По закон по право имаш 15 дена, ама инспекторите не се замараат и не мрдаат со прст да помогнат на потрошувачите, дебили кретени. Ова го говорам од лично искуство.Чисто процедурално, по Закон за заштита на потрошувачи имате 7 дена да ВРАТИТЕ стока без да ве прашаат зошто, а 15 дена ако стоката се разликува од описот. Работни денови. Мислам има и казни ако продавачот дава погрешен опис, ама не е ни битно![]()
Според напишаново можеш да го вратиш производот само ако е неотпакуван, но не и дека треба да ти го сменат производот ако е употребуван. Мислам дека има конфузија околу ова.По закон по право имаш 15 дена, ама инспекторите не се замараат и не мрдаат со прст да помогнат на потрошувачите, дебили кретени. Ова го говорам од лично искуство.
По закон по право имаш 15 дена, ама инспекторите не се замараат и не мрдаат со прст да помогнат на потрошувачите, дебили кретени. Ова го говорам од лично искуство.![]()
Така и напишав. 15 дена ако не одговара на описот, 7 ако не си го користел. Туку АНХОЧ си поштуваат све. Не ме боли глава кога пазарам кај нив.По закон по право имаш 15 дена, ама инспекторите не се замараат и не мрдаат со прст да помогнат на потрошувачите, дебили кретени. Ова го говорам од лично искуство.![]()
Нема конфузија. Може да е отпакуван, но да не е користен. Опаковката НЕ Е производот. Стопати сум вратил у Анхоч. И за пари и за да заменам. Проблем може да има кај телеком операториве пошто државава ги третира како бели мечки, ама по другиве продавачи си поминуваат правата.Според напишаново можеш да го вратиш производот само ако е неотпакуван, но не и дека треба да ти го сменат производот ако е употребуван. Мислам дека има конфузија околу ова.
Јас сум од Штип анд дет ис мај стори.
Во ред конкретно, јас не тражам замена за пиксел заглавен јас се ослонувам на член 50 од законот за заштита на потрошувачите кој нели знаеме што налага.
Значи мене производот не ми се свиѓа, не ми се вклопува големината во регал сакам да го вратам, исто како да нема заглавен пиксел.
И ете горе образложение што се случи.
За панели од телевизор или монитор е малку дубиозно зашто производствениот процес не е перфектен па затоа во светот и кај нас има клаузула во гарантен лист (и често е нагласено од производителот) дека до одреден број на пиксели не може да се побара замена или поправка.
15 дена се законски и ниту еден договор или политика на фирма не може да го намалат тој рок.
Ова се коси со ова:
Ако во рок од 15 дена јас го вратам, со или без мртви пиксели, небитно, по закон треба да ми ги вратат парите, без да ме прашаат зошто го враќам, нормано во онакава состојна во каква што е купен...
Ама оти така, си пишува убво во член 50, која било друга причина може да се врати, ако не одговара форма, големина боја итн, во рок од 15 дена. Под услов да нели се врати како што е добиен, без да е изгребан, оштетен, со сите лепенки, тоа се имавме и пак ништо не бива.Само треба да се внимава како се толкува законот. Не може да вратиш производ зашто не влегува во регалот дома.
Го враќаш ако на амбалажата и објавените спецификации пишува дека е 50 сантиметри широк а кога го отвораш излегува дека е 60 сантиметри. Значи доколку си измамен во поглед на она што го купуваш. Информиран си за едно ама дома кога отпакуваш испаѓа друго.
Значи пишува било која друга причина, и да да, може апсолутно кој сака да купи производ и да го врати како што е во рок од 15 дена. Тоа е светски познат закон на запад се секаде практикува.Можеби ми промакнало тоа дека можеш сосема исправен производ кој исполнува секакви наведени спецификации да го врати кој сака и кога сака во рок од 15 дена и да му бидат вратени парите. Те замолувам да ми го посочиш ова каде го има во законот. Баш добро да се знае ако го има.
Ама оти така, си пишува убво во член 50, која било друга причина може да се врати, ако не одговара форма, големина боја итн, во рок од 15 дена. Под услов да нели се врати како што е добиен, без да е изгребан, оштетен, со сите лепенки, тоа се имавме и пак ништо не бива.
Ве молам кажете ми каде во дирекција да се обратам да го заказнат ако може ова инспекторчињата, пошо срамота е лаик како мене да го знае законот подобро од мороните што гмечат плата.
Да во ред, тоа е веќе друа работа тоа е ептен очигледно, ама дури и еве лично не ми се свиѓа се премислив пак можам да го вратам во 15 дена, само под услов ако е спакован и сите додатоци како кога го купив.Ама во поглед на форма, големина, боја итн. се мисли баш како што кажав погоре. Ти бараш бело, тој ти дава бело, и на кутијата пишува дека е бело, но дома испаѓа дека ти дал црно. Те измамил.
Можеби ми промакнало тоа дека можеш сосема исправен производ кој исполнува секакви наведени спецификации да го врати кој сака и кога сака во рок од 15 дена и да му бидат вратени парите. Те замолувам да ми го посочиш ова каде го има во законот. Баш добро да се знае ако го има.
Замена со друг производ - Член 50
Потрошувачот има право кај трговецот кај кој е купен производот да го замени производот што има соодветен квалитет, а што не одговара во однос на формата, големината, моделот, бојата, бројот или од други причини. Потрошувачот правото од ставот 1 на овој член може да го оствари во рок од 15 дена од денот кога производот е купен. Замена на производот со соодветен квалитет се врши ако производот не бил употребуван, ако е сочуван изгледот на производот, употребните својства, пломбите, фабричките етикети, како и фискалната сметка за производот или сметко потврда кои на потрошувачот му биле издадени заедно со производот. Ако во моментот на поднесувањето на барањето од потрошувачот трговецот нема соодветен производ (производ што ќе одговара на неговите потреби), потрошувачот има право по свој избор да бара:
- да го раскине договорот и да бара враќање на платениот паричен износ или
- да го замени производот со соодветен кога ќе има таков производ.
Трговецот е должен да го извести потрошувачот кој барал замена на производот дека има таков производ за продажба во рок кој не може да биде подолг од 30 дена од денот на приемот на барањето.
Тие други причини се след на претходно наведеното односно се мисли на својствата на производот (тој претходно наведен соодветен квалитет). Под соодветен квалитет се подразбира соодветно на декларираното.
Но како и да е ако тоа инспекторатот го толкува поинаку уште подобро. Само се сомневам.
Јас тоа „од други причини“ го разбирам како „телевизорот е голем е, не ми го собира дома на комодата, а нема друг што ќе ми ги задоволи барања, па сакам да си ги земам парите назад“![]()
Ја вратив ТВ у Анхоч петтиот ден зашто даљинското не комуницираше со закачените уреди. Но проблем.Тие други причини се след на претходно наведеното односно се мисли на својствата на производот (тој претходно наведен соодветен квалитет).
„Други причини“ заменува својства на производот кои не можеле да се наведат целосно како листа во законот заради различниот вид на производи кои се продаваат.
Под соодветен квалитет се подразбира соодветно на декларираното.
Но како и да е ако тоа инспекторатот го толкува поинаку уште подобро. Само се сомневам.
MEMORY CARD SANDISK MICRO-SDXC UHS-I 32GB EXTREME C10 w/adapter 100mb/s A2 V30, SDSQXAF-032G-GN6MA
1.980,00 ден
CASE KOLINK ATX OBSERVATORY HF Mesh, 3x120mm fan, Black, PGW-CH-KOL-128
3.450,00 ден
MICROPHONE ELGATO WAVE 3 BLACK, 10MAB9901
11.280,00 ден
UPS 650VA / 360W POWERWALKER VI 650 SH, 2xSHUKO, USB, RJ11, 10120048
4.460,00 ден
GAME PLAYSTATION 5 DUALSENSE WIRELESS CONTROLLER Nova Pink
4.890,00 ден
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 SE (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches) Red, 910-007552
7.380,00 ден