Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

Makedonec^

hello world
21 ноември 2012
169
123
За Note 9, да. Note 10 не е обавезно.
Случајно начекав Snapdragon верзија. Еве што вика антуту јас сум запрепастен :) 9b4db010-154c-4b3f-b7e9-36fe43968e15.jpg

п.с само S Pen-от му е фаличен нејќе да го конектира, изгледа не е оригиналното пенкалце, да не има некој совет кај може да се најдат на лагер ?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Случајно начекав Snapdragon верзија. Еве што вика антуту јас сум запрепастен :)Погледнете го атачментот 80186

п.с само S Pen-от му е фаличен нејќе да го конектира, изгледа не е оригиналното пенкалце, да не има некој совет кај може да се најдат на лагер ?

Да зирнеш во Видео Дата, јас пред два месеци го носев мојот S7 Edge таму да му стават нов екран после катастрофа поправка во МОБИКО, кај што го оштетија. Среќа уште беше под гаранција па не ме кошташе ништо замената. Таму видов еден куп резервни пенкалца за Galaxy Note.

Локација на Видео Дата, спроти зоолошка градина.

Карти Google

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.500
Неготино
Може лошо се изразив, некој друг начин затоа што ова не ми го дава како опција.
Сеа пробав и мене не ми дава, но ако пуштам VPN во некоја држава и се вратам на Play Store, дава да променам.
Е сеа, проблемот е што треба да внесиш Credit card info, и од коа ќе смениш држава, не можеш пак за 365 дена.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Сеа пробав и мене не ми дава, но ако пуштам VPN во некоја држава и се вратам на Play Store, дава да променам.
Е сеа, проблемот е што треба да внесиш Credit card info, и од коа ќе смениш држава, не можеш пак за 365 дена.
Мене ни со VPN не ми дава, тука ми е проблемот. Имам картички од друга држава тоа не е проблем, дури и надвор од Македонија кога бев не ми даде да сменам.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Кој го интересира за споредбата Exynos vs Snapdragon, еве. И Самсунг сами признаваат дека Exynos последниов период се малку поспори и трошат повеќе батерија од Snapdragon. Пак не мислам дека е нешто што нормален корисник би го приметил, ама сепак.

Samsung Custom CPU Core Department Shutting Down; Will Use ARM’s Cores Now

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Кој го интересира за споредбата Exynos vs Snapdragon, еве. И Самсунг сами признаваат дека Exynos последниов период се малку поспори и трошат повеќе батерија од Snapdragon. Пак не мислам дека е нешто што нормален корисник би го приметил, ама сепак.

S10 Exynos во моментов е далекууууу поиспеглана од Snapdragon, и има подобра камера, иако на почетокот беше обратно, сега не би земал Snapdragon, иако батеријата би траела повеќе, и би бил малце побрз.

Makedonec^

hello world
21 ноември 2012
169
123
Да прашам каде има добри мобилари кај нас во Скопје снабдени со квалитетни маски (во случајов за Note 9) ??

Happy

user
21 јуни 2010
1.578
751
Во природа
www.conspirazzi.com
Happy's setup  
Processor & Cooler
G630 Sandy Bridge 2.7Ghz
Motherboard
H61
Storage
500Gb Hitachi 7200RPM
PSU
Gambird 700W
RAM
4Gb DDR3
Video card
Sapphire 6770 1Gb GDDR5
Mouse
Gigabyte 6800
Keyboard
Diana
Audio
Lampashko (prodavam ako ima zainteresirani)
Monitor
Belinea
OS
XP; Vista; 7
S10 Exynos во моментов е далекууууу поиспеглана од Snapdragon, и има подобра камера, иако на почетокот беше обратно, сега не би земал Snapdragon, иако батеријата би траела повеќе, и би бил малце побрз.
Најавуваат дека новиот чип на ексинос ке ја стопи конкуренцијата, после една недела ја затвараат сопствената фирма за ин хаус производство.

Ваљда тоа им е стратегијата да се борат со хуавеи наместо да стегнат заби и да издржат уште некоја генерација на чипови.

Сепак во бизнисот целта ги оправдува средствата и според самсунг според досегашните резултати сметаат дека cortex јадрата се иднината во споредба со нивните баш во моментот кога се доближија многу блиску до Qualcomm...

Корисниците ги заболе процесорот или дека другиов трошел 20% повеќе. Бар во телефониве се знае дека најбитно е да има добра камера и корисни алатки... Брзината горе доле удира во плафон се додека не направат позахтевни апликации и најчесто имаш 5% подобрување и 50% повеќе ресурси од процесорот во споредба со предходната верзија.

Е тука ајфоните се добри бидејки се прават инхаус оптимизации само за рјпл уреди и си држат реноме малце подолго од андроид во смисла на мазност.

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Најавуваат дека новиот чип на ексинос ке ја стопи конкуренцијата, после една недела ја затвараат сопствената фирма за ин хаус производство.

Ваљда тоа им е стратегијата да се борат со хуавеи наместо да стегнат заби и да издржат уште некоја генерација на чипови.

Сепак во бизнисот целта ги оправдува средствата и според самсунг според досегашните резултати сметаат дека cortex јадрата се иднината во споредба со нивните баш во моментот кога се доближија многу блиску до Qualcomm...

Корисниците ги заболе процесорот или дека другиов трошел 20% повеќе. Бар во телефониве се знае дека најбитно е да има добра камера и корисни алатки... Брзината горе доле удира во плафон се додека не направат позахтевни апликации и најчесто имаш 5% подобрување и 50% повеќе ресурси од процесорот во споредба со предходната верзија.

Е тука ајфоните се добри бидејки се прават инхаус оптимизации само за рјпл уреди и си држат реноме малце подолго од андроид во смисла на мазност.

Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација

1. Новиот Exynos чипсет пак ќе биде просечен и послаб од 865.

2. Хуавеи и нивните чипсети не се и не биле конкурент, само Snapdragon e, заради тоа што Samsung не користи Kirin во нивните телефони, корисниците не им е гајле ако чипсетите се споредливи. Но од друга страна, наместо тоа ако имаат послаб е проблем, а бидејќи Kirin и QC се споредливи, небитни се Huawei.

3. Процесорите уште од 2017/ 2018 навака се небитни, сега се иде повеќе на вештачка интелегенција/ко-процесори, како и силни перформанси од аспект на процесирање на слики/видеа, тоа е во фокус, дури и Snapdragon 820 е повеќе од доволен во денешно време, let alone 835/855 итн, перформансите т.е. придобивките од тие перформанси се минимални веќе 2 години по ред, поготово сега со 90/120hz.

4. Оптимизациите на иПхоне се најмала причина за неговите перформанси, самиот чип е причината за брзината, нема врска со некакви си имагинарни оптимизации со кои сакаат да се фалат иПхоне корисниците, сега да ставиме S855 во иПхоне 11 ќе видиш колку добро е "оптимизиран" оптимизации може да има за како работи апликација, како се вметнатни функции, колку батерија троши, каква е безбедноста, за перформанси 90% е сирова снага.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit

Момент, не мешајте ексинос SoC со CPU, значи они процесорот ке го лиценцираат од АРМ но сокот ексинос ке си остане само наместо М3/М4 прцесори пример ќе има стандарден А76 или некој понов.
АРМ веќе прави одлични подобрувања со секое јадро што самсунг одлучиле подобро да си го користат готово со лиценца одколку да дадат плус пари за нивни спин на тие јадра кои до сега не покажаа значајни подобрувања версус дизајнот на АРМ.
Друго како што веќе спомна @psyside цпу-то веќе не е нај значајната компонента во SoC-от, сега повеќе ќе се даде фокус на графичките и НПУ копроцесорите. Самсунг веќе лиценцираше дизајн од АМД за нивната наредна графичка па не е чудно следниот ексинос да има своја брендирана графичка со некој истотака нов НПУ ...

9 август 2018
1.172
477
Ви текнува кога Samsung објавија партнерство со AMD?
Think about it...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage