Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Препорака за E-Book Reader

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.204
5.786
SK
Има куп подесувања, ако сакаш да мењаш дифолти, и можеш сѐ да наместиш по желба. Подобар е Коридер од Амазон интерфејсот.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.903
1.718
Скопје
Има куп подесувања, ако сакаш да мењаш дифолти, и можеш сѐ да наместиш по желба. Подобар е Коридер од Амазон интерфејсот.
I was sold дека може mobi директно да ги тераш без конверзии зезанции

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.204
5.786
SK
I was sold дека може mobi директно да ги тераш без конверзии зезанции
Ваљда мислиш на epub? Дап Коридер треба да може да отвара сѐ од формати но конверзиите се најмал проблем. Еден клик во Calibre а секако ти треба Calibre за да ги пребациш книгите во уредот. Јес да може и пребацување преку амазон емаил, ама пред подоста година искочи афера дека на некој му го заклучиле уредот така. Не знам колку е вистина ама секако претпочитам пребацување со Calibre.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.903
1.718
Скопје
Ваљда мислиш на epub? Дап Коридер треба да може да отвара сѐ од формати но конверзиите се најмал проблем. Еден клик во Calibre а секако ти треба Calibre за да ги пребациш книгите во уредот. Јес да може и пребацување преку амазон емаил, ама пред подоста година искочи афера дека на некој му го заклучиле уредот така. Не знам колку е вистина ама секако претпочитам пребацување со Calibre.
Мука ми е калибре :) и тоа е огромно .. on the fly ги конвертам со онлајн рандом сервиси хаха инаку да
Сакам drag & drop коа ќе штекнам на кабел

FiC DoGG

Practice makes perfect
17 април 2007
1.032
1.080
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Мука ми е калибре :) и тоа е огромно .. on the fly ги конвертам со онлајн рандом сервиси хаха инаку да
Сакам drag & drop коа ќе штекнам на кабел
Што мука имаш со calibre, баш е drag & drop, со send to device?

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.903
1.718
Скопје
Што мука имаш со calibre, баш е drag & drop, со send to device?
Да го инсталирам после секое форматирање иначе ништо топ ствар си е уште од времето :)
Порано читав на пц директ па после на киндл киборд (3ка)

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.847
3.039
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.903
1.718
Скопје
Запира официјални надградби. Продавницата работи од кога ќе се блокира надградба си работи останатото ко нормално само добиваш опција да ставаш неофивијални ствари како коридер и сл.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.997
2.204
Запира официјални надградби. Продавницата работи од кога ќе се блокира надградба си работи останатото ко нормално само добиваш опција да ставаш неофивијални ствари како коридер и сл.
А официјалните надградби, што би се добило (изгубило) во иднина од надградбата, што веќе го нема сега?
Зборувам од аспект на созреаност на тој ОС кој што си го има во себе (претпоставувам дека е доволно „созреан“, во смисла дека долго време постои уредот), односно правам аналогија со андроид телефоните, каде нема веќе некои големи скокови или страшно нови функционалности со некоја понова андроид верзија...
Или постои некаква опасност да ти го „банираат“ некако уредот, или заклучат?

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.903
1.718
Скопје
А официјалните надградби, што би се добило (изгубило) во иднина од надградбата, што веќе го нема сега?
Зборувам од аспект на созреаност на тој ОС кој што си го има во себе (претпоставувам дека е доволно „созреан“, во смисла дека долго време постои уредот), односно правам аналогија со андроид телефоните, каде нема веќе некои големи скокови или страшно нови функционалности со некоја понова андроид верзија...
Не би имало нешто многу не верувам, ене имам дома 3 ка модел, ситници само имал надградби годиниве .. инаку може да се тргне и да се врати во нормала

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.847
3.039
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
аха, ова баш сакав да го прашам.

јас мојот kindle го имам jailbreak-нато многу-многу одамна и го немам update-ирано од тогаш.
но мислам дека тој jailbreak-от од тогаш не ги исклучи официјалните надградби.

прашањето ми беше дали се расипува jailbreak-от кога/ако ќе го update-ираш kindleos-от. значи не го update-ираш :)

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.903
1.718
Скопје
аха, ова баш сакав да го прашам.

јас мојот kindle го имам jailbreak-нато многу-многу одамна и го немам update-ирано од тогаш.
но мислам дека тој jailbreak-от од тогаш не ги исклучи официјалните надградби.

прашањето ми беше дали се расипува jailbreak-от кога/ако ќе го update-ираш kindleos-от. значи не го update-ираш :)
ко што разбрав бар за овој, стопира ОТП надградби, пошто така и го пачува, му ставаш и тригерираш лажен упгрејд, па после враќаш пристап до амазон store. Го тргаш плус од контрола на Амазон демек нели .. не само што додаваш ко опција за 3rd party apps ..

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.997
2.204
Значи, би можеле да кажиме дека со jailbeak на уредов се добива поголем бенефит за корисникот, во однос на потенцијалните загуби?

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.204
5.786
SK
Колку што пратам (пратев) ништо толку драстично не може да се промени како на пример во споредба со телефоните (каде некој модел да искочи со „незрел“ фирмвер). Нема некои перформанси бркање на е-ридер, повеќе се некои промени врзани за продавницата на Амазон и слично. Значи зависи дали ќе купуваш книги од Амазон или ќе ги пиратираш и на добрите автори ќе им испратиш директно пари „за кафе“ и слично.

Мене ме иритира што книги во електронски формат (интелектуална сопственост на авторот) Амазон и издавачките куќи ги наплаќаат исто во Македонија како и на западот каде стандардот е х10. Следствено пиратирање и бакшиш директно на авторите, но ништо за Амазон и издавачките куќи.
Мислењето е автоматски споено:

Значи, би можеле да кажиме дека со jailbeak на уредов се добива поголем бенефит за корисникот, во однос на потенцијалните загуби?
Џејлбрејк има поента (ама голема поента) само ако сакаш да користиш различна апликација/интерфејс како Коридер. Затоа што има многу повеќе опции за хх работи, на пример за изгледот, величина/дебелина/сешто со фонтовите, полесно менување речници, и уште куп други работи. Губиш пристап до продавницата, уствари добиваш пошто целиот GUI на Амазон е фокусиран на буткање контент за продавање книги/публикации.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.094
Мислења
1.005.618
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет