Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

RARBG се изгаси

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Па првиот туторијал на јутјуб :) со некој тики петер бла бла.../тоа од зип што се инсталира и сеа си пичи кодито со фенот...не ми требаат скинови,доволно е овој дефолтниот... :)Ако запне нешто секако ќе прашувам за помош :)
Така си е , али нема врска муабетон во контекст на тоа за кое што збориме. Никој не спречува и 50 пати една иста работа да ја гледаш и преку дебрид сервис.
Али шо да праиш кога не читаат со обид да се разбере напишаното, ваљда многу текст е незнам. Џабе толку тастатура истрошив :).
А ако се крене локален впн сервер на raspberry PI(може да се подеси само кодито да оди преку впнот), една претплата од 150 денари месечно може и 10 души да ја користат, пошто не дозволуваат истовремено користење од 2 различни ип адреси, од иста теоретски колку сакаш. А според искуство од едно пријателче(може ќе се јави), не прават проблем и ако се на ист сабнет(а можда и провајдер) ип адресите, знам делеше една RealDebrid претплата со повеќе луѓе без проблеми, сите на ВИП интернет.

Порано беше подобро од RealDebrid, последнава година се случува одредени цели серии и епизоди од поновиве да фалат(ќе се појават па за некој ден ги тргаат) пошто сигурно почесто ги лупаат со дмца риквести. Начинот на кој што работи јузнетов на коди е само преку 1 провајдер, EasyNews, пошто само тие имаат срч енџин на веб страната којшто коди го користи за да пребара и пушти видео. Ради тој факт сигурно им е полесно на антипиративе да им тргнат нешто од понуда на EN.
Така да моментално подобра варијанта за само еден сервис е debrid, пошто се пораштркани сервисите до кои што ти дава пристап дебрид невозможно е да тргнат нешто и да сакаат.
А јузнет може да се додаде како секундарен, во случај нешто да нема на дебрид од таму да го повлече. На јузнет обично имаш постари и поопскурни работи, и повеќе Remux верзии од даден филм/серија. Доброто е што може да се дели без некои додатни замарања, со тројца(веројатно може и повеќе) на различни интернет провајдери во исто време не ми правело проблем, на RD одма ми стигна предупредување за двајца. Лошото е што јузерот и пасот се во плејн текст, така да ако го делиш треба со некој во кој што ептен имаш доверба пошто незнаеш кај ќе ти заврши акаунтот и дали ќе ти го банираат за злоупотреба како резултат, а се плаќа за цела година унапред. Може евентуално да се стави пин да неможе да пристапи до сетинзите тој што делиш со него, али треба да е лаик, пошто и тоа има начин да се бајпасне и пак да го подели со други.
За брзина, кај мен увек иде со фул ако ставам нешто за даунлоад директно од кај нив, али па не е некој репер пошто само 50мбита ми е нетов.

Истото што ти го пиша @Nem_Akata , претплата на RealDebrid.
Најдобар адон за со дебрид претплата ти е FEN.
Еве ти гајдче како да се инсталира на коди - How To Install Fen Kodi Addon – WirelesSHack
Ако сакаш да ти изгледа како кај мене на видеото, ќе инсталираш Aeon Nox Silvo скин на кодито, и ќе се попотиш малку дур го сконташ што е што и го донесеш до истото ниво :) .
Ако не ти е јасно што значи одредена опција во FEN или во скинот, прашуј, ќе објасниме.

Па тако ми причаај, бар уште еден што има споредбено мислење на база на факти/пробано. Ќе легнат и другиве на брашно хехе.
Мислењето е автоматски споено:

Теее, кога стигна бе, не успеав да ти одговорам... :)

Испратено од M2101K7BNY преку IT.mk форум апликација

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.611
Скопје
Па првиот туторијал на јутјуб :) со некој тики петер бла бла.../тоа од зип што се инсталира и сеа си пичи кодито со фенот...не ми требаат скинови,доволно е овој дефолтниот... :)Ако запне нешто секако ќе прашувам за помош :)

Ако си одел преку инсталл зип опцијата, нема да имаш апдејти кога ќе излезе нова верзија. За апдејти треба да се инсталира репото, и од таму да го инсталираш адонот. Од една страна лошо, мада па од друга страна можда и подобро за почетник. Пошто тики често знае да заебе работа со апдејт, ич не му е мирен гзот :). Така да можеш да си седиш на последнава верзија се дур ти работи, немам приметено со оваа некој проблем. Ако си ја инсталирал преку репо, изгаси автоматски апдејти на адони во сетинзите на коди.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
хммм, значи ова со реал-дебрид ќе фура и 4к ХДР срања така? не се фолирам на ремукси ама 4к ХДР ми е битно
без рарбг сум ко без рака и нога упм, таман си напраив убав плекс сетап и сакав да зеам НАС...

едит: исто, колку јузери максимум можат паралелно да користат еден дебрид?

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Да инсталирав преку репо,па после нели зип фајл...нека тера додека тера па ќе стааме после друг :)
Ако си одел преку инсталл зип опцијата, нема да имаш апдејти кога ќе излезе нова верзија. За апдејти треба да се инсталира репото, и од таму да го инсталираш адонот. Од една страна лошо, мада па од друга страна можда и подобро за почетник. Пошто тики често знае да заебе работа со апдејт, ич не му е мирен гзот :). Така да можеш да си седиш на последнава верзија се дур ти работи, немам приметено со оваа некој проблем. Ако си ја инсталирал преку репо, изгаси автоматски апдејти на адони во сетинзите на коди.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.611
Скопје
хммм, значи ова со реал-дебрид ќе фура и 4к ХДР срања така?
Ќе фура.

едит: исто, колку јузери максимум можат паралелно да користат еден дебрид?
Баш 2 пораки уназад, кај што викам "што да правиш кога не читаат" ја имаш информацијава...

Да инсталирав преку репо,па после нели зип фајл...нека тера додека тера па ќе стааме после друг :)
Таман. Влези само во сетинзите на коди, во систем, па адонс, и кај апдејтс стави нотифај бат донт инстал.
И креирај си еден бесплатен акаунт на trakt.tv и врзи го преку сетинзите на фен, да си имаш евиденција за филмови/серии која што можеш да ја префрлиш без проблем и на друг уред или во случај да треба да реинсталираш. По дифолт евиденцијата ти е само локална на тој уред.
А и ептен фини листи со филмови/серии има преку трактот.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.726
3.865
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јасно е дека никој ништо не гледа по два пати. Затоа стримингот победи. Никој ни ДВД, ни ЦД ни плоча не купува. Ама добро, кој има инвестирано сигурно нема одма да ги пресели во подрум…
Да не кршам филм, јас гледам филмови и повеќе пати ако ми фатил око (мада ретко). Сериски поретко...Имам преку 800 ДВД-ја снимани со филмови собирани од 2001 год: Стримингот е супер денес посебно со брз интернет ама јас сум од оние што би се рекло old school, сакам торенти и да гледам кога сакам од хдд.
Да не ме сфатите погрешно не сум против стримање баш напротив мислам дека тоа е иднината

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Може темава да де преимени во: "RARBG" е затворен и како да гледам филмови, цртани, серии, Македонски народни приказни, содржина за возрасни со други методи?

Испратено од ЈСП Автентикатор.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Го пробав real debrid на stremio денеска. Ме заинтересиравте со муабетиве :)

Одлично работи. Пуштив торент од 70гб и го излоадира за неколку секунди и после мотав до пола филм намерно да видам како ќе продолжи. Немаше никаков проблем ни со мотање.

Претходно без ова беше неупотребливо за големи вакви торенти.
Процедурално: не е торент. Безбеден си и во Имачка.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Пола од торентите се со вируси, добар антивирус право става во quarantine.
Тие што имате само 1 комп и имате сензитивни податоци внатре (пасворди, слики од.... одмор, и сл :) )

• Инсталирај постар VMware Workstation (v15 пример)
  • Клучеви колку сакаш има, google
  • Симни официјално ISO со некој x86 Windows (или саглам линукс, ок)
  • Креирај guest OS и во сетинзи за виртуелната одбери под Guest Isolation да биде изгасено Enable drag and drop ; Enable copy and paste. Со тоа нема контакт со домаќинот и нема ризик од малициозен софтвер
  • Користи и VPN во виртуелната кој има kill switch, или пак конектирај го на друг интернет кој не го користиш од домаќинот (Пример - USB wifi adapter, прикачи го на виртуелната, одбери birdged mode во сетинзите за виртуелната, и од менито за wifi во виртуелната конектирај си се на другото wifi). Скриј ја IP адресата чисто да не му текне на некој да ти скенира отворени порти и сл.
  • Плот твист: Најверојатно тешко ќе оди гледање 4К видеа, али tweaks се возможни.

Немам време за подетални step-by-step инструкции, имате google. Поз.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Тие што имате само 1 комп и имате сензитивни податоци внатре (пасворди, слики од.... одмор, и сл :) )

• Инсталирај постар VMware Workstation (v15 пример)
  • Клучеви колку сакаш има, google
  • Симни официјално ISO со некој x86 Windows (или саглам линукс, ок)
  • Креирај guest OS и во сетинзи за виртуелната одбери под Guest Isolation да биде изгасено Enable drag and drop ; Enable copy and paste. Со тоа нема контакт со домаќинот и нема ризик од малициозен софтвер
  • Користи и VPN во виртуелната кој има kill switch, или пак конектирај го на друг интернет кој не го користиш од домаќинот (Пример - USB wifi adapter, прикачи го на виртуелната, одбери birdged mode во сетинзите за виртуелната, и од менито за wifi во виртуелната конектирај си се на другото wifi). Скриј ја IP адресата чисто да не му текне на некој да ти скенира отворени порти и сл.
  • Плот твист: Најверојатно тешко ќе оди гледање 4К видеа, али tweaks се возможни.

Немам време за подетални step-by-step инструкции, имате google. Поз.
Сето ова за да симнувам торент? Фала али сепак касперскито е доволно коа гледаш што симнуваш.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Сето ова за да симнувам торент? Фала али сепак касперскито е доволно коа гледаш што симнуваш.
Не. За да симнуваш торентИ, за век и векови. "Сето ова" е 1 час работа, 2 ако баш треба да истражуваш. Касперскито не е доволно, никој антивирус не е доволен. Али се зависи колку го цениш тоа што го имаш во комп. Во ред е ако прифаќаш ризик али не го потценувај истиот.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.611
Скопје
Процедурално: не е торент. Безбеден си и во Имачка.
Не само ради тоа што не е торент, него и пошто стримовите одат преку хттпс. Од интернет провајдерот си безбеден.
Но не е лошо да се има и второ ниво на заштита во такви земји, пошто си кажуваат во тос дека одма ќе пропеат RD ако им се обратат властите, па бар ип адресата да ти е скришна ако тоа се деси. Што е малку веројатно, но сепак.
И не работат сите впн сервери со RD, треба да е на whitelist серверот што го користиш. Има во факју како да се провери дали ќе работи со впн-от што го има корисникот. А може и да се контактираат да се white листне одреден сервер, али па не се нешто познати по поддршка така да може и да не биде работа со оваа варијант, незнам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Законот е дека со торентите и ТИ шеруваш па соучествуваш во криминал. Направи сајт со филмови и шерувај ги со хттпс за да видиш што ќе се деси (во Имачка). Никој не те чепка за даунлоуд

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.611
Скопје
Законот е дека со торентите и ТИ шеруваш па соучествуваш во криминал. Направи сајт со филмови и шерувај ги за да видиш што ќе се деси (во Имачка). Никој не те чепка за даунлоуд
Донегде сива зона.
Баш пред ваљда година истражував на темава пошто требаше информација за еден пријател во УСА, па успат и за ЕУ прочитав. Колку што памтам, имало пресуди према корисници во ЕУ за стримање на контент од пиратски сајтови(може да сум јалнаш), покрај тоа што се аргументирало дека не е даунлоадирање(а шерување па ич), контра аргумент е и кога стримаш дефакто го симнуваш фајлот и ти е кеширан на диск(фактички даунлоадиран) и го рачунаат ко кражба на материјалот. Во УСА уште не се стигнати до таму.
Баш ќе прогуглам да видам дал ќе можам да најдам некоја статија за ЕУ муабетов.

Едит: Еве извадок од статија со набрзина гуглање за германија, а претпоставувам се однесува и на останатите ЕУ земји, пошто се споменува "European Court of Justice":

For a long time, watching movie and series online were in a gray area in Germany. Streaming sites like kinox.to or movie4k.to weren’t considered illegal.

The dealbreaker is the German copyright law. In April 2017, the European Court of Justice turned the gray area of streaming into a red alert zone. Now you can be sure that streaming on the internet is illegal in Germany.

И уште една, да има.

Едит 2:
И од поофицијален извор (European Consumer Centre Belgium)

"Streaming pirated content is illegal and is considered an act of internet piracy itself."

Последна промена:

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.611
Скопје
Не разбрав, што сакаш да кажеш со линков?
Во претходниот пост пиша дека законот бил само за торенти, ти пратив линкови кај што ти пишува дека е сменет 2017, и дека и стримање се рачуна како пиратерија.
Во линков твој едино што гледам се препораки да се користи впн и сидбоксови. А не дека нема да го јадеш ако дојде време да се полни ЕУ буџет и отидат кај RealDebrid на врата и ги побараат германските(или од друга еу земја) ип адреси што пристапувале до нивните сервиси вклучувајќи и логови кои веројатно ги чуваат, па да наредат казни. Не ми е веројатно ова сценарио ко што реков и претходно, али што ги знеш, боље со покриен газ, затоа и спомнав дека е подобро со впн да се користи во такви земји покрај тоа што интернет провајдерот неможе да те пробие дека стримаш пиратски со хттпс конекција на стримот. Седиште на компанијата(RealDebrid) е во Франција, така да потпаѓа под ЕУ јурисдикција.

Од мене имаше и извадоци да не се мачиш да го читаш цел текст. На што треба да обрнам јас внимание на твојов линк што ќе ми каже дека е нелегално само торенти а стримање е легално во ЕУ?

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Ок, тешко е да ти најдат гледање во секој случај.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.611
Скопје
Ок, тешко е да ти најдат гледање во секој случај.
Абе јасно, не ни тврдев поинаку од старт. Муабетот беше дека RealDebrid не ти нуди никаква заштита ако дојде до тоа, не ни ветуваат 0 лог политика ко пример впн провајдериве(не дека и од нив некои не логираат). RealDebrid дури имааат во Terms of Service напишано дека не тераат инат и одма цела информација ја предаваат ако биде побарано од властите.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Како ќе знае едикојси германски адвокат дека гледаш од Реал Дебрид негов филм за да оди пред судија (или како веќе се прави тоа) за да земе налог? А за торент те наоѓаат одма по ајпи адресата што ја објавуваш на Битторрент зашто се знае чија на кој е интернет провајдер и од него земаат инфо за тебе. http или https исто им се фаќа на адвокатите, не можат со торент клиентот да те најдат. А инаку ете во закон исто било стриминг и торентинг, ама во пракса пак е исто освен ако не гледаш филмови на фри хотспоти :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.611
Скопје
Како ќе знае едикојси германски адвокат дека гледаш од Реал Дебрид негов филм за да оди пред судија (или како веќе се прави тоа) за да земе налог? А за торент те наоѓаат одма по ајпи адресата што ја објавуваш на Битторрент зашто се знае чија на кој е интернет провајдер и од него земаат инфо за тебе. http или https исто им се фаќа на адвокатите, не можат со торент клиентот да те најдат. А инаку ете во закон исто било стриминг и торентинг, ама во пракса пак е исто освен ако не гледаш филмови на фри хотспоти :)
Јасно дека многу полесно ќе те укокаат со торент.
Па ти пишав како може да те решат со ова, ко со уши да читаш да го ебам :p :). Ќе решат дека треба посериозно да се борат со пиратерија, ќе им отидат на RealDebrid на врата(мислиш не ги знаат?), и овие без проблем ќе им ја предадат цела потребна информација.
Ако имаш RD, погледни си во контрол панел историја, секој филм/серија што си стримал си стои таму. Мислам дека можеше да се исклучи да не ја гледаш историјата, али и да е така немаш гаранција дека во позадина кај нив не остануваат. Би им верувал дека не ти ја чуваат покрај тоа што самите кажуваат дека без проблем соработуваат ако ги контактира некоја институција?
После тоа останува на институцијата само казни да штанца од добиената информација(ип адреси поврзани со одредени акаунти и историјата/логовите од истите).

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.838
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Торентот како торент е легална ствар, пиратеријата не е.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Real Debrid без конкретни судски налози или барем по име и презиме и филм и време и IP адреса никому ништо нема да даде. Плус ако се дојде до крај, пак ќе излезе дека не може да те гонат за повеќе од вредноста што си ја украл при стримингот - една карта во кино. Со Торент или некакво шерување е многу поинаку

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.611
Скопје
Real Debrid без конкретни судски налози или барем по име и презиме и филм и време и IP адреса никому ништо нема да даде. Плус ако се дојде до крај, пак ќе излезе дека не може да те гонат за повеќе од вредноста што си ја украл при стримингот - една карта во кино. Со Торент или некакво шерување е многу поинаку
Ќе им отидат да ги затворат на крај краева пошто овозможуваат пиратерија, па добиените докази за дополнителни кривични дела од рацијата можат да ги искористат накнадно.
Казните за пиратерија се средно 900-1000 евра во Германија(имаш и за тоа на линковите што ти ги пуштив за џабе), сигурно се слични и во останатите еу земји.

Него нејсе, ја напунивме темава со глупости. Нема да се реши дебатава со тебе тука, ова е за у кафана и обавезно со крвопроличе на крај хахахаха.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.490
563
Пиратерија колку и да забрануваат не може целосно да се искорени. Еден престанува друг ќе се појави што ќе го прави истото.

Единствено само во цел свет да се донесе закон ако те фатат доживотен затвпр или смртна казна.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно