Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Закон за заштита на потрошувачи

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
денес купив телефон од анхоч, значи денес на пладне, на фискалната пишува дека е купен во 12:08 и сега само што го уклучувам по прв пат и после 20-30 минути работа појавува некој црни линии на екранот и се гаси, и така во круг. дефинитивно е расипан, е сега што да правам утре кога ке им отидам? да си барам нов, да барам замена ако ми речат дека ке го сервисираат, да барам парите назад, да пријавувам во инспекција ако нешто ми прават проблеми и сл....? мислам телефонов е дефинитивно зајебан од мајка и сељачки ке биде да им го оставам на сервис или што ти ја знам бидејки само сум го платил а воопшто не сум го користел.

п.с. најдоле на гаранцијата пишува дека примаат рекламација во рок од 24 часа (што и да им значи ова)

Teget

hello world
18 март 2015
135
88
Chicago, Illinois
денес купив телефон од анхоч, значи денес на пладне, на фискалната пишува дека е купен во 12:08 и сега само што го уклучувам по прв пат и после 20-30 минути работа појавува некој црни линии на екранот и се гаси, и така во круг. дефинитивно е расипан, е сега што да правам утре кога ке им отидам? да си барам нов, да барам замена ако ми речат дека ке го сервисираат, да барам парите назад, да пријавувам во инспекција ако нешто ми прават проблеми и сл....? мислам телефонов е дефинитивно зајебан од мајка и сељачки ке биде да им го оставам на сервис или што ти ја знам бидејки само сум го платил а воопшто не сум го користел.

п.с. најдоле на гаранцијата пишува дека примаат рекламација во рок од 24 часа (што и да им значи ова)

Значи дека можеш да поднесеш приговор до 12:08 (24 часа), ваљда преку телефон или ако отидеш во продавницата од која што си го купил.

Размисли си како ти одговара на тебе највеќе, и така постапи.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје

У салон ќе ти речат да го носиш у сервис.
Таму треба да утврдат дали ти си го заебал или заебан бил. Зависно од одлуката на сервисот ќе ти го заменат или нема.Така барем прават за напојувања.
Можда за телефони имаат друга процедура затоа што е можен тест у салон, на пример само го уклучуваат гледаат дека работи и ти ги враќаат парите или зимаш друг производ.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.234
Vo rok od 24 casa primaat reklamacii za ispravnosta na dokumentot valjda.
A vo tvojit slucaj ako im go vratis fino ubavo spakuvan telefonot samo so konstatiran defekt imaat obvrska vednas da ti go zamenat so nov. Ovaa obvrska im trae 7 dena mislam.

Taka da odi na vodnjanska, prilozi dokumentacijata, se nadevam ne si gi odlepil stikerite, i pobaraj nov da ti dadat vednas. Moze ke probaat ova-ona da te matkaat ama ti imas pravo na nov.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Ќе си отидесш од каде што си го купил, ќе им кажеш дека е дефектен и ќе си побараш нов телефон. Ако речат дека мора на сервис ќе се повикаш на законот за заштита на потрошувачи и ќе си ги побараш парите назад. Они ќе се консултираат со дирекција и ќе ти одобрат нов телефон.

^Вака го советував брат ми кога му се погоди дефектен таблет исто од Анхоч и баш така излезе :D

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
ништо не е одлепено освен усб кабелот за на полнач, а и тој не е одлепен туку само е изваден од кесето во кое што беше.

Vladimird

read-only
15 март 2017
4
3
Здраво Дечки,

Кога имаш проблем, нормално е дека ќе гуглаш, арно ама на сву среќу има нешто што ти треба на помош и у мк. ( овај дискусија на форум )

Овакој, пред 3-4 дна купи машину за сушење алишта од Техно маркет. Све океј Дечки ми гу донесева. Укључи гу да гу пробам дали ќе суши. Искочи дека уствари машина не суши у времетрање кое е пропишано на тија стикерчиња залепени на машину. Пример две маице и две крпе за бришање. помалко од 2 кила укључени на сушење 60 минута. После тој време они су мокри па, значи не су исушени а според мое мислење још едампут да ги укључу па исто 60 минута па нема да бидев суви. Реално не сам задовољан од производ, од квалитет на производ.

Најинтересна работа е да сушиш 4 работе 2 сата, што се дешава кд треба целу машину од прање да гу туриш да се суши ...

Е сга интересира ме мене дали машина за сушење спада у тија производи кои што имав тест период од 7 дна? - и дали уопште постои тој . Иначе прочита га док разгледува по овуј дискусију..

Друга работа е што ме интересира е дека ја нејќу замему а нејќу ни на сервисера да гу носу како што ми предложива од тамо.
Друг случај е да збору сз менаџера.
Арно ама пред тој сакам савет од вас да ми објасните кои су мои правни можности.

Пошто немав пројдено ни 7 дна а ни 15 дна. Фактички 5 дна су пројдени.
Први пут пробава да се извадив ама дечко машина е користена ( па да користена е мора да се укјучи да се проба да видиш дали работи уствари )

Али ипак ми предложива да збору сз менаџера..
Такој да свите сугестије су добредојдене плис Хелпп.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
^
:devil::eek::angry::alien::cry::minishock::zombie:
Не дека не те разбрав, ама со судни маки го прочитав.
Инаку, не чекај, имаш тотално право да го вратиш производот и да ти ги вратат парите назад. Немој да чекаш седмиот ден, уште утре оди!

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Двојазичност и на форумов а? :)

Vladimird

read-only
15 март 2017
4
3
Ајде сега да пробам Македонски. Значи вие ме советувате да ја вратам во тоа фабричко стиропол пакување и да им ја однесам. Е сега имам друга дилема. На кој закон и кој член да се потпрам и со кој демант да си ги барам парите назад. Тх

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ајде сега да пробам Македонски. Значи вие ме советувате да ја вратам во тоа фабричко стиропол пакување и да им ја однесам. Е сега имам друга дилема. На кој закон и кој член да се потпрам и сој демант да си ги барам парите назад. Тх
еј па ти наш си бил ;)
Он топик, ќе се повикаш на Законот за заштита на потрошувачите, пролистај низ темава има доста за правото на враќање на производот. Меѓутоа, бидејќи случајот малце специфичен, производот е сепак користен, па можеби ќе мора прво на сервис, затоа пред да одиш консултирај се со ОПМ. ОПМ се здружение на граѓани и немаат никави надлежности ама сепак можат да ти дадат бесплатни стручни совети. Ако небива со убаво, тогаш поднеси претставка до ДПИ.
ДПИ се должни во рок од 15 односно макс 30 дена да те известат за преземени мерки.

Дибидус

read-only
26 јануари 2016
11
13
Според тоа што си го напишал претпоставувам дека прв пат се среќаваш со машина за сушење алишта.

Ако е така прочитај го упатсвото уште еднаш, нешто сигурно си пропуштил. Машината внатре има сензор за влажност кој регистрира за колку време треба да се продолжи или скрати самата операција. Тој сензор обично се наоѓа во близина на вратата но не мора да значи. Бидејќи си ставил само 4 парчиња за сушење останува преголем простор во внатрешноста на машината и можеби тие парчиња не "допираат" доволно до самиот сензор и тој регистрира дека сушењето треба да прекине и затоа истите ти остануваат влажни.

Друго сценарио е дека можеби си ставил да се сушат на погрешна операција која не е соодветна за маиците и крпите. Пример: можеби си ставил да се сушат како синтетика, при што во текот на самиот процес внатре се развива драстично пониска температура за разлика од опцијата за памук каде температурата е повисока.

Ако не е една од овие две нешта тогаш е дефектна и враќај.

П.С Знам дека постот ти беше наменет за совет во врска со твоите потрошувачки права, чисто сакав да ти посочам кадеби можел да биде проблемот доколку е се во ред со машината.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
@Vladimird: Да не ги стави ти директно од вода извадени...? :) Овие машини претежно се предвидени да исушат работи што претходно се исцедени со помош на центрифуга :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.700
"Не одговара на спецификациите" ти е причината за враќање. Најубаво најди во упатството точна процедура како треба и следи ја. Документирај и со снимање ако треба. И ако пак не ти заврши работа како што треба, оди кај шефот и кажи му што е проблемот. Дека не сакаш да ти поправаат нова машина туку сакаш друга или друг модел или пари назад. Најубаво со него да ја решиш работата рано сабајле и после одма да дојдат да ја земат. Нека ти даде на писмено некој документ (обратно од испратница) а ти приговорот поднеси му го писмено и барај заверени копија за тебе. Ако не се согласи - право во Државен пазарен инспекторат и барај си ги правата.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Според тоа што си го напишал претпоставувам дека прв пат се среќаваш со машина за сушење алишта.

Ако е така прочитај го упатсвото уште еднаш, нешто сигурно си пропуштил. Машината внатре има сензор за влажност кој регистрира за колку време треба да се продолжи или скрати самата операција. Тој сензор обично се наоѓа во близина на вратата но не мора да значи. Бидејќи си ставил само 4 парчиња за сушење останува преголем простор во внатрешноста на машината и можеби тие парчиња не "допираат" доволно до самиот сензор и тој регистрира дека сушењето треба да прекине и затоа истите ти остануваат влажни.

Друго сценарио е дека можеби си ставил да се сушат на погрешна операција која не е соодветна за маиците и крпите. Пример: можеби си ставил да се сушат како синтетика, при што во текот на самиот процес внатре се развива драстично пониска температура за разлика од опцијата за памук каде температурата е повисока.

Ако не е една од овие две нешта тогаш е дефектна и враќај.

П.С Знам дека постот ти беше наменет за совет во врска со твоите потрошувачки права, чисто сакав да ти посочам кадеби можел да биде проблемот доколку е се во ред со машината.
@Vladimird Послушај го пријателов со мислењето погоре. Провери дали работат другите опции, прочитај го убаво упатството, стави повеќе алишта итн.

Јас до пред извесно време не знаев дека алишта не можат убаво да се исперат ако немаш доволно алишта ставено бидејќи се перат благодарение на тоа што се тријат едни од други и ако нема доволно нема од што да се тријат. Сега и машините за перење станаа смарт со 300 модови на перење и сензори во нив. Мислам дека некаде грешиш во постапката/програмата...

Vladimird

read-only
15 март 2017
4
3
Исчитав тоа листовите по 2-3 пати.
Проблемот во тоа е што машината е една од по-ефтините и нема многу опции на неа.
Тоа што има е он/офф копче, копче за повисока температура на сушење и има копче на вртење да се подеси времетраењето на самиот процес. Пр ( 10минути,20,30,120,140,160 минути )

Е сега на спецификацијата си пишуе дека 1-2 кила алишта се сушат од 30-55 минути на повисока температура - а јас ги ставив на 60 минути и беа според мене уште еднаш да се сушат толку можеби ќе се исушат. ( Значи 120 минути за 4 алишта нема логика )
Друга работа е што е од поефтините не верувам дека има некој сензор...
А да иначе и пробав со многу алишта без успех, и иначе нормално машината за перење има центрифуга и од алиштата е истискано што е можно повеќе вода.

Земав број од менаџерот, денеска ќе вртам што како, да видам дали е разумен човекот или ќе се понаша како типичен македонски менаџер. Wish me luck.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.234
Исчитав тоа листовите по 2-3 пати.
Проблемот во тоа е што машината е една од по-ефтините и нема многу опции на неа.
Тоа што има е он/офф копче, копче за повисока температура на сушење и има копче на вртење да се подеси времетраењето на самиот процес. Пр ( 10минути,20,30,120,140,160 минути )

Е сега на спецификацијата си пишуе дека 1-2 кила алишта се сушат од 30-55 минути на повисока температура - а јас ги ставив на 60 минути и беа според мене уште еднаш да се сушат толку можеби ќе се исушат. ( Значи 120 минути за 4 алишта нема логика )
Друга работа е што е од поефтините не верувам дека има некој сензор...
А да иначе и пробав со многу алишта без успех, и иначе нормално машината за перење има центрифуга и од алиштата е истискано што е можно повеќе вода.

Земав број од менаџерот, денеска ќе вртам што како, да видам дали е разумен човекот или ќе се понаша како типичен македонски менаџер. Wish me luck.
Јаооој Владимире.... Црррни Владимире. Какве бре алишта, па тој је женско работа, сака да гу фате женску руку... Ти папучАр ли си? Па ти треба у кафану да одеш те го д'н е скоро пладне....
Има и разлика, с'с каквој воду си гу перел алишта? С'с суху ил с'с мокру воду?

Шала на страна, пиши кој модел и која марка е машината, па јас ќе ти проверам кај сервис како треба да работи таа машина.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Vladimird

read-only
15 март 2017
4
3
Вртев на менаџерот - Нормално типичен македонски менаџер. Вели дека ова не е европа, тука нема замена на производи. Кога е купен тоа е. Тој предложи нели да се пријави машината да се разгледа од сервисер да се утврди дали е се во ред, на што му одговорив дека не планирам нова машина да ја сервисирам, она ова. Зборевме му реков дека така и така тие и тие права ги имам, ќе се обратам у ДПИ, рече оди кај сакаш замена или враќање на пари нема. Зборев со дечки од ДПИ најдов пријател таму - рекоа дека немаш гајле ќе средиме ќе ти ги вратат парите треба само пријава да се поднесе. Најверојатно го рекол тоа оти имал некои врски во ДПИ. Пошто различно е од Скопје тука е мал град.

На крајот се испостави дека машината за сушење си работи, но проблемот во мојов случај е што машината за перење е од постарите и нема програм кој што ќе ги из-центрифугира алиштата доволно за да потоа бидат спремни за сушење.

Иначе законот си е закон, но во помалите градови во МК, мора да најдете некој пријател, или пријател на пријател кој што ќе ви помогне да ја побркате работата.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.545
Скопје
Ајде сега да пробам Македонски.
ЦАР!
Иначе законот си е закон, но во помалите градови во МК, мора да најдете некој пријател, или пријател на пријател кој што ќе ви помогне да ја побркате работата.
Секаде е исто пријателе, генерално кај нас ти треба човек за скоро се.

Последна промена:

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Вртев на менаџерот - Нормално типичен македонски менаџер. Вели дека ова не е европа, тука нема замена на производи. Кога е купен тоа е. Тој предложи нели да се пријави машината да се разгледа од сервисер да се утврди дали е се во ред, на што му одговорив дека не планирам нова машина да ја сервисирам, она ова. Зборевме му реков дека така и така тие и тие права ги имам, ќе се обратам у ДПИ, рече оди кај сакаш замена или враќање на пари нема. Зборев со дечки од ДПИ најдов пријател таму - рекоа дека немаш гајле ќе средиме ќе ти ги вратат парите треба само пријава да се поднесе. Најверојатно го рекол тоа оти имал некои врски во ДПИ. Пошто различно е од Скопје тука е мал град.

На крајот се испостави дека машината за сушење си работи, но проблемот во мојов случај е што машината за перење е од постарите и нема програм кој што ќе ги из-центрифугира алиштата доволно за да потоа бидат спремни за сушење.

А бре земо, земо, па пред да гу капаришеш требаја си да ву гу пробаш центрифугу, носи ли се “жена'' дома која не мож' да га испере, измеша и исуши добро:). И ск бидна брука враќање, па убедување,којзнае колко ти е жена трубела ете едну машину немож' да изабереш па и да гу вратиш;) и идуќи пут остави жену она нека бира, б'р ќе имаш с'с што да ву затвориш уста:p. Среќно земо и ќути си, што и да рекнеш крив ќе биднеш :eek:h:.

Стефан_Т

hello world
22 јули 2017
52
92
Јас имам 3 случки вредни за споделување.
Пред многу многу години си имав купено графичка карта од анхоч, не се сеќавам ни модел ни година, да речеме негде околу 2009. На 2-3 дена пред завршување на гаранција почнуваат да ми искачаат зелени артефакти, гасење екран и слично, класичен "fail" на графичка. Носам во анхоч и после неколку дена ми се јавуваат дека е готово, влагам у сервис и шо да видам, ГТ(икс) 450ка ме чека за замена (мислам дека старата беше некоја гт8*** - гт9*** нешо (појма си неам, клинец).. Се посрав од радост . Тој таму што работеше 2 пати се врати да провери дали таа карта да ми ја даде :D.

Друга случка е зимава на самсунг Ѕ5ка почна да му трепери екранот на минимум, па после некое време и на пола одветленост. Носам во сервис мобико под гаранција, после 20тина - 25 дена дрна го зимам. Носам дома, палам.. после 5 минути почиња да трепери. Утредента влагам у сервид одма го зимаат и инсистирам да го убрзаат бидејќи заменскиот дел (екран) е фаличен. Секоја недела по 2 пати инсистирам али џабе па после 25 дена ми се јавуваат да го земам, да видам у налогов што направиле "залепена "изолациона нешо", тестирано не се сеќавам колку саати....... Па да му ебам мајката. Зимам телефонот и после 3-4 дена пак истото.. Го враќам во сервис и им викам дека е службен телефон и ве замолувам да убрзате, очигледно е дека истиот проблем го правите 2 месеци, мене ми треба телефонот!!! После МАЛКУ помалце од месец дена (нормално) еве ги ми се јавуваат да го земам, идам го зимам.... После некое време пак трепери. Го враќам телефонот и напоменувам дека барам замена бидејќи четврт пат го враќам телефонот, после 2-3 недели ми се јавуваат дека е готов, идам да го земам и го немаат заменето, истиот телефон. Барам да разговарам со менаџер, шеф, кој е главен? Двете вработени ми викаат ние не сме одговорни, јавете се во сервисот за тоа...................... Викам, па не е тука во мобико? "Не не, ние само ги превземаме па ги носиме... (не знам каде, некој друг град)..... Се јавувам на тој таму и после 10 минути натегање со (морам да напоменам) екстремно љубезен тон од моја страна) ме прави бидала и ми кажува глупости дека не важи тоа 3 пати, ДЕКА НИКОЈ НЕ ГО КОРИСТИ НА НАЈМАЛА ОСВЕТЛЕНОСТ и дека немал С5ки за замена, на тоа јас му враќам "ваш проблем, дајте ми С6ка тогаш" Лол. После тој пристоен муабет идам у дпи, пријавувам и ми стига известурање дека пошо е купен преку фактура (службен) они не можат ништо. Ма у пичку матер.

Трета случка ми беше летово за акумулатор за кола. Купен пред година ипол со две години гаранција и истекол од ивиците кај што е херметички залепен, затворен акумулатор инаку. Носам у сервис и идам да земам нов после ден-два, арно ама не ми даваат гаранција за новиот, според тој таму гаранцијата важела одкога е купен 2 години. Се фино културно и ја не знам дали ме заебава или што.. и после минута чекање ми станува јасно дека нема намера да ми даде гаранција. Пази, пробувам да му објаснам на чоекот дека со секој нов производ следува нова гаранција од денот одкогс е подигнат. Он вика не, си важи старата. Ок, му викам вие сте убжвозник на акумулаториве? "Не, овие се." Ок, им звонам на овие. 10 минути тупење муабет и ми сере дека на акумулатори И НА МОБИЛНИ не се давало нова гаранција (а ја пред 3 месеци ради самсунгот студирав тоа законот као да ми е работа лол) и му објаснувам фино лепо што и како пишува во законот, "не, не ти давам гаранција". Му викам ок тогаш, не ми оставате избор, ќе се обратам во ДПИ, "пријатно, пријатно". После недела - две ми звони телефон, "повелете земете си ја гаранцијата кога можете".
Само фино и културно, а ако неќат со фино и културно, Државен Пазарен Инспекторат ќе им со обрати со фино и културно.

Четврто што малку ме иџвжнервира е сетек што ми рекоа дека немаат самсунг СД иста за замена и ме натераа да доплатам. Јас сакав картица и не ми текна да побарам пари, али мислам дека имаше нешо тала пишано негде, или ми кажаа, не се сеќавам, али пак јас сакав картица и доплатив некои 300 денари за кингстон 1200-1300 денари). Сметам дека они требаат да ми го дадат кингстонот без доплата.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв