivers, Troubleshooting, Warranty, Repair | Lenovo Support DE
Пробани сите тие. Сите укажуваат дека health is good. Пред да го купам читав reviews дека одприлика 5 часа можеш да добиеш на 50% brightness, а 3-4 часа на нормал мод
Кај мене и со battery saver едвај добив плус 30 мин што е вкупно на 120-130 мин
Модел е Lenovo LOQ 15IRX9

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно