Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Леќата од 20 денари за 400г ја направија 90. Нема врска со клими и струја, туку со инфлацијава која е неколку стотини проценти.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Леќата од 20 денари за 400г ја направија 90. Нема врска со клими и струја, туку со инфлацијава која е неколку стотини проценти.
Океј, да. Муабетот повеќе е насочен во тоа што скалите не се соодветни скалести за да мотивираат. Мање више и да нема скали.

Ќе се фатат за нешто, ќе го смислат (или копираат) од некаде, ама кога ќе дојде до параметрите стално е утка.

Значи скалите треба да имаат разлика.

Исто беше и со данокот за загадување за моторни возила. Прво почна со убави големи скали да те мотивираат да земеш поеколошко возило, и на крај завршија со 100-200 евра давачка мање-више за сите. Ја си екологиувал или не.

Тоа е проблемот.

Поскапување ќе си има со пералната на пари наречена "санкции". Ама кога веќе правиш скалест систем, направи го како што треба, да мотивира. Да има ПОЕНТА да инвестираш во изолација, во хиперинвертер, во пвц, за да не трошиш толку енергија. За да не влезеш во повисока рамка.

Ок, тоа е тоа. Ништо не постигнаа освен што ја качија струјата за 15%. Толку е муабетот. А тргнаа по добар пат и во 80та минута примија 8 гола. Како и на секоја наша утакмица.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Реално, малку не казнија нас, се стремат да си наплатат од тие 17 фамилии што наводно трошеле 30% од струјата или како и да беше пренесена веста. Незнам што прават тие 17 фамилии, но ќе престанат да трошат, па ќе се навртат уште еднаш на нас обичните граѓани за уште едно поскапување од 15%.
Па потоа ќе се обидат да ја укинат ефтината ноќна тарифа и тогаш ќе се соочат со немири и 27ми априли.
Бајрами во кој трговски центар копаат сега?
Арачиново кога ќе плати струја?
Колку домаќинства крадат струја?
Ние, чесните и одговорни граѓани плаќаме за сите криминалци во државата.

p.s
Најверојатно тие 17 фамилии се 17 големи фирми, кои наместо да плаќаат индустриска, плаќаат струја за домаќинството, со помош на партиите на власт, па можеби затоа и трафа 4 е како индустриска. Ако е така, треба тарифа 4 да почнува од 4000kwh.

josefk

read-only
19 септември 2016
4
0
Здраво дечки.

Да препорачате клима за просторија од 40м2, наменета генерално за ладење бидејќи станот е со парно. Станот е во стара зграда без изолација. Буџет: 50к-70к денари.

Исто така, едно прашање. Приметив дека клими на брендови како Вивакс и Грее имаат гаранции од 5-10 години, наспроти јапонските брендови кои се познати како поквалитетни кои имаат 2-3 години гаранција. Некој да знае нешто повеќе околу што точно вклучуваат гаранцииве и дали значи нешто разликата?

18 август 2019
1.219
1.193
Приметив дека клими на брендови како Вивакс и Грее имаат гаранции од 5-10 години, наспроти јапонските брендови кои се познати како поквалитетни кои имаат 2-3 години гаранција.
Не се лажи со гаранцијата на Грее (за Вивакс не знам). Имаш само една година гаранција. Потоа секоја година доплаќаш ако сакаш да ти ја продолжат гаранцијата. Но дали ќе ја продолжат? Ако сѐ е во ред, ДА. Но (хипотетички) си плаќал пет години, шестата почнуваат да се јавуваат ситни проблеми, седмата не ти ја продолжуваат (немаш доказ дека си сакал да ја продолжиш). Осмата година (пак хипотетички) имаш сериозен дефект, ама немаш гаранција.

josefk

read-only
19 септември 2016
4
0
Не се лажи со гаранцијата на Грее (за Вивакс не знам). Имаш само една година гаранција. Потоа секоја година доплаќаш ако сакаш да ти ја продолжат гаранцијата. Но дали ќе ја продолжат? Ако сѐ е во ред, ДА. Но (хипотетички) си плаќал пет години, шестата почнуваат да се јавуваат ситни проблеми, седмата не ти ја продолжуваат (немаш доказ дека си сакал да ја продолжиш). Осмата година (пак хипотетички) имаш сериозен дефект, ама немаш гаранција.

Претпоставив дека има нешто вакво. Благодарам за одговорот.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Кога е ова? Дур беше -10% или сега откога испадна +10% дека е за сите?

Викса

lurker
12 март 2011
574
690
Здраво дечки , сакам да земам клима а највеќе ја гледам Vivax AERI 3.5.
Во станот има градско парно па во најголем дел ќе се користи за ладење.
Дали има нешто што треба да знам околу климава и дали има друг подобар избор можеби.
Фала и поздрав :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Дали има нешто што треба да знам околу климава и дали има друг подобар избор можеби.
Зошто би земал клима со греач ако примарно ти е за ладење? Џабе ќе троши струја зимно време.

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
Vivax AEMI ti e podobar izbor dokolku prioritet ti e ladenje. Sepak i nea moze da ja koristis za greenje do -15.

Викса

lurker
12 март 2011
574
690
Зошто би земал клима со греач ако примарно ти е за ладење? Џабе ќе троши струја зимно време.
Искрено не се разбирам многу во проблематикава а гледам оваа многу ја зборат. Не знам како ќе биде сега со парното зимава па можеби и не е лошо да биде добра и за греење :) :)
Vivax AEMI ti e podobar izbor dokolku prioritet ti e ladenje. Sepak i nea moze da ja koristis za greenje do -15.
Оваа гледам и поефтина е , слободно ако има подобар избор за ладење во тој буџет предложете затоа што како што кажав не се разбирам. :)

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
Искрено не се разбирам многу во проблематикава а гледам оваа многу ја зборат. Не знам како ќе биде сега со парното зимава па можеби и не е лошо да биде добра и за греење :) :)

Оваа гледам и поефтина е , слободно ако има подобар избор за ладење во тој буџет предложете затоа што како што кажав не се разбирам. :)
Osven vo Mavrovo,Krusevo i Berovo na drugi mesta mnogu retko page temp zimata pod -15 , jas imam aeri so greac pa ovaa zima pod -12 sto bese 3 dena i tolku bese od ladnoto. No dokolku prioritet ti e ladenje i dogrevanje zimata slobodno baraj bez greac kako Vivax AEMI ili ima edna druga AEQI.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.730
4.311
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Дечки мала помош ако може, не се мој домен клима уредите и никогаш не сум се замарал. Имам некој бонус (10.000) од телеком а гледам продаваат клима уреди што би препорачале од понудата на телеком за дневна соба од 25м2. Не би се расфрлал со кеш така да нешто буџет а да биде ок за парите:

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Haier Tundra 5kw, еве колку ниско модулира на ладење.
Дневната е околу 45m2. Наместена е на 24 степени.

IMG_20220630_193330.jpg

На зима ќе видиме каков е просекот.

Sent from my MI 10T.

View: https://youtu.be/zVE_9jG2kG4

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253

Tomekk

hello world
4 декември 2009
174
212
Од aliexpress го имам нарачано, околу 800 денари.

Sent from my MI 10T.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235

Дека дрвата забранети "на запад"
И овде се случува исто. Оние од акцијата "врати ќумбе" масовно се враќаат назад.

IMHO
Државата треба да улета клизечи и со субвенции и со поедноставување на правилата за поставување на фото- волтаици.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Па Германија нели на гас се грееше многу модерна беше, башка сите нуклеарки ги затворија од помодарство. Репер за глумење лудило.

maci

poweruser
2 април 2008
3.384
972
Напредниот модерен Запад,живееше живот со паролата ЕКОЛОГИЈА, се враќа на јаглен и дрва во 2022.

Дојде Живот и кај нив...тоа е кога ги слушаат Американците
Мислењето е автоматски споено:

Инаку Тундрата ме изненади,пред 2-3 год по спецификации најниско прочитав 550вати.
може овие се понови со подобри компресори и софтвер 310вати е ок

Haier Tundra 5kw, еве колку ниско модулира на ладење.
Дневната е околу 45m2. Наместена е на 24 степени.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Новите тундри имаат некои индиски компресори за разлика од старите кои имаа Mitsubishi.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.995
Дојде Живот и кај нив...тоа е кога ги слушаат Американците

Дедото отишол во Германија месец дена 2018та и се враќа...

Како е дедо? Како помина?

- Кој бе како, па Германија да ти била 50 години назад од нас!

Зошто така ти се виде?

-Па кај нив уште се е добро.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно