Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
За овие закони и Сејф Сити не важат?
Битно ја кaзнија женската со аудито во жена парк што возеше (оправдано)

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
215
151
И јас тоа се прашувам, ништо не ми стига, а податоците ми се 100% точни, и при регистрација ми стигна мејл, што значи се е ок.
исто податоците ми се внесени, неколку пати намерно пробувам да надминам 3-4 км/ч (знам дека и стрелката помалку покажува, гледам од GPS е поточно) за да видам дали ќе ми стигне опомена, уште ништо :LOL:

18 август 2019
1.210
1.174
исто податоците ми се внесени, неколку пати намерно пробувам да надминам 3-4 км/ч (знам дека и стрелката помалку покажува, гледам од GPS е поточно) за да видам дали ќе ми стигне опомена, уште ништо :LOL:
Следниот пат пробај да надминеш 5-6 км/ч, потоа 7-8 км/ч... :)

И јас така пробав, па добив предупредување за 55 км/ч. Малку недостигаше да направам сефте со казна.

dLt-Ed

read-only
20 јануари 2012
29
20
Работи сигурно, денес добив опомена за 52км/ч.
Не сум сигурен за камерите на автопатите дали сите работат, од нив немам добиено никаква опомена ниту казна.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Може да се плати онлајн казна и треба да се оди во полиција или да идам директ

15 септември 2012
1.157
1.299
Не се согласувам, некогаш тие неколку секунди/минути можат да направат разлика меѓу живот и смрт за пациентот. Сепак тоа не е оправдание за несовесно возење од страна на брзата помош, а мислам дека кај нас постојат возачи на брза помош кои го злоупотребуваат истото.

Културата на возење треба да достигне одредено ниво исто така, затоа што верувам сите сте биле сведоци на касно пропуштање на брзата помош, обиди да се следи брзата помош за да се искористи (злоупотреби) просторот отворен за истата, возачи од спротивни правци кои пробуваат да се бутнат пред да ја пропуштат брзата помош пред да им се затвори семафорот итн итн.

И на крај мислам дека нормалните возачи најчесто и не се проблемот, проблемот се истите кои ги пречекоруваат правилата за брзина дрстично, возат како што сакаат, паркираат каде сакаат итн.
Се согласувам дека амбулантното возило со вклучена сирена и ротациони светла треба да има предност во сообраќајот. Од хумани причини.
АМА.
Ако немаш можност или не го пропуштиш, не се секирај, ако не го тоа убие пациентот, ќе го дотепаат во болнициве скопски... од квалитетната медицина де...
Колку пати сте прочитале вести: сообраќајна несреќа, повредениот со брза помош го однеса во најблиската болница во градот тој-и-тој... По саат-два (оти не знаат што да му прават) го праќаат за Скопје. Каде во Скопје - во Скопје, па ти барај го. Е, после неколку дена јавуваат информација на вести: пациентот од сообраќајката им подлегна на повредите во/на скопските болници/клиники... Така да, ти ги пропуштил или не, ќе наебе во Скопје...

Исто мислење имам и за пожарните возила. Не се сеќавам во последниве неколку години (10+) да изгасиле некој пожар во куќа, зграда, локал... Се шлаат пожарникарите на локацијата и чекаат само да догори или авион да ги попрска.

18 август 2019
1.210
1.174
Ако немаш можност или не го пропуштиш, не се секирај, ако не го тоа убие пациентот, ќе го дотепаат во болнициве скопски... од квалитетната медицина де...
Ако не беше амбулантното возило и скопските клиники (колку и да се лоши), јас не ќе бев член на форумов.

Околу пропуштањето на амбулантно возило не ми е познато како да го пропуштам во шпиц, кога трите ленти се блокирани.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
195
225
Се согласувам дека амбулантното возило со вклучена сирена и ротациони светла треба да има предност во сообраќајот. Од хумани причини.
АМА.
Колку пати сте прочитале вести: сообраќајна несреќа, повредениот со брза помош го однеса во најблиската болница во градот тој-и-тој... По саат-два (оти не знаат што да му прават) го праќаат за Скопје. Каде во Скопје - во Скопје, па ти барај го. Е, после неколку дена јавуваат информација на вести: пациентот од сообраќајката им подлегна на повредите во/на скопските болници/клиники... Така да, ти ги пропуштил или не, ќе наебе во Скопје...

Исто мислење имам и за пожарните возила. Не се сеќавам во последниве неколку години (10+) да изгасиле некој пожар во куќа, зграда, локал... Се шлаат пожарникарите на локацијата и чекаат само да догори или авион да ги попрска.
Недај боже да дочекаш твој член од фамилија, татко, мајка, жена или дете да треба итно најбрзо да стасаат до болница, дали ќе го имаш истото мислење како во постов.

Ама ова е типичното просечно македонско размислување, себичност без чувство за емпатија.
На просечен македонец само непотребно му тежи мозокот во главата, барем 1% да го користеше за разумно размислување добро ќе беше.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Виена:

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.344
Виена:

Многу разбираат австријците!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Виена:

Фала богу.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

15 септември 2012
1.157
1.299
Недај боже да дочекаш твој член од фамилија, татко, мајка, жена или дете да треба итно најбрзо да стасаат до болница, дали ќе го имаш истото мислење како во постов.

Ама ова е типичното просечно македонско размислување, себичност без чувство за емпатија.
На просечен македонец само непотребно му тежи мозокот во главата, барем 1% да го користеше за разумно размислување добро ќе беше.
@PeroLozac Ете, не знаеш, ама ти се оствари желбата.
Татко ми го изгубив пред 43 години од хуманоста, ефикасноста и стручноста на тимот од брзата помош и на тие што настапуваа после брзата помош. А живеам на 800 метри од брзата помош. Го однесов на раце до таму, оти они изјавија на телефон дека биле со многу сообраќајки, цели во крвови... Кога стигнав, во 3 часот наутро, не можевме да ги пробудиме докторите од спиење, а зградата светеше, ниту капка крв немаше на зградата. Чекав 2 часа да се расвестат за да го прегледаат и пренесат до клиника.
До тогаш тие институции ги почитував према наученото од школо, како што напишав во првата реченица. Животот ме освести.

Се надевам дека ти нема да дадеш толкава жртва за да се расвестиш.
Мислењето е автоматски споено:

Ако не беше амбулантното возило и скопските клиники (колку и да се лоши), јас не ќе бев член на форумов.

Околу пропуштањето на амбулантно возило не ми е познато како да го пропуштам во шпиц, кога трите ленти се блокирани.
@Паланчански Драго ми е што имаш позитивно мислење за скопските клиники и за амбулантното возило. Те возеше некој познат или роднина? На клиника те лечеа познати, пријатели, роднини? Колку финансиски ги помогна (во DM или EUR)?

Последна промена:
18 август 2019
1.210
1.174
@Паланчански Драго ми е што имаш позитивно мислење за скопските клиники и за амбулантното возило. Те возеше некој познат или роднина? На клиника те лечеа познати, пријатели, роднини? Колку финансиски ги помогна (во DM или EUR)?
Ниту ме возел некој познат или роднина, ниту на клиника ме лечеа познати, пријатели, роднини, ниту финансиски ги помогнав (во DM или EUR)!
На крај не можев ниту со кафе да ги почестам, а за Крива Паланка се вратив на вересија оти немав ни денар во џебот.
Инаку моето мислење за скопските клиники не е баш позитивно, ама не е ни толку црно.

На темата:
Добил ли некој налог за казна? Што сѐ пишува? Има ли фотографија од возилото и дали е чиста или замаглена?

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
416
512

Секој има различни искуства, мило ми е што твоето е со позитивен исход.

Околу пропуштањето, повеќето го правиме истото поради безобразни возачи кои се уфрлуваат од лента во лента, но доколку не сме залепени браник до браник и оставиме доволно простор помеѓу возилата според прописи ... ќе има доволно простор да изманеврираат двете крајни ленти во лево/десно до крајната ширина и средната лента да отвори простор кон едната страна во зависност од каде доаѓа возилото.

Во некои држави како Гана/Индонезија во тие три ленти стандардно има 4 па некогаш и 5 возила :ROFLMAO:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.526
Skopje
www.wemaxa.com
И тројца да останат само со коли кај нас, еден од нив пак ќе пие и ќе вози...

1774445469236.png

Сејф шити мејф шити не решава ништо, прво треба темелна генералка за овој Х% неотесани мајмуни.

На притвори и слично не се радувајте многу, немаме некои јаки затворски капацитети, да не биде како УСА после - приватни компании да си отвараат затвори па да се пикаат луѓе потоа по затвор (и да се хранат на државен буџет!) требало-не требало.

Батево сега со 3.67% што возел, треба да се стави на 3 месеци принудна општо корисна работа, по 4 саати на ден да чисти булевари и секој ден да оди на алкотест. Возилото за тоа време ќе биде запленето. По 3 месеци да му се врати возилото и да престане општо-корисната работна задача. Ако пак го повтори делото и биде пак фатен со алкохол, 6 месеци општо корисна работа и заплена на возило за тоа време. Следниот пат дупло, 12...

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Некој нека ми објасни кој паметен го ставил знакот за забрането десно, кој до пред некое време го немаше:
1774449318179.png

Луѓето, нормално, си вртат десно, бидејќи инаку треба цела железничка да ја вртиш за да завртиш накај east gate.
Ова е под мост инаку кај поштатата.
Со сет памет им текнало забрането десно. Глупости.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.733
Скопје
www.facebook.com
Некој нека ми објасни кој паметен го ставил знакот за забрането десно, кој до пред некое време го немаше:
Погледнете го атачментот 159929

Луѓето, нормално, си вртат десно, бидејќи инаку треба цела железничка да ја вртиш за да завртиш накај east gate.
Го има неколку месеца тој знак, јас не му обрнувам мн внимание бидеќи сите вртат за накај десно. И мене не ми беше јасно тогаш зашто стое тој знак.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.168

Улицата до неа се користи за вртење десно кај пошта што поминува

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Овој знак постои од секогаш. Причината е едноставна - нема доволно простор за нормално вртење десно. Се врти од кај пошта. Инаку и јас некогаш вртам тука десно да се разбереме :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Овој знак постои од секогаш. Причината е едноставна - нема доволно простор за нормално вртење десно. Се врти од кај пошта. Инаку и јас некогаш вртам тука десно да се разбереме :)
а тоа доле на асфалт што ѕирка под колата, не е стрелка за десно нацртана? :D

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
а тоа доле на асфалт што ѕирка под колата, не е стрелка за десно нацртана? :D
Така личи. Ама за знакот сум сигурен затоа што често одам накај маџир маало а и муабетот беше за логиката за забрана за вртење десно :)

Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.526
Skopje
www.wemaxa.com
Знакот постои таму одсекогаш од козметички причини и од почитување на формализам - мора да стои затоа што не е возможно вртење за сите учесници во сообраќај (камион, автобус итн таму не можат да свртат од технички причини). Цел тој мост е изведен како што е заради неколку алчни земјопоседници што не ги продадоа имотите па мораше да се гради околу нив. (Сега истите имаат куќи под мост што не вредат ни онолку колку им беше понудено за откуп). Лесни возила вртат таму, до сега не сум видел да казнуваат.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно