Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Зошто Linux?

18 август 2019
1.225
1.199
Инсталиран Linux Ubuntu како втор оперативен систем. Сега сакаме да го избришеме бидејќи не му се допаѓа на газда. (Ако сме реални, и мене не ми се допаѓа). Како може да се направи тоа без преинсталација на Windows?

18 август 2019
1.225
1.199
Сви јунаци ником поникоше!
Како може да се направи тоа без преинсталација на Windows?
Од петни жили тврдеа дека единствено исправен начин на Linux инсталација е да се инсталира независно од Windows. Ама кога треба да се избрише Linux нема решение.

Всушност, има...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.083
6.017
Тоа е линукс, ќе инсталираш и чепкаш за се.

Е сега за друг чст, се зема брзо УСБ се ставс линуксот на него. И ќе го направиш Персистент за на усбто да си работи. За луѓе како нас што немаат вишок компјутер за експериментирање или и тој вишок им е корисен за деца/стари тоа е решението за линукс.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Инсталиран Linux Ubuntu како втор оперативен систем. Сега сакаме да го избришеме бидејќи не му се допаѓа на газда. (Ако сме реални, и мене не ми се допаѓа). Како може да се направи тоа без преинсталација на Windows?
Убунту ви е инсталиран на своја партиција? Се што треба е да ја избришеш содржината на партицијата/партициите на кои сега е Линукс ОС-от. Што ќе направиш после со нив е твое, можеш да ги избришеш целите партиции и да ги придодадеш на некоја од постојните. Можеш да создадеш нова партиција. Итн. Нормално пред вакви зафати со партиции на дискот, треба правење бекап.

Е сега, бутлоадерот е друга приказна. Веројатно сега имаш GRUB, можеш да го конфигурираш да не чека на избор и нема ни да го гледаш дека постои. Можеш со алатка да го рекреираш бутлоадерот на виндовсот, на пример со BCDedit... Ама подобро не си играј со ова.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.302
5.288
Скопје
hackitfree.github.io
Никој не е сигурен како тоа брат.. Да влезеш у Виндоус (disc management ) па да ги избришеш Линукс партициите - кога ќе рестартираш - брада - нема да имаш Виндоус бутлоадер . Ќе треба со УСБ Виндоус инсталација да покренеш - па нешто ако ти даде опција да поправи Виндоус стартап - добро - ако не - инстал енд кип фајлс..Само тоа ќе ти ги анинсталира веќе инсталираните програми..
Штом врз Виндоус инсталираш Линукс - тој не е втор систем туку прв - одма си го става својот бутлоудер...
Мислењето е автоматски споено:

Е сега, бутлоадерот е друга приказна. Веројатно сега имаш GRUB, можеш да го конфигурираш да не чека на избор и нема ни да го гледаш дека постои.
Ова му е најбезболно решение - ќе го има ГРУБот пак ама толку брзо ќе си прелета преку него да нема ни да се приметува - само да едитира у ГРУБот тајм=0 партишн=2

Зошто Линукс ? Па ја стварно не знам..Сум баталил тоа одамна - Виндовсот си е супер спакуван со сите програмчиња што било кога ќе ти затребаат - работат беспрекорно ( по 10 истовремено) ..
У Линукс секој ден кога ќе вклучиш ПЦ - ајдее "sudo apt-get upgrade " и обавезно некои "dependencies" ќе те д*пат - па барај решенија - ваму таму ( добро и да чачкаш цел ден е интересно ама е губење време) па ова било подобро - она подобро - направи вака направи онака... И на крај ? РАСПАД СИСТЕМА БРАЛЕ - РЕИНСТАЛИРАЈ ! Од почеток - ама сеа со КДИ - оти подобар бил ;)
Не знам - некако ми се смачи од него - малтретажа невидена е...

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Линуксот е вториот ОС, значи постојните виндовс партиции ниту бутлоадерот нема да видат засегнати. Слободно може да ги брише партициите со Линукс и тоа не би требало да има никакви импликации по виндовсот.

Зошто Линукс ? Па ја стварно не знам..Сум баталил тоа одамна - Виндовсот си е супер спакуван со сите програмчиња што било кога ќе ти затребаат - работат беспрекорно ( по 10 истовремено) ..
У Линукс секој ден кога ќе вклучиш ПЦ - ајдее "sudo apt-get upgrade " и обавезно некои "dependencies" ќе те д*пат - па барај решенија - ваму таму ( добро и да чачкаш цел ден е интересно ама е губење време) па ова било подобро - она подобро - направи вака направи онака... И на крај ? РАСПАД СИСТЕМА БРАЛЕ - РЕИНСТАЛИРАЈ ! Од почеток - ама сеа со КДИ - оти подобар бил ;)
Не знам - некако ми се смачи од него - малтретажа невидена е...
Ова не е моето искуство, посебно за секојдневно користење. Пали вози е, или барем MH Linux е пали вози. Имаше одредени подесувања после инсталација (па и понешто во CLI), ама временски не фати повеќе од кастом подесување на виндовс. Најмногу со нвидиа драјверот имаше да подесам сетинзи во Плазма (КДЕ), после тоа е smooth sailing. Си бара барем минимални предзаења како да побараш решение за проблем, и потоа да го аплицираш.

Виндовс со апдејтите и блоатот е ужасот, јас со години не можам (и не сакам) да користам некастомизиран виндовс (читај, хируршки одстранет блоат) и не без исклучени апдејти. Само тоа си носи одредени сигурносни ризици, а со линуксов тоа не е случај.

18 август 2019
1.225
1.199
Е сега, бутлоадерот е друга приказна. Веројатно сега имаш GRUB
Тој GRUB е загрижувачки. Се едитира од Linux, не ќе ли има проблеми кога ќе се избрише?
Ова му е најбезболно решение - ќе го има ГРУБот пак ама толку брзо ќе си прелета преку него да нема ни да се приметува - само да едитира у ГРУБот тајм=0 партишн=2
Ова некако не ми фаќа. GRUB не се едитира така едноставно. Или можеби има некои верзии и начини?
Linux најмногу го користам за чистење на USB вируси. Ако често користиш разни компјутери, се размножуваат како глувци, а Linux ги гледа сите скриени и системски Windows папки и датотеки.

Тоа е линукс, ќе инсталираш и чепкаш за се.

Е сега за друг чст, се зема брзо УСБ се ставс линуксот на него. И ќе го направиш Персистент за на усбто да си работи. За луѓе како нас што немаат вишок компјутер за експериментирање или и тој вишок им е корисен за деца/стари тоа е решението за линукс.
Користев Ubuntu од ЦД, ама многу е спор и ги нема сите можности како инсталиран од истото ЦД.

Последна промена:

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
GRUB прави chainloading, го лоадира бутлоадерот на Виндоус. Не ли ќе е подобро само да се избрише Линукс партициите а да се остави GRUB? Претпоставувам GRUB ќе си работи нормално, ќе скока одма на лоадирање на Виндоус бутлоадерот.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.302
5.288
Скопје
hackitfree.github.io
Линуксот е вториот ОС, значи постојните виндовс партиции ниту бутлоадерот нема да видат засегнати. Слободно може да ги брише партициите со Линукс и тоа не би требало да има никакви импликации по виндовсот.
Не сум сигурен баш за ова... Некако магично мислиш Виндоусот да се подигне ? Нe без поравка на "Repair Windows startup "
А и GRUBот не знам дали ќе се избрише со бришење на Линукс партициите..

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.500
Неготино
Не ми се верува дека луѓе користат линукс тука и не знаат како да си го вратиш Windows-от после бришење линукс.
Направи си бутабилно USB со Windows.
Избриши ја партицијата кај линуксот, рестартирај пц.
Кога ќе рестартираш, ќе ти се појави bootmgr is missing.
Бутирај од USB, оди Repair PC и пушти CMD.
Пишувај:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot

Бркај работа.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.302
5.288
Скопје
hackitfree.github.io
Не ми се верува дека луѓе користат линукс тука и не знаат како да си го вратиш Windows-от после бришење линукс.
Пишувај:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot

Бркај работа.
Само вака ? Нема опција во мени нешто ваква автоматска ? - за понекомплицирано - а инаку не се сомневам дека ова ќе заврши работа...

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.500
Неготино
Само вака ? Нема опција во мени нешто ваква автоматска ? - за понекомплицирано - а инаку не се сомневам дека ова ќе заврши работа...
Само ова е, да. Го имам 5 - 6 пати правено, затоа знам дека работи.

18 август 2019
1.225
1.199
Пишувај:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot

Бркај работа.
Никој учен не се родил.
Во конкретниов случај се работи за осмоодделенец (или можеби седмоодделенец, не знам точно) и добро е што се труди сам да си ги средува работите.
Ама ете и јас, како „малку“ постар од него, не ги знам овие работи. Има време, ќе научам, засега уште преферирам инсталација преку Windows.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.500
Неготино
Никој учен не се родил.
Во конкретниов случај се работи за осмоодделенец (или можеби седмоодделенец, не знам точно) и добро е што се труди сам да си ги средува работите.
Ама ете и јас, како „малку“ постар од него, не ги знам овие работи. Има време, ќе научам, засега уште преферирам инсталација преку Windows.
Не мислев на тебе, мислев на мислењата под тебе. Има членови што со години користат линукс и ете не го знаеле ова изгледа.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Не мислев на тебе, мислев на мислењата под тебе. Има членови што со години користат линукс и ете не го знаеле ова изгледа.
Нема врска Линукс со Виндоус команди.Еве јас користам Линукс со години,ама никогаш не сум бришел Линукс на дуал бут и не ми требало да учам Виндоус команди за поправање на бутлоадерот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Не сум сигурен баш за ова... Некако магично мислиш Виндоусот да се подигне ? Нe без поравка на "Repair Windows startup "
А и GRUBот не знам дали ќе се избрише со бришење на Линукс партициите..
GRUB е бутлеадер, кога е инсталиран (при инсталација на линуксот) постои независно од линукс ос-от и не се наоѓа на линукс партициите. Кога ќе ги избришеш линукс партициите ништо лошо (за виндовсот) нема да се случи. Важното е каде е бутлоадерот, а во случајов линукс е второинсталиран ОС.

GRUB ќе си функционира, само линукс ако се обидеш да бутираш - нормално, нема да се бутира. Виндовс без проблеми ќе се бутира, пошто нема ништо со линукс партициите.

GRUB прави chainloading, го лоадира бутлоадерот на Виндоус. Не ли ќе е подобро само да се избрише Линукс партициите а да се остави GRUB? Претпоставувам GRUB ќе си работи нормално, ќе скока одма на лоадирање на Виндоус бутлоадерот.
Дап се ќе работи нормално, а со 0 секунди пауза корисникот нема ни да го види GRUB gui-то, исто како да го нема.

Пишувај:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot

Бркај работа.
Koристиш MBR? Со win10? Moжно е но убедливо мнозинство на OS инсталации во последнивa деценија се UEFI. Денес треба конкретно неколку работи да се направат при инсталација за да „форсираш“ користење MBR, не е опција која можеш едноставно да ја одбереш при инсталација. Треба пред инсталација на дискот геометријата да му е во MBR, па треба виндовс инсталациониот медиум... Ај да не должам за ова на тема за Линукс.

Би се обложил дека и овде е таков случајот, а UEFI не се средува со /fixmbr. Има начини и методи, ама со оглед на експертизата на кориснициве подобро е да не поправаат нешто што не е расипано.

Тој GRUB е загрижувачки. Се едитира од Linux, не ќе ли има проблеми кога ќе се избрише?
Нема да имаш проблеми со GRUB, само нема да можеш да бутираш линукс (ако ги избришеш линукс партициите). Ако баш сакаш, реков погоре подобро со алатки како easybcd или со easyre. Се разбира може и рачно во diskpart: Anleitung zum Reparieren des EFI-Bootloaders auf einer GPT-Festplatte für Windows 7, 8, 8.1 und 10 auf Ihrem Dell PC | Dell Deutschland

18 август 2019
1.225
1.199
Би се обложил дека и овде е таков случајот, а UEFI не се средува со /fixmbr. Има начини и методи, ама со оглед на експертизата на кориснициве подобро е да не поправаат нешто што не е расипано.
Ова и мене ми беше сомнително. Дискот е партициониран по GPT, значи MBR не ќе функционира.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.260
2.696
И што ти смета ако имаш дуал бут? Мене не ми е јасно. Си имаш 2 ОС и можеш да бираш што сакаш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Можеби одвоил голем дел од дискот за Линукс партициите, и сега сака да го врати/интегрира за да може да го користи. Прашањето секако е валидно, но проблемот од кој се плашат не постои... Бутлоадерот секако нема да прави проблеми за виндовсот.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Чим не планираш веќе да го користиш, најдобро е се што е негово да избришеш и да си го поправиш Windows boot loader. Еве ти видео упатство од еден Индиец.

18 август 2019
1.225
1.199
Малку си поиграв со Mint Vanessa Cinnamon, директно од УСБ.
Ги памети податоците од подесувањата, зачуваните нови датотеки и сл. И на друг компјутер ги носи со себе. Лека полека ќе се откажам од инсталирање на Linux како втор ОС.

18 август 2019
1.225
1.199
Малку читање, малку прашување, малку чепкање и дојдов до едноставно решение за враќање на Windows loader. Е сега не знам дали е можно на постарите компјутери со друга верзија на BIOS.
Photo1565.jpg

Надвор од темата: Постои ли опција да правам принтскрин на BIOS?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно