Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Повлечен Македонскиот јавен клуч за издавање/верификација на Ковид сертификати

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Ајде уште една сериозна тема на форумов да отвориме.

На 27.10 почнаа да се појвуваат „чудни“ Ковид сертификати потпишани и валидни во Европскиот систем за дигитални зелени сертификати (DGC/DGCI/DGCA) односно: GitHub - eu-digital-green-certificates/dgca-issuance-web: Repository for the dgca issuance web app. , под чудни сертификати мислам на валиден сертификат на Sponge Bob & Adolf Hitler.

FCxogZ7XMAEmloD

Од тоа што начелно се кружи како информација дека македонски сервер што комуницирал со DGCI бил отворен поради лошо конфигуриран docker-compse port forwarding, односно можело да се прават API повици без никаква најава па дури и да се стигне до самиот web interface и да се креира нов сертификат за било кого од било каде и истиот да е верификуван и валиден.

View: https://twitter.com/Xiloeee/status/1453585195278508032/photo/1

Ако видите во десен агол ќе видите дека CountryCode е MK односно АПИ повикот се направил и потпишал од македонски PKI сертификат.

TAC(Tous Anti Covid) и TAC-V(Tous Anti Covid Verify) беа први што го инвалидираа на git македонскиот клуч издаден од Министерство за Здравство издаден на 15 септември 2021:
1635493774254.png

Истиот е обновен во системот на TAC/TAC-V, сертификатот е генериран на 28 октомври во 08:24:
1635494147697.png

Сите македонски сертификати издадени во период од 15ти септември до 28 октомври се инвалидирани во сите системи на ЕУ, и од она што го имам како информација први пораки почнале да пристигнуваат вчера околу 14 часот од Министерство за Здравство со следната содржина:
5kzsgKc.jpg

Што ја прави цела оваа тема валидна за жал.

Ова е само уште еден доказ дека за жал немаме никаква основна култура за безбедност на податоци а загрозуваме и цел систем на ЕУ поради самиот факт што можело ова да се држи во тајност и преку наш систем да се вадат валидни сертификати за било кого од било каде и било кога. И после се ова има луѓе што очекуваат дека Revoult, Paypal и слични сервиси ќе влезеле кај нас.. нема грешка..

Важно законот за заштита на лични податоци и офицери за безбедност на податоци по приватни фирми они го донесоа :)

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Ова е само уште еден доказ дека за жал немаме никаква основна култура за безбедност на податоци а загрозуваме и цел систем на ЕУ поради самиот факт што можело ова да се држи во тајност и преку наш систем да се вадат валидни сертификати за било кого од било каде и било кога. И после се ова има луѓе што очекуваат дека Revoult, Paypal и слични сервиси ќе влезеле кај нас.. нема грешка..
рака на срце,
не беше само нашиот сервер незаштитен. од тоа што се гледа на интернет се чини барем DE, FR и UK имаат повлечени сертификати.
(History for certificates.txt - rgrunbla/TAC-Files може да се види неколку бришења и додавања).

Ќе видиме што била причината кога ќе направат пост мортем (ако направат) - али изгледа дека пуно само го земале docker image-от и така го бапнале без да размислат.

Исти и типот што стаил запечен password во docker image-от и го commit-нал тоа е класик docker mindset фејл.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
@gdamjan ако ги видиш сите commits со сертификати ќе видиш дека само нашиот е нов генериран, другите се daily updated vaules што вајда ги проверува PKIs и се со исти дати. Инаку да прав си, има до сега три други сервери но сите потпишани „чудни“ сертификати се генерирани од МК.

Во било кој случај не смеело да се деси, каков сака нека има мајндсет таму се ставени за да работат, тие системи треба да поминат вајда и QA некаков и Compliance и се останато, ама најверојатно кај нас тоа го прави едно до максимум две типчиња што истовремено вајда водат и се останато.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Мене ме нема на vakcinacija.mk

Едноставно не ме наоѓа системот по матичен број. Корисникот не постои. Примени две дози фајзер во Јуни. Среќа го имам скенирано листот. Овие се ненормални комплет.

Како сега јас да генерирам сертификат?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје

Едноставно не ме наоѓа системот по матичен број. Корисникот не постои. Примени две дози фајзер во Јуни. Среќа го имам скенирано листот. Овие се ненормални комплет.

ке идеш кај шо вакцинираат да ти поправат податци ваљда друго тешко

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
@ARMac ова важи за изгенерираните ЕУ сертификати (DCC) од vakcinacija.mk, стандардните се проверуваат на македонско апи. Инаку пробај со УЈП сигурно имаш e-pdd акаунт. Ако ни така не ти вади тогаш во најблиското место каде што вакцинираат со потврдата ќе те стават пак во систем. Исто важи и за тие што се во Србија вакцинирани, може слободно да отидат со потврдата ќе ги стават во систем ако на некого му игра улога.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
@ARMac ова важи за изгенерираните ЕУ сертификати (DCC) од vakcinacija.mk, стандардните се проверуваат на македонско апи. Инаку пробај со УЈП сигурно имаш e-pdd акаунт. Ако ни така не ти вади тогаш во најблиското место каде што вакцинираат со потврдата ќе те стават пак во систем. Исто важи и за тие што се во Србија вакцинирани, може слободно да отидат со потврдата ќе ги стават во систем ако на некого му игра улога.

Сертификатот е валиден, го скенирав QR кодот ми излезе зелено.

Ама ако сакам нов лист да отштампам неможам да го извадам. Ќе пробам преку УЈП после што викаш тх.

Да, со УЈП јузер/пасс се логираше и излезе сертификатот фала.

Последна промена:

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Ова важи специфично за новите сертификати што се поврзани со ЕУ системите, старите не се и се проверуваат на МК апи. Вака изгледаат новите:
1635498863369.png

Кога се скенира овој QR оди преку TAC-V/DGCA и излага дека е Европски сертификат. Ако имате ваков а е изгенериран од 15ти септември до вчера тогаш ќе го даде како не-валиден и мора да генерирате нов на vakcinacija.mk.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

регистирирај се, или избери forgotten password

D

Администратор
31 март 2007
4.018
4.200
www.aqtos.com
View: https://twitter.com/itcommk/status/1454019646227685376

Интересна е темава за една асална статија.
Она што е клучно да се одреди во моментов е да се лоцира и потврди дали МК во ситуацијава има вина за дешавкава, или наследува вина заради недобро поставена инфраструктура од ЕУ и кој и да го работи реално ова.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
View: https://twitter.com/itcommk/status/1454019646227685376

Интересна е темава за една асална статија.
Она што е клучно да се одреди во моментов е да се лоцира и потврди дали МК во ситуацијава има вина за дешавкава, или наследува вина заради недобро поставена инфраструктура од ЕУ и кој и да го работи реално ова.

Штом се користел македонски ПКИ значи потекнувале од кај нас затоа што не може од Грција некој што издава сертификат да селектира да користи МК јавен клуч тоа е врзано со самата инфраструктура.

Проблемот нека си го решаваат МЗ и ЕУ за каде настанала грешката и кој е одговорен меѓу нив i don't care, она што го гледам како поголем проблем е преќутувањето на нешто доста сериозно, односно играње со база на податоци што во ова време злато вредат и инвалидирање на истата база на податоци.

Министерство за Здравство уште во моментот кога дознале дека нешто се случува требало да објават и да дадат дознаење на сите оние граѓани кои патуваат дека мора да извадат нови сертификати и да ги задолжат сите матични лекари да се слушнат со пациентите и да им објаснат дека треба да изгенерираат нови, а не да пуштаат СМС пораки дека настанало техничка грешка, затоа што ова не може и не смее да се класифицира како техничка грешка.

Во моментов има луѓе што се надвор од државава излезени со тогаш валиден а сега не-валиден сертификат што може да им донесе огромни проблеми во земји како Италија каде што состојбата е влошена и едвај чекаат некој со фејк пасоши да го скинат, како ќе се докаже дека не е фејк туку дека државата му е смотана што не го известила дека треба нов да извади?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
па тоа го пишува во SMS-от. Да си изгенерираат нов.
има запирка меѓу зборовите, точно знам што пишва и што пишале они во СМС-от. Целата реченица е: а не да пуштаат СМС пораки дека настанало техничка грешка, затоа што ова не може и не смее да се класифицира како техничка грешка.

Поентата на реченицата беше дека сите во ИТ знаеме дека ова не е техничка грешка туку проблем што требало да се реши, подобро да го изоставеле тој термин од смс-от и само да речат ок генерирајте нови па да излезат со пост мортем(што никогаш не се десило).

Они тоа убаво што известиле дел од луѓето ама истото треба да се направи јавно уште во првиот момент кога сфатиле дека има проблем и да допре до луѓе што може да смениле телефонски броеви, постара популација што може воопшто да не ја запримети пораката, луѓе што веќе се надвор од државава и не се во роаминг итн итн.

Темава не сакам да стане политичка, туку се што е пишано да биде професионална/морална гледна точка.

Последна промена:

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
@Gilfoyle - Она што не го сфаќам во целата приказна со овој EU Digital COVID сертификат, за каде се користи? За патување преку граници?
На самиот сертификат пишува is not a travel document (едино ако не мислат дека не е пасош LOL).

И друго што забележав - ja нема CommonPass na Play Store повеќе, ја кикнаа?
Со кој сертификат би поминал граница еве утре на пример, нашиот од МЗ или овој EU Digital, знае некој?

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
@Goran995 двата се валидни, со тоа што во ЕУ имаат мобилни за скен на QR што удира директ на база и пример во диско за да влезеш одма ќе им даде дека е валиден или за во хотел, не дека нашиот не е признат или валиден ама најчесто го бараат европскиот кај нив. Оригиналните сертификати што не се во ЕУ системот мислам дека воопшто не се дирнати од ситуацијава и дека се е ок со нив.

Ама цела поента на темава беше баш тоа, место ние да мислиме што е а што не е требаше некој да излезе и да каже за да не се створи непотребен страв или проблем каде што не треба. А потоа нека си бркаат они кривци кој направил грешка и каде настанала тоа на крајниот корисник на сертификатот 99% не му влијае.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
@Goran995 двата се валидни, со тоа што во ЕУ имаат мобилни за скен на QR што удира директ на база и пример во диско за да влезеш одма ќе им даде дека е валиден или за во хотел, не дека нашиот не е признат или валиден ама најчесто го бараат европскиот кај нив. Оригиналните сертификати што не се во ЕУ системот мислам дека воопшто не се дирнати од ситуацијава и дека се е ок со нив.

Тоа не ми беше јасно уште откако се регистрирав на vakcinacija.mk

Вчера се логирав и гледам дека ми фали овој EU Digital (го изгенерирав пред 2 недели) и после на Твитер прочитав за фркава, ми стана јасно зошто ми го нема.
Земав да ја пребарувам и CommonPass - нема ништо.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
@gdamjan јок, и „заборавена“ лозинка и со email и со матичен пишува корисникот не е пронајден/погрешно име или лозинка :)

Со УЈП/eid.mk се логирав и се појави сертификатот. Директно на страната vakcinacija.mk несака.

Важно работи некако.

/офф

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Update:
Министерството за здравство информира дека во текот на вчерашниот ден, граѓаните кои имаат генерирано EU сертификат за вакцинација преку vakcinacija.mk треба преку веб порталот да генерираат нов. Станува збор за безбедносен протокол со што се спречи користење на лажни EU сертификати, со лажни имиња и лажни податоци.

Сите земји што имплементирале EUDCC се соочуваат со постојани напади на нивните системи од трети, малициозни страни. Меѓу нив е и Република Северна Македонија. Како дел од ваков напад на систем, на 28.10.2021, трети страни успеале да изгенерираат четири лажни EU сертификати, со лажни имиња и лажни лични податоци, а на сертификатот пишувало дека истите примиле вакцина во Република Северна Македонија. Во лажните EU сертификати не беа напишани имиња и податоци на наши државјани. Личните податоци на нашите граѓани се безбедни и нивната сигурност не е нарушена, а воедно, безбедноста на системите е зголемена и активно се следи и подобрува, што придонесува во иднина да се избегне ваков случај.

Тимовите на Министерството за здравство се во постојана комуникација со тимовите за сајбер - безбедност што ја поддржуваат инфраструктурата на EUDCC, ангажирани од Европската Комисија. Со цел поништување на лажните сертификати и обезбедување на зголемена заштита, EU сертификатите на граѓаните на Република Северна Македонија се одново генерирани. Секој граѓанин може, на многу едноставен начин, за помалку од една минута, да го преземе својот личен EU сертификат преку пристап на порталот vakcinacija.mk

Министерството за здравство потенцира дека не станува збор за генерирање или повлекување од употреба на Националниот сертификат за вакцинација, туку за генерирање на EU сертификатот кој исто така може да се преземе на vakcinacija.mk како и CommonPass.

Ете ова се бараше да се објави уште веднаш кога сфатија дека има проблем а не под притисок кога трета страна ќе увиди дека има реален проблем. Инаку секако цело време се збореше за EU сертификатот а не за националниот сертификат за вакцинација.

Значи да повториме:
1. Потврдуваш дека имало злоупотреба
2. Го решаваш проблемот
3. Ги известуваш сите засегнати страни јасно и гласно
4. Потоа бараш кривица заради кој и каде настанал проблемот

Само вака се избегнува манипулација со случувања и можност за дополнителни fake news. Иако не очекувам ништо повеќе на оваа тема ама post mortem анализа би било добро да се добие :)

Како и да е стојам на кажаното дека за жал има многу фини, напредни и учени момци и девојки што би работеле на тие позиции и стварно би направиле разлика во целиот овој дигитален процес, ама ние сме Балкан и тие фините, напредните и учените работат за други држави место за нашата.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
И после се ова има луѓе што очекуваат дека Revoult, Paypal и слични сервиси ќе влезеле кај нас.. нема грешка..
Па коа сакате вие стручните поќе кеш и да си работите за странци, така е, ќе си трпиме.
А ете у последниот пост си пишал.

D

Администратор
31 март 2007
4.018
4.200
www.aqtos.com
Последна промена:

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026

јавно tnx @Gilfoyle за темава.

Најс, него ако може само да ги додадеш следниве работи:

Во делот за кружење на информациите за docker-compose доаѓа од Federico Maggi Security Researcher од TrendMicro значи не е нешто што мене ми текнало така или сум го кажал за да биде поинтересно:
View: https://twitter.com/phretor/status/1453811030631624708

Исто така има цела нишка на коментари на Github каде што уште пред 3 дена е отворена дискусијата за тоа дека има проблем и како стигнале до тука:

Според еден од коментарите одредена група нуделе дури од 25 земји сертификати:
139236718-a7aa852f-206f-4c5d-bdfa-bc82d6577aaa.png

(*Ова воопшто не е проверено и може тотално да е fake сервис што ќе им собере пари, но вреди да се спомне)

И да не е криво Министерство за Здравство со самиот setup најбитна е разрешницата заедно со комунијацијата и објавување на брзи и вистински информации што го сторија подоцна од што треба.

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
506
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Еве на мене ми стана невалиден нашиот EU сертификат за во Швајцарија, но одма направив нов на vakcinacija.mk го закачив новиот и се е ок сега...

Атачменти

• Screenshot.jpg
    Screenshot.jpg
    314,3 KB · Прегледи: 59

D

Администратор
31 март 2007
4.018
4.200
www.aqtos.com
Најс, него ако може само да ги додадеш следниве работи:

Во делот за кружење на информациите за docker-compose доаѓа од Federico Maggi Security Researcher од TrendMicro значи не е нешто што мене ми текнало така или сум го кажал за да биде поинтересно:
View: https://twitter.com/phretor/status/1453811030631624708

Исто така има цела нишка на коментари на Github каде што уште пред 3 дена е отворена дискусијата за тоа дека има проблем и како стигнале до тука:

Според еден од коментарите одредена група нуделе дури од 25 земји сертификати:
139236718-a7aa852f-206f-4c5d-bdfa-bc82d6577aaa.png

(*Ова воопшто не е проверено и може тотално да е fake сервис што ќе им собере пари, но вреди да се спомне)

И да не е криво Министерство за Здравство со самиот setup најбитна е разрешницата заедно со комунијацијата и објавување на брзи и вистински информации што го сторија подоцна од што треба.

Дополнето со посочените информации.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Еве на мене ми стана невалиден нашиот EU сертификат за во Швајцарија, но одма направив нов на vakcinacija.mk го закачив новиот и се е ок сега...

Само што пробав со оваа апликација и успешно го вчита овој EU Digital COVID од vakcinacija.mk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно