Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
@Astro ,
Го конвертирав веќе дискот без да изгубам податоци со оваа алатка http://www.easeus.com/partition-manager/
Како и да е имав бекап ако нешто тргне наопаку. Фала за предупредувањето. :)
Баш пред неколку дена ова го проверував и сигурен сум во тоа што ти го кажав.
But there is a catch, кажи ми те молам, колку време траеше конверзијата? Кратко до окулу пола минута или подолго?

Lazarus

hello world
10 ноември 2009
123
71
Вака,
Пошто сум тотален noob за вакви работи, целата работа започна кога дискот се конверитираше во динамички при екстендирање на партиција преку диск менаџмент. Потоа ја инсталирав алатката Easeus partition master за да го конвертирам дискот повторно во бејзик, но во менито воопшто не ми даваше опција "convert to basic disk". Работата била во тоа што морав на партицијата да и направам "shrink volume" за сметка на слободниот просотор(толку и ми дозволуваше слајдерот да намалувам). Таа процедура траеше 10тина минути и бараше рестарт на два пати мислам. Потоа веќе беше достапна опцијата "convert to basic disk". Конверзијата траеше исто ~10тина минути.
Поздрав.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Аха добро. Целта на прашањето беше дали при конвертирање он прави бекап на податоците.
Пошто гледај што вика тука: https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc755238.aspx
Демек треба да нема партиции за да можеш да го конвертираш во бејзик.

Ќе го запамтам муабетов за друг пат, сепак постоело начин на конверзија без да се изгубат податоците.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Момци, ајде мала помош, го инсталирав ССД-то, али нешто не ми се бендисуваат бројкиве
0q4lntE.png

Значи користам виндовс 10, чиста инсталација, отидов на сајтот на делл, ми рече дека нема драјвери за апдејтирање (бројкиве беа полоши иначе), али симнав нешто од типот на чипсет драјве ова она, едвај најдов и интел рст драјвер да инсталирам, подесив кај магионичарот да биде максимуН перформанс и еве до овие бројки дојдов, али не ме бендисуваат. Инаку станува збор за лаптоп Делл Латитуде Е5430. Претходно со Ево-то имав боље бројки, али таму беше на вин 7 со апгрејт на 10. Некој да не има некоја идеја што му фали??? @FLEGMA , тебе те гледам :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Flegma велит дека имаш одлични резултати и да не инсталираш Intel RST за сега. Јас немав задоволителни резултати с Windows 8.1 и Windows 10 и RST драјверите.
Најдобро е да го возиш без RST

Ако е пресна инсталација остави го да се смири неколку дена. Од мое лично искуство сум приметил дека страшен уплив на резултатите има System Restore (ако се изземе антивирусот)
Она што тебе те интересира се времињата на пристапво AS SSD Benchmark.

Како и да е направи вака:
  • Исклучи System Restore (ждери простор, процесорско време и нон-стоп запишува)
  • Не ги гасни сервисите за Prefetch и Superfetch
  • Откако ќе се апдејтира остави го во idle
  • High Performance знаеш дека треба да е наместен
  • Turn off disk after (на запрепастување на некои) не игра улога со SSD
  • Иделано би било да го оставиш во BIOS едно саат време да направи комплетен garbage collection (затоа што имаш пресна инсталација)
Во иднина заборави на магионичарот и остави си неалоциран простор (over provisioning) од околу 10%

Она што јас го правам, од Виста наваму, е што не ги оставам да ми креираат системска партиција од 100 MB туку најпрво си правам системска&активна партиција со почетен сектор на 1024 кб со diskpart.
Покасно ги правам останатите партиции преку Windows Disk Manager

btw
Резултатите со Magician варираат. Не се потпирај на него

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ќу да провериме све ова, нешто е веќе сетирано, али ке видам деновиве како ке се понаша. Данке шон хер Флегма.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Псај имаше пишано во тоа првиот пост да не се гасел хдд то никогаш, флегма вика нема врска со ссд то.
@psyside Зошто да не се гаси хдд то, чисто информативно само ме интересира?

А ова за во биос да стои, прв пат читам... али ако треба ке го оставиме да постои таму. :))

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Псај имаше пишано во тоа првиот пост да не се гасел хдд то никогаш, флегма вика нема врска со ссд то.
Flegma велит и знае што велит.
Коамандата spin down испратена од BIOS до SSD е бесмислена и истата е игнорирана. Истото важи и за spin up
Нормално, овие команди се разбирливи за контролерот на обичен диск и истите имаат функција.

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
можно ли е со тек на време, значи зборам за период од 7-8 месеци до година дена ССД-то да добие во брзина него ли првиот ден кога си го употребил ?
значи се исто инсталирано на него како и првиот ден и ништо не користено од таа ентузијастичка прва страна

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
можно ли е со тек на време, значи зборам за период од 7-8 месеци до година дена ССД-то да добие во брзина него ли првиот ден кога си го употребил ?
значи се исто инсталирано на него како и првиот ден и ништо не користено од таа ентузијастичка прва страна
Можно е
Особено ако си апдејтирал BIOS или едноставно Windows ставил кумулативна закрпа за перформанси
Од друга страна SSD-то необјасниво забрзува после успешна и непрекината операција на garbage collection & trim

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
Можно е
Особено ако си апдејтирал BIOS или едноставно Windows ставил кумулативна закрпа за перформанси
Од друга страна SSD-то необјасниво забрзува после успешна и непрекината операција на garbage collection & trim
убаво е ова што го кажа, ама зборам за една те иста инсталација што ја имам на ДВД и ја користам веќе 3 години, значи никаков апдејт на биос нити пак практикувам да уклучам апдејти после свежа инсталација, тоа кај мене е секогаш OFF како на сликава :D
Screenshot - 20.09.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@psyside Зошто да не се гаси хдд то, чисто информативно само ме интересира?

А ова за во биос да стои, прв пат читам... али ако треба ке го оставиме да постои таму. :))

Во право е Флегма, така е наведено затоа што понекогаш (често) Windows ги деградира перформансите на све што може ако има некоја опција за штедење на енергија активна, па така дел од гајдот е да се избегне тој момент иако не е морално да се промени, истото е со гасење на USB контролерите.

Генерално освем ако не си гик, и сакаш максимални перформанси, дури и без следење на гајдот нема да имаш проблем. Е сега, огромна разлика во 4K резулатите има со гасење на опциите за штедeње, инсталирање на RST ( на Windows 8.1 тестирано) и фиксна фреквенција во BIOS на процесоророт, или гаснење на штедењето на енергија во истиот, како и истите опции во OS.

Друго, ако имаш механички диск, и таа опција ти е упалена ќе има дилеј при влагање во фолдерите (стартување на дискот) ако истиот не е системски, а не е очигледно чим си на темава.

Не се трткај, инсталирај апдејти редовно. Ова ти го кажува човек со 5 години стара Windows 7 иснталација, што преживеала клонирање од старто на ново ссд пред година ипол. Џам работи Windows-от со инсталирани најнови апдејти

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
Не се трткај, инсталирај апдејти редовно. Ова ти го кажува човек со 5 години стара Windows 7 иснталација, што преживеала клонирање од старто на ново ссд пред година ипол. Џам работи Windows-от со инсталирани најнови апдејти
што ќе ми се тие апдејти кога ти велам дека наместо да успорува кај мене расте брзината секој ден :p
еднаш пробав да инсталирам пред 4-5 год. на хард диск кога бев, тоа ебавање чекање пред бутирање аплоад па дрндање на хард дискот пола саат за некој мизерни 0,5 % ни на око приметливи забрзувања, заеби не ми треба тоа мене.Здравје нека помине година ден ќе пуштам пак бенчмарк резултати да видите од првиот ден како беше и после година дена користење, со се исто инсталирано на него, нејќам да употребувам нешто што сите го користат, таков сум јас :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Проблемот е до Windows-от, фрагментација, не се замарај, можеш да го подбриш али не целосно.

што ќе ми се тие апдејти кога ти велам дека наместо да успорува кај мене расте брзината секој ден :p
еднаш пробав да инсталирам пред 4-5 год. на хард диск кога бев, тоа ебавање чекање пред бутирање аплоад па дрндање на хард дискот пола саат за некој мизерни 0,5 % ни на око приметливи забрзувања, заеби не ми треба тоа мене.Здравје нека помине година ден ќе пуштам пак бенчмарк резултати да видите од првиот ден како беше и после година дена користење, со се исто инсталирано на него, нејќам да употребувам нешто што сите го користат, таков сум јас :D

Извини, ама не те разбирам

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Она што јас го правам, од Виста наваму, е што не ги оставам да ми креираат системска партиција од 100 MB туку најпрво си правам системска&активна партиција со почетен сектор на 1024 кб со diskpart.
Покасно ги правам останатите партиции преку Windows Disk Manager
Маестро, може ли да споделиш зошто го правиш тоа?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Маестро, може ли да споделиш зошто го правиш тоа?
Од практични причини.
Почетниот сектор го местам на 1024 ако правам така. Тие 100 мега кои ги става Windows се без словна ознака. И тие се на 1024 но C: партицијата почнува со број делен со 1024
Ова мене ми е гњаважа кога правам ристор со диск имиџинг програми ама и претставува гнездо при евентуална зараза.
На овој начин Windows си ги става тие 100 мега во C: во фолдер Recovery (скриен)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
@olikomerc, во ред да знам да не се замарам со дополнителни работи.
Некој друг мислење?Исто за второто прашање ако може одговор?
Фала!
НЕма повеќе подршка за тој чипсет, понов драјвер постои, но не е официјален, туку модифициран од трета група....така да, таман си.

EnableSTAT97

hello world
4 јули 2011
350
147
EnableSTAT97's setup  
Processor & Cooler
I5-2500K@ 4.5 GHz Hyper 412S
Motherboard
Gigabyte Z68XP-UD3
Storage
1TB WD EZEX, 500GB Hitachi
PSU
"K"antol "900w"
RAM
HyperX Genesis 2x4GB 1600MHz
Video card
Radeon HD 6850
Monitor
BenQ G2225HDA
OS
Windows 7 64bit SP1
Дечки мислење за резултативе ? :) Јас мислам дека се добри со тоа што intel rst драјвериве се од 2012 заедно со цел оперативен систем ( го клонирав ).

п.с Овие 75тб што се предвидени од самсунг се нешто како гаранција или толку е максимумот на дискот ( иако гледав дека исдржувале и 150тб+ write) ?

Атачменти

• ssd.png
    ssd.png
    105,9 KB · Прегледи: 43

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно