Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Plaisio

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Твојата математика работи само за данок од 24%, има производи со друга стапка, или на пример во друга држава друг е данокот и автоматски е јуслес. Патем, ако се земе во предвид и поврат преку глобал блу... али не знам зошто ова се дискутира веќе 12ти пат последниве 3 години.
Затоа што има многу математичари :D

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
ајде кажете ми сега како и овој проблем да го решам.

Тоа што сакам да го купам во Плаисио го нема нигде во Солун и околина по продавници, само во магацин. Му пишувам на гркот дека наредна недела ке дојдам, да го пренесат од магацин во продавница и да го купам, ми вика не може да се нарачува преку нет и сајт, мора директно во продавница. Морало до 15ч да се нарача во продавница за следен ден да го донесат, му викам идам сабота сабајле, може ли до крај на ден да стигне, вика не. Викам ок, во петок во 18ч ке стигнам ( да тргнам после работа ), вика не, мора до 15ч инаку треба да чекам нареден ден ( понеделник ). Не можам да чекам понеделник очигледно.

сега за да може да го купам во сабота, мора да излезам порано од работа, да стигнам до 15ч во некоја продавница и да го подигнам во сабота, нема друга можност.
Ако е некој оди во Грција деновиве, да ми пише, да отиде да го нарача до петок производот за да со го земам во сабота, да не мора да брзам :))):unsure:

тенксс

Не знам со кој грк си зборел, јас би одел на сајт. Имаш опција да го купиш и да одбереш ПРЕВЗЕМАЊЕ ОД ПРОДАВНИЦА; каде што потоа ти кажува кога ќе ти стигне продуктот во истата (генерално е 2-3 дена како што гледав).

1700407036663.png

За илустрација четкава е само во 4 продавници, а ти дава да ја превземеш од каде сакаш.

1700407068333.png

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
na chat so grk od Plaisio. Mislev da go prenesat proizvodot vo prodavnica i za vikend da go kupam tamu. Ne znam ako go kupam online dali pri prezemanje ke mi dadat za povrat dokumenti? Ili toa nema vrska edno so drugo, isto kako da go kupuvam vo prodavnica? prvo iskustvo mi e so povrat pa da ne ja utnam, ne se malku pari, okolu 200 eur povrat...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.165
18.760
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не знам со кој грк си зборел, јас би одел на сајт. Имаш опција да го купиш и да одбереш ПРЕВЗЕМАЊЕ ОД ПРОДАВНИЦА; каде што потоа ти кажува кога ќе ти стигне продуктот во истата (генерално е 2-3 дена како што гледав).

Погледнете го атачментот 131782

За илустрација четкава е само во 4 продавници, а ти дава да ја превземеш од каде сакаш.

Погледнете го атачментот 131783

Не носат во други продавници, кај го има, таму е, јас сега барав еден лаптоп, го има само во лариса и ми рекоа дека не испорачуваат во дриги продавници само да идеш таму и да си го земеш.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
na chat so grk od Plaisio. Mislev da go prenesat proizvodot vo prodavnica i za vikend da go kupam tamu. Ne znam ako go kupam online dali pri prezemanje ke mi dadat za povrat dokumenti? Ili toa nema vrska edno so drugo, isto kako da go kupuvam vo prodavnica? prvo iskustvo mi e so povrat pa da ne ja utnam, ne se malku pari, okolu 200 eur povrat...

Не носат во други продавници, кај го има, таму е, јас сега барав еден лаптоп, го има само во лариса и ми рекоа дека не испорачуваат во дриги продавници само да идеш таму и да си го земеш.
Не знам што да ви кажам, тестирајте на сајт ќе видите дека може да се нарача, плати и да избереш во одредена продавница кој ден сакаш да го земеш.

1700409112853.png

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
Не знам што да ви кажам, тестирајте на сајт ќе видите дека може да се нарача, плати и да избереш во одредена продавница кој ден сакаш да го земеш.

Погледнете го атачментот 131784
taka moze, no dali ke mi dadat dokumenti za povrat ako platam taka, koga ke otidam da go podignam?

Toa mi e problemot, inaku ako sakas da ti go odnesat vo druga prodavnica, ke mora do 15h da go poracas direktno tamo od bilokoja prodavnica i do utre do kraj na den da ti go donesat ( od magacin ili od druga prodavnica kade go ima ). Zboruvam, ides si go naracuvas od nekoja prodavnica i utre stiga i go kupuvas so kesh tamu na lice mesto.

a ako nekoj kupil nesto i platil online, dali e ista procedura za povrat? Koga ke go podignes ke ti dadat dokumenti za povratot?

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
taka moze, no dali ke mi dadat dokumenti za povrat ako platam taka, koga ke otidam da go podignam?

Toa mi e problemot, inaku ako sakas da ti go odnesat vo druga prodavnica, ke mora do 15h da go poracas direktno tamo od bilokoja prodavnica i do utre do kraj na den da ti go donesat ( od magacin ili od druga prodavnica kade go ima ). Zboruvam, ides si go naracuvas od nekoja prodavnica i utre stiga i go kupuvas so kesh tamu na lice mesto.

a ako nekoj kupil nesto i platil online, dali e ista procedura za povrat? Koga ke go podignes ke ti dadat dokumenti za povratot?
Тука се ти е објаснето.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Математиката е точна, ти не си точен. 24% е.
Веќе незнам по кој пат објаснувам.
Еве и на тебе ќе ти објаснам како се рачуна повраток на данок.
100евра/1,24=80,64евра без вклучен данок
80,64евра*0,24=19,35евра поврат на данок

Ако не е 24%, пример е 16% математиката е следна:
100евра/1,16=86,20евра без вклучен данок
86,20евра*0,16=13.79евра поврат на данок

@Goran995 ако не ти е тешко стави ја фактурата овде за да видат дека математиката ми е точна или кажи колку пари е продуктот и ќе напишам колку треба да ти вратат по мојата математика, па после стави ја фактурата да видат.
Ова е перверзно добро ако излагало 24%. Искрено не сум знаел дека е толку многу. Не сум ни рачунал колку враќаат, ама мислев дека е околу 11% од око. :) Вака излага дека четвртина од продуктот го враќаш. Па ова беспари доаѓа бре!

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Ова е перверзно добро ако излагало 24%. Искрено не сум знаел дека е толку многу. Не сум ни рачунал колку враќаат, ама мислев дека е околу 11% од око. :) Вака излага дека четвртина од продуктот го враќаш. Па ова беспари доаѓа бре!
Петина

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.165
18.760
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Aко повратот иде преку ГлобалБлу, тогаш е околу 11%. Плаисио од пред две години од прилика враќаат фулл поврат, претходно и они работеа со глобал блу и најголемиот дел од фирмите работата така, а тие што не работат со глобал блу и враќаат цела сума, најчесто бараат да се вратиш физички во продавницата по својот поврат.
Мислењето е автоматски споено:

Погледнете го атачментот 131784

Plaisio.png

Не верувам дека ова важи за сите производи, ваљда има врска со магацин и слично, ама кога го ставам во корпа, не можам да го нарачам, баш затоа им пишав и ми рекоа дека конкретниот лаптоп, го има во Лариса и ако сакам да си идам таму.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Нормално дека мора да се вратиш, сосема јасно ми е тоа. Ама не знаев дека ете овие практикувале 24% ако се вратиш до кај нив.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не праќаат Плаисио од продавница до продавница, многу се умрени.
Ниту примаат онлајн порачка.
Требаше да одам до Солун, да порачувам дрон ЛИЧНО и да се враќам уште еднаш по него.

Си купив од Repella.
Ќе се вратам по повратот лично, ама за нова година, таму ќе бидам секако.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.165
18.760
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Нормално дека мора да се вратиш, сосема јасно ми е тоа. Ама не знаев дека ете овие практикувале 24% ако се вратиш до кај нив.
Не мора ни да се враќаш кај нив тоа е јакото, може да ти вратат на сметка!

П.С. Да, не прифаќаат ни резервација онлајн да направиш.

Патем се оба е веќе кажано во темата, ама ај…

n3xu5

hello world
26 август 2017
140
56
Не праќаат Плаисио од продавница до продавница, многу се умрени.
Ниту примаат онлајн порачка.
Требаше да одам до Солун, да порачувам дрон ЛИЧНО и да се враќам уште еднаш по него.

Си купив од Repella.
kolku e povratot tamu?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.165
18.760
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Чим се враќаш кај нив да си ги земеш парите, значи фул сума враќаат. Просто е дечки, ГлобалБлу е мидл мен, посредник, за да на тебе ти биде поедноставна процедурата и заради тоа си земаат околу половина од повратот, а чим треба да се враќаш во дуќанот, тоа значи дека они ја тераат процедурата со државата за поврат на данок и ти го враќаат цел.
Мислењето е автоматски споено:

Кога сме веќе на темата, до кога ќе молчиме дека покрај инфлација од 20%, реални 50, лимитите за пренос на роба за лична употреба преку граница без царинење остана 350 евра. Денес со тие 350 евра можам да пренесам значително помалце ствари.

А исто останаа и лимитите за прием на пратки преку пошта, а практично веќе поштарината сама ја јаде цела сума.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Патем се оба е веќе кажано во темата, ама ај…
Не пишувај веќе, од 4-та ќе отидеме на 5-та страна и пак од почеток треба да објаснуваш се. Млади генерации, не знаат дека на форум има повеќе од една страна...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
до кога ќе молчиме дека покрај инфлација од 20%, реални 50, лимитите за пренос на роба за лична употреба преку граница без царинење остана 350 евра. Денес со тие 350 евра можам да пренесам значително помалце ствари.

А исто останаа и лимитите за прием на пратки преку пошта, а практично веќе поштарината сама ја јаде цела сума.

View: https://youtu.be/cKXhr4PMx4E?si=y8zviAdC4TwIciux

Timestamp 2:31

Инаку со оглед на тоа до кое е доведена работата, само ќе заоструваат - тешко да олабават. Можда од наредно лето нешто да мрдне евентуално.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Си купив од Repella.

Одличен потег, стално се фини и на мејлови враќаат. Они ми се прв избор за фото опрема.

E-shop не враќаат ич ДДВ, а со плаисио имам лошо искуство - не ми вратија на сметка ДДВ.

Пазете ако платите при купување со картица ДДВ ви враќаат на сметка, а не во кеш, барем така ми направија во Hilti.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Одличен потег, стално се фини и на мејлови враќаат. Они ми се прв избор за фото опрема.
Јас сум фрапиран позитивно од односот.

Прво во мај им пишав на ФБ (веројатно Константинос газдата си го управува).
Прашував за Мини 3 Про, ама го немаше на залиха, но сепак детално ми објасни како да вратам данок.
Потоа фатија одмори, пари се чуваа за одмори и тн.

Во септември излезе Мини 4 Про и му пишав пак после некој период, дали и кога ќе го донесуваат. Рече ќе пише кога ќе знае.
Пред некој ден пишав пак бидејќи знаев дека викендов ќе одам до Солун. Ако немаше во Репела, ќе одев да порачувам во Плаисио.
Човеков ми вика - Чекај, денес ни пристигна пратка од DJI, да пишам што имаат пратено, ќе ти вратам.
После некоја минута ми праќа слика од кутијата. Вика - Имаш среќа, има пратено едно. Му реков Чувај го, идам во сабота.
Со една реченица се разбравме. Ни порачки, ни теглење, ни аванси, ни "Дојди во дуќан да порачаш" срања.

Вчера отидов до дуќанот, ме услужи, го потполни тоа tax-free документот и вика врати се до 3 месеци.
Јас сум зачуден колку беа вработени (3-4 ако не се лажам) и колку се опремени.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно