Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

Riku

lurker
27 ноември 2021
574
253
Sakam da pitam nesto imam Samsung A70 veke 2ipol godini i vo posledno vreme se desava da pisuva no sim card i sega treba da go restartiram telefonot ili da ja izvadam kartickata pak da ja stavam. Moze da se desi vo eden den 2 3 pati da napravi taka i posle izvesen period da go nema. Eve deneska 2 pati. Ako igra nekoja uloga tel e kupen od Ledikom a karticata e Telekabel. Sto moze da e makata do tel,kartica ili drugo?

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Sakam da pitam nesto imam Samsung A70 veke 2ipol godini i vo posledno vreme se desava da pisuva no sim card i sega treba da go restartiram telefonot ili da ja izvadam kartickata pak da ja stavam. Moze da se desi vo eden den 2 3 pati da napravi taka i posle izvesen period da go nema. Eve deneska 2 pati. Ako igra nekoja uloga tel e kupen od Ledikom a karticata e Telekabel. Sto moze da e makata do tel,kartica ili drugo?
Мене ми се случуваше истото. Ќе ги заменев картичките, Лајка на слот 1, Телеком на 2, ОК си беше. Ќе ги вратев назад, пак ми се јавуваше проблемот. Ги оставив со заменети места и не ми се појавил проблемот со месеци.

Што му беше маката, појма немам. Да беше до картичката белким немаше да работи ни на еден ни на друг слот, да беше слотот немаше да ја чита ни Лајката... На некое паметно објаснување не ми текнува :)
Иначе телефонот ми е А71, од Телеком.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Мене ми се случуваше истото. Ќе ги заменев картичките, Лајка на слот 1, Телеком на 2, ОК си беше. Ќе ги вратев назад, пак ми се јавуваше проблемот. Ги оставив со заменети места и не ми се појавил проблемот со месеци.

Што му беше маката, појма немам. Да беше до картичката белким немаше да работи ни на еден ни на друг слот, да беше слотот немаше да ја чита ни Лајката... На некое паметно објаснување не ми текнува :)
Иначе телефонот ми е А71, од Телеком.
Lesno se resava ova ama nema da ti se svigja odgovorot.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
2022 година и не може да се префрлат слики од еден изгубен случај на самсунг на друг од Xiaomi. Век и векова како да сме 1991ва. Имено, Android beam пробав не сака или треба некои апликации изгубени да се ставаат. Гуглав, на првите 2 резултати не наидов и баталив. Неколку телефони префрлам месециве, тоа е страшно на кое дереџе е спаднато. Во 2014та од Iphone на Samsung преку Samsung Switch мислам префрлав и помина релативно добро, и SMS и WIFI пасворди ми пребаци итн. Сега пак апликации, пак глупости.

На еден телефон тоа го направив преку блутут, пошто тоа ми текна од времето. 3 дена префрлаше слики од еден на друг телефон, една по една и за секоја префрлена нотификација, па ако падне пак од ново... 2022ра година сме.

Ајде преку гугл фотос, па нели нема место, па ајде спејс сејвер. Па не сака да синхронизира преку 4г иако е ставено да синхронизира. Ајде прави хотспот од еден телефон, за да се врзе преку вифи телефонот за да мрдне со гугл фотос. Се на се оток - 2 саата гњави, па му паѓа па го буцкаш со стапче за да аплоудира. Среќа симињањето е благо побрзо.

Ако ги копираш рачно, ќе ти ги искасапи сликите и датумите и се. Хаос ќе ти направи со редоследот. Нормално.

Од друга страна сега префрлав Iphone на Iphone 13. Ставив „get from other iphone“ и си ископира се, некако незнам како за помалку од 5 минути. Не ме праша ни за АпплеИД ни за ништо, само за локскрин пасвордот и фејс ајди. Не ми се верува на очиве како е возможно волкава да е разликата во прогрес. It beggars belief.

P.S. Леле сега гледам контакти на сим, контакти на гугл, контакти на теелфон. :) :) :) Оф морееее, среќа има трансфер ОЛ ту гугл. Како што треба.

P.P.S. Гугл можел д апредфли во брекап СМС ама само ако е дифолтна гугл месаџес апликацијата. :) :) :) Абе не, не... Тоа све заминато. Еве среќа SMS Backup and Restore ваљда успева да префрли некако.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
За 90.000 денари ако не го прави тоа ајфонот треба да го треснеш од земја бе! Буквално е 7 пати поскап од просечен шаомије и 5 пати од просечен самсунг, си го платил тоа да не те боли дури префрлаш. Во спротивно зашто би платил?

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
За 90.000 денари ако не го прави тоа ајфонот треба да го треснеш од земја бе! Буквално е 7 пати поскап од просечен шаомије и 5 пати од просечен самсунг, си го платил тоа да не те боли дури префрлаш. Во спротивно зашто би платил?
Грешно имаш видено или грешно имаш разбрано.

Флегшипот на Apple кошта 63.350 денари, флегшипот на Samsung кошта 61.490 денари.

Нормално дека не можеме да го споредиме со просечен Xiaomi или просечен Samsung, пошто нема логика да споредуваме баби и жаби.

Така што, ајфонот "си го платил тоа да не те боли дури префрлаш" , а самсунгот си го платил затоа што си најверојатно мазохист (за да те боли дури префрлаш) ? Во спротивно, зашто би платил за самсунгот ?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Грешно имаш видено или грешно имаш разбрано.

Флегшипот на Apple кошта 63.350 денари, флегшипот на Samsung кошта 61.490 денари.

Нормално дека не можеме да го споредиме со просечен Xiaomi или просечен Samsung, пошто нема логика да споредуваме баби и жаби.

Така што, ајфонот "си го платил тоа да не те боли дури префрлаш" , а самсунгот си го платил затоа што си најверојатно мазохист (за да те боли дури префрлаш) ? Во спротивно, зашто би платил за самсунгот ?
Кај е 13 про макс 63к да купам 3?
Мислењето е автоматски споено:

Во спротивно, зашто би платил за самсунгот ?
За квикчарџ, за ночлес дизајн, за потенок телефон, за побрзо полнење, за подобар чипсет :) за фингерпринт, за НФЦ, за ДЕКС, за подобра камера...

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Кај е 13 про макс 63к да купам 3?
Мислењето е автоматски споено:

За квикчарџ, за ночлес дизајн, за потенок телефон, за побрзо полнење, за подобар чипсет :) за фингерпринт, за НФЦ, за ДЕКС, за подобра камера...
За најдоброто од Apple се смета и 13 pro, додека најдоброто од Samsung не се смета S22+ или S22.

Значи ајфон се купува само за да не те боли главата додека префрлаш податоци и толку, ни камера имаш ни чипсет ни ништо.

Тогаш свака част на самсунг, пионери во светот на технологијата, Apple поим немаат ни од чипови, ни од технологија генерално, компанија левел подрум, идемо.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Чекај. Сеа ме убедуваш дека не плаќаш премиум за епл производи?
Пошо ќе те пратам да видиш пример 12х од жаомије што е 30.000 и технолошки е тука со тие ајфоните од 60.000 што ги кажуваш.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
129
Дали Face unlock и отклучување со отпечаток се толку катастрофално лоши на новите модели (S21 FE, A53, A52S) како и на Самсунг телефониве од постарите генерации? 2 дена користам A51, не ми е јасно како некој одобрил да се имплементира вакво нефункционално решение со fingerprint под екран. Споредбата воопшто не ми е со скапи телефони, Redmi Note 3 Pro што кошташе 200 евра у 2016-та има три класи боље сензор од ова. Со OnePlus 6 да не праиме муабет, светлосни години разлика.

Прашувам бидејќи планирав следен телефон да земам A52S, A53, ама ако е иста ситуацијата да си барам друга алтернатива.
Користев Xiaomi A2 до пред 2 месеца, а сега имам Samsung A52s 5G и можам да потврдам дека на шаомито fingerprint reader-от реагираше инстантно, без никаков проблем, додека reader-от на самсунгов е практично неупотреблив, еднаш од 10 пати дали фаќа. Користам само face unlock, и е многу подобро. Место напредок има назадување очигледно кај производителиве...

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Пошо ќе те пратам да видиш пример 12х од жаомије што е 30.000 и технолошки е тука со тие ајфоните од 60.000 што ги кажуваш.
Не плаќам премиум за епл производ ако знам дека S22 Ultra кошта исто.

Ни софтвер ни хардвер добиваш приближен до тој на Apple ни со шаоми од 30к или 60к а ни па со самсунг од 60к.

Уствари плаќаш премиум за самсунг, пошто не вреди за 63к колку што ајфонот вреди за 63к.

И за малку ќе заборавев, 63к за S22U со shutter lag за "пионерите" во tech Samsung, е смешно, тука треба да заврши дискусијата, ако не можат тоа да го оправат Samsung со години и години, како правиме муабет за плаќање премиум кај Apple ? Што плаќам кај S22U, кога сакам да си го сликам кучето у трчање да ми испадне слика рамна на таа што ја имам во мојот Sony Ericsson k510 ?

Колку и да се добри Samsung, има такви моменти како со shutter lag-от кај што ме тераат да мислам дека Samsung има екипа која што работи у некоја шупа, додека Apple никогаш не ме довеле до тоа да помислам дека екипата им работи у шупа.

Последна промена:

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Имам еден проблем со мојот а71 (можеби е и од новиот апдејт, не знам). Кога ми звони аларм и кога ме бара некој на ватсап претходно се отклучува автоматски самиот телефон. Дали ова му се случува некому?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Користев Xiaomi A2 до пред 2 месеца, а сега имам Samsung A52s 5G и можам да потврдам дека на шаомито fingerprint reader-от реагираше инстантно, без никаков проблем, додека reader-от на самсунгов е практично неупотреблив, еднаш од 10 пати дали фаќа. Користам само face unlock, и е многу подобро. Место напредок има назадување очигледно кај производителиве...

Лесно решение батко, шиткаш A52S, зимаш пак Xiomo.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Sekoj den so 12 Pro Max barem ednas dnevno imam situacija kade sto si vikam - eh samo da imav sega Samsung DEX!

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492

Ау ау каквка грешка.
Користев 12x и технолошки можеби на хартија е блиску ама во реална употреба е далеку далеку од ајфон.
Незнам зошто зборите на памет без да ги користите уредите.
Проксимити сензорот на 12x е базиран на камерата и врска нема со физичкиот.
Е сега кога ќе се доведете во ситуација да имате деловен муабет на телеграм, вибер или ... и кога ќе завршите и ќе погледнете дека сте му пратиле 3 скриншота, 5 контакти и 5 аларми сте вклучиле во меѓувреме не е баш пријатно.
Секој си свои потреби ама не тресете без да користите уред

Sent from my iPhone using Tapatalk

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ау ау каквка грешка.
Користев 12x и технолошки можеби на хартија е блиску ама во реална употреба е далеку далеку од ајфон.
Незнам зошто зборите на памет без да ги користите уредите.
Проксимити сензорот на 12x е базиран на камерата и врска нема со физичкиот.
Е сега кога ќе се доведете во ситуација да имате деловен муабет на телеграм, вибер или ... и кога ќе завршите и ќе погледнете дека сте му пратиле 3 скриншота, 5 контакти и 5 аларми сте вклучиле во меѓувреме не е баш пријатно.
Секој си свои потреби ама не тресете без да користите уред

Па што зборам ја бе бог да чува читате ли контекст?!

Тие се тие 60.000 денари екстра што ги плаќаш за ајфонот. Глупо е да дојдеш и да речеш ajfon raboti podobro od zhaomije, тоа е имплицитно и разликата во цена го укажува тоа, зошто ако не е така треба да си ментално болен да купуваш ајфон реално! Сите очекуваме дека нема да има проблеми со ајван вс андроид, и затоа го плаќате данокот за тоа.
За технолошки сигурно не е зашто секако назадува во тој дел. Ме разбирате сеа или пак да се парафразирам?
Никој не кажува дека ајфон работи лошо, напротив, верувам дека работи многу подобро од било кој андроид. Ние со андроидите жртвуваме ux за технологија и цена и нормално е да е полошо од ајван.
На крај на денот, ако префрлаш самсунг на самсунг со самсунг акаунт и самсунг клауд, се ќе ти префрли :)

Последна промена:

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
Па што зборам ја бе бог да чува читате ли контекст?!

А бе ние читаме него ти што пишуваш базираш на искуство или на папир.
Еве ја на база на лично искуство а ти?
12x си имал?
12 про макс си имал?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
А бе ние читаме него ти што пишуваш базираш на искуство или на папир.
Еве ја на база на лично искуство а ти?
12x си имал?
12 про макс си имал?

Дојде да се пофалиш или што?

Мене не ми е јасно како се навредивте со ова:

буквално ништо лошо не реков за ајфон :D реков само дека разликата во цената е тоа што ти овозможува да имаш добар UX и тоа не треба да те изненадува.

Еве уште еднаш ќе парафразирам.

Имаш нов мерцедес и нова дачија. Дачијата крцка внатре и ок е, знаеш кога ја купуваш тоа е тоа, се помируваш, затоа е ефтина.
Мерцедесот не крцка внатре. Си го платил поскапо од дачијата и не очекуваш да крцка. Редундантно е да дојдеш да кажуваш како дачијата крцка а мерцедесот не ти крцка.
Ако крцка мерцедесот, џабе си го платил, посери му се.

Многу сте на раб ко за богати луѓе со телефони без проблеми :)))

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно