joe_te
hello world
- 18 ноември 2015
- 52
- 50
да се надоврзам на темава... еве сликовито како функционира тоа :
View: https://www.youtube.com/shorts/m37BM8Lzdgc
Во продажба не е само едно парче колку е кога продава човек. Продавачот треба да го платиш, а треба да платиш и кутија. Кутијата многу често е поскапа од тоа во кутијата. Манипулативни трошоци се исти и да ти продадам 10.000 и да ти продадам 1. Купувај од кина, ама ќе треба и твојот производ некој да го купи, па ќе останеш затекнат како твоето не се продава. Си купил од аптека. Еве што ти вика чичо гугл за цената во кина:Кој спомна достава? Не нуди достава, не е проблем, ќе дојдам сам ќе ги земам од продавница. Плус убо ти пиша членот @Manis дека без достава е цената од 70 денари за 4 пара во линкот кој го ставив.
Не ти го сфаќам муабетот, зошто да ти доставам јас 4 парчиња за 10 денари СО ГРАТИС поштарина? Не барам воопшто поштарина брат, ќе дојдам ќе си земам сам. Сега ти докажи ми оти цената е 70 денари за 4 рала БЕЗ ПОШТАРИНА, кога од Тему ги набавувам 120 парчиња (60 рала) за 300 денари СО СЕ ПОШТАРИНА.
Не ти држи вода муабетот. Од тему иди 2.5 денари парчето, ако собериш 70 денари + 170 денари поштарина за овие 4 рала (8 парчиња), цената е 30 денари од парче... разликата е 12х. Не ме зафркавај.
Ќе се јавам ќе прашам за овие другите баш утре.
Ко што кажав, на паметен можеш да му објасниш, ама тебе не.1. Џемперот бил македонски производ ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХА...А текстилот цел го носат од турција со најнизок квалитет губрето овде![]()
![]()
......... Полиестерот дуксер е made in macedonia ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХА...Атинчки да не е?
пази само боите да не се штетни од кај знаиш....
2. Има разлика од Homage и Replica.....Кина ништо не краде...Туку ги оптимизира процесите... А тоа овозможува напредна технологија која некогаш била луксуз.... Не зборувам за тоа другото што е копија со копирани брендови... него зборам за тоа што се произведува без копирани брендови...
3. Западните компании често користат закони за интелектуална сопственост за да одржат монопол со децении со што ја кочат конкуренцијата и вештачки ги држат цените високи за енормен профит.... Ако западните брендови трошат милијарди за маркетинг(наместо за производ) тоа е нивен избор.... Потрошувачот има избор да ја одбие таа маркетинг цена и да купи функционален квалитетен произвот без лого.... Кина имат цела ефикасност, масивна квалификувана работна сила, Кина има цели индустриски кластери... Значи цели градови специјализирани за една гранка....
4. Ти знаеш ли воопшто што се барат работни места вработувања во ЕУ и низ Германија каде работат нашите гастарбајте? Електричари, водоводџии, заварувачи, монтери на соларни панели и ЦНЦ оператори.... Медицински сестри, негуватели за стари лица....Возачи на камиони (Ц и Е категорија), доставувачи и работници во магацини (особено за гиганти како Amazon)....Програмери, експерти за сајбер безбедност....Ѕидари, тесари, фасадери и општи градежни работници....Ѕидари, тесари, фасадери и општи градежни работници....Готвачи и персонал за хотели....
Не знам што ти смета и што те маче? Кога САД заедно со ЕУ/Германија беа главни катализатор за отворањето на Кина кон светот и со тоа кинеската глобализација донесе масовно затворање на традиционални фабрики кој функционираа како производство.... Западот свесно го жртвуваше сопственото производство за поголем профит и евтини производи од Кина/Индија/Виетнам/Пакистан/Турција....Тоа така е било одсекогаш....западот напреден бара некој што ќе работат со Евтини потрошувачки добра, Валкана индустрија, Суровини и ресурси за он да живее добро...... Кога некој познат пеач ќе ти каже ќе одеме на Светска турнеја“ (World Tour), тоа значи дека само одат во Северна Америка (САД и Канада), Западна Европа (Лондон, Париз, Берлин), Јапонија и Австралија......Нивната „светска турнеја“ ги вклучува само богатите држави кои ќе купат влезници....А нивната „економија за производство “ вклучува само сиромашните како невидлива работна сила во фабриките............Така да повеќе во денешно време не очекувај домашно производство Во ЕУ/Америка...И слично...Тоа е веќе умрено......Глобализацијата сама по себе си го прави своето.....Глобализмот на Германците, Американците и Европјеците им даде евтина роба, а за возврат тие станаа зависни од кинеското производство....Све се увезува од Чајна(Made in Chine)..... Кој е тој не-нормален што во Германија ќе ти произведува мајци и тие работи што се продават во Тему ? Ти кажав и како функционира системот за таа роба "Made in Italy", "Made in USA", "Made in Germany", "Made in France" итн....која е брендирана со таков "печат"....све е според според законот „substantial transformation“ (суштинска трансформација) што дозволува на кинеска мајца само да се сошие копче или лепенка и одма добива "печат" Made in Italy.... Сум бил по фабрики во Италија и знам многу добро како функционират тие работи....
Armani, Hugo Boss, Burberry, Max Mara, Givenchy, Dolce & Gabbana, Moncler...Versace....Тие брендови во бугарија ти се склопуват...Не ти се склопуват во Италија, Британија, Франција и сл... повеќе...
LC Waikiki, Mavi, Koton, DeFacto и Sarar, Levi's, Gap, Tommy Hilfiger и Calvin Klein во Турција...
Louis Vuitton, Chanel, Zara, Massimo Dutti, Mango, Next, Stradivarius ти се шијат во Романија....
Глобализацијата го претвори луксузот и квалитетот на секој занает во една обична индустрија во потрага по брз профит....... Све е целосно променето...... денес, наместо "Made in Italy", "Made in USA", "Made in Germany", "Made in France" реалноста е „Made in China“, „Made in Bulgaria/Romania“ или „Made in Turkey“.
5. Тампоните за уши ти е здравствен производ а не само индустриски...Така да секаде во секоја аптека по светот се продават... И на Тему се продават..И на Амазон..И секаде...... Тоа ако @StefanPetrov ги купил од Temu тоа не значи дека не се квалитетни и дека кинезите ги шпионират..... Мислам тоа чиста глупост е.....
Плаќаш за дизајнерот што го смислува дизајнот. Плаќаш и за интелектуална услуга. Тоа е малку тешко разбирливо за луѓе со завршено средно од што морале.да се надоврзам на темава... еве сликовито како функционира тоа :
View: https://www.youtube.com/shorts/m37BM8Lzdgc
Kargo ExpressKAT броеви преку кој курир одат?
Што ќе ми објаснуваш кога и пишав реално како стојат работите...Во продажба не е само едно парче колку е кога продава човек. Продавачот треба да го платиш, а треба да платиш и кутија. Кутијата многу често е поскапа од тоа во кутијата. Манипулативни трошоци се исти и да ти продадам 10.000 и да ти продадам 1. Купувај од кина, ама ќе треба и твојот производ некој да го купи, па ќе останеш затекнат како твоето не се продава. Си купил од аптека. Еве што ти вика чичо гугл за цената во кина:
Ear plugs in Chinese pharmacies typically range from CN¥10 to over CN¥100 per pack, depending on the brand, material, and quantity. Simple foam or silicone ear plugs are widely available at local pharmacy chains (like Watsons or local drugstores), while high-fidelity or specialty ear plugs may cost more. (70 - 700 мкд)
Ко што кажав, на паметен можеш да му објасниш, ама тебе не.
Тетекс се уште е поим за квалитет, ама такви ко тебе го уништија.
Западни фирми вложуваат во развој и тоа милијарди. Некој тоа сака да го добие на тацна готово и после ти вика цена на производство. Треба да си уберглуп за да кажеш дека тоа не е крадење.
Работните позиции што ги бираат нашите „работницни“ се најчесто шофер или градежник (за без школо и без познавање јазик до таму е), ама се бараат луѓе по фабрики, ама треба да имаш школо завршено не за да имаш хартија во рака него знаење во глава. Гледам од кои си.
Пак зборуваш за тоа каде се произведувало, ама развојот на производот пак го забораваш. Вообичаено е тоа за луѓе без образование. „Филозофирањето“ за нив е штетна и лоша работа. Интелектуалниот труд е глупост и се се мери во изорани ниви. Ок е, не мора да се фалиш колку си неписмен.
Тампони за уши се здравствен производ кога се купуваат од аптека и за тоа имаат цена како во аптека. Исто како и маските. Кога се наменети за заштита од бучава на работно место, тогаш е хтз опрема и се бара на соодветно место и се купува пакет. Ама ова е филозифирање и замарање за тебе.
Плаќаш за дизајнерот што го смислува дизајнот. Плаќаш и за интелектуална услуга. ??? Сериозен си ? Зошто мислиш дека потрошувачот е должен да плати 2000 евра за нешто што вреди реално 20 евра кога има избор за 150-200-300 евра да го купи истиот производ(таква иста чанта) по квалитетно рачно изработена на Etsy веб страницата која е полна со такви рачни креации ?Плаќаш за дизајнерот што го смислува дизајнот. Плаќаш и за интелектуална услуга. Тоа е малку тешко разбирливо за луѓе со завршено средно од што морале.
Тоа што се прави е чиста превара и маркетинг понзи шема.... Чанта 20 евра произведена од кина, само на неа патент и етика "Made In Italy" сошиено и магично цената станува 2000 евра? Тоа е чиста превара... Сум бил по фабриките во Италија порано и ниту еден Италијанец не работи таму него Пакистанци, Индијанци и остала миграциона азиска работна сила работи...Од МикМик ми стигна порака.Mit broevi so koja posta odat?
Mik Mik poshtenski signal !
TEMU paketot trgna na dostava – ocekivaj povik naskoro
za info: +38975645645 i +38976278278 od 08:00 - 16:00 h
za sledenje: www.mikmik.mkПаметна одлука.јас престанав да нарачувам од Тему. Некако превише ќеш ми јаде, а не ми праи пари. За "ќе се најде" више не трошам.
Само на вибер ти стигна порака? смс или да ти се јават? Немам вибер на тој број што е пишан на праткатаЗа тие што прашуваа за Тему пратките со тракинг број KAT000*****00MK. Тие одат со Карго Експрес. Ми стигна пред малку вибер порака од карго да очекувам пратка од нив во наредните денови..
Аман бе - Тему до сега 10 пратки ми стигнале - ниеднаш проблем немало. Еднаш ми ѕвонеа спиев - го исклучив моб. - после гледам за пратка било ..Само на вибер ти стигна порака? смс или да ти се јават? Немам вибер на тој број што е пишан на пратката)))
Бев денес во каргото Струга да ја подигнам пратката (по маил комуницирав и побараа бројче тракинг им пишав и рекоа Струга е да го подигнам пакетот).
Таму врска немаа каде е пратката...свашта
До сега од тему ми идале пратки прелу ЕЛС и сум немал проблем (се јавувале на моб и праќале смс дека имам прака за подигање со код). Прв пат со карго екпрес ми иде пратка.Аман бе - Тему до сега 10 пратки ми стигнале - ниеднаш проблем немало. Еднаш ми ѕвонеа спиев - го исклучив моб. - после гледам за пратка било ..
Ништо за два дена пак се јавија си ја подигнав пред куќа си доаѓаат - баш ме чуди вака што сте заглавиле ...![]()
Прво праќат пораки(на вибер). Потоа се јавуват. Ако немаш вибер ќе ти се јават пред достава. Ако ти е со KAT бројот на следење преку каргоекспрес можеш овде да го следеш -> Карго Експрес | Брза достава — до каде е статусот.Само на вибер ти стигна порака? смс или да ти се јават? Немам вибер на тој број што е пишан на пратката)))
Бев денес во каргото Струга да ја подигнам пратката (по маил комуницирав и побараа бројче тракинг им пишав и рекоа Струга е да го подигнам пакетот).
Таму врска немаа каде е пратката...свашта
Не е проблем и да одам лично во каргото пошо ми е близу. Еве го тракингот од сајтот погоре (до вчера не ми даваше никакви резултати)Прво праќат пораки(на вибер). Потоа се јавуват. Ако немаш вибер ќе ти се јават пред достава. Ако ти е со KAT бројот на следење преку каргоекспрес можеш овде да го следеш -> Карго Експрес | Брза достава — до каде е статусот.
Вака изгледа тоа. Е сега за OTP кодот да не ти прават проблем? Зошто немаш вибер? цц
Добро, знајме дека тему не е прво име што асоцира на квалитетИ како беше, безбедно е купувањето од тему... Само што може да се запалите или да се труете:
Commission fines Temu €200 million for breaching the Digital Services Act
Today, the European Commission issued a fine of €200 million to Temu under the Digital Services Act (DSA).digital-strategy.ec.europa.eu
Ги казнија без судење ко во среден век. Ама важно "odime napret vo eu sevrna napret".И како беше, безбедно е купувањето од тему... Само што може да се запалите или да се труете:
Commission fines Temu €200 million for breaching the Digital Services Act
Today, the European Commission issued a fine of €200 million to Temu under the Digital Services Act (DSA).digital-strategy.ec.europa.eu
MB 1851 Z890 ASUS ROG MAXIMUS Z890 APEX, 4xDDR5 9600MHz(OC), 2xPCIex16 5.0, 1xPCIex4, 1xPCIex1, 4xM.2, 4xSATAIII, DP, 5GbE LAN, 90MB1IP0-M0EAY0
39.310,00 ден
NET LAN WIRELESS USB TP-Link ARCHER T3U, AC1300, MU-MIMO, Dual Band, USB3.0
1.100,00 ден
CPU INTEL G5925 Celeron 3,6GHz DUAL CORE 4MB s.1200 TRAY
2.415,00 ден
CPU INTEL ULTRA 5 225 max turbo 4,9GHz, 10 CORE, 22MB s.1851, BOX w/o cooler BX80768225
11.900,00 ден
HDD 3,5" 8TB WD RED PRO NAS 7200RPM 256MB 24x7 SATAIII WD8005FFBX
20.200,00 ден
CABLES POWER EXTENSION ORVALDI 3m, 5xSHUKO surge protection, ORV5
830,00 ден