Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

VIA Post - Општа дискусија

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Jonny зошто си толку исфрустриран со секоја можна работа што се случува со нарачките од Али? Прво Македонска Пошта не чини, каснат, кријат пратки и слично, и ете од протестирање преку disputes, сменија доставувач - не само што стигат многу побрзо (<1 месец), дури и до кај тебе на врата ти го донесуват. Ако се краде пратка, исто како и сега ќе ставаш диспјут.

Тоа што дава бел екран, дали си размислил некогаш дека ние со "hacking" откривме дека може да се смени само трекинг бројот на крајот на линкот и да се провери дали има нешто? Тоа значи дека се дур нема нешто и ти нон стоп праќаш requests за таа информација, на Виа Пост тоа им кошта API повици. Они приметиле, и направиле некоја промена во код - се дур не пратат они пораката со линкот за следење, ќе добиваш бела страна и тоа е тоа.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Jonny зошто си толку исфрустриран со секоја можна работа што се случува со нарачките од Али? Прво Македонска Пошта не чини, каснат, кријат пратки и слично, и ете од протестирање преку disputes, сменија доставувач - не само што стигат многу побрзо (<1 месец), дури и до кај тебе на врата ти го донесуват. Ако се краде пратка, исто како и сега ќе ставаш диспјут.

Тоа што дава бел екран, дали си размислил некогаш дека ние со "hacking" откривме дека може да се смени само трекинг бројот на крајот на линкот и да се провери дали има нешто? Тоа значи дека се дур нема нешто и ти нон стоп праќаш requests за таа информација, на Виа Пост тоа им кошта API повици. Они приметиле, и направиле некоја промена во код - се дур не пратат они пораката со линкот за следење, ќе добиваш бела страна и тоа е тоа.
Не сум исфрустриран. Едноставно тоа се правила и процедури. Јас платил сум 20 долара достава и имам право да знам до каде е пратката и кога ќе стигне во МК. Не можам да не се замарам и да викам трај си има и полошо.

Rilind

26 февруари 2019
577
896
Не сум исфрустриран. Едноставно тоа се правила и процедури. Јас платил сум 20 долара достава и имам право да знам до каде е пратката и кога ќе стигне во МК. Не можам да не се замарам и да викам трај си има и полошо.
Добро де си гледаш дека е во Exchange office, тоа значи дека е кај ВИА Пост, само е примена уште не е распределена за достава. Кога ќе се распредели ќе добиваш и линк за следење каде ти е.

Rilind

26 февруари 2019
577
896
За пратки стигнати вчера овде денес добив линк. Едно нешто што сум приметил со последните 2-3 пратки вакви е често им стигаат пратките овде во Четврток, Петок се распределуват, и Понеделник-Вторник се доставуват. Не е баш идеално ама боље од МК Пошта.

Атачменти

• IMG_4180.png
    IMG_4180.png
    367,1 KB · Прегледи: 67

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Добро де си гледаш дека е во Exchange office, тоа значи дека е кај ВИА Пост, само е примена уште не е распределена за достава. Кога ќе се распредели ќе добиваш и линк за следење каде ти е.
Кој и да го открил она со барањето на пратките кај ЕЛС и ВИА, голема благодарност
Но не е така како што велиш за пратките кои се распределени во ЕЛС. Ми се случува за пратки кои дошле кај нив да нема никаква трага дека се тука, едноставно нема трага дека било кога влегле во Македонија. Јас прво мислев дека се изгубени и потоа случајно ги најдов дека дремат во ЕЛС. Во принцип тие се тешка катастрофа слично како МК Пошта што е неверојатно, приватна фирма. На бројот 15990 кај што демек бараш инфо за пратките не се јавува никогаш никој. Не ми личи дека ќе тераат долго. Веројатно тоа е нивото во СРМ. Засега од сите најдобри за мене излегоа Виа пост. Иако и тие се далеку од добри, често пратките стојат кај нив повеќе отколку што им требало да стасаат од Кина до тука, а тоа не е нормално нели? Но тоа ни е изборот во оваа библиска земја....

Diablo

hello world
5 ноември 2014
92
166
ова со али експрес стана се бетер и бетер.
една пратка нарачана. еве ја нема 2 месеци веќе.
друга пратка нарачана наредниот ден стигна за некаде 2,5 недели.

мислам дека уште повеќе е заглавена сега работата. Ама ајде тоа е. белким ќе дојдат подобри времиња

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar

мислам дека уште повеќе е заглавена сега работата. Ама ајде тоа е. белким ќе дојдат подобри времиња
nema da dojdat

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97

Мислењето е автоматски споено:

Да прашам нешто за ЕЛС иако е темата за Виа пост
Дали некој знае дали може пратка од Алиекспрес да се земе од кај нив директно?
Стои над 10 дена во статус “Јавено на курир“, курирот никаде го нема?
Тие не ебаваат ни телефон ни мејл ни бутур, па си велам ако може да отидам да си ја земам од кај нив, не ни знам каде е тоа. Пишува некој НТЦ логистик, крај не можеш да им фатиш...

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64

Тие не ебаваат ни телефон ни мејл ни бутур, па си велам ако може да отидам да си ја земам од кај нив, не ни знам каде е тоа. Пишува некој НТЦ логистик, крај не можеш да им фатиш...
Можеш , само ако знае некој каде е магацинот да ти каже локација. На Виапост е во бутел.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro

Најверојатно не е ни стасана уште, туку имаат само дојава дека ќе им стаса пратка.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Најверојатно не е ни стасана уште, туку имаат само дојава дека ќе им стаса пратка.
Не, кај нив е негде. Не ја испорачуваат
Во прилог слика од пратка која ја испорачале (веројатно среќа сум имал) и пратка која лежи кај нив. Види ги датумите Јавено на курир за прием испорачана.JPG Јавено на курир за прием чека.JPG

Mo\e
За пратки стигнати вчера овде денес добив линк. Едно нешто што сум приметил со последните 2-3 пратки вакви е често им стигаат пратките овде во Четврток, Петок се распределуват, и Понеделник-Вторник се доставуват. Не е баш идеално ама боље од МК Пошта.
Да прашам, како дошло до тоа да ти испраќаат пораки за стасани пратки?
Регистриран си кај нив како корисник?
Затоа што мене никогаш таква порака не ми испратиле, а на сајтот нема начин да се пријавиш како корисник, барем јас не го гледам...
Таму стои некоја најава, но нема регистрација...
Инаку, да кажам дека од сите можни варијанти, за мене Виа пост засега се далеку најдобри
Така да сум среќен кога ќе видам дека пратката е кај нив
Далеку се и тие од одлични, но со нив сум засега мирен
Можеби и затоа што курирот за мојот реон (Карпош) им е за 10-ка

Последна промена:

Rilind

26 февруари 2019
577
896
Да прашам, како дошло до тоа да ти испраќаат пораки за стасани пратки?
Регистриран си кај нив како корисник?
Не, не сум регистриран, ваљда од информациите на пратката го стават бројчето.

Rilind

26 февруари 2019
577
896
1724658432387.png

Ова за прв пат ми се дешава од кога почаа да испорачуват со ВИА Пост. Други пратки направени после оваа ми стигнаа и продолжуват да се процесират, ова заглави некаде таму.

Titanium

hello world
1 март 2024
350
193
Погледнете го атачментот 140298

Ова за прв пат ми се дешава од кога почаа да испорачуват со ВИА Пост. Други пратки направени после оваа ми стигнаа и продолжуват да се процесират, ова заглави некаде таму.
Не ти е ова заглавено, ќе ти стигне преку ЕЛС.
Извини, веќе е стигнато во ЕЛС и дреме. Види го постот од @zoran.europe и ќе ти биде јасно. Очигледно имаат заглавени пратки од 13.08 и така си стојат

Последна промена:

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Погледнете го атачментот 140298

Значи вакви од Петок 13-ти во ЕЛС не има повеќе, не сме сами
Се надевам не ни ги смрзнал некој сите пратки од 13-ти и ги шитнал по набавна на Канта пазар....
Многу време веќе помина. Нетокму работа....

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
1724670362677.png
Вака кога е статусот нели ги покажуваше на ЕЛС/ВИА ? Пошто нема ништо инфо на двете страни.

Rilind

26 февруари 2019
577
896
Значи вакви од Петок 13-ти во ЕЛС не има повеќе, не сме сами
Се надевам не ни ги смрзнал некој сите пратки од 13-ти и ги шитнал по набавна на Канта пазар....
Многу време веќе помина. Нетокму работа....
Имам друга пратка која има статус "Shipment is being prepared for international delivery" на 13 Август и "Arrived at local delivery center" на 19 Август и ми беше испорачана на 22ри. Им пуштив барање за пратката на ECSC преку нивната форма и ми вратија дека ќе видат и ќе ми вратат.
Вака кога е статусот нели ги покажуваше на ЕЛС/ВИА ? Пошто нема ништо инфо на двете страни.
Не, чекај за "Acceptance of incoming shipment at the exchange office" и тогаш би требало да се појават кај нашите.

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
Имам друга пратка која има статус "Shipment is being prepared for international delivery" на 13 Август и "Arrived at local delivery center" на 19 Август и ми беше испорачана на 22ри. Им пуштив барање за пратката на ECSC преку нивната форма и ми вратија дека ќе видат и ќе ми вратат.

Не, чекај за "Acceptance of incoming shipment at the exchange office" и тогаш би требало да се појават кај нашите.
Чудно, пошо последните пратки преку ВИА вака следеше статусот
1724670832234.png

Titanium

hello world
1 март 2024
350
193

Можеш сам да се логираш и да ја видиш на ЕЛС.

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Дечки, кој освен Виа Пост и Македонски Пошти доставуваат пратки?

На две пратки на алиекспрес ми се јави следнава порака
1725004478540.png

Фактички ми вика дека имале неуспешен обид за достава а никој не ме контактирал. Го проверив бројчето на линкот на Виа Пост ама нема ништо а исто и на Пошта.

Како беше линкот од ВИА пост да се следи тракингот?
Еве го линкот.

Chiller

user
8 март 2012
1.548
1.157
Скопје Аеродром
Дечки, кој освен Виа Пост и Македонски Пошти доставуваат пратки?

На две пратки на алиекспрес ми се јави следнава порака
Погледнете го атачментот 140410

Фактички ми вика дека имале неуспешен обид за достава а никој не ме контактирал. Го проверив бројчето на линкот на Виа Пост ама нема ништо а исто и на Пошта.

Еве го линкот.
Еве ти ја пратката Accura Customer

Курирот пишал дека не стигнал :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно