Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за E-Book Reader

Thunderous_One

hello world
22 декември 2020
55
67
Струмица
Дали може да се додаде македонски јазик во вградениот translator на Kindle 2019 ?
Translator работи само со Wi-Fi, и како што видов има лимитиран број на јазици и нема Македонски. Но, мислам дека можеш да најдеш English-Macedonian Dictionary и да го даунлодираш во Kindle и вака да го кориштиш.

Едит: Заборавив да кажам, рекламите ги тргнаа за помалку од 24 часа.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Translator работи само со Wi-Fi, и како што видов има лимитиран број на јазици и нема Македонски. Но, мислам дека можеш да најдеш English-Macedonian Dictionary и да го даунлодираш во Kindle и вака да го кориштиш.
Едит: Заборавив да кажам, рекламите ги тргнаа за помалку од 24 часа.
незнам дал виде .. со kindle от ти иде и специјална емејл адреса, [email protected] (пример) .. кај што може да си праќаш преку мејл книги и документи, и да ти ги препрати амазон на уредот.

Thunderous_One

hello world
22 декември 2020
55
67
Струмица
незнам дал виде .. со kindle от ти иде и специјална емејл адреса, [email protected] (пример) .. кај што може да си праќаш преку мејл книги и документи, и да ти ги препрати амазон на уредот.
Дап, прилично корисно во одредени ситуации. Абе добар еко-систем си имаат Амазон.

1 април 2012
1.480
982
Бар да имаше поседувано и некој друг бренд па да беше малку пообјективно мислењето :).

Имав Киндле Basic 4та генерација, кратко време Paperwhite втора, али откако земав Kobo Aura H20 пред некоја година, никад не би помислил да се вратам на киндл. Едно што епуб формат е опен сорс и подостапен, ептен лесно е модисфицирање на кобовци да си го дотераш ептен по терк. Не треба џелбрејкој врагој и ризик од брик, па апдејт искочил со некоја добра функционалнос а џеилбрејк не работи на неа. За кобо едно чудо твикови има што и по излезена нова верзија на фирмвер работат повторно после макс недела, пошто не се трудат дечките од кобо да оневозможат кориснички модификации.

Инсталирање на Koreader е толку елементарно(еден екстракт на архива и рестарт на ридерот), и мало дете ќе заврши работа. На киндл е далеку пострашно, поготово за почетник.
А со него добиваш можност за организација на книги по фолдери, безжично менаџирање со Calibre ако не преферираш фолдери, фтп клиент, OPDS клиент за директен пристап до ресурси како гутенберг.орг(а има и сомалијски) или можност да си кренеш локален сервер(Ubooqity) со твоите книги, интеграција со дропбокс, контрола со гестикулации(gestures), итн итд.

Од финансиски аспект да, од тоа што е достапно кај нас најдобар избор е киндл бејсик. Иначе кога пари не би биле проблем пре би идел со Pocketbook Touch HD3 или ако може да се нарача од странство бар за некои 50-ина евра поефтино од покетбукот, Kobo Clara HD. Има тука дискусија на тема еридери и опфатени плусови/минуси на одредени модели. Одамна никој не пишал , али може да се живне. Баш ќе идам да се фалам сега :)

@Thunderous_One Ова горе напишаново можда на некој друг да му се најде, а ти пошто веќе си се подновил, создравје да се служиш :). Јака работа е еридер ако си мераклија на книги. Него регистрирај го на амазон, и отвори саппорт чат. Пиши им дека си сакал да платиш да ги тргнеш рекламите но немаш таква опција(бар немаше за македонија јас кога имав киндл), и многу веројатно дека ќе ти ги тргнат бесплатно. Мене и на двата ми ги тргнаа. Исто пред некоја година со киндл од тука земен беше успешно, така да добри ти се шансите.

Линков ќе ти се најде ептен, програмирана верзија на гугл со потребните формати. Или прогуглај Libgen, се менува стално домејнот, моментално е овој.

Валидни ти се аргументиве дека епуб е оупен сорс и се околу тоа, само ме интересира какви џелбрејкои и модификации правиш на и ридерите? Имам киндл скоро 2 години и искрено ни во сетингс не сум влегол мислам дека. Читам и гасам. Најнапреден фичр што користам е да го задржам зборот за да ми се отвори речник.

Ваков ентузијастички пристап имав порано со телефони, кај што рутирам пустам правам, ама некако не гледам кои промени може да се направат на е-ридер за да се подобри експириенсот? Ако имаш нешто интересно сподели :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
Валидни ти се аргументиве дека епуб е оупен сорс и се околу тоа, само ме интересира какви џелбрејкои и модификации правиш на и ридерите? Имам киндл скоро 2 години и искрено ни во сетингс не сум влегол мислам дека. Читам и гасам. Најнапреден фичр што користам е да го задржам зборот за да ми се отвори речник.

Ваков ентузијастички пристап имав порано со телефони, кај што рутирам пустам правам, ама некако не гледам кои промени може да се направат на е-ридер за да се подобри експириенсот? Ако имаш нешто интересно сподели :)
Генерално и јас само читам и гасам. Дур го користев фабричкиот читач(Nickel) на кобо ове се модификациите што ги имам користено.
-Increase the cover size in library
-Increase the view details container size
-Increase size of kepub chapter progress chart
-Remove footer (row3) and increase cover size on new home screen
-Dictionary pop-up - increase available text area
-Custom font sizes
-Freedom to advanced fonts control
-Set KePub hyphenation
-Change dicthtml strings to micthtml - горните се јасни, ова е за да можеш да ставиш подобар речник и да не ти го оверрајдне при синхронизација. Мислеам дека на киндл нема потреба од вакво нешто , ич не ми текнува.
-Both page turn sides go next - а ова ми е најбитната модификација, цел екран да ми e "страна напред" а за назад свајп. Со ваков конфиг можам да го држам како сакам и 10 позиции да му сменам ако треба без да тегнам палец накај фабрички подесената тап зона за да свртам страна.

Но веќе поодамна не користам Nickel туку Koreader, и ми е ептен топ, покрај тоа што поголем дел од достапните функции не му ги користам.
Најбитни функции што ми идат моментално на ум на него ми се:
1. Tоа што исто може да се подеси цел екран да е страна напред и свајп за назад. Ако не ти е по ќеф мојот пример, можеш како сакаш да ги конфигурираш зоните.
2. Ептен ми е згодно е организирањето по фолдери, без да се заебавам со калибре. Нема потреба да го чекам еридерот да ги индексира новите книги, што може да е долго ако ставиш поголем број.
3. Гестикулации за функции што најчесто ги користиш, пример да излезеш од книга, историја, регулирање на светло и температура на светло, избор на страна, ноќен мод(invert colors, бело на црно) итн.
И едно чудо други подешавки/функции има што може да ти фатат око.

Така да ако има уште од рчкачкиот ген останато, препорака да го пробаш Koreader, пошто колку што знам и на киндл работи. Или ако има некаква достапна модификација за тап зоните на киндл, бар тоа да го направиш, господ да те види :).

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
@DeJaVu

Ова е тоа?
Софтверот е тој, а дали е ажурирано упатството и се однесува и на најновите фирмвери на киндл незнам. Пошто гледам од 2018 е статијата на линкот.

Едит: Чисто ради контраст, пази го упатството за инсталирање коридер на кобо :)

• Choose what you want to install: KOReader, Plato, or both, and download the appropriate ZIP from the listing below.
  • Plug your Kobo eReader to your computer over USB.
  • Directly extract the ZIP archive you've just downloaded to the root directory of your device (i.e., not under any subdirectory). (That's the "one click" bit ;p)
    NOTE: Prefer the "Extract To" approach (and allow replacing existing content if it's asked of you) vs. manually copy/pasting or drag'n dropping bits of the ZIP content yourself, as preserving the integrity of the directory structure and its contents is of paramount importance!
  • NOTE: On FW >= 4.17, you'll need to prevent Nickel from scanning *nix hidden folders.
  • Safely eject your device. The Kobo software should then appear to be processing a book, before restarting to process an update.
    NOTE: If it doesn't attempt to reboot, that's a sure thing something went wrong in the previous step (hint: see the NOTE).

Последна промена:

Thunderous_One

hello world
22 декември 2020
55
67
Струмица
Читав дека на Kobo има опција да ја покажува корицата од книгата која моментално ја читаш. Незнам за вас, ама овој feature е доволно за следниот е-ридер да ми е од нив :D

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782
Постои ли Еридер кој ја подржува Google Books апликацијата, сите книги ми се купени на Плеј Сторе, плус имам и многу Епуб внесено на Гоогле Букс, не можам сега да преминам на нова платформа како Амазон?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
Читав дека на Kobo има опција да ја покажува корицата од книгата која моментално ја читаш. Незнам за вас, ама овој feature е доволно за следниот е-ридер да ми е од нив :D
ц ц ц ц, зар уште немаат опција на киндл да може корицата да ја прикажува...Бар избор на кој како му одговара. Колку банална работа да се реализира, а толку логично изгледа при користење. Седи негде Безос и фаќа сеир, "е не им ставам" :).
Коридер ја има таа функционалност, така да ако некад се решиш на џеилбрејк(ако има за твоја верзија на фирмвер) може да го добиеш тој момент и на киндл.

Постои ли Еридер кој ја подржува Google Books апликацијата, сите книги ми се купени на Плеј Сторе, плус имам и многу Епуб внесено на Гоогле Букс, не можам сега да преминам на нова платформа како Амазон?
Ако се без DRM од гугл букс книгите, ќе можеш да ги префрлиш без проблем на еридер со епуб поддршка(kobo, pocketbook и сл.), или со конвертирање на kindle. Ако се со, тогаш или ќе бараш на гугл како да им направиш de-drm(легално и во странство за сопствена употреба), или ќе си ги пресимнеш од Libgen(легално во зависност од локација).
Ако си ептен емотивно врзан за апликацијата, тогаш можеш да си земеш еридер со андроид, Likebook или Onyx. Само имај предвид дека 2-3 пати пократко им трае батерија споредено со кастом софтвер(kindle, kobo, pocketbook и сл) и генерално недопечен е андроидот, нема се беспрекорно да функционира. Имам впечаток(не од прва рака) дека Onyx се подобри на поле на поисполиран софтвер, но забегуваат малку со цените на нивните еридери.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782
ц ц ц ц, зар уште немаат опција на киндл да може корицата да ја прикажува...Бар избор на кој како му одговара. Колку банална работа да се реализира, а толку логично изгледа при користење. Седи негде Безос и фаќа сеир, "е не им ставам" :).
Коридер ја има таа функционалност, така да ако некад се решиш на џеилбрејк(ако има за твоја верзија на фирмвер) може да го добиеш тој момент и на киндл.

Ако се без DRM од гугл букс книгите, ќе можеш да ги префрлиш без проблем на еридер со епуб поддршка(kobo, pocketbook и сл.), или со конвертирање на kindle. Ако се со, тогаш или ќе бараш на гугл како да им направиш de-drm(легално и во странство за сопствена употреба), или ќе си ги пресимнеш од Libgen(легално во зависност од локација).
Ако си ептен емотивно врзан за апликацијата, тогаш можеш да си земеш еридер со андроид, Likebook или Onyx. Само имај предвид дека 2-3 пати пократко им трае батерија споредено со кастом софтвер(kindle, kobo, pocketbook и сл) и генерално недопечен е андроидот, нема се беспрекорно да функционира. Имам впечаток(не од прва рака) дека Onyx се подобри на поле на поисполиран софтвер, но забегуваат малку со цените на нивните еридери.
Ќе ги погледнам овие оникс ридери, на таблет и телефон неможам да читам долго време, па барам алтернатива, Плеј Сторе го почнав како наједноставно решение, често има попусти од гугл и едноставно е за користење за книги и стрипови.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
Ќе ги погледнам овие оникс ридери, на таблет и телефон неможам да читам долго време, па барам алтернатива, Плеј Сторе го почнав како наједноставно решение, често има попусти од гугл и едноставно е за користење за книги и стрипови.
Ако си и по стрипови мераклија, тогаш препорака да гледаш минимум со екран 7"(6.8") или идеално 8"(7.8").

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782
Ако си и по стрипови мераклија, тогаш препорака да гледаш минимум со екран 7"(6.8") или идеално 8"(7.8").
Не многу ама знам понекогаш да прочитам некоја Манга (јапонски црно-бел стрип) или некој Марвел поретко пошто многу се тие измешани, но ако ми се свиѓа почетокот преку Free Sample опцијата тогаш може и да го купам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.734
Kindle Paperwhite 6th gen баш од Анхоч (у последно време имаат служба за Негрижа за корисници ама ај). Освен Calibre, можеш и по меил да праќаш .моби и .пдф (со и без автоматска конверзија), а џејлбрејк нема за него афаик.
Чекам да стигнат колорите за да го дадам натаму за да служи уште 7 години...

Ќе заборавев - некако Samsung Galaxy Tab 5e си презеде голем дел од читачките обврски зашто е голем и поддржува сѐ и секаде. Прифатливо, ама ако се појави салам колор ридер обавезно го земам :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
Ќе заборавев - некако Samsung Galaxy Tab 5e си презеде голем дел од читачките обврски зашто е голем и поддржува сѐ и секаде. Прифатливо, ама ако се појави салам колор ридер обавезно го земам :)
Моментално ова е најдобрата колор опција, втора генерација(Kaleido 2).
View: https://www.youtube.com/watch?v=1StYZ4_xyJY

Е сеа што подразбираш под салам е веќе друга работа. Сега за сега се со 100ппи во колор мод и приказ од 4096 бои. Претпоставувам би му дошло на изглед како колор штампа во новина.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
еве уште нешто ново.

ова е најновиот Color E-Paper така?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Пишав во ПП ресурси/извори на книги.
Но можеш на добрите автори да им испратиш некој долар (за кафе/пијачка) директно на сметка. Инаку јас би ги купувал книгите, кога цените би биле соодветни на стандардот на државите (различни а не исти)... Вака ќе се снаоѓаме како знаеме. :)

Сѐ што ти треба понатаму е Calibre (ќе разгледаш guide-oви за користење) за конверзија меѓу форматите и upload директно на читачот. И да, Киндл е супер - ама има и други што се добри/одлични... За читање книги не се замарај многу со резолуцијата, и таа што мислиш дека е ниска е повеќе од доволна. Контрастот на е-инк екранот е далеку поважен, ама повеќето уреди се задоволително добри.

Само ќе додадам дека има разлики меѓу различните читачи но тоа што е најважно е: Читач, не таблет.
Очите ќе ти заблагодарат. :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
еве уште нешто ново.

ова е најновиот Color E-Paper така?
Прва итерација беше Kaleido, овој вика дека има Kaleido Plus, а Pocketbook Inkpad има Kaleido 2. Меѓу калеидо 1 и 2 е очигледна разликата(потемен/посив е екранот со 1), незнам која и колку е разлика меѓу плус и 2.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
да, тоа и мене ме збуни. може не е најновата генерација.
Првиот калеидо спореден со 2 покрај тоа што беше потемен, и позрнести изгледаа сликите покрај тоа што исто 100ппи имаат. Новиов на камера не изгледа лошо, но лично јас сепак би чекал да избацат нешто со ACEP, 32000 бои и 200-300ппи.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
За колор читачи ова е иднината TCL NXTPAPER blends LCD and frugal e-paper for an unusual Android tablet

transflective LCD, ги имаш сите бенефити на LCD екран, без позадинско светло.
Малку различно пошто сепак мастило користат "пикселите" на еинк екраниве, а ова е лцд, али фина работа е тоа што не му е позадинско светлото.
Интересно во секој случај, читав пред извесно време за овие али нешто слабо галама околу нив. Според линков во април треба да излезат во продажба така да не ни останува многу да чекаме.
Да видиме ривјуа како ќе биде во споредба со еридер(годинава би требало и со ACEP да искочат).
На презентацијата не се гледа баш добро како стојат со приказот на бои, пошто е без вклучено светло и некоја ептен проста слика како бекграунд без многу заситени бои(намерно?). И да не прават некои кинески(во случајов индијски) фори со декларираната резолуција, пошто пример кај колор ридериве што се моментално достапни се 300ппи во црно бел мод, но во колор само 100ппи. Вака на хартија топ изгледа. Дај боже да е исто или боље, подобро за нас, нека има конкуренција.
View: https://youtu.be/Lzgij1q_W1Y?t=38

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Софтверот е тој, а дали е ажурирано упатството и се однесува и на најновите фирмвери на киндл незнам. Пошто гледам од 2018 е статијата на линкот.

Едит: Чисто ради контраст, пази го упатството за инсталирање коридер на кобо :)

• Choose what you want to install: KOReader, Plato, or both, and download the appropriate ZIP from the listing below.
  • Plug your Kobo eReader to your computer over USB.
  • Directly extract the ZIP archive you've just downloaded to the root directory of your device (i.e., not under any subdirectory). (That's the "one click" bit ;p)
    NOTE: Prefer the "Extract To" approach (and allow replacing existing content if it's asked of you) vs. manually copy/pasting or drag'n dropping bits of the ZIP content yourself, as preserving the integrity of the directory structure and its contents is of paramount importance!
  • NOTE: On FW >= 4.17, you'll need to prevent Nickel from scanning *nix hidden folders.
  • Safely eject your device. The Kobo software should then appear to be processing a book, before restarting to process an update.
    NOTE: If it doesn't attempt to reboot, that's a sure thing something went wrong in the previous step (hint: see the NOTE).
Како до сега сум го немал KOReader. Процесот е прилично едноставен и безболен, а придобивките се големи.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.622
Скопје
Како до сега сум го немал KOReader. Процесот е прилично едноставен и безболен, а придобивките се големи.
ЕЕЕЕЕ, ја каа лафеше ви у тавано гледате, хехе. Уште пред негде година на постарата тема го величав, али бар добро чим конечно се реши :).
Еве ти да не се мачиш со координатите ако сакаш да го направиш она цел екран да ти е за напред а назад со свајп, + минибарот доле да се активира само на средина кога ќе стиснеш, да можеш да вртиш страна и со ќошовите.И преку гестуре манагер на тап корнер, долните лева и десна тап зони стави ги pass through.
DTAP_ZONE_MINIBAR = {x = 0.4, y = 31/32, w = 0.6, h = 1/32}
DTAP_ZONE_FORWARD = {x = 0/4, y = 0, w = 4/4, h = 1}
DTAP_ZONE_BACKWARD = {x = 0, y = 0, w = 0/4, h = 0}
Брцни го ова во defaults.persistent.lua (незнам како е структурата кај киндл, ако е иста ко кај кобо би требало да е во .adds/koreader) , да не ти ги оверрајдне ако правиш апдејт на коридер.

Горното и долното мени ми се на свајп надоле или нагоре, само ич не ми текнува дали фабрички така беше или му имам сменето негде сетинг.

Едит: Имаш различни сетинзи за кога си влезен во книга/стрип и кога си во главно мени. Пример гестикулациите ако ги подесуваш дур е отворена книга важат само за отворена книга, кога си на главно мени други можеш да си ставиш.

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
ЕЕЕЕЕ, ја каа лафеше ви у тавано гледате, хехе. Уште пред негде година на постарата тема го величав, али бар добро чим конечно се реши :).
затоа отвараш посебна тема само за тоа ;)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно