Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Pixel паметни телефони - генерална дискусија

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Фала ти.
А го користиш во МК или некаде во странство?
(чисто ради нашиве мрежи со VoLte-молте, брзини на интернет ми е прашањево)...
Можам да ти кажам за 8 Про дека нема проблем со конекција никаде. Во странство најчесто еСим ми е активен, дома на телеком. 5Г работи, морав да се јавам кај нив за Volte да ми пуштат и сега нема ни тоа проблем.
Така да верувам дека и поновиве немаат проблем од тој аспект.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Можам да ти кажам за 8 Про дека нема проблем со конекција никаде. Во странство најчесто еСим ми е активен, дома на телеком. 5Г работи, морав да се јавам кај нив за Volte да ми пуштат и сега нема ни тоа проблем.
VoLte немам како опција да одберам? Вероватно треба да се јавам и јас.
Инаку го користам најчесто во МКД и немам проблеми. Неколку Pixels по дома, никој не се пожалил, а имам еден пријател со pixel 6 што наводно губи мрежа кога патува низ МКД.

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Ја имаш опцијата VoLTE на Телеком?

Атачменти

• Screenshot_20260211-144037.png
    Screenshot_20260211-144037.png
    37,5 KB · Прегледи: 28

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Ја имаш опцијата VoLTE на Телеком?
Каде е опцијава? Немам таков „тогл“ кај мене.

Ако одиш во дајлер со ##4636##, и потоа на IMS, го добивам ова:
1770819013285.png

Претходно ми беше Unavailable. Се осеќа и при позив, веднаш поврзува и додека зборуваш не паѓа на 2G односно не губиш интернет.

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Каде е опцијава? Немам таков „тогл“ кај мене.

Ако одиш во дајлер со ##4636##, и потоа на IMS, го добивам ова:
Погледнете го атачментот 158599

Претходно ми беше Unavailable. Се осеќа и при позив, веднаш поврзува и додека зборуваш не паѓа на 2G односно не губиш интернет.
На странски број ми ја покажува опцијата, на телеком ја нема ама активен ми е VoLTE.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.056
3.493
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
хмм, кај мене вика provisioned и available - не бев приметил.

Значи работи ова?

Pixel 7a
Мислењето е автоматски споено:

пс.
*#*#4636#*#*

Атачменти

• Screenshot_20260211-200008.png
    Screenshot_20260211-200008.png
    243,8 KB · Прегледи: 31
  • Screenshot_20260211-200116.png
    Screenshot_20260211-200116.png
    81,7 KB · Прегледи: 31

martinco2000

read-only
14 јануари 2018
19
37
Големо ажурирање Пиксел 10 про
a59456761813147f1ff54e2043ff6cc4.jpg

Sent from my Pixel 10 Pro using Tapatalk

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Се размислувам за да се префрлам на pixel веќе некое време, како сте задоволни со телефоните и дали има некои недостатоци при користење во мк?

shooter

lurker
2 март 2010
656
585
Pixel9 имам, супер работи. На А1, 5G си работи без проблем. Освен потешкотија да најдеш маска и заштитно стакло кај нас по мобиларите друго забелешка немам.

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Најдобри телефони, како што кажаа погоре освен потешкотии да се најде заштитно стакло и маска работат топ, никакво кочење, сецкање, чист ОС, would recommend што би рекле

Jovan123

read-only
6 декември 2012
42
64
Феноменален софтвер и ux, соомнителен хардвер и докажани проблеми со изработка, веќе години наназад. Во странство би земал пак, во мк, никогаш повеќе. Гуглај pixel extended repair program, од модел 6 навака, секоја едиција е со јавно признаена грешка, одредени серии имаат проблем со батерија, одредени со екран. Тоа што си во мк, нема да те стави во листа на луѓе кои можат да го решат проблемот на трошок на гугл. Ако ја имаш среќата да се расипе, ќе мора сам да набавуваш и сервисираш батерии/екран. Локалните мобилари немаат резервни делови.

Непостоечка корисничка поддршка, немање официјален сервис во мк, проблеми со локални телеком оператори-немање навремено провизионирање на телефоните. Одредени модели немаа и сеуште немаат 5G во мк.

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
Феноменален софтвер и ux, соомнителен хардвер и докажани проблеми со изработка, веќе години наназад. Во странство би земал пак, во мк, никогаш повеќе. Гуглај pixel extended repair program, од модел 6 навака, секоја едиција е со јавно признаена грешка, одредени серии имаат проблем со батерија, одредени со екран. Тоа што си во мк, нема да те стави во листа на луѓе кои можат да го решат проблемот на трошок на гугл. Ако ја имаш среќата да се расипе, ќе мора сам да набавуваш и сервисираш батерии/екран. Локалните мобилари немаат резервни делови.

Непостоечка корисничка поддршка, немање официјален сервис во мк, проблеми со локални телеком оператори-немање навремено провизионирање на телефоните. Одредени модели немаа и сеуште немаат 5G во мк.
А пак еден софтвер шо имет шо прајш муабет... Widget од homescreen немојш да тргниш.
Никогаш не го сфатив хајпот на "stock android experience"

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје

Скоро никогаш не сум имал проблем со тие „признаените“ проблеми, ама секој индивидуално, не велам дека не се случува.

Единствен проблем за мене е немање поддршка за ништо. И да сакаш да платиш оригинал заменски дел нема, и слабо се нафаќаат да ги сервисираат.

Софтверот е одличен, хардверски е инфериорен и тоа е така со генерации. За некој што бара Пиксел за прв пат, треба тоа да го знае. Нема најдобра батерија, нема најдобар екран, нема најбрз процесор (дефинитивно), ама софтверски е добро ускладен и работи топ.

Последниве модели, а и генерално телефониве, испеглани се веќе работите за сецкање и слични глупости како порано.

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
^чекај, ќе оди сега на некоја друга тема кај шо е нормално на месечно ниво формат, на дневно ниво рестарт да прават.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Нема најдобра батерија, нема најдобар екран, нема најбрз процесор (дефинитивно), ама софтверски е добро ускладен и работи топ.
Good for everything, best at nothing! Али тоа е скроз ОК. Имав прилика да му го пофатам и прочепкам пикселот на @omegaRED и искрено е симпатично и убаво парче технологија, ми се бендиса. Ми се бендиса и камерата. Така да @vladimir171 you go girl!

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Good for everything, best at nothing! Али тоа е скроз ОК. Имав прилика да му го пофатам и прочепкам пикселот на @omegaRED и искрено е симпатично и убаво парче технологија, ми се бендиса. Ми се бендиса и камерата. Така да @vladimir171 you go girl!
И АИ немаше вака фино да го срочи ова (y)

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Ако 10 про нема проблеми тука со 5G не би се размислувал многу. Би го земал од Германија а таму се покриени со официјална поддршка и сервис од Google колку што знам така да ако се појави некој проблем ќе си го испратам таму.

Не очекувам многу хардверски сакам да има солидна камера, убав екран и стабилен софтвер, генерално сум разочаран од 17 про од јаболкиве а не сакам да се вратам на Самсунг па ова не е лоша алтернатива.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
762
1.178
@Fatal1ty_ Фатални момак, зошто ми е избришано мислењето?
Фино и културно напишав, да проба со хонор телефон. Алудирав на хонор меџик 8 про.
Се надевам немате судски спор со таа компанија. :D

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Немам ништо потив тебе, беше пријавен, некој се имаше најдено навреден, само реагирав со бришење, мене не ми смета не ја ни читам темава.

_victor

hello world
9 ноември 2017
72
144
Користев Pixel 6a повеќе од две години, после тоа имав прилика и најмногу заради љубопитност сменив бренд. Pixel-от се уште си работеше без проблем и не планирав да го сменам.

Доколку сега би купувал нов телефон најверојатно пак би се вратил на Pixel.

Конкретно со мојот Pixel и со моето користење, јас не сетив ниту еден од проблемите. Покрај тоа, и после неколку месеци откако телефонот стоеше во фиока добив меил дека батеријата е засегната од проблем. После проверка со имеи, Google понуди бесплатна промена на батерија, 150$ Gift card или 100$ refund назад на сметка. Бидејќи сме во Македонија првите две опции не беа практични, па на крај си добив поврат на средства кои поради провизии од нашиве банки доста се намалија, ама сепак Google испадна и повеќе од фер. Да нагласам дека телефонот беше купен во MediaMarkt Германија.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.056
3.493
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Никогаш не го сфатив хајпот на "stock android experience"
хајпот е само дека сите други додаваат stupid ware.

веројатно е зборено, ама татко ми кога зима samsung цел ден бришам говна кои фабрички доаѓаат со телефонот.

Gronk

hello world
20 март 2021
143
195
Трети Пиксел телефон како користам, 6 pro, 8 pro, 10 pro xl и сум немал до сега ни хардверски, ни софтверски проблем. Ако треба да изберам 2 работи зошто го користам тоа се Камерата и UI.

Камерата е во самиот врв, може не најголемиот и најновиот сензор, али процесирањето е одлично. Со последните 2-3 генерации имаш и доста корисни AI фичери како Magic Ears и Best Take и ако си некој што многу слика вршат доста работа. Сликите навечер се исто доста солидни.

Има брз и естетски среден интерфејс без bloatware и некако се е флуент(барем за мене).
Но, живеам во Холандија и не би знаел да ти кажам за 4G и 5G. Кога сум во Македонија немам никакви проблеми со интернет на А1, но тоа е некоку недели во годината.

Test1234

read-only
13 февруари 2019
1
5

Одлично напишано @Jovan123

TLDR:
За Pixel купен од Анхоч во Македонија не важи Google extended repair program. Поправките во Assa electronics ќе ве чинат дупло поскапо од тоа што треба (мојот пример подолу во коментар)

Долга верзија:

Јас ја имав "среќата" да купам Pixel 8 од Анхоч кој имаше хардверски проблем со екранот кој беше официјално признаен од Google.

1 година и 2 месеци по купувањето, (откако истече локалната гаранција од 1 година) екранот почна рандом да позеленува што се решаваше со lock/unlock или со restart. После 2-3 месеци “борење” со позеленувањето, на екранот се појави бело-розева линија која беше перманентна и светеше толку јако што “печеа очи”.

Телефонот беше дел од Google extended repair program (можеше да се провери по сериски број/IMEI) и можеше да се поправи екранот бесплатно за луѓето што живеат во држави што Google ги смета за достојни. Македонија за жал не е дел од тие држави.

Моето патешествие пробувајќи да ја активирам гаранцијата и поправката што ми следува бидејќи сум купил телефон кој имал "фабричка грешка " одеше вака:

Во Анхоч ми рекоа да ги контактирам Assa Electronics кои се увозници и сервисери.

Assa electronics после 3-4 месеци праќање kind reminders за мојот случај ми одоговорија дека не ја признаваат 3 годишната гаранција од Google и бесплатната замена на екранот која можам да ја видам на mypixel порталот и дека замената на екранот ќе ме чини ~24000 ден

Отворив ticket до Google Support за мокот проблем и после скоро месец дена преписка нивниот одговор беше дека за нас во Македонија не важи Google extended repair program и дека постои можност да не ми го примат телефонот на поправка доколку го однесам на локација каде што има Google Pixel сервис (идејата ми беше да го однесам во Словенија и да ја активирам гаранцијата и поправката)

Додека траеа сите овие срања со Assa Electronics и со Google Support ги контактирав и Агенција за заштита на потрошувачи и Државен пазарен инспекторат и го добив истиот одговор: Локалната гаранција од 1 година е истечена и не можеме ништо да направиме.

На крај, нарачав нов оригинален екран од iFixit за 160 евра кај роднини во Словенија (не испорачуваат во МКД) и го сменив екранот во Мобеликс за 1000 ден.

Телефонот исто така многу често имаше проблем со мрежата на Телеком и кога ми звонеше некој бев недостапен за во следните неколку секунди после повикот да стигне порака дека сум станал достапен.
Тестирано со 4-5 црти мрежа со 5Г и отклучен телефон - недостапен за повик.

Телефонот моментално се користи со сменет екран на мрежата на А1 без проблеми со конекцијата. Веројатно беше до Телеком или некој setting зашто пред да го дадам направив factory reset.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно