Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Полиција на пат? Наместо непрегледни Viber групи, користете Waze

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.627
3.183
Мора дебело нешто да имам утнато во претходните постови чим мислиш дека сум толку млад или имам таков мајндсет.

Енивејс

Сега, чисто информативно да те прашам, пробуваш да го рационализираш дивеењето по улиците и патиштата низ земјава или те подзема некој недефиниран гнев кон општеството и околината?
каде промашуваш во читањето?
цајкан не ги казнува тие што дивеат по улици. не смее да ги застане.
казните се за рајата, да го полни буџетот.

а буџетот е празен Screenshot 2023-10-12 at 01.10.25.png

ко што пишав, немаш мрднато подалеку од дебармаало за да видиш како не се живее и кого казнуваат а кого не, кој дивее а кој бега подалеку од тие што дивеат.

на темата дивеење
кој е казнет за дурмо?
од несреќата во бугарија поминаа скоро 2 години, епилог има ли?

што мислиш, кој користи ваква апликација и зошто?
функционер?
член на дуи?
кримос со беснотија од 100к евра?
рандом раја што едвај врзува први со први и можда нема регистрирана кола оти не им стигаат пари за тоа? (пример некој родител од крушево што нема вработување и носи дете да учи во прилеп со кола, оти превоз организиран од државата нема)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ирелевантно од кај и какви се, муабетот ми е дека не казнуваат за да полнат буџет. Едноставно малку пари се за да направат некоја голема разлика.

Безвезе е малку математикава со тоа колку пари се и дека се само еден процент од буџетот и дека тие пари се небитни. Има многу такви ставки што се небитни, и вкупно се многу битни, еве пример:
Само со заголемување на акцизата Владата планира во буџетот да собере 13 милиони евра.
Ако е само а 13 миљони, ондак немора уопште да го прават, нели? Периодов има многу вакви мерки со цел да се собере некој миљон плус во касата, десет вакви мерки, носат 100 миљона плус и се 10% од вкупниот буџет а реално, како држава, ништо не треба да направиш, само зголемуваш давачка и тоа е тоа.

Коментаров ми е само за математиката, али сеуште стојам зад тоа дека има многу побитни казни кои треба да ги спроведува полицијата, одколку 80 кај тунелите кај катланово. Знам дека ова е релативизирање донекаде, еден прекршок си е прекршок сам за себе и не треба да те интересира друг и да споредуваш, само коментирам од аспект на здрав разум, стојам зад тоа дека многу побитно е да се работи на сообраќајната култура, правила и прописи во градските средини одколку на автопат.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.627
3.183
Безвезе е малку математикава со тоа колку пари се и дека се само еден процент од буџетот и дека тие пари се небитни. Има многу такви ставки што се небитни, и вкупно се многу битни, еве пример:

Ако е само а 13 миљони, ондак немора уопште да го прават, нели? Периодов има многу вакви мерки со цел да се собере некој миљон плус во касата, десет вакви мерки, носат 100 миљона плус и се 10% од вкупниот буџет а реално, како држава, ништо не треба да направиш, само зголемуваш давачка и тоа е тоа.

Коментаров ми е само за математиката, али сеуште стојам зад тоа дека има многу побитни казни кои треба да ги спроведува полицијата, одколку 80 кај тунелите кај катланово. Знам дека ова е релативизирање донекаде, еден прекршок си е прекршок сам за себе и не треба да те интересира друг и да споредуваш, само коментирам од аспект на здрав разум, стојам зад тоа дека многу побитно е да се работи на сообраќајната култура, правила и прописи во градските средини одколку на автопат.
ако целта беше безбедност, парите од прекршоци ќе беа строго наменети само за подобрување на безбедноста и унапредување на сообраќајна култура.
целта е дерење на народот што не се буни.
а народот гледа дека и кога се буни, џабе е, па си наоѓа чаре.
чарето е вибер група
вибер имаат и знаат да го користат сите, нова апликација е генерално баук со кој треба да се замараш.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
VLASTA GO DERE NARODOD OD KAZNI
Народот:

F8RCPuDWQAA3NLa.jpeg

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.721
Народот со бесни коли гази по улици што се проектирани за да не се гази по нив!

krema

OG
24 јуни 2009
15.716
15.811
youtu.be
Прво девојчињата а утредента прегазен и велосипедист во Штип.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Народот со бесни коли гази по улици што се проектирани за да не се гази по нив!

Од квази новинарве да ти се гади, какви поими употребиле “згазени”, “прегазени девојчиња”, “германски национални ознаки” у пм со поимиве.
А тој па кутриот со Ц1 од Германија дошол :D

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
А што, ова со казнување ли ќе го решиме?
Или со ставање островче после секои 2 ленти? Само идиот може да смисли пешачки преку 3-4-5-6 ленти како как судска палата, без островче. Како пред Градска болница, Пластичарска и слични стравотни пешачки кои се пострашни од руски рулет.
Инаку тие решенија се нарекуваат traffic calming и постојат: traffic calming - Google Suche

Во меѓувреме, нездрава работа:
Boulevard Krste Petkov Misirkov

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Со казни, камери, диспечерски систем,ситни дополнувања во законот за да може да се вештачи мобилниот при сообраќајки со тешки последици итн.

Не може да ги претвориме улиците во картинг стаза од вашар пошто Љутви има тешка нога и се снима на ТикТок.

бтв
Денес гледав снимка како автобус од Дурмо претекнува автомобил кој вози 100 на час.
Ама пошто имаме коркачи на функции орките ќе прават тоа што им е угодно.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Не, со кукање по форуми како функционерите го крадат народот.

И сигурно нема да го решиме ако ги ублажиме казните. Ова ќе се реши коа место да кукаме и да кажуваме како друг ни е крив ќе свртиме прст према себе и ќе сфатиме дека ние сме причината за лошиот сообраќај, не сообраќајните инженери, не полицијата. Поголемиот дел од темава е луѓе што нѐ убедуваат дека има делници на кои треба да се вози побрзо. Во Македонија. Кај што најдолгата релација е 250 километри
Од тука тргни и јасно ти е кај треба да е промената.

Инаку тие решенија се нарекуваат traffic calming и постојат: traffic calming - Google Suche
Ова нешто ко оние на водњанска што ги заобиколуваат на сред улица така? Брааааа не се дрогирај :)

И ај чао преку такво више од луѓе на кои стално некој друг им е крив.

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.721
Да, кај мене пред зграда, Rijswijk, Холандија, еве ти еден пример:

@cogscape ова не е автопат, обичен булевар е, сред центар. Тоа десно е велосипедска патека, тротоар и зграда. Ограниченост е 70.

Погледнете го атачментот 130284

Погледнете го атачментот 130285

Од оваа страна се гледа поубаво дека е булевар, две ленти со зеленило во средина и семафори.

Македонија има 49 сообраќајки на 100,000 возила годишно, Холандија има 6 на 100,000 возила годишно. Сум 100% сигурен дека знаат што прават.

Физичката одвоеност на различните учесници во сообраќајот е до максимум. Плус зеленило.
Ова кај нас ќе се претвори во осум ленти за коли. Безбедност нула.

Или Google Maps во Виена. Кој не го знае знакот нека отвори во Законот за безбедност во сообраќајот. Го има и кај нас на 4-5 места, Добро е да се знае

Peceto

hello world
24 јули 2012
81
111
Јас би да се полага на секои 5-10 години, а не само на 50 и некоја лекарско. Преку глава ми е да се расправам со Јовко,Тихомир или Станиславко како било правилно, како било најубаво, во Југославија имало вакво правило и постоело уште и дрн дрн..Не си ги знаеме правилата оти нема кај да ги повториме. Пред некој ден ме поминува тротинет со 35км/ч. И ми вика пази еејјј. Ме поминува од десна страна на десна лента. Му викам дозволено Ви е 7км/час и тоа на тротоар. Ми се изнасмеа и ми вика -е како кога вози и 45км/ч машинава моја. Не се ограничени и толку. Правилото ти е дадено со можноста. Штом нема сликни /казни ке летаат по булевари. Не знаат која лента е кога минат раскрсница. На познајник му се деси, го собра камион кај семафорот кај влада од мост кон зоолошка.На средна лента тера право(левата е за лево) и си ја фака лентата што му е право пред него. Не најлевата. И му се кара на познајников,ке го тепа. Мораше полиција да му објаснува и НЕ ИМ ВЕРУВА БРЕ!!!

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно