Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Препорака за хостинг провајдер

sickjcoe28

hello world
26 декември 2018
120
92
Hostgator, не се којзна што но за US се ок за цената. Подршка како ке ти се погоди агентот..

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@M.Pix провери го овај Web Hosting, Reseller Hosting & Cloud Server Hosting Мислам и дека баш на овој форум го имав видено и го имав букмаркирано.
Основниот ВПС пакет со сПанел ти е 144$ годишно. Многу е добро што во секој момент, во зависност од потребите можеш да појачаш со меморија, брзина, рам, сообраќај... па кога не ти треба да вратиш на основно. Имаат сервери во Америка и во Европа (Бугарија).
Вчера купив Managed WP VPS, само ќе поминат месеци пред реално да видам како ќе се однесува со брзини/стабилност. Ама во глобала, повеќе позитивни работи прочитав за него.

Benedicta

hello world
7 декември 2017
111
74
Здраво дечки. Во план ми е да направам веб-сајт (за почеток само за мк audience). Сајтот ми е за articles/blog posts кои би ги постирала почесто. Дали може да ми дадете препокари за хостинг/и домеин од каде да купам?

Идејата ми е понатаму да ми биде со дополнителен јазик (англиски). Дали некој има искуство со ова? Дали препорачуваре два одделни сајта, или добро е да биде еден сајт на два јазика.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
Здраво дечки. Во план ми е да направам веб-сајт (за почеток само за мк audience). Сајтот ми е за articles/blog posts кои би ги постирала почесто. Дали може да ми дадете препокари за хостинг/и домеин од каде да купам?

Идејата ми е понатаму да ми биде со дополнителен јазик (англиски). Дали некој има искуство со ова? Дали препорачуваре два одделни сајта, или добро е да биде еден сајт на два јазика.

zemi.mk е едно од местата каде што можеш да земеш македонски домен, а за хостинг Digital Ocean на $5 или $10 / месечен droplet (server). Јас би ти препорачал еден сајт со два јазика, за да ти биде полесно за одржување.

Benedicta

hello world
7 декември 2017
111
74
zemi.mk е едно од местата каде што можеш да земеш македонски домен, а за хостинг Digital Ocean на $5 или $10 / месечен droplet (server). Јас би ти препорачал еден сајт со два јазика, за да ти биде полесно за одржување.
Многу негативни коментари читам за земи.мк. Со некој друг имаш искуство?

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
538
Скопје
davorminchorov.com
Многу негативни коментари читам за земи.мк. Со некој друг имаш искуство?

Не баш, немам користено македонски домен во продукција, тие ги спомнав чисто затоа што ми текнаа први на памет. Види мкхост или ухост може се подобри

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
За домен земи.мк се најефтини. Што може лошо да ти се деси со доменот?

Mao

user
5 јуни 2007
1.340
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Moze nikogas da ne dobies faktura original, da ne ti krevaat na telefon, na mail da ti odgovorat za 10 rabotni dena. Zemi.mk e osnovana od nekoj so raboti part part time hosting services. :D

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација
Тоа што ти си имал негативно искуство немора да значи дека сите сме имале. Не сум работел со фактури него сум плаќал со картичка, секогаш ми враќале на е-маил во разумно време. До душа сум работел само со domain-и. Во секој случај јас би бегал од македонска хостинг компанија, нема некој бенефит, а и серверите не се лоцирани во Македонија.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.185
18.827
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јас ги користам земи.мк ама не се сериозен хостинг провајдер. Се дешаваат испади од многу саати, никад нема обавестување после тоа, ниту па праќаат известување кога прават мејнтененс или слично. Земи.мк се за тренинг. Јас планирам годинава да ги напуштам, единствена предност беше тоа што се мноооогу поефтини погоотво за блек фрајдеј од се друго, ама од годинава пратија мејл дека ке ги кренат цените и практично ке се изедначат со другите.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.344
1.583
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Користев zemi.mk ама не можам да се најавам повеќе, цел портал им паѓа и полн е со багови. Пред некое време сакав да купам домен, не успеав и си купив од uhost.mk инаку zemi.mk се поефтини од сите.

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.647
196
Ауч. Не ги слушај овие, хејтери се, на платен список кај конурентите. Легендата вели дека некогаш некој им погодил на членовите на it.mk форумот Се шегувам, секако.

Искрено жал ми е што имате вакво искуство. Крајно сум изненаден што дел имате вакви коментари, кои ни оддалеку не се совпаѓаат со она што секојдневно го добиваме како фидбек од корисниците. Но секако го почитувам вашето мислење.

Беше посочен проблем со фактурите и претходно во друга тема па како што и таму спомнав тоа е веќе надминато со дигиталното потпишување на фактурите.

Со порталот, да, сме имале проблеми, се работи за in-house кастом мејд портал, единствен у Македонија од овој тип, по габарит и функционалности, а со секојдневните апдејти се случувало да се создадат одредени проблеми кои се решавани експресно.

Дека е работена Земи.мк од некој што парт парт тајм продава хостинг е неточно :) Само одржувањето и надоградбите на порталот се фул тајм џоб, парт тајм реселери користат WHMCS, како готов turn-key софтвер.

Дека со новите цени ќе се изедначиме со другите не можам да се согласам. Земи.мк и понатаму останува најповолната хостинг опција во Македонија. Ќе го земам за пример Gnome/Linux пакетот. Претходно чинеше 999 денари со 2GB простор, по покачувањето на цената на 1499 годишно (125 денари месечно) просторот го зголемивме на 5GB. Најголемиот пакет е зголемен за 20GB и сите добија неограничен сообраќај. Има фирми во Македонија што ни не нудат 20GB хостинг пакети.

За мејнтененс дека сме правеле кој траел со саати за 4 и пол години само еднаш се има случено и тоа пред неколку години. Голем дел од корисниците мислат дека има даунтајм, а впрочем им е блокирана IP адресата поради поголем број на неточни логини, што на cPanel, што на мејл. Најчесто поради мејлот и лошо сетиран акаунт на мобилниот. Па немаат никаков пристап до услугите. Ова е еден пример кој најчесто се случува и се јавуваат корисници, паднат е сајтот, зошто ништо не отвара, а само ним им е недостапен, затоа и го спомнав.

Benedicta ако можеш посочи кај си читал/а многу лоши коментари за Земи.мк. Овде на форумот ги следам сите теми. Барем сметам дека ги следам.

Ако си заинтересиран/а може да ти креираме тест акаунт, што е апсолутно бесплатен, без никакво побарување на платежни картички или услови. Па потоа како одлучиш.

Како и сите фирми се обидуваме да сме подобри од ден на ден и успеваме. Ќе се трудиме и овие забелешки кои ги имате да ги сведеме на апсолутен минимум.

Со цените кои ги понудивме од почетокот, па и новите од пре неколку месеци правивме големи напори да пружиме професионална услуга и да не заостануваме со технологиите, да после 4 и пол години регистрираме безмалку 20% од сите нови домени во Македонија и опслужуваме повеќе од 2500 клиенти, а наскоро планираме и понуда на нови услуги.

Имаме и 30 дневен тест период на хостинг кој е достапен за сите. Секој кој има дилеми може да почне, да го проба хостингот, не кошта ништо, ни време. Со cPanel во иднина да одлучите да се префрлите на друг хостинг, што според статистиката која ја имаме сигурно нема да се случи, за неколку минути ќе извршите миграција на податоците.

Голем поздрав. Stay safe!

Mao

user
5 јуни 2007
1.340
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
МКХОСТ - една од првите мак хостинг компании. Искусни и проверени, традиција и квалитет. Со други фирмички не би си губел време

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Можеш уште да тераш, посебно што трендов некако надолен ми изгледа, ама слободата на ВПС е незаменлива :) Штета што Германија не ти одговара :/
Еве ги и Contabo се шират Contabo Introduces New Data Center Location in the United States
Цените им се исти SSD VPS за 4.99 EUR со дополнително +1 EUR / month за location fee.

@M.Pix што се реши? Мигрираше или уште тераш по старо?

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Еве ги и Contabo се шират Contabo Introduces New Data Center Location in the United States
Цените им се исти SSD VPS за 4.99 EUR со дополнително +1 EUR / month за location fee.

@M.Pix што се реши? Мигрираше или уште тераш по старо?
Јас се извинувам се мислев дека дадов апдејт на темава ама изгледа сум изумил.

Да се префрлив на Контабо ВПС ССД М пакетот. Со админ панел, и други додатоци ме фаќа 20 долари месечно. Главниот сајт го мигрирав веќе и имаат супер поддршка, ми средија и сетираа се по кејф. Останува уште некој небитни страни да мигрирам ама тоа кога би имал време. Веќе 3 месец сум кај нив и не се десило да има даун или некој сериозен проблем. Али фала богу куртулив од огромни давачки. Сега за сега екстра задоволен. Топла препорака на сите што бараат хостинг.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно