Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Предлог за рутер

18 септември 2020
926
865
Македонија
Здраво дечки, ми треба мала помош. Ми треба рутер што зема сигнал од телеком сим картичка 4г ЛТЕ. Имаат Телеком некој пакет сподели интернет за 100ден месечно можеш да земеш втора сим картичка само за интернет. За второто место ми треба да имам константно интернет, несакам да идам со хотспот на телефон, сакам рутер. Е сега гледам нешто цениве многу високи, во анхоч прашав, некој 4к рутер имаат само. Има некој искуство со ова или да предложи некоја поефтина варијанта? Ми треба само да биде стабилен сигнал (стримање музика, видео надзор, буричкање по таблет...) , немора некој кузнај какви брзини или домет, за 16м2 простор се работи без прегради.
https://m.aliexpress.com/item/40004...gjbvm1ccazls17f8d6064a922440f4df4a3517&gclid=
https://m.aliexpress.com/item/40004...gjbvm1ccazls17f8d61b0b6ea6f9631a6c3605&gclid=

Нарачај си од Али експрес, поефтино има плус сега имаат некои купено за попуст.

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
фала дечки, ќе разгледам повеќе и ќе побарам и други опции.
Ме зачуди само, рутери за по дома има по 700-800ден да ги ринеш со лопата, хотспот опција имаат сите телефони од 2000год навака, ама комбинацијава мене што ми треба чини 4000ден. :confused:
Малце ми е нелогична целава работа

Donis92_ng

read-only
11 јули 2013
14
2
Што мислите за овој, под-бренд на TP-LINK, во една продавница ми го нудат, многу добар бил за 2700. Да го купувам ли?

Mercusys AC1900 Wireless Dual Band Gigabit Router 6 antennas
mr50g_01.jpg
Не е лош ако е некој кабелски интернет , а за оптика и не би го препорачал многу знае да забега па да треба да го ресетираш

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
Дечки едно лаик прашање

Се вселив во куќа на два спрата, во која што си го префрлив интернетот од А1 кој што го користев на претходна локација.

Кога дечките беа тука да средат им кажав да го наместат модемот на втор спрат, но на прв спрат да додадат уште еден ресивер за тв. Више во куќата т.е. на таванот имало коаксијален кабел од претходниот провајдер, па се искористи истиот, само што се пушти кабелот до втор спрат.

Е сеа, после тоа ми текна дека ќе ми требат рутер и на прв спрат, поради што не е добро wifi-то застапено насекаде во долниот спрат, па најдов коаксијален кабел кој што више бил спуштен до долу од претходниот провајдер, и дечкиве од А1 го искористија тој за вториот приемник долу

Прашањето ми е, дали ќе можам да го разделам тој кабел како што е разделен во горниот спрат (еден дел во приемник, друг дел во модем (кој што више го имам), за да имам подобра застапеност на wifi и во долниот спрат, и ако го направам тоа, дали ќе треба од А1 да се пушти или да се сетира додатната конекција во втор модем или не?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Дечки едно лаик прашање

Се вселив во куќа на два спрата, во која што си го префрлив интернетот од А1 кој што го користев на претходна локација.

Кога дечките беа тука да средат им кажав да го наместат модемот на втор спрат, но на прв спрат да додадат уште еден ресивер за тв. Више во куќата т.е. на таванот имало коаксијален кабел од претходниот провајдер, па се искористи истиот, само што се пушти кабелот до втор спрат.

Е сеа, после тоа ми текна дека ќе ми требат рутер и на прв спрат, поради што не е добро wifi-то застапено насекаде во долниот спрат, па најдов коаксијален кабел кој што више бил спуштен до долу од претходниот провајдер, и дечкиве од А1 го искористија тој за вториот приемник долу

Прашањето ми е, дали ќе можам да го разделам тој кабел како што е разделен во горниот спрат (еден дел во приемник, друг дел во модем (кој што више го имам), за да имам подобра застапеност на wifi и во долниот спрат, и ако го направам тоа, дали ќе треба од А1 да се пушти или да се сетира додатната конекција во втор модем или не?

Не, неможе така.

Ќе пуштиш лан кабел од горниот рутер до прв спрат. Освен ако нема некоја финта да можеш два модема да тераш на А1, што неверувам.

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Некој ако може да ми предложи рутер или што и да е..

Старата куќа и новата се оддалечени 300/350 метри воздушна линија, има малку ретка шума али ништо страшно..

Е сега што да земам за да фаќам wifi толку далеку а во меѓувреме и да дава ?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com

Старата куќа и новата се оддалечени 300/350 метри воздушна линија, има малку ретка шума али ништо страшно..

Има ли директна видливост оптичка?

Loco M2 на пример, околу 5000 ден. беа мислам. Во овернет, ќе ти дадат и совет ако им пратиш слики.

Последна промена:

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Не баш, има некоја како шума али све се гранки зарастени..

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
@Buzuki - 350м e многу за рутер, а богами и за LAN кабел (макс 100м), ти треба некоја солуција со антена или поврзување со фибер оптичко влакно меѓу двете недвижнини, второво е препорачливо... Кој било пат да го одбереш ќе биде посолено од обични рутери, но на долг рок можеби се исплати наместо да плаќаш две конекции.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.286
5.258
Скопје
hackitfree.github.io

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.765
Најдобро ти е вакво нешто, со 100метри кат5 или кат6 кабли. На секои 100 метри ставаш ваков уред кој го засилува сигналот, но лошото е што ти треба струја за да работи засилувачот.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.286
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
Најдобро ти е вакво нешто, со 100метри кат5 или кат6 кабли. На секои 100 метри ставаш ваков уред кој го засилува сигналот, но лошото е што ти треба струја за да работи засилувачот.
До 100м само ? Не му треба таков !

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.765
До 100м само ? Не му треба таков !
Па на 100м ставаш засилувач, кој го појачува сигналот и имаш 200 метри, пак ставаш засилувач и имаш 300 метри. 100 метри е максимумот на еден лан кабел, затоа се користат засилувачи на сигналот.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
P2P преку дрва=тон проблеми, мисли на лан или оптичко влакно за да немаш проблеми.

18 септември 2020
926
865
Македонија

Земи си котур со ЛАН кабел со сајла и пробај преку бандери да го донесиш до другата куќа, после истестирај на Лан порта дали ќе ти дава интернет. Кабел повеќе вреди и поефтино е отколку вајрлес каде што што опремата не е ефтина.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Земи си котур со ЛАН кабел со сајла и пробај преку бандери да го донесиш до другата куќа, после истестирај на Лан порта дали ќе ти дава интернет. Кабел повеќе вреди и поефтино е отколку вајрлес каде што што опремата не е ефтина.
Знаеш колку е домет на ethernet кабел, така?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Абе кај во шума рипитери да става за лан :)

Ќе треба во црево паралелно и струја да пушта. Нано стејшн само, ќе работи ако треба на шипка од 4-5 метра во земја ама ќе работи.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.286
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
Абе кај во шума рипитери да става за лан :)

Ќе треба во црево паралелно и струја да пушта. Нано стејшн само, ќе работи ако треба на шипка од 4-5 метра во земја ама ќе работи.
Ајдее ... :LOL: Сте се разработиле у темава - кој антени постава - кој оптичко влакно влече - ти 5метра шипка и црева со струја..
Јас мислам да му предложите на човекот линкови до евентуални солуции - нека си прочита и избере сам ! (y)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Ајдее ... :LOL: Сте се разработиле у темава - кој антени постава - кој оптичко влакно влече - ти 5метра шипка и црева со струја..
Јас мислам да му предложите на човекот линкови до евентуални солуции - нека си прочита и избере сам ! (y)

Си утнал во контекстот нешто. NS е буквално првиот предлог што го дадов.

Еве линк

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Знаете дека зелено дрво со лисја прави пречки повеќе од бетонски ѕид? АКо нема оптичка видливост ништо не ти помага, ако имаш видливост 2 рутера во вдс мод со јаги антени од 10+дб или и кантена ќе завршат работа

15 септември 2012
1.159
1.300

Па на 100м ставаш засилувач, кој го појачува сигналот и имаш 200 метри, пак ставаш засилувач и имаш 300 метри. 100 метри е максимумот на еден лан кабел, затоа се користат засилувачи на сигналот.
Мора засилувач, па да го увезуваш од странство, ем да чекаш и скапо да испадне?
Не може со два поквалитетни свича кои ги има во продавница во МК и да ги постави на 100-120m и меѓу нив некој поквалитетен LAN кабел?
Најпаметно е да го вкопа кабелот, да го стави во црево и свичовите да ги стави во некои повкалитетни водонепропусни кутии?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.286
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
Најпаметно е да го вкопа кабелот, да го стави во црево и свичовите да ги стави во некои повкалитетни водонепропусни кутии?
300m кабел во црево на жешково сеа да да „вкопа„ низ шума ?
Ти си копал низ шума и знаеш ли колку корења има ?
Мислењето е автоматски споено:

Добра идеја - бидејки брзината и не мора да биде 1ГБ во секунда ..Само 300м се пак „ту мач„.Можеби брзината ќе падне на 10МБ во сек.

If you use Cat6, it has a maximum length of 100m (300 feet approx). However, if you need slightly longer than that - say 325 feet - it will probably work just fine provided it’s good quality cable and you do the terminations well. If you can drop the bandwidth from Gigabit to 100 Megabit, you can actually go even further (although not officially, of course). I’ve tested 100 Mbit at 400+ feet with no errors.

Еве еден успеал со 300м

Cat5, Cat5e, and Cat6 cables are all rated for a maximum of 100 meters. However it seems there is a lot of slack in the system. I have had 100% success running 305m long ethernet cables for many years. It is worth being a little extra diligent about corner radiuses and neat termination etc when you know you are out of spec., and maybe run more cables than you need so that if one mysteriously doesn’t work (now or at a point in future) you can just switch over to the other.

However јас препорачувам (ако 250е не се проблем) ова или слично

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.765
Дали е можно да се конвертира сигналот од Лан во Досцис кабел? Мислам дека Досцис кабелот подржува поголеми брзини на поголемо растојание, а секако коаксиалните кабли се поиздржливи на надворешните услови. Е сега не знам колку е изводливо ова и која би била крајната цена.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно