Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Помош за мобилни - прашања - совети -генерална - дискусија

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.800
3.983
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Дечки дали може да се користи полнач од мобилен (5V-2A micro USB) за таблет (5V-1.5A micro USB)...дали играат улога амперите?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.511
Неготино
Дечки, да не спамам во Самсунг темата, ќе прашам и тука.
Со намера сум во август (3ти) кога ќе треба да продолжам договор, да земам S20 FE од А1.
Дали вреди гледајќи дека во октомври прави година дена од кога е излезен?

Ќе се користи 24/7 на вифи, инста/вајбер/месенџер и по саат - два гејмање (Marvel Contest of champions).
Mислев да земам А72, но S20 FE ми стои подобар во секој поглед.

Читав и дека има проблем со тачскринот, кој што самсунг ветиле дека (ќе) е среден во April update.

Spodeli

read-only
5 октомври 2009
48
23

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Ми треба сервис за мобилен.
Квалитетен сервис.
Барав тука по форум, ама слеп сум изгледа.
Ми се скрши стаклото, екранот е океј, стаклото треба замена.
Ледиком, мобеликс знам веќе.
Ама ми треба некој друг сервис за да проверам.
Во Скопје. Или Битола.

Фала многу, ценам.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Ми треба сервис за мобилен.
Квалитетен сервис.
Барав тука по форум, ама слеп сум изгледа.
Ми се скрши стаклото, екранот е океј, стаклото треба замена.
Ледиком, мобеликс знам веќе.
Ама ми треба некој друг сервис за да проверам.
Во Скопје. Или Битола.

Фала многу, ценам.
АлфаМобил, Мегамобил... За Битола не знам.

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Зошто на некои сервиси за мобилни им е потребно еден ден за сервисирање а на некои други два до три дена?

Цените многу се разликуваат. Пример, ми треба промена на стакло предно (екран работи нормално) и имам цени од 5000 денари за целосна промена и отварање на телефонот па се до 8000 денари друга мобилара за истиот сервис.
Сите "нудат" оригинално стакло, ама онлајн нема никаде веќе "оригинално".

Spodeli

read-only
5 октомври 2009
48
23
Зошто на некои сервиси за мобилни им е потребно еден ден за сервисирање а на некои други два до три дена?

Цените многу се разликуваат. Пример, ми треба промена на стакло предно (екран работи нормално) и имам цени од 5000 денари за целосна промена и отварање на телефонот па се до 8000 денари друга мобилара за истиот сервис.
Сите "нудат" оригинално стакло, ама онлајн нема никаде веќе "оригинално".
Времето за сервис зависи од тоа дали е делот на залиха и колку активни работни задачи има во моментот. Доколку нема други апарати за сервис и делот е на залиха, ќе те услужат брзо.
Цената зависи од тоа кој колку си ја цени работната рака и цената на делот.
Оргинално пишано или кажано во МК нема баш никакво значење. Важна е репутацијата на сервисот.

Sent from my SM-A725F using Tapatalk

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Времето за сервис зависи од тоа дали е делот на залиха и колку активни работни задачи има во моментот. Доколку нема други апарати за сервис и делот е на залиха, ќе те услужат брзо.
Цената зависи од тоа кој колку си ја цени работната рака и цената на делот.
Оргинално пишано или кажано во МК нема баш никакво значење. Важна е репутацијата на сервисот.

Пример, мобеликс /ледиком имаат мн работа = ми кажаа еден ден.
Други сервиси кои немаат толку обрт = два до три дена!

Spodeli

read-only
5 октомври 2009
48
23
Пример, мобеликс /ледиком имаат мн работа = ми кажаа еден ден.
Други сервиси кои немаат толку обрт = два до три дена!
Па добро. И бројотна вработени има улога.

Инаку
Ја лично имам сервисирано 2телефона во Mobico (Samsung tablet и Sony телефон) и сум презадоволен.

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Па добро. И бројотна вработени има улога.

Инаку
Ја лично имам сервисирано 2телефона во Mobico (Samsung tablet и Sony телефон) и сум презадоволен.

Иам лично проблем со доверба.
Дали сервисерот правилно ќе сработи или плукни-залепи работа

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.327
11.892
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
28 јануари 2017
2.073
4.764
Ресен
Иам лично проблем со доверба.
Дали сервисерот правилно ќе сработи или плукни-залепи работа
Сите донекаде сме скептици околу сервисите, најчесто затоа што се имаме подизгорено ама кај тебе е друга работата како што те читам по темиве, не само со сервисите, технолошки хипохондрик, ако постои такво нешто :)

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Сите донекаде сме скептици околу сервисите, најчесто затоа што се имаме подизгорено ама кај тебе е друга работата како што те читам по темиве, не само со сервисите, технолошки хипохондрик, ако постои такво нешто :)
Па нормално, кога плаќаш грдни пари. Очекуваш да е направено како што треба.
Читам ривјуа од сервисите, наплатено, престанало да функционира, и потоа не им признаваат истите тие сервиси.
Па се одлепило, па откачено, па така било, па да пробале пак (да се плати пак)..

Битно користат "оригинални" делови, кои никаде веќе ги нема, и за тоа пумпаат цена од 50е и плус само за делот.
Мислењето е автоматски споено:

Епа сам смени си го.
Па да ти кажам, за тие пари и да скршам нешто сам, ќе знам од мене е направено.
А не да ми наплатат 200е и после да не признаваат како што читам.

Spodeli

read-only
5 октомври 2009
48
23
За да поправаш сам, покрај знаење како главна работа ти треба и добар алат.

Освен ако не е амортизиран уредот или главна цел тие да научиш како се сервисира,, не би ти препроачал да се заебаваш сам.
Даниел е сервисер и мислам иронично ти пиша, ама и него не му е лесно кога му ја девалвираат професијата

(еве ја пример сум банкар, и врска неам од сервис и сл.. ама решив еднаш сам да мењам термална паста наместо да му дадам на Даниел да ми среди за 1 ден, впрочем youtube вика дека е многу едноставна работа,. Е сега што се случи,, отворив лаптоп, почнав да отштрафуем минијатурни шрафови на матична и како што ги вртам, се излижаа/изјадоа сите до еден, што поради мој алат/што поради неквалитетни шрафови. И тука изгубив уште цел месец, да најдам шрафови, да се осмелам да бушам 2мм шрафови на процесор, да најдам соодветен алат/шрафилици и сл. Не беше проблем зошто е мн стар лаптопот, и гајле ми беше ако рокнам нешто ама Краен заклучок беше: што не му дадов на братот колку бара и да за 1 ден да завршам работа).

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
За да поправаш сам, покрај знаење како главна работа ти треба и добар алат.

Освен ако не е амортизиран уредот или главна цел тие да научиш како се сервисира,, не би ти препроачал да се заебаваш сам.
Даниел е сервисер и мислам иронично ти пиша, ама и него не му е лесно кога му ја девалвираат професијата

(еве ја пример сум банкар, и врска неам од сервис и сл.. ама решив еднаш сам да мењам термална паста наместо да му дадам на Даниел да ми среди за 1 ден, впрочем youtube вика дека е многу едноставна работа,. Е сега што се случи,, отворив лаптоп, почнав да отштрафуем минијатурни шрафови на матична и како што ги вртам, се излижаа/изјадоа сите до еден, што поради мој алат/што поради неквалитетни шрафови. И тука изгубив уште цел месец, да најдам шрафови, да се осмелам да бушам 2мм шрафови на процесор, да најдам соодветен алат/шрафилици и сл. Не беше проблем зошто е мн стар лаптопот, и гајле ми беше ако рокнам нешто ама Краен заклучок беше: што не му дадов на братот колку бара и да за 1 ден да завршам работа).
Не го знам Даниел, изгледа лично сите тука на форум се познавате па некој го доживува како личен напад.
Јас не познавам никој.
Не.
Зошто дувам и на јогуртот?
Има приучени сервисери кои не се замараат со цепидлачење (јас сум таков), иако муштеријата има право да најде замерка и да ја потенцира кога е воочена.
1. Ми поправа стакло од телефон, па има меурчиња, влакна и прашина под стаклото кога го земам телефонот. На некој тоа не му пречи. Ама кога зјапам во екран и со тоа работам, и тоа како ми пречи. Е сеа, сервисерот рече дека тоа било природа и не можел ништо околу тоа. Секако дека можеше. Ама не се замарал.
Битно си наплати.
2. Телефонот после сервис многу се загреваше. Не знам што напраил, претходно така не беше. Го прежалив телефонот, го отворив сам, фалеа штрафчиња, ставена термална паста, се излеала од страните и еден дел беше замотан во алуминиумска фолија парченце. Ми рекоа кога го зедов - дел смениле. Ништо не смениле. И си наплатија небаре дел смениле.
Отворив видов. Ништо не признаваа отпосле.

Spodeli

read-only
5 октомври 2009
48
23
И јас не познавам никој.
Инаку во право си, и треба да се буниш за такви работи ама сакам да ти кажам дека не се сите такви! има и добри дечки...

Инаку сега ме потсети за шрафчињата.. Имам сервисирано и xiaomi mi5 во ми сторе/хи сторе како и да се вика.. Не ми го поправија(немаа дел), не ми наплатија за диајгноза арно ама ми го вратија без фиока за СД и 2-3 шрафчиња (по телефон ме убедуваше девојчето дека нема шанси да сум го добил таков, за да откако провери сервисерот видел дека ги заборавил на маса) хаха ..

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
И јас не познавам никој.
Инаку во право си, и треба да се буниш за такви работи ама сакам да ти кажам дека не се сите такви! има и добри дечки...

Инаку сега ме потсети за шрафчињата.. Имам сервисирано и xiaomi mi5 во ми сторе/хи сторе како и да се вика.. Не ми го поправија(немаа дел), не ми наплатија за диајгноза арно ама ми го вратија без фиока за СД и 2-3 шрафчиња (по телефон ме убедуваше девојчето дека нема шанси да сум го добил таков, за да откако провери сервисерот видел дека ги заборавил на маса) хаха ..
Знам дека има петка деца сервисери и тие ги барам. Затоа читам прашувам дрн дрн.
200е за пооравка на телефон, не е малку и очекувам се да е во ред, апсолутно сѐ.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.800
3.983
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
најубо да си купиш нов телефон и да не се замараш со сервиси :))))

draganamon

lurker
24 јануари 2016
702
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
dipetar, не знам друже, со односот кој го имаш, некако ми личи дека на кој сервис и да отидеш, нема да имаш позитивно искуство.
Ке ги изнервираш со прашања и негативен пристап со недоверба уште од почеток, па најверојатно ке фали некој дел на телефонот, може и камера да ти сменат то некоја чкарт.
Ако не можеш сам да го направиш, батали сервис, не е за тебе :)

п.с. во моментот имам телефон во Алфа мобил, го вратив на доработка

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Офтопик

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно