Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Не те интересира твојата лична, субјективна проценка, те интересира што кажал некој си таму на некој си сајт што за да го добие тоа парче за рецензија морал да се согласи на одредени услови. Доволно кажува тоа за тебе, нема што повеќе со дрон да се дискутира.

rmchair critic is a person who knows or pretends to know a lot about something in theory rather than practice". (по нашки - ЕКСПЕРТИТЕ!).

Реков дека не интересира моделот во Нептун Аеродром кој којзнае со какви поставки работи, на кои модови за слика, какви му се подесувањата во expert модовите и сл. Ако даваат да чепкам 1 саат на тој примерок - ОК, али ти сам си пишал погоре ЅИРНИ го. Од ѕиркање до местење на тој примерок за да дава слика како што умее има огромна разлика.

Реков дека верувам на луѓе кои професионално одржуваат сајт за аудио/видео опрема и професионално вршат детални review-а на истите. Реков и пак ќе повторам - ти си уверен дека си купил топ телевизор од TCL за 70 илјади, затоа ти е и целата фрустрација и хејтање на се друго во тој ценовен ранг + ОЛЕДОТ (што рака на срце е поскап скоро дупло) али ти сам си кажа дека си бил спремен да дадеш 120 и кусур илјади за Самсунгот, така да...

Се фати за мене како armchair експерт, а никаде не демантираше зошто и како тој ОЛЕД што бил мизерен според тебе на ХДТелевизија е оценет како најдобар фул хд телевизор некогаш направен. Добро одбегнување на фактите и насочување кон мене (ЛОЛ дрон ме нарече). Смешки.

Не ми се верува дека на оваква тема докажувам како тоа ОЛЕД-те на ЛГ од последните 2 години се подобри од било која друга технологија.

P.S На сајтот на TCL пишува дека тој модел S88 e direct led. Сега е на тебе ред да прогуглаш што е direct led уопште, не да се расфрлаш со full array. И ЛГ има модели со direct led т.е со поставување на диодите претежно низ целиот екран (затоа и нема светлина на краевите од екранот пошто ги гаси тие на црните ленти). Али како и кај edge LED, и тука има недостатоци така да TCL ни измислил топла вода, ни ништо.

Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
Плавите лед диоди кај OLED панелите после ~ 4000 часа губат боја. Самсунг ја батали идејата за користење на OLED кај своите телевизори.

Насоката е кон VA панели, каде ќе има трка кон се посветли диоди. Моделите од оваа година веќе одат до 1300 nits, но трката е кој прв до 20к.

Највисоката класа панасоник има VA FALD панел.

IPS исто по се изгледа се напушта (освен LG, сите останати: Sony, Samsung, Panasonic, итн. се префрлија на VA панели.).

http://www.pocket-lint.com/news/137516-samsung-says-no-to-oled-tvs-for-2017-something-else-is-coming

HDR10 - е новата зезалица која се брка, и истата бара многу, многу силни лед диоди.

Hе би ме зачудило LG да батали OLED и IPS и да се сврти кон VA.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Што се летате за тоа 4к на 43 инчи не ми е јасно, па треба да седиш на еден метар за да видиш некоја разлика. 45 илјади за тв од 43 инча - не, фала.
За тие пари се зема минимум 48 инчи од ланските модели и раат, не глупости.
Да, дијагоналата а многу поважна ставка кај TV токолку 4к фиктивните глупости. Се додека панелот е добар, со многу контраст, агли и се што треба FullHD 55-60инчи ќе е неколку нивоа подобар од 42-48 инчи 4к ако е се друго исто или слично.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Све е ок што зборувате, не ги пратам веќе панелите како порано па незнам. Само само да кажам дека целиот систем на модерниве телевизори зависи од Андроид верзијата, а тука доаѓа и мојата препорака да земете ТВ кој или има 6.0 или ќе се апдејтира на 6.0 Андроид. Све под 6.0 има огромен проблем со Google Services и Google TV, па сем основните функции вградени, за другите надворешни user applications ќе се заглави во тек на блиската иднина. Just my 2 cents

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Tlc-to го доставија денес, бујрум на пиво кој е скептик да се увери за што се работи. Рецензија наскоро.

Чим има пиво, одма станав скептик :D

P.S. TCL, не TLC... TLC e Travel And Living Channel... го отупев за џабе, иако сите имаа веќе разбрано.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
Тоа за памет на кинезите да научат дека имиња како: ли фен, зонг шен, жаомије, кунг лао и сл. не поминуваат лесно на овие простори.

Доџии најмалце...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Плавите лед диоди кај OLED панелите после ~ 4000 часа губат боја. Самсунг ја батали идејата за користење на OLED кај своите телевизори.

hahahaha, tiznaes so e oled? site recenzii vikaat deka olede najbolje.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
За воља на вистината, @xenon не беше баш фан на жаомие на почетокот, а можеби и до скоро (ако добро паметам), незнам кој му е моменталниот став, така од вчера се мислам како да го сфатам ова со ТЦЛ дека се Жаомие во телевизори...

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
За воља на вистината, @xenon не беше баш фан на жаомие на почетокот, а можеби и до скоро (ако добро паметам), незнам кој му е моменталниот став, така од вчера се мислам како да го сфатам ова со ТЦЛ дека се Жаомие во телевизори...
TCL е среден ОЕМ, а Жаоми је High Profile OEM. Ќе видиш брзо ТВ едно, па и ти ќе смениш мислење :)

Sent from my MI 5

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Моментално немам мислење и став за телевизорите ни на едните ни на другите, за година/две кога ке го мењам тевето ке изградам став, али да, заинтересиран сум да погледнам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Искрено не сум читал за TCL но кога Xiaomi можеа да ми го разбијат стереотипот за кинески телефони и да започнам да верувам дека може да бидат добри така и без проблем би го купил TCL кое го земал Xenon. Телевизорчето е страва во поглед на карактеристики и за парите ми изгледа како одлична зделка. Со здравје да се користи.

kirev

senior
31 мај 2010
9.037
7.708
Искрено не сум читал за TCL но кога Xiaomi можеа да ми го разбијат стереотипот за кинески телефони и да започнам да верувам дека може да бидат добри така и без проблем би го купил TCL кое го земал Xenon. Телевизорчето е страва во поглед на карактеристики и за парите ми изгледа како одлична зделка. Со здравје да се користи.
Амин.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
@bobipp и @architect Уште ли ги префрлате филмовите на USB за да ги гледате? :)

Ако не сте знаеле, да повторам пак. Инсталирајте си под итно на компјутер Plex Media Server, направете си таму од кои папки да ги гледа филмовите програмот, и воала на ТВ во Inputs ќе ви го даде Plex-от и си ги стримате директно. И преводи вчитува (нормално ако е во иста папка и со исто име како филмот).
Инаку архитект, кога го купуваше ти 43 668V, видов тогаш имаа само 3 комада во Нептун (СитиМол, Бриколаж и Стадион), ти незнам од кај го зема ама утредента ги снема и овие 2, ме остави мене без ТВ :D
Ваљда ќе им стигне нова тура, ама да не ги качат само цените, како што гледам све нагоре отидоа.

Го гледам 664V, ама нема Harman KaDRon и Magic Remote :(
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219736

И за гаранцијата, тој модел си имаше 2+3 промотивно гаранција или ти сам си доплаќаше некако?
имаш 55 инчен 668V со soundbar промоција во нептун :)

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
имаш 55 инчен 668V со soundbar промоција во нептун :)
Многу пари :)

Сепак изгледа нешто поефтино ќе земам.
Како што ги гледав во живо скоро и нема разлика во квалитет на слика пример од UH600V до 668V моделите, освен во дизајнот и некои ситни опции.

Од вчера донеле и некои нови модели, ќе чекам да видам новата промоција од 2-ри август натаму за Олимпијадата може ќе им текне да ги вратат реалните цени, па да се подновам.

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Газат кинезите, значи масакар ќе се деси наскоро, почнуваат и оние разлики мали се повеќе да се смалуваат.

За оледи-те, иако се врв во приказ, не се за телевизор, затоа што телевизорите не се купуваат на 6 месеци или 1 година, и не им свети екранот по 2-3 минути него со саати, еднаш да го заборавиш или било какво невнимание, и ризикуваш брн ин, јас не би се коцкал знаејќи дека сега има многу добри IPS со добро позадинско осветлување со минимално истекнување, за мене е повеќе од доволно добро.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
Најголем проблем е тоа што немаат фабрики за панели над 55" (и оваа ми е несигурна бројка, мислам немаат над 43").

TCL - CSOT (оваа вторава, China Star Optoelectronics Technology Co., Ltd. - која е мешовита сопственост помеѓу TCL и Samsung, сајт: http://www.szcsot.com/) до вчера имаше gen 8.5 фабрика за помали панели па поголемите ги земаа од LG и Samsung. Сега самите најавија изградба на gen 11 фабрика:

http://www.businesswire.com/news/home/20160519005984/en/TCL-Build-World’s-Largest-Gen-11-LCD

исто е најавена фабрика во Египет:
http://www.chinadaily.com.cn/business/2016-05/19/content_25371952.htm

Иако пазарот го владеат корејците (Samsung, LG), кинезите веќе лапнаа голем колач со сопствените брендови. Самите се свесни за препознатливоста на етаблираните конкуренти од Кореа и Јапонија па затоа многу сериозно работат на својот имиџ, квалитет итн.

2010450_les-fabricants-de-televiseurs-chinois-a-loffensive-en-france-web-tete-0211074081896.jpg

ОТ: Некој погоре спомна сум бил против Xiaomi. Не сум, напротив, многупати кажав - нивните најскапи модели (400-450E+) немаа смисла и сеуште немаат. Xiaomi Мi5 се крши на пола полесно од геврек. За останатите, т.е. моделите под 350Е немам никакви примедби и најтопло ги препорачувам на секој што сака да купи нов телефон.

Газат кинезите, значи масакар ќе се деси наскоро, почнуваат и оние разлики мали се повеќе да се смалуваат.

За оледи-те, иако се врв во приказ, не се за телевизор, затоа што телевизорите не се купуваат на 6 месеци или 1 година, и не им свети екранот по 2-3 минути него со саати, еднаш да го заборавиш или било какво невнимание, и ризикуваш брн ин, јас не би се коцкал знаејќи дека сега има многу добри IPS со добро позадинско осветлување со минимално истекнување, за мене е повеќе од доволно добро.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Tlc-to го доставија денес, бујрум на пиво кој е скептик да се увери за што се работи. Рецензија наскоро.
само да не е Крали Марко, Староградско и такви слични глупости ... Ја следам убаво групава, и баш ме интересира да видам шо квалитет е TLC - то, пошто и јас барам квалитетно телевизорче. @xenon, баш би сакал да го видам на кратко шо квалитет има.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Во разговор со професионален тв сервисер кој сервисира за потребите на Аудио Центар дознав дека за разлика од порано кога CRT беа телевизорите денешните телевизори доколку се расипат минимални се шансите за поправка не затоа што не можат да се поправат туку деловите се толку скапи што во мноу случаеви чинат колку еден нов телевизор.Го прашав што е најдобро од панелите по статистика на дефекти и ми одговори дека најмалку дефекти имале SHARP телевизорите па затоа се и поскапи во однос на останатите.Што и да се купи било исто па затоа треба да се гледа телевизорот да има што повеќе години на гаранција и ништо повеќе.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Во разговор со професионален тв сервисер кој сервисира за потребите на Аудио Центар дознав дека за разлика од порано кога CRT беа телевизорите денешните телевизори доколку се расипат минимални се шансите за поправка не затоа што не можат да се поправат туку деловите се толку скапи што во мноу случаеви чинат колку еден нов телевизор.Го прашав што е најдобро од панелите по статистика на дефекти и ми одговори дека најмалку дефекти имале SHARP телевизорите па затоа се и поскапи во однос на останатите.Што и да се купи било исто па затоа треба да се гледа телевизорот да има што повеќе години на гаранција и ништо повеќе.
Па нормално дека најмалку се расипуваат кога најмалку се продаваат :p. Друго е да споредуваш бројка од 100-ина продадени SHARP тв на ниво на цела држава во споредба со 5000 парчиња Самсунг на пример.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно