Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
нешто ми објаснуваше типчето у нептун дека овој модел имал 20 ватни звучки и дека имало некоја нова технологија која вадела звук како сараунд за разлика од другите модели кои имале 5 ватни звучки, а иначе моделчево што го линкна не е 4к. стриктно барам модел 4к и да биде ЛГ. Со господ напред денес денес ќе го зимам после работа :)
Да, Harman Kardon му е озвучењето, врвна технологија што се вградува во најопремените Мерцедеси :)
Сигурно ќе има подобар звук од обичните модели.

Немаш утка со овој модел, зимај го и прави една мини рецензија после :)

Инаку до 43 инчи мислам дека нема многу да се примети разлика во 1080p и 4К материјал, затоа и го линкнав Сонито.
Исто и тој модел има екстра добра слика, што гледав по салони до скоро, најдобра слика имаше, јак контраст, deep blacks, одлична униформираност на екранот итн. Баш ѕирни го само набрзинка 43 W805 моделот кога ќе купуваш.

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Што се летате за тоа 4к на 43 инчи не ми е јасно, па треба да седиш на еден метар за да видиш некоја разлика. 45 илјади за тв од 43 инча - не, фала.
За тие пари се зема минимум 48 инчи од ланските модели и раат, не глупости.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
@olikomerc @architect , па и за сите останати важи...како лесно се продавате на ефтини маркетиншки трикови и сте спремни да фрлите и до 100 еур плус за да земете поскапо, демек e поубаво. Изгледа не истражувате подетално нешто пред да купите, баш сум непријатно изненаден, сепак тука поголемиот дел важиме за гикови на некој начин и колку толку треба да сме понапред пред сите останати кога станува збор за трошење пари на техника, посебно понапредна како најнов модел на тв.

Не дека го бранам мојот модел на тв (LG 43UH6207) туку размислете убаво дали ќе најдете овде разлика која стварно вреди плус 100 еур. Повеќе од половина од тие 100 еур е само заради даљинското (magic remote) и постољето. Другото е 99% исто, Вистина е дека 668 има подобри звучници (Harman Kardon) али основата им е потполно иста: 100Hz, IPS (M+) панел и Web OS 3.0. Како може вие, јас и сите останати да забележиме реална, видлива разлика во некаков си квалитет на слика на овие тв ако гледаме на растојание помеѓу 2 и 3 метри на кое гледаат 90+% од корисниците. Гарантирам дека ист материјал пуштен на двата тв со исти сетинзи ќе даде потполно иста слика. Дури и да има некоја мала разлика таа е сигурно детектибилна само со инстурменти и сосема занемарлива за човечкото око. Вистина е дека некои карактеристики како на пример Colour Prime Pro, која појма немам што значи и што би ми променила во животот, се присутни кај некој модел додека кај другите не се, тоа и ја дава разликата во цена, ама па и тука се тие стапици на кои се фаќаат неинформираните купувачи. Пример Local Dimming го има кај 668 како модел, ама тек од 50“ па нагоре. 20 ватни звучници има и 620 моделот ама во 43“ и 49“ има 10 ватни. Ultra Luminance се рекламира дека го има во 668 ама тоа е од 50“ па нагоре, го нема во 43“ и 49“ итн...тоа се тие мали финти на кои ја билдаат цената продавниците.

Не дека сакам да ви чепкам во џебот, ваши пари, ваш избор, само ви помагам со информации да размислите уште еднаш-двапати пред да донесете одлука. Ова важи за се што би купувале во иднина не само за тв или техника општо али пошто тоа повеќе не интересира овде, примерите со тв се најдобри.

Споредба со Sony 43W805 е веќе сосема друга работа и можда со моменталната цена од 42000 наспроти 46000 за 668 моделот од LG, за некого ќе биде подобар избор, плус и ако не му смета што е андроид.

Јас го зедов 6207 3 дена пред ЕП 2016 по цена од 35000 со 5 год гаранција и според мене е подобар избор од другиве 2 телевизори од аспект на цена моментално и што нудат “повеќе“ за таа цена тие два тв. Али сега и мојот е 40000 па можда на некој му се фрла уште некој динар плус за да има поукрасена кутија од телевизорот од мојата :p
sporedba.jpg

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
@olikomerc @architect , па и за сите останати важи...како лесно се продавате на ефтини маркетиншки трикови и сте спремни да фрлите и до 100 еур плус за да земете поскапо, демек e поубаво. Изгледа не истражувате подетално нешто пред да купите, баш сум непријатно изненаден, сепак тука поголемиот дел важиме за гикови на некој начин и колку толку треба да сме понапред пред сите останати кога станува збор за трошење пари на техника, посебно понапредна како најнов модел на тв.

Не дека го бранам мојот модел на тв (LG 43UH6207) туку размислете убаво дали ќе најдете овде разлика која стварно вреди плус 100 еур. Повеќе од половина од тие 100 еур е само заради даљинското (magic remote) и постољето. Другото е 99% исто, Вистина е дека 668 има подобри звучници (Harman Kardon) али основата им е потполно иста: 100Hz, IPS (M+) панел и Web OS 3.0. Како може вие, јас и сите останати да забележиме реална, видлива разлика во некаков си квалитет на слика на овие тв ако гледаме на растојание помеѓу 2 и 3 метри на кое гледаат 90+% од корисниците. Гарантирам дека ист материјал пуштен на двата тв со исти сетинзи ќе даде потполно иста слика. Дури и да има некоја мала разлика таа е сигурно детектибилна само со инстурменти и сосема занемарлива за човечкото око. Вистина е дека некои карактеристики како на пример Colour Prime Pro, која појма немам што значи и што би ми променила во животот, се присутни кај некој модел додека кај другите не се, тоа и ја дава разликата во цена, ама па и тука се тие стапици на кои се фаќаат неинформираните купувачи. Пример Local Dimming го има кај 668 како модел, ама тек од 50“ па нагоре. 20 ватни звучници има и 620 моделот ама во 43“ и 49“ има 10 ватни. Ultra Luminance се рекламира дека го има во 668 ама тоа е од 50“ па нагоре, го нема во 43“ и 49“ итн...тоа се тие мали финти на кои ја билдаат цената продавниците.

Не дека сакам да ви чепкам во џебот, ваши пари, ваш избор, само ви помагам со информации да размислите уште еднаш-двапати пред да донесете одлука. Ова важи за се што би купувале во иднина не само за тв или техника општо али пошто тоа повеќе не интересира овде, примерите со тв се најдобри.

Споредба со Sony 43W805 е веќе сосема друга работа и можда со моменталната цена од 42000 наспроти 46000 за 668 моделот од LG, за некого ќе биде подобар избор, плус и ако не му смета што е андроид.

Јас го зедов 6207 3 дена пред ЕП 2016 по цена од 35000 со 5 год гаранција и според мене е подобар избор од другиве 2 телевизори од аспект на цена моментално и што нудат “повеќе“ за таа цена тие два тв. Али сега и мојот е 40000 па можда на некој му се фрла уште некој динар плус за да има поукрасена кутија од телевизорот од мојата
Погледнете го атачментот 45590
Друже кoј кaкo гледa нa рaбoтите, мене ми се виде пoдoбaр прoизвoд 668 мoделoт a вo прaксa ќе видaм дaли ги oпрaвдувa пaрите. Инaку севкупнo ме фaти 42 к + хдми кaбел сo 5 гoдини гaрaнцијa плус дoпoлнителнa гaрaнцијa кoјa јa дoплaтив и е вклученa вo ценaтa.

Sent from my LG-G4

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
први импресии од телевизорот се дека има феноменална слика ( пробано со 4к Daredevil ) директ од USB вчитува одма превод, звукот е феноменален и највеќе што ме изненади е далечинскиот управувач :D. Беше едноставен за склопување поврзување и подесување ( не беше потребно упатство ) а според тоа колкава ми е дневната соба каде е и сместен, димензијата 43 инчи мислам дека е идеална :)

20160712_223853_HDR.jpg

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
први импресии од телевизорот се дека има феноменална слика ( пробано со 4к Daredevil ) директ од USB вчитува одма превод, звукот е феноменален и највеќе што ме изненади е далечинскиот управувач :D. Беше едноставен за склопување поврзување и подесување ( не беше потребно упатство ) а според тоа колкава ми е дневната соба каде е и сместен, димензијата 43 инчи мислам дека е идеална :)

Погледнете го атачментот 45602
со здравје да си гледаш
обавезно чепкај калибрација
и немој да бидеш како мене да мислиш дека нема safe to remove за usb

sasklar

read-only
20 јуни 2016
1
0
Skopje
Mожам да кажам само кога се работи за телевизор препорачувам исклучиво Samsung

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
^Препорачувај ти пак :D LG мислам растураат во продажба. Нудат исто ако не и нешто плус од Samsung, а за нешто поефтина цена :cool:. Квалитетот е неспорен. @architect со здравје да се користи :rolleyes: Ќе симнам можда и јас нешто во 4К да видам како изгледа, пуштив само некои видеа од youtube ама мислам може уште појако да е преку усб. А за safe remove и јас мислев отпрвин дека нема ама има. Во input кога го бараш усб-то, одма десно до него има стрелка нагоре со црта под неа. Тоа е тоа, чекаш некое време (за усб е нешто побрзо отколку за екстерен хдд) и ти дава информација во pop up дека може безбедно да го извадиш стикчето. :geek: Ако дојдеш до некои добри сетинзи за сликата, кажи ги тука или по пп, и кај мене би требало да дадат 99% ист резултат, сепак го имаме истиот панел.
А кажи Web OS 3.0 како си грми а?

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
^Препорачувај ти пак :D LG мислам растураат во продажба. Нудат исто ако не и нешто плус од Samsung, а за нешто поефтина цена :cool:. Квалитетот е неспорен. @architect со здравје да се користи :rolleyes: Ќе симнам можда и јас нешто во 4К да видам како изгледа, пуштив само некои видеа од youtube ама мислам може уште појако да е преку усб. А за safe remove и јас мислев отпрвин дека нема ама има. Во input кога го бараш усб-то, одма десно до него има стрелка нагоре со црта под неа. Тоа е тоа, чекаш некое време (за усб е нешто побрзо отколку за екстерен хдд) и ти дава информација во pop up дека може безбедно да го извадиш стикчето. :geek: Ако дојдеш до некои добри сетинзи за сликата, кажи ги тука или по пп, и кај мене би требало да дадат 99% ист резултат, сепак го имаме истиот панел.
А кажи Web OS 3.0 како си грми а?
да да WebOS 3.0 е закон, вчера немав време да разлистувам пошто бев кома ама затоа си станав во 6 сабајле. Брз пристап од фб скајп јутуб ( леташе кога го пуштив ) едино LG store не успеав да го разгледам. За сега сум презадоволен :)

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
@bobipp и @architect Уште ли ги префрлате филмовите на USB за да ги гледате? :)

Ако не сте знаеле, да повторам пак. Инсталирајте си под итно на компјутер Plex Media Server, направете си таму од кои папки да ги гледа филмовите програмот, и воала на ТВ во Inputs ќе ви го даде Plex-от и си ги стримате директно. И преводи вчитува (нормално ако е во иста папка и со исто име како филмот).
Инаку архитект, кога го купуваше ти 43 668V, видов тогаш имаа само 3 комада во Нептун (СитиМол, Бриколаж и Стадион), ти незнам од кај го зема ама утредента ги снема и овие 2, ме остави мене без ТВ :D
Ваљда ќе им стигне нова тура, ама да не ги качат само цените, како што гледам све нагоре отидоа.

Го гледам 664V, ама нема Harman KaDRon и Magic Remote :(
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219736

И за гаранцијата, тој модел си имаше 2+3 промотивно гаранција или ти сам си доплаќаше некако?

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
@bobipp и @architect Уште ли ги префрлате филмовите на USB за да ги гледате? :)

Ако не сте знаеле, да повторам пак. Инсталирајте си под итно на компјутер Plex Media Server, направете си таму од кои папки да ги гледа филмовите програмот, и воала на ТВ во Inputs ќе ви го даде Plex-от и си ги стримате директно. И преводи вчитува (нормално ако е во иста папка и со исто име како филмот).
Инаку архитект, кога го купуваше ти 43 668V, видов тогаш имаа само 3 комада во Нептун (СитиМол, Бриколаж и Стадион), ти незнам од кај го зема ама утредента ги снема и овие 2, ме остави мене без ТВ :D
Ваљда ќе им стигне нова тура, ама да не ги качат само цените, како што гледам све нагоре отидоа.

Го гледам 664V, ама нема Harman KaDRon и Magic Remote :(
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219736

И за гаранцијата, тој модел си имаше 2+3 промотивно гаранција или ти сам си доплаќаше некако?
фала ти на советите одма пробувам ова Plex media server :), инаку го зедов од сити мол ( нептун ) а гаранцијата стандард за тој модел беше 5 + платив 2 години гаранција на работи кои не подлежат во обичната гаранција ( гром кражба физички удар етц етц :D )

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
@olikomerc Порано еднаш го пробав Plex-от на стариот тв и не ми изгледаше практично од аспект на неекономичност. Треба лаптпот нон-стоп да е пуштен 2 саати додека гледам филм. Од друга страна па за поголеми фајлови, усб немам од 8 GB па треба со екстерниот диск. Ќе комбинираме некако, сега зедов и нов рутер па можи и бежично да стримам на тв од лаптоп.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
@olikomerc Порано еднаш го пробав Plex-от на стариот тв и не ми изгледаше практично од аспект на неекономичност. Треба лаптпот нон-стоп да е пуштен 2 саати додека гледам филм. Од друга страна па за поголеми фајлови, усб немам од 8 GB па треба со екстерниот диск. Ќе комбинираме некако, сега зедов и нов рутер па можи и бежично да стримам на тв од лаптоп.
Е добри па и ти со лаптоп небива.
Ама десктопот и така по цел ден е вклучен и по сите соби на смарт-тв-ата може да си гледа кој што сака.
Инаку во Win10 има и опција од компјутер десен клик врз филмот и Cast To Device (TV), само Subtitles не поддржува на тој начин.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Е ако де, не можи секој, се да има. Сум немал потреба затоа не сум купил, години и години терам со првото усб од 4GB што го купив во далечната 2005-та год и ден денес го користам. Kingmax марка, го зедов од Нико, кога почнав на факултет. Да цркнело порано сигурно ќе сум земел поголемо, можда и од 16GB.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Е добри па и ти со лаптоп небива.
Ама десктопот и така по цел ден е вклучен и по сите соби на смарт-тв-ата може да си гледа кој што сака.
Инаку во Win10 има и опција од компјутер десен клик врз филмот и Cast To Device (TV), само Subtitles не поддржува на тој начин.
Барав нешто вакво, ке се најде кога ке го склопам статичниов. Фала ти. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Е ако де, не можи секој, се да има. Сум немал потреба затоа не сум купил, години и години терам со првото усб од 4GB што го купив во далечната 2005-та год и ден денес го користам. Kingmax марка, го зедов од Нико, кога почнав на факултет. Да цркнело порано сигурно ќе сум земел поголемо, можда и од 16GB.

Чим си издржал волку долго, немој да зимаш ново сега, барај телевизор што има некоја луда компресија/кодек т.е. поддршка за истиот, немој да трошиш дополнителни 200-300 денари.

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
дечки, сакам на стариве дома да им го купам телевизоров, онака големичок, доволно им е, чат пат јас на одмор кога ќе си идам на FHD да пуштам некое филмче. шо мислите, ко за нив, доволен е?

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Шо фирма е воа жити се..
Ја би рекол Филипс 4100 ка, 40". Околу 17 беше мислам.

Sent from my Redmi Note3 Pro.

Rodrigo

hello world
18 ноември 2013
175
91
дечки, сакам на стариве дома да им го купам телевизоров, онака големичок, доволно им е, чат пат јас на одмор кога ќе си идам на FHD да пуштам некое филмче. шо мислите, ко за нив, доволен е?
Земав еднаш нешто слично од Анхоч исто тотално непозната марка. 5 пати ми се расипа во тек на гаранција. Слика имаше стварно супер ама 5 пати ми здосади.
Стварно ми го средуваа ама за тоа што одев ќе купев сигурно еден Curved телевизор.
Исто избегни ги ST од Сетец. Тежок отпад се
Quart, Grundig, или philips 4100 ти се најдобар избор.

Види кај @Dinamit ако има нешто за поевтино.

Не си прави експерименти со вакви ѓубриња од Анхоч

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Забегаа Нептун со цениве, за разлика од мај и јуни, сега секој телевизор е по 4-6000 денари поскап.

Пример овој модел LG 43 UH 6507 во Нептун е 43.000, пред некој месец беше 38 или 40.000:
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219732

Кај комшиите е 36.000:
http://www.technopolis.bg/bg/TV/TV-LG-43UH6507-Ultra-HD-LED/p/16286

Не е само разликата за овој модел, туку за скоро сите што ги гледав и бев заинтересиран, далеку поефтини се во Бугарија.

Друг пример:
46.000 кај нас:
https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=219746

38.000 во Бугарија:
http://www.technopolis.bg/bg/bg/TV/TV-LG-49UH600V-Ultra-HD-LED/p/16327

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Тоа секако дека се поевтини таму, одамна скоро целата електронска опрема таму е поевтина.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв