Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

kebe

hello world
29 март 2012
304
278
Тоа е прекрасен совет. Windows апдејт става стари fail safe драјвери
Уште еднаш грешка. Не постои таква работа ко "fail safe" драјвер. Тие ти шо ги мислиш воопшто не треба да се спуштаат од интернет и се вградени во ОС-от. Апдејтот става вистински драјвери.

Последна промена:

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.132
Куманово
Уште еднаш грешка. Не постои таква работа ко "fail safe" драјвер. Тие ти шо ги мислиш воопшто не треба да се спуштаат од интернет и се вградени во ОС-от. Апдејтот става вистински драјвери.
неколку пати пишано на темата.. >:
ставаш LTSC,
гасиш апдејти, телеметри, етц..,
ставаш имагинарни драјвери за твојот хардвер,
спиеш мирно 5+ години

kebe

hello world
29 март 2012
304
278
ставаш LTSC,
спиеш мирно 5+ години
Ништо не си разбрал бате. т.н. "фелј сејф" драјвери оперативниот систем ги активира кога нема соодветни драјвери. Е сега соодветен драјвер можеш да ставиш на различни начини од кои наједноставен е преку Виндоус апдејт. Секако можеш и рачно оти од Виндоус апдејт не се секогаш најнови. И вака и така го имаш истиот драјвер, видоус апдејт нема да ти инсталира чкљ ќе ти инсталира драјвер од Нвидиа АМД Интел Хп Леново нема да инсталира без врска нешто. Сите овие производители соработуваат со Мајкрософт и ги ставаат нивните драјвери на апдејт.

Гасење на Виндоус апдејт не би го препорачал на било кој начин. Можеби одложување на надградите може ама целосно гасење не ни може да се направи на нормален начин. После ќе се чудите оди вирусот ви ги украл сите лозинки.

Последна промена:

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.047
1.132
Куманово
Ништо не си разбрал бате. т.н. "фелј сејф" драјвери оперативниот систем ги активира кога нема соодветни драјвери. Е сега соодветен драјвер можеш да ставиш на различни начини од кои наједноставен е преку Виндоус апдејт. Секако можеш и рачно оти од Виндоус апдејт не се секогаш најнови. И вака и така го имаш истиот драјвер, видоус апдејт нема да ти инсталира чкљ ќе ти инсталира драјвер од Нвидиа АМД Интел Хп Леново нема да инсталира без врска нешто. Сите овие производители соработуваат со Мајкрософт и ги ставаат нивните драјвери на апдејт.

Гасење на Виндоус апдејт не би го препорачал на било кој начин. Можеби одложување на надградите може ама целосно гасење не ни може да се направи на нормален начин. После ќе се чудите оди вирусот ви ги украл сите лозинки.
Батето остави го за во друштво.

Дискусијата е проста.. Windows доаѓа со генерички драјвери за да може системот да се бутира и да стане употреблив — после тоа си инсталираш официјални и проверени драјвери како што треба.

Автоматските апдејти премногу често прават повеќе штета отколку корист, расипуваат стабилни конфигурации, успоруваат систем, нестабилни драјвери знаат да имаат и багови. Ова не е теорија, ова е пракса — видено безброј пати на Windows, за разлика од MacOS/Unix каде вакви работи се многу поретки (за мене никогаш).

Ако сакаш стабилен систем, не го оставаш на auto-pilot.

Вирусите - тоа е пак друг проблем.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Извинете господине. Тука завршува дискусијата, се гледа дека си настроен непријателски.
Земи отвори Windows Catalog односно Microsoft Update Catalog најди на пример Intel Serial IO драјвер, види му ја верзијата па потоа види ја верзијата која ти се нуди на страната од производителот па на страната од Intel и врати се да дискутираме.

Windows update секогаш става проверени драјвери fail safe (зборот што го мразиш)

Производителот става драјвери кои се адаптирани за хардверот и тоа со употреба на switch-еви, виндоус апдејти и модификација на регистри.

Ова особено важи за Intel Chipset Device Software а уште повеќе за Intel ME.

За лаптопи особено важно е ова. Ти да си тераш слободно со апдејти од Windows Update.

Јас не реков да се изгасни Windows Update.

Еве ти извадок од AsusSetup.ini за да видиш дека не си на Фемина и дека сите не цицаат весла:

%windir%/system32/pnputil /add-driver "%~dp0Hotfix\*.inf" /subdirs /install

Можеби не ти значи ништо она погоре но од командата се гледа дека Asus од фолдерот Hotfix става апдејти пред тие воопшто да се повлечат од Windows Update (и прашање е дали ќе се повлечат)
Intel Chipset ги дефинира сите останати компоненти и ги удира темелите за остатокот на хардверот.

И ајде еве да речеме дека сакаш да имаш такви драјвери и да возиш осакатен хардвер. Што со ненајавените и паметни апдејти на графички драјвери кои често знаат да бидат баговити и да ти се инсталираат ничим изазвани? Ова особено го мислам за драјверите за графичка.
Претходно, на Windows 7, не за џабе беа опционални апдејти. Ете така. Дојдовме до закључок дека мојот совет е генијален.

Последна промена:

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Земи отвори Windows Catalog односно Microsoft Update Catalog најди на пример Intel Serial IO драјвер, види му ја верзијата па потоа види ја верзијата која ти се нуди на страната од производителот па на страната од Intel и врати се да дискутираме.

Windows update секогаш става проверени драјвери fail safe (зборот што го мразиш)

Производителот става драјвери кои се адаптирани за хардверот и тоа со употреба на switch-еви, виндоус апдејти и модификација на регистри.

За лаптопи особено важно е ова. Ти да си тераш слободно со апдејти од Windows Update.

Јас не реков да се изгасни Windows Update.

Еве ти извадок од AsusSetup.ini за да видиш дека не си на Фемина и дека сите не цицаат весла:

Можеби не ти значи ништо она погоре но од командата се гледа дека Asus од фолдерот Hotfix става апдејти пред тие воопшто да се повлечат од Windows Update (и прашање е дали ќе се повлечат)
Intel Chipset ги дефинира сите останати компоненти и ги удира темелите за остатокот на хардверот.

И ајде еве да речеме дека сакаш да имаш такви драјвери и да возиш осакатен хардвер. Што со ненајавените и паметни апдејти на графички драјвери кои често знаат да бидат баговити и да ти се инсталираат ничим изазвани? Ова особено го мислам за драјверите за графичка.
Претходно, на Windows 7, не за џабе беа опционални апдејти. Ете така. Дојдовме до закључок дека мојот совет е генијален.
Ако не се лажам се ми се чини дека веќе имаше пишувано за ова наназад на оваа или темата за 10-ката за тоа дека најдобро е да се инсталираат оригиналните драјвери кои следуваат со ЦД-диск или пак може да се најдат во Support на сајтовите за матичните и лаптопите... за разлика од драјверите кои доаѓаат со њиндоњсот.

Деновиве баш инсталирав нова 11-ка на нов лаптоп и баш се присетив на ова ова што го кажуваш и го применив и еве немам никакви забелешки со секојдневното работење.

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром
Windows 11, на лаптоп произведен 2025 август, во апдејти сам стави и нов firmware на bios, без никакво предупредување.
Новите лаптопи немаат ЦД....

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Денешниви драјвери за лаптопи (барем ефтиниве) што се наоѓаат на сајтот од производителот се генеречки. исти како тие од windows.
Ова барем беше случај кај асус лаптоп кој го имам. Chipset и VGA драјверот поточно.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
ставаш LTSC,
спиеш мирно 5+ години
Не гледам сценарио во кое ова што го кажуваш е добра идеја. In fact ова е ужасно лоша идеја.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Windows 11, на лаптоп произведен 2025 август, во апдејти сам стави и нов firmware на bios, без никакво предупредување.
Новите лаптопи немаат ЦД....
Знам дека немаат него зборот ми беше за драјверите што доаѓаат во ЦД-диск во пакувањето сосе лаптопот, како што беше на времето.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Сега не идат на CD. Порано цедето беше наменето џа инсталација на сите драјвери одеднаш и често, ако не внимаваш, паралелно со тоа се инсталираше и bloatware.

Специфично за цедето е што се користеше setup.ini во кој беа запипани кои драјвери и по кој редослед со проверка на OS version и најбитно кој ME firmware го има Биосот.

Зборувам за Intel базирани плочи. Кога се прави апдејт на BIOS се прави апдејт и на ME firmware паралелно со апдејт на микрокод на процесор.

Затоа и постојат сите верзии на драјвери на страната. Не може најнов чипсет драјвер а особено Интел Ме драјвер на стара верзија биос.

Intel Thread director директно зависи од Intel ME.
Е сега, ако сакаш да вртиш палци и да се чудиш до чудење како тоа рендерот во позадина се врти на E-Cores и му треба 2 часа да заврши, зошто имаш статери во игри и слично послушајте го ликот од погоре и одете на драјвери од Microslop update.

Уште еднуш my 2 cents. Заради ретардираната одлука на Микрософт да оневозможи локален акаунт инсталирајте без интернет, направете локален акаунт и веднаш во gpedit.msc забранете апдејт на драјвери. Потоа со ред инсталирајте, вклучи интернет и направи Windows update. Кога се ќе биде готово по желба отстранете ја забраната но моја препорака е да го забраните апдејтот на графички драјвери.

Деблоат на крајот или едноставно користете Windows 11 IoT Enterprise па накнадно да ставите Windows store.

За активација Massgravel а за Office MAS со ohook метода. За инсталација на Office без оние глупости како Skype for business, OneDrive користете YAOTRI скрипта.

Сето ова го имате на MDL Forums

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром
Конкретно кај овој модел, не може да се инсталира Вин 11 без претходно да се симнат драјвери за да го види дискот па на него да инсталира... Нема на почеток никакви драјвери за мрежа ни вифи ни лан.
Акаунтот е локален, одкога ќе му се стави драјвер за мрежа почнува да зима апдејти дури и фирмверм за биос...
Џабе локален или онлајн акаунт, бута драјвери директно од микрософт.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Конкретно кај овој модел, не може да се инсталира Вин 11 без претходно да се симнат драјвери за да го види дискот па на него да инсталира... Нема на почеток никакви драјвери за мрежа ни вифи ни лан.
Акаунтот е локален, одкога ќе му се стави драјвер за мрежа почнува да зима апдејти дури и фирмверм за биос...
Џабе локален или онлајн акаунт, бута драјвери директно од микрософт.
Стави на инсталациониот стик само драјвери за nvme, have a disk и инсталирај без мрежа.

Имај го спремен Биосот и направи биос апдејт

kebe

hello world
29 март 2012
304
278
Не се резевни драјвери туку драјвери за секојдневна употреба. Production-ready driver.

ВАУ свичеви, регистри. Тешки и непознати зборови.

Оваа команда инсталира драјвери ништо повеќе ништо помалку. Не става никакви апдејти од Виндоус апдејт. Истата команда и Виндоус апдејт ја повикува кога инсталира драјвери.
ајде еве да речеме дека сакаш да имаш такви драјвери и да возиш осакатен хардвер. Што со ненајавените и паметни апдејти на графички драјвери кои често знаат да бидат баговити и да ти се инсталираат ничим изазвани? Ова особено го мислам за драјверите за графичка.
Претходно, на Windows 7, не за џабе беа опционални апдејти. Ете така.
Не се осакатени, истите се што би ги ставил рачно ама се инсталираат со 1 клик. Во ретки ситуации може да се случи виндоус апдејт да ажурира драјвери и тој новиот да не чини. Ми се случи само ЕДНАШ одамна и тоа беше комјутер со причино стар хардвер. Стегнав „рол бек“ на драјверот во „девајс менаџер“ и се се врати ко шо треба. Во последниове 5 години ми се нема случено проблем.
Дојдовме до закључок дека мојот совет е генијален.
View: https://www.youtube.com/watch?v=R8vlNbk0Yww

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Не се резевни драјвери туку драјвери за секојдневна употреба. Production-ready driver.
Каде ти прочита дека имам напишано резервни драјвери?
ВАУ свичеви, регистри. Тешки и непознати зборови.
Ти пресушија аргументите па сега сакаш да делуваш паметно со вакви трол коментари?
Не се осакатени, истите се што би ги ставил рачно ама се инсталираат со 1 клик. Во ретки ситуации може да се случи виндоус апдејт да ажурира драјвери и тој новиот да не чини. Ми се случи само ЕДНАШ одамна и тоа беше комјутер со причино стар хардвер. Стегнав „рол бек“ на драјверот во „девајс менаџер“ и се се врати ко шо треба. Во последниове 5 години ми се нема случено проблем.
Момак. Ќе помине роботот од Google да ти ги собере небулозите па да остане вечна глупост на интернет.
Нормално дека се истите кога самиот производител ги доставува на Microsoft преку WHQL програм. Ако производителот достави понови верзии Windows Update ќе ги вклучи.
Оваа команда инсталира драјвери ништо повеќе ништо помалку. Не става никакви апдејти од Виндоус апдејт. Истата команда и Виндоус апдејт ја повикува кога инсталира драјвери.
Let me put your mind on ease

Screenshot 2026-03-23 224257.png

Погоди што има во фолдерот Hotfix а што во DriverFiles.

Уште еднаш за останатите кои читаат и да не влезат во заблуда од твоите тврдења дека Windows Update е се што ти треба.

1.Chipset драјвери
Windows Update често инсталира само дефиниции за имињата на компонентите во Device Manager, но не и вистински логички драјвери. Искључоци се можни во овој случај. Едно е сигурно: Драјверите се поделени на апликативен дел и базен дел (DCH). Windows Update често го инсталира само базниот дел.

2. Често има microcode update односно firmware update внатре во инсталерот. Microsoft никогаш не прави firmware update.

Ако е така како што тврдиш, а не е, зошто Microsoft ставил во gpedit.msc ваква опција: Device Installation Settings -> No ? (Што јас ја заговарам)

Ете така значи. Асус, МСИ, Леново и останати трошат милиони долари во развој на драјвери ама дојде kebe и им се насра на цело знаење.

Иди момак контрај се со друг или пак ако имаш намера да полемизираме аргументирај со црно на бело, со докази со се.
Немам живци да се расправам по форуми со stubborn ликови.

Ова е IT форум, полн со ентузијасти кои сакаат контрола, оптимизација и перформанси и не е составен од стрини за кои е доволен Windows Update.

kebe

hello world
29 март 2012
304
278
Погоди што има во фолдерот Hotfix а што во DriverFiles.
Епа ајде ко си дошол до таму отвори ја папката и покажи што има.
Chipset драјвери
Windows Update често инсталира само дефиниции за имињата на компонентите во Device Manager, но не и вистински логички драјвери. Искључоци се можни во овој случај.
Неточно. Виндоус апдејт инсталира целосен драјвер, ако го најде нормално во неговата база. Ако не најде, тогаш нормално останува рачно да се инсталира. Уредите за кои немаш драјвери ќе бидат означени со извичник во менаџерот за уреди.
Често има microcode update односно firmware update внатре во инсталерот. Microsoft никогаш не прави firmware update.
Грешно од километар. Виндоус апдејт може да надгради и фирмвер т.е. БИОС. Но не сите производители го користат ова, кај некои мора рачно или преку алатката за автоматски надградби од производителот на хардверот.
Ако е така како што тврдиш, а не е, зошто Microsoft ставил во gpedit.msc ваква опција: Device Installation Settings -> No ? (Што јас ја заговарам)
Ја ставиле ама ја скриле длабоко зад неколку препреки. Јас велам треба да си стои како што си е и да не се чепка.
Иди момак контрај се со друг или пак ако имаш намера да полемизираме аргументирај со црно на бело, со докази со се.
За сѐ што тврдам можам да ти соберам докази и што ќе добијам јас од тоа? Ќе изгубам време и прашање е дали ќе разбереш. Се гледа дека си ентузијаст ама повеќе од тоа не си. Исто и ентузијастите за коли, сакаат коли, можеби ги колекционираат, добро возат, ама од внатрешноста и од поправање на коли разбираат малку.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
За сѐ што тврдам можам да ти соберам докази
Screenshot 2026-03-24 213710.png
Како овој доказ? Драјвер од Asus кој по пат инсталира и Microsoft Visual C++ Runtime? Добро не ти е срам да се брукаш вака?
Јас да ти отворам папки? За кој красен имаш интернет? Растрчај се по страните на Асус или каде веќе не, симни драјвери, отпакувај и нурај по „докази“ па дојди побиј ги моите тврдења
и што ќе добијам јас од тоа?
Од почит спрема останатите членови нема да ти одговорам безобразно што ќе добиеш. Но еве да речеме дека учиш нешто ново секој ден.
Ќе изгубам време и прашање е дали ќе разбереш.
Само ти пуцај. Провери ме
Се гледа дека си ентузијаст ама повеќе од тоа не си
Си виде ти на ***от што сум јас. Од твоево гатање никој корист. Тоа е како да речам дека ти си програмер и тоа просечен до многу лош програмер. Ама не сум безобразен и не велам така.

Дали ќе сум разберел..
Проштевај Сем Алтман не те познав.
Толку со тебе. Не планирам повеќе да дискутирам со тебе. Курчот и „слушај сеа јас шо зборувам“ ќе си ги чуваш за во друштво.

Арогантна работа!

kebe

hello world
29 март 2012
304
278
Како овој доказ? Драјвер од Asus кој по пат инсталира и Microsoft Visual C++ Runtime? Добро не ти е срам да се брукаш вака?
Јас да ти отворам папки? За кој красен имаш интернет? Растрчај се по страните на Асус или каде веќе не, симни драјвери, отпакувај и нурај по „докази“ па дојди побиј ги моите тврдења
Добро и сега што сакаш да кажеш со тоа, ете го најде Microsoft visual c++ runtime. Демек видоус апдејт е неспособен да го инсталира тоа а асус инсталер е способен... Аууууу.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
852
734
Се расправате за банални работи,windows update ке ти го инсталира тој драјвер кој што ти треба за твојата матична, верзијата ке биде постара битно ке ти работи компјутерот, после на тебе останува дали ке си ги апдетираш драјверите или не.Големи јајца ако драјверот е постар, не значи секогаш дека понов драјвер е подобар

18 август 2019
1.225
1.199

Дали повеќе нема да биде задолжителна мајкрософт-сметка на „Виндоус“?​

Дали „Мајкрософт“ го укинува задолжителниот профил во „Виндоус 11“?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Дали повеќе нема да биде задолжителна мајкрософт-сметка на „Виндоус“?​

Дали „Мајкрософт“ го укинува задолжителниот профил во „Виндоус 11“?

Дури не видам, не верувам :)))))

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.311
1.332
1775485828616.png

Може ли некој ако знае да ми каже како ова да го исклучам да апликацииве автоматски ми го менуваат ова левелот? Е*аниот Дискорд цело време ми го прави ова, дал од апликација дал од browser постојано, кога сум на Гугл Мит немам никаков проблем, како што го ставам така останува. Порано со Скајп исто немав проблем. Не можам никако да најдам. У Advanced полето тие се се исклучени.

zemakius

hello world
17 октомври 2020
282
287
Погледнете го атачментот 160389

Може ли некој ако знае да ми каже како ова да го исклучам да апликацииве автоматски ми го менуваат ова левелот? Е*аниот Дискорд цело време ми го прави ова, дал од апликација дал од browser постојано, кога сум на Гугл Мит немам никаков проблем, како што го ставам така останува. Порано со Скајп исто немав проблем. Не можам никако да најдам. У Advanced полето тие се се исклучени.
Пробај Vesktop

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно