Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Република Фишинг Македонија

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.756
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не за џабе викаат: Додека има овци, ќе има и волна:

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Не за џабе викаат: Додека има овци, ќе има и волна:

83 годишен човек да заебеш и да го лажеш дека внука му удрила дете... посебен круг у пеколот има за вакви.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Screenshot_1.png

Класична пиздарија е ова така? На Paste ова оди: (не го ставив, туку на гугл транслејт го пишав)

Screenshot_2.png

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
Криво ми е некад што немам куќиште на страна чисто да пробувам вакви глупости да видам што би се десило.
Затоа постојат виртуелки.

Иначе се глеа од командата што ќе се деси, некое малвериште ќе се инсталира тивко (ако е достапно на урл-то сè уште), а шо ќе напраи после зависи шо малвер е. Мислам дека не е достапно веќе за симнување, иако знае да дава различен линк (мене ми даде друг, не тој што го има кај тебе), ама двата не се симнуваат кај мене. Дали се недостапни или некоја заштита од кај мене од ХОСТС фајлот или ВПН или од нешто друго, не знам, ама мислам дека се недостапни пошо curl дава само некој html со moved permanently а не симнува никаков .msi фајл.

Но генијално е со празните места што ги дава, да не го видиш копираното во run.

Последна промена:

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Затоа постојат виртуелки.

Иначе се глеа од командата што ќе се деси, некое малвериште ќе се инсталира тивко (ако е достапно на урл-то сè уште), а шо ќе напраи после зависи шо малвер е. Мислам дека не е достапно веќе за симнување, иако знае да дава различен линк (мене ми даде друг, не тој што го има кај тебе), ама двата не се симнуваат кај мене. Дали се недостапни или некоја заштита од кај мене од ХОСТС фајлот или ВПН или од нешто друго, не знам, ама мислам дека се недостапни пошо curl дава само некој html со moved permanently а не симнува никаков .msi фајл.

Но генијално е со празните места што ги дава, да не го видиш копираното во run.

Помеѓу msi / qn? За тие празни?

А како го инсталира пример автоматски во run ако има празни места во линкот?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
Помеѓу msi / qn? За тие празни?

А како го инсталира пример автоматски во run ако има празни места во линкот?
Не, за празните места после /qn.
1748539826158.png

Кога го пастираш целото ова те носи на крај у дијалог прозорочето и мислиш дека ништо не си пастирал:)
А како го инсталира, па претпоставувам дека run дијалог прозорчето едноставно ги игнорира празните места и си извршува тоа што е претходно.
Како што кажав, многу генијална работа.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Не, за празните места после /qn.
Погледнете го атачментот 150798

А како го инсталира па претпоставувам дека run дијалог прозорчето едноставно ги игнорира празните места и си извршува тоа што е претходно.
Кога го пастираш целото ова те носи на крај у диалогот и мислиш дека ништо не си пастирал :)
Како што кажав, многу генијална работа.

Ааааааа..... Машала.
Значи дечкви напредни се :D

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
Ааааааа..... Машала.
Значи дечкви напредни се :D
Па горе долу да. Fake captcha scam го викаа ова, сега разбуричкав.
Иначе ова првобитната newsystems страна не ми личи на фејк. Гуглајќи, овие New systems си постојат изгледа кај нас, ама мислам дека се хакнати.
Е сеа, фирма што supposedly нуди IT Services and IT Consulting, да имаат хакнат сајт... :)

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Па горе долу да. Fake captcha scam го викаа ова, сега разбуричкав.
Иначе ова првобитната newsystems страна не ми личи на фејк. Гуглајќи, овие New systems си постојат изгледа кај нас, ама мислам дека се хакнати.
Е сеа, фирма што supposedly нуди IT Services and IT Consulting, да имаат хакнат сајт... :)

Дада, па затоа и ја ставив. Пошто имаа некоја објава/оглас и ме интересираше кој се. Им пратив баш ради тоа меил, оглас пуштиле а хакнати на веб. Сигурно некој се заебал со ова.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Дада, па затоа и ја ставив. Пошто имаа некоја објава/оглас и ме интересираше кој се. Им пратив баш ради тоа меил, оглас пуштиле а хакнати на веб. Сигурно некој се заебал со ова.
Може тоа иим е првиот чекор во селекција на кандидатите :D

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.756
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Кога веќе пишуваат за сајбер безбедност, дечките од пресс24 можат да поработат на санитизација на нивниот сајт, а не на сред читање да ми дава вакви "понуди".

Атачменти

• Screenshot_20250712_101454_Chrome.jpg
    Screenshot_20250712_101454_Chrome.jpg
    235,7 KB · Прегледи: 48

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.756
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Не знаев кај да пишам, па тука.
Ова стигна во инбокс, да го игнорирам или?
1755098199021.png 1755098218779.png

Се логирав во пејпал акаунтот (се немам логирано со години) и во transactions нема ништо.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
PayPal не ти се заблагодарува што го користиш сервисот. Ти земаат пари и око не им трепнува, нема processing кај нив :) Игнорирај.
Koлку што имам работено PayPal receipts, знам дека не се вакви воопшто. Затоа ми стана чудно. Тnx.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Koлку што имам работено PayPal receipts, знам дека не се вакви воопшто. Затоа ми стана чудно. Тnx.
Пејпал мејлот има иконче дека е верифициран, еве последен мејл што сум добил
1755099122490.png

metahuman

hello world
23 септември 2019
110
81
Прво што требало да ти падне чудно е тоа што си добил мејл од "PayPal" испратен од приватен gmail акаунт.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Поракиве што стигаат секој ден си стигаат и нема да прекинат. Од кај ги имаат броевите не знам, ама небитно.

И стариве еве веќе почнуваат да разбираат дека можеби некој сака да ги превари па си ги прашуваат помладите (у случајов порака за сметка евн).

Е сеа, хипотетичка ситуација пошто стварно ми се врти у глава:

Што правиме кога ќе почнуваат да менуваат име на испраќач (SenderIDNum)? Еве јас на пример користам платформи за Смс маркетинг и го менувам sender-от во зависност вебот од кај што пуштам. Нит верификација некаква, ниту нешто документ да докажеш дека си фирма или пак дека го поседуваш тој бизнис ...

И сеа, ако ова им текне на рандом индијци, креираат база од 200/300к броеви и пуштат порака во име на ЕВН? Направат копија на Евн вебот и направат само функција за плаќање на таа сметка што ја дужат... Кога веќе ги имаат броевите, малце фали некој сериозно да се фати за работа и да направи пепел. Јас сум сигурен дека огромен процент ќе паднат ако прочитаат порака од "EVN Makedonija", иста порака како што ти стига и од Телеком, Стопанска итн итн итн... немаш reply назад и на прв поглед реално...

А вака кога размислувам ме чуди и што веќе не почнале ваков тип на скамови... И ова не е само за Македонија, туку цел свет...

Дали има некакви легални шанси ако паднат луѓе на ова, да бидат компезирани или рефундирани?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно