Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за E-Book Reader

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.620
Скопје
Леле за што имаш време... Ти завидувам. :)
Браво за трудот и војлата.
Абе се мислев да си го потрошам слободното време пишвајќи вселенски вистини во сејф сити темата, али си викам вака попаметно ќе биде искористено :p :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.620
Скопје
Каде можам да купам Kindle во Македонија по нормална пристапна цена?

Овие 2 ќе да ти се најлогичен избор. Па ти види си што ти одговара по цена/спецификации.
Покетбукот го има и во Анхоч за некои 500Ден. повеќе

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.165
16.254
Каде можам да купам Kindle во Македонија по нормална пристапна цена?
Каков Kindle? Во боја или црнобел?
Башка имаш Кинд'л со реклами или без реклами, се движат од 120 со реклами докај 180 евра без реклами.

Мислиш баш на Кинд'л или општо на ебук ридер?

orxideya

read-only
16 март 2022
40
16
Скапичко, за Prime Day на запад се многу поевтини. Pocketbook не е добар како Kindle, тој не го ни размислувам.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.620
Скопје
Скапичко, за Prime Day на запад се многу поевтини. Pocketbook не е добар како Kindle, тој не го ни размислувам.
Можда не примат кај и дае во Соединети Амерички Држави, па ќе дојдат и кај нас тие цени, главно не очајувај :).

Од кој аспект е подобар Киндл споредено со Покетбук?

orxideya

read-only
16 март 2022
40
16
1. Острина на екран 212 ppi* на PocketBook vs 300 ppi* на Kindle
2. Меморија 8ГБ vs 16ГБ
3. Побрз софтвер
4. Блутут

*ppi = Pixels Per Inch

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.620
Скопје
1. Острина на екран 212 ppi* на PocketBook vs 300 ppi* на Kindle
2. Меморија 8ГБ vs 16ГБ
3. Побрз софтвер
4. Блутут

*ppi = Pixels Per Inch
Јасно, имаш предвид меѓу тие два модела, мислев генерално збориш.
Различна класа се, покетбукот ти го пишав пошто побара пристапна цена, а тој модел од покетбук е најпристапен.
Иначе покетбук конкуренција на Paperwhite се Verse Pro и Era моделите, што ги немам видено кај нас.

Сепак е ок варијанта и покетбукот Lux4 за некој со ограничен буџет. Реално и не ти менуваат којзнае колку голем дел од работите што ги наведе како плусови кај Paperwhite.
Имав со 265ппи на времето, па со 300ппи после него и нема буквално никаква разлика. Не сум користел со 212 како што е Lux4, али претпоставувам дека не е страшно и тоа за книги. 300ппи разликата можеби би се приметила и би била добредојдена ако читаш стрипови на помал екран(7 инчи), на 6 инчи не се читаат.
Меморија 8 VS 16 исто не ти менува ако е за книги, а за стрипови и 8 и 16 се малку(мада се разбира 16 е подобро за нијанса).
Незнам за побрз софтвер, престанав да користам киндл пред 15+ години. Како и да е, и да е така, не е таблет па да е некој фактор што треба да му се придава голема тежина, 99% од време си во книга и вртиш страни.
Блутут на е-ридер според мене е тешка глупост(не дека сите не го фураат истиов тренд), освен евентуално ако се користи на држач во кревет па да се поврзе безжичен блутут вртач на страни(Page turner), кое колку што знам киндл не поддржува(може грешам). А за аудио книги да се користи блутут ми е малку апсурдно, пошто за аудио книги имаш многу побрз уред со многу понапредни функции кој е секогаш со тебе, по име телефон. Башка му осакатуваш еден од големите плусови на е-ридерот со користење на блутут, траење на батерија, со аудио книги и блутут, батерија ќе ти држи помалку него телефон пошто помали батерии користат.

По мене реални бенефити што ги има Paperwhite 12th gen наспроти Pocketbook Lux 4, се поголем екран(7" Брка работа и за стрипови ако е и за таа намена, мада 8" е перфектната големина) и светло со подесување на температура.

Битни маани на Киндл се што не поддржува EPUB, мораш да ги праќаш на уредот преку тој нивниот онлајн конвертер, исто и CBR/CBZ.
Плус и не престануваат да се трудат да оневозможат џеилбрејк, за да неможеш да си користиш алтернативен софтвер. А јас како мераклија и на стрипови(за греота со ридери само со 8ГБ и 16ГБ ), ептен зависам од алтернативен софтвер пошто често го празнам/полнам читачот. Алтернативниот софтвер(Koreader) ми овозможува ептен лесен трансфер на стрипови(а и книги) од ФТП сервер без да ми треба поврзување на пц.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно