Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Temu

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Кој спомна достава? Не нуди достава, не е проблем, ќе дојдам сам ќе ги земам од продавница. Плус убо ти пиша членот @Manis дека без достава е цената од 70 денари за 4 пара во линкот кој го ставив.

Не ти го сфаќам муабетот, зошто да ти доставам јас 4 парчиња за 10 денари СО ГРАТИС поштарина? Не барам воопшто поштарина брат, ќе дојдам ќе си земам сам. Сега ти докажи ми оти цената е 70 денари за 4 рала БЕЗ ПОШТАРИНА, кога од Тему ги набавувам 120 парчиња (60 рала) за 300 денари СО СЕ ПОШТАРИНА.

Не ти држи вода муабетот. Од тему иди 2.5 денари парчето, ако собериш 70 денари + 170 денари поштарина за овие 4 рала (8 парчиња), цената е 30 денари од парче... разликата е 12х. Не ме зафркавај.

Ќе се јавам ќе прашам за овие другите баш утре.
Во продажба не е само едно парче колку е кога продава човек. Продавачот треба да го платиш, а треба да платиш и кутија. Кутијата многу често е поскапа од тоа во кутијата. Манипулативни трошоци се исти и да ти продадам 10.000 и да ти продадам 1. Купувај од кина, ама ќе треба и твојот производ некој да го купи, па ќе останеш затекнат како твоето не се продава. Си купил од аптека. Еве што ти вика чичо гугл за цената во кина:
Ear plugs in Chinese pharmacies typically range from CN¥10 to over CN¥100 per pack, depending on the brand, material, and quantity. Simple foam or silicone ear plugs are widely available at local pharmacy chains (like Watsons or local drugstores), while high-fidelity or specialty ear plugs may cost more. (70 - 700 мкд)

1. Џемперот бил македонски производ ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХА...А текстилот цел го носат од турција со најнизок квалитет губрето овде :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: ......... Полиестерот дуксер е made in macedonia ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХА...Атинчки да не е? :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: пази само боите да не се штетни од кај знаиш....
2. Има разлика од Homage и Replica.....Кина ништо не краде...Туку ги оптимизира процесите... А тоа овозможува напредна технологија која некогаш била луксуз.... Не зборувам за тоа другото што е копија со копирани брендови... него зборам за тоа што се произведува без копирани брендови...
3. Западните компании често користат закони за интелектуална сопственост за да одржат монопол со децении со што ја кочат конкуренцијата и вештачки ги држат цените високи за енормен профит.... Ако западните брендови трошат милијарди за маркетинг(наместо за производ) тоа е нивен избор.... Потрошувачот има избор да ја одбие таа маркетинг цена и да купи функционален квалитетен произвот без лого.... Кина имат цела ефикасност, масивна квалификувана работна сила, Кина има цели индустриски кластери... Значи цели градови специјализирани за една гранка....
4. Ти знаеш ли воопшто што се барат работни места вработувања во ЕУ и низ Германија каде работат нашите гастарбајте? Електричари, водоводџии, заварувачи, монтери на соларни панели и ЦНЦ оператори.... Медицински сестри, негуватели за стари лица....Возачи на камиони (Ц и Е категорија), доставувачи и работници во магацини (особено за гиганти како Amazon)....Програмери, експерти за сајбер безбедност....Ѕидари, тесари, фасадери и општи градежни работници....Ѕидари, тесари, фасадери и општи градежни работници....Готвачи и персонал за хотели....

Не знам што ти смета и што те маче? Кога САД заедно со ЕУ/Германија беа главни катализатор за отворањето на Кина кон светот и со тоа кинеската глобализација донесе масовно затворање на традиционални фабрики кој функционираа како производство.... Западот свесно го жртвуваше сопственото производство за поголем профит и евтини производи од Кина/Индија/Виетнам/Пакистан/Турција....Тоа така е било одсекогаш....западот напреден бара некој што ќе работат со Евтини потрошувачки добра, Валкана индустрија, Суровини и ресурси за он да живее добро...... Кога некој познат пеач ќе ти каже ќе одеме на Светска турнеја“ (World Tour), тоа значи дека само одат во Северна Америка (САД и Канада), Западна Европа (Лондон, Париз, Берлин), Јапонија и Австралија......Нивната „светска турнеја“ ги вклучува само богатите држави кои ќе купат влезници....А нивната „економија за производство “ вклучува само сиромашните како невидлива работна сила во фабриките............Така да повеќе во денешно време не очекувај домашно производство Во ЕУ/Америка...И слично...Тоа е веќе умрено......Глобализацијата сама по себе си го прави своето.....Глобализмот на Германците, Американците и Европјеците им даде евтина роба, а за возврат тие станаа зависни од кинеското производство....Све се увезува од Чајна(Made in Chine)..... Кој е тој не-нормален што во Германија ќе ти произведува мајци и тие работи што се продават во Тему ? Ти кажав и како функционира системот за таа роба "Made in Italy", "Made in USA", "Made in Germany", "Made in France" итн....која е брендирана со таков "печат"....све е според според законот „substantial transformation“ (суштинска трансформација) што дозволува на кинеска мајца само да се сошие копче или лепенка и одма добива "печат" Made in Italy.... Сум бил по фабрики во Италија и знам многу добро како функционират тие работи....

Armani, Hugo Boss, Burberry, Max Mara, Givenchy, Dolce & Gabbana, Moncler...Versace....Тие брендови во бугарија ти се склопуват...Не ти се склопуват во Италија, Британија, Франција и сл... повеќе...
LC Waikiki, Mavi, Koton, DeFacto и Sarar, Levi's, Gap, Tommy Hilfiger и Calvin Klein во Турција...

Louis Vuitton, Chanel, Zara, Massimo Dutti, Mango, Next, Stradivarius ти се шијат во Романија....

Глобализацијата го претвори луксузот и квалитетот на секој занает во една обична индустрија во потрага по брз профит....... Све е целосно променето...... денес, наместо "Made in Italy", "Made in USA", "Made in Germany", "Made in France" реалноста е „Made in China“, „Made in Bulgaria/Romania“ или „Made in Turkey“.

5. Тампоните за уши ти е здравствен производ а не само индустриски...Така да секаде во секоја аптека по светот се продават... И на Тему се продават..И на Амазон..И секаде...... Тоа ако @StefanPetrov ги купил од Temu тоа не значи дека не се квалитетни и дека кинезите ги шпионират..... Мислам тоа чиста глупост е.....
Ко што кажав, на паметен можеш да му објасниш, ама тебе не.
Тетекс се уште е поим за квалитет, ама такви ко тебе го уништија.
Западни фирми вложуваат во развој и тоа милијарди. Некој тоа сака да го добие на тацна готово и после ти вика цена на производство. Треба да си уберглуп за да кажеш дека тоа не е крадење.
Работните позиции што ги бираат нашите „работницни“ се најчесто шофер или градежник (за без школо и без познавање јазик до таму е), ама се бараат луѓе по фабрики, ама треба да имаш школо завршено не за да имаш хартија во рака него знаење во глава. Гледам од кои си.
Пак зборуваш за тоа каде се произведувало, ама развојот на производот пак го забораваш. Вообичаено е тоа за луѓе без образование. „Филозофирањето“ за нив е штетна и лоша работа. Интелектуалниот труд е глупост и се се мери во изорани ниви. Ок е, не мора да се фалиш колку си неписмен.
Тампони за уши се здравствен производ кога се купуваат од аптека и за тоа имаат цена како во аптека. Исто како и маските. Кога се наменети за заштита од бучава на работно место, тогаш е хтз опрема и се бара на соодветно место и се купува пакет. Ама ова е филозифирање и замарање за тебе.
Мислењето е автоматски споено:

да се надоврзам на темава... еве сликовито како функционира тоа :

View: https://www.youtube.com/shorts/m37BM8Lzdgc
Плаќаш за дизајнерот што го смислува дизајнот. Плаќаш и за интелектуална услуга. Тоа е малку тешко разбирливо за луѓе со завршено средно од што морале.

Steam.

user
31 мај 2011
1.082
999
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
KAT броеви преку кој курир одат?

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Во продажба не е само едно парче колку е кога продава човек. Продавачот треба да го платиш, а треба да платиш и кутија. Кутијата многу често е поскапа од тоа во кутијата. Манипулативни трошоци се исти и да ти продадам 10.000 и да ти продадам 1. Купувај од кина, ама ќе треба и твојот производ некој да го купи, па ќе останеш затекнат како твоето не се продава. Си купил од аптека. Еве што ти вика чичо гугл за цената во кина:
Ear plugs in Chinese pharmacies typically range from CN¥10 to over CN¥100 per pack, depending on the brand, material, and quantity. Simple foam or silicone ear plugs are widely available at local pharmacy chains (like Watsons or local drugstores), while high-fidelity or specialty ear plugs may cost more. (70 - 700 мкд)

Ко што кажав, на паметен можеш да му објасниш, ама тебе не.
Тетекс се уште е поим за квалитет, ама такви ко тебе го уништија.
Западни фирми вложуваат во развој и тоа милијарди. Некој тоа сака да го добие на тацна готово и после ти вика цена на производство. Треба да си уберглуп за да кажеш дека тоа не е крадење.
Работните позиции што ги бираат нашите „работницни“ се најчесто шофер или градежник (за без школо и без познавање јазик до таму е), ама се бараат луѓе по фабрики, ама треба да имаш школо завршено не за да имаш хартија во рака него знаење во глава. Гледам од кои си.
Пак зборуваш за тоа каде се произведувало, ама развојот на производот пак го забораваш. Вообичаено е тоа за луѓе без образование. „Филозофирањето“ за нив е штетна и лоша работа. Интелектуалниот труд е глупост и се се мери во изорани ниви. Ок е, не мора да се фалиш колку си неписмен.
Тампони за уши се здравствен производ кога се купуваат од аптека и за тоа имаат цена како во аптека. Исто како и маските. Кога се наменети за заштита од бучава на работно место, тогаш е хтз опрема и се бара на соодветно место и се купува пакет. Ама ова е филозифирање и замарање за тебе.
Што ќе ми објаснуваш кога и пишав реално како стојат работите...

Од Тетекст дуксерот ХАХАХАХАХАХАХАХАХА да сигурно верувам..... ХАХАХАХАХАХАХ Такви како мене го уништија? Сигурен ли си ? самите се уништија поради големата конкуренција од Азија.... Пред 6 години преќинаа со производство...Во периодот од 2020 до 2026 година кај нас се затворија повеќе од 100+ фабрики во секторот на текстил и кожа.... Тоа е исто секаде не само овде.... Преместуват се таму каде што има евтина работна сила....
Temu и AliExpress далеку се по конркуретни и по квалитетни....Затоа и пропаднаа.... А само тие малкуте што понудават најдобар квалитет сеуште опстојуват и имат свој пазар на потрошувачи...
Плаќаш за дизајнерот што го смислува дизајнот. Плаќаш и за интелектуална услуга. Тоа е малку тешко разбирливо за луѓе со завршено средно од што морале.
Плаќаш за дизајнерот што го смислува дизајнот. Плаќаш и за интелектуална услуга. ??? Сериозен си ? Зошто мислиш дека потрошувачот е должен да плати 2000 евра за нешто што вреди реално 20 евра кога има избор за 150-200-300 евра да го купи истиот производ(таква иста чанта) по квалитетно рачно изработена на Etsy веб страницата која е полна со такви рачни креации ? Screenshot 2026-05-07 200810.png Тоа што се прави е чиста превара и маркетинг понзи шема.... Чанта 20 евра произведена од кина, само на неа патент и етика "Made In Italy" сошиено и магично цената станува 2000 евра? Тоа е чиста превара... Сум бил по фабриките во Италија порано и ниту еден Италијанец не работи таму него Пакистанци, Индијанци и остала миграциона азиска работна сила работи...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.462
SK
Moжеби не е забегано оф-топик... Мислам дека за обичните луѓе во интерес е да нема вакви политички анти-Кина потези, под параван „штитиме домашна економија“.

Апропо муабетот за тие тампоните за уши: Да имаме овде производител на такво нешто - пеки - нека се заштити. Но немаме, исто како што малтене сѐ увезуваме (или ако не сѐ тогаш огромен процент). Во последните децении дури и храната ја увезуваме, утре да запре трговскиот ланец луѓе ќе умираат од глад (некои). Но да не дигресирам уште повеќе: Нема логика, освен политичка, забегувањето со анти Кина политики.

Прво не сме во ЕУ (сва среќа), и не изгледа ни дека ќе бидеме (сва среќа х2). Зошто ние да преземаме ЕУ политики спрема Кина? Еве да ја искористме метафората за тампоните: ЕУ ќе ни испорача тампони за уши по достапна цена? Што ќар уствари имаме од ЕУ? Меритократија ни промовираат? Или Бадентер принципи за двојни аршини? Извезувеме понешто таму во ЕУ? Алтернативни пазари ќе го изедат тоа наше „производство“ без да го осетат, само ако овде има барем полуспособни продавачи и преговарачи.

Значи кој ќарува од овие срања со Тему, и уште повеќе Алиекспрес (преносно - општо со Кина)?
Никој, можеби понешто препродавачите кои кинеската роба ја купуваат на големо, или од Грција/Бугарија. Ние обичните луѓе сме во зијан. Милион примери има, еве некои од оптиките од Али од каде нарачував наочари (по рецепт) за куп пријатели, колеги и роднини - веќе не испорачува за Македонија. За 500/600 до ~1500 денари имаше одлични рамки, со десетици квалитетни материјали за леќи, сработени и испорачани до дома топтан со футрола. Овде сличен квалитет е х4 до х10 цената. Не е само тоа, телефони, таблети, итн, и не е само данок/царина туку голем број продавници веќе не испорачуваат овде. Малку по малку комплетно ќе не откачат од платформите, освен Тему, а на Тему нема сѐ (далеку од тоа). Итн, ви велам сите ние обичните луѓе сме во зијан со ова. Малку по малку се враќаме едно 15-20 години наназад кога за најобични ситници замаравме пријатели и роднини од странство, да ни пратат некој геџет ова/она, пошто до овде да го донесеш кошташе 2-3 пати повеќе. Епа натаму се враќаме.

Што се мене тиче: Абе нека промовираат производство на нешто, било што, само домашно произведено да биде. Заштитување на препродавачи на кинески ситници - тоа е на штета на сите нас обичните луѓе.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
Дечки, нешто за руско-украинската војна, па и за Трамп ако може?

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Дечки, нешто за руско-украинската војна, па и за Трамп ако може?
На Тему да имаш и за тоа Трамп перница(pillowcase) ако сакаш..... Само не знам дали комунистичко шпионира од Кинезите како што некој тврдат...
Screenshot 2026-05-10 003235.png

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Вчера сефте дојде пратка, доставувач M-ONE, без да ми испратат код преку порака. Малку ми беше чудно ама стигна.

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
За тие што прашуваа за Тему пратките со тракинг број KAT000*****00MK. Тие одат со Карго Експрес. Ми стигна пред малку вибер порака од карго да очекувам пратка од нив во наредните денови..

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.758
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
За тие што прашуваа за Тему пратките со тракинг број KAT000*****00MK. Тие одат со Карго Експрес. Ми стигна пред малку вибер порака од карго да очекувам пратка од нив во наредните денови..
Само на вибер ти стигна порака? смс или да ти се јават? Немам вибер на тој број што е пишан на пратката :))))
Бев денес во каргото Струга да ја подигнам пратката (по маил комуницирав и побараа бројче тракинг им пишав и рекоа Струга е да го подигнам пакетот).
Таму врска немаа каде е пратката...свашта

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.282
5.254
Скопје
hackitfree.github.io
Само на вибер ти стигна порака? смс или да ти се јават? Немам вибер на тој број што е пишан на пратката :))))
Бев денес во каргото Струга да ја подигнам пратката (по маил комуницирав и побараа бројче тракинг им пишав и рекоа Струга е да го подигнам пакетот).
Аман бе - Тему до сега 10 пратки ми стигнале - ниеднаш проблем немало. Еднаш ми ѕвонеа спиев - го исклучив моб. - после гледам за пратка било ..
Ништо за два дена пак се јавија си ја подигнав пред куќа си доаѓаат - баш ме чуди вака што сте заглавиле ... :confused:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.758
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Аман бе - Тему до сега 10 пратки ми стигнале - ниеднаш проблем немало. Еднаш ми ѕвонеа спиев - го исклучив моб. - после гледам за пратка било ..
Ништо за два дена пак се јавија си ја подигнав пред куќа си доаѓаат - баш ме чуди вака што сте заглавиле ... :confused:
До сега од тему ми идале пратки прелу ЕЛС и сум немал проблем (се јавувале на моб и праќале смс дека имам прака за подигање со код). Прв пат со карго екпрес ми иде пратка.

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Прво праќат пораки(на вибер). Потоа се јавуват. Ако немаш вибер ќе ти се јават пред достава. Ако ти е со KAT бројот на следење преку каргоекспрес можеш овде да го следеш -> Карго Експрес | Брза достава — до каде е статусот.

Вака изгледа тоа. Е сега за OTP кодот да не ти прават проблем? Зошто немаш вибер? цц

Атачменти

• Screenshot 2026-05-21 004941.png
    Screenshot 2026-05-21 004941.png
    23 KB · Прегледи: 17
Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.758
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Прво праќат пораки(на вибер). Потоа се јавуват. Ако немаш вибер ќе ти се јават пред достава. Ако ти е со KAT бројот на следење преку каргоекспрес можеш овде да го следеш -> Карго Експрес | Брза достава — до каде е статусот.

Вака изгледа тоа. Е сега за OTP кодот да не ти прават проблем? Зошто немаш вибер? цц
Не е проблем и да одам лично во каргото пошо ми е близу. Еве го тракингот од сајтот погоре (до вчера не ми даваше никакви резултати)
Немам вибер на тој број зашо ми е резервен број со стар телефон ахахаха не ставам мој број на праткиве што го користам секој ден

Атачменти

• Screenshot 2026-05-21 094435.jpg
    Screenshot 2026-05-21 094435.jpg
    19,1 KB · Прегледи: 27

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
И како беше, безбедно е купувањето од тему... Само што може да се запалите или да се труете:
Добро, знајме дека тему не е прво име што асоцира на квалитет :)
Ама, исто така знајме дека и драконскава казна од двесте миљони евреј, не само за квалитет.

Сите се упрпани од кинескава конкуренција, hence по 3 евреј бакшиш (едно за виц-е, едно за црквата, едно за...) за секој ајтем од тему, шејн, али...
Па ако можи и казна одозгора на тога, па мош ќе се уплаша кинезите, и конечно ќе можа да живнат европските производители. Или па и не.

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Не е тоа до нас...Глобализам....Кажете им фала на Американците и Европејците што поради нивната алчност за поголем профит ја направија Кина од рибарско село во светска економија. (Поранешно рибарско село во Кина има повеќе богаташи од Њујорк) .... И сега станува појака од нив, сакат сопки да им стават (Сакат да ги заменат...Во планови се да го преместуват производството во Индија и Пакистан.... За евтина работна сила...)....Па дури и америчкиот сон е произведен во кина....Што сега? Укакани се европејците од кинеска конкуренција... Тему 80% од случаевите има добри работи. За облека, за обични кинески трандалашки гајле си нема.....Јас си порачувам квалитетни убави работи. Имам вкус и мирис за квалитет. Гајле немам.
Screenshot 2026-05-29 122449.png

Последна промена:

kebe

hello world
29 март 2012
287
260
И како беше, безбедно е купувањето од тему... Само што може да се запалите или да се труете:
Ги казнија без судење ко во среден век. Ама важно "odime napret vo eu sevrna napret".

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно