Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Pixel паметни телефони - генерална дискусија

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Nekolku konemtari i prasanja od mene:)

Imam Pixel 8 Pro americki model.

5G na Telekom raboti bez problem, za A1 ne znam.
Za popravka ako treba najblisku e thefixers.gr. Imaat dukjan i vo Katerini. Kerka mi ima Pixel 9 Pro i go skrsi displejot, pa go popravaa na lice mesto vo Katerini. Stakloto stigna od Atina i me izvestija koga stigna, pa otidov za popravka.

Prasanje:
Kaj mene za zal od vreme na vreme se pojavuvaat propusteni povici, samo dobivam sms deka imam propusten povik iako su dostapen. Na 5G e poizrazeno otkolku na 4G, pa go setiram 4G da raboti. Dali i na drugite im se slucuva toa i dali zavisi od toa dali e evropski ili USA model? Dali ima nekoj najdeno resenie za ova?
Tie propusteni povici nerviraat i ako nema resenie sakam da go zamenam so Pixle 10 Pro XL evropski model. Dali nekoj znae dali i kaj Pixel 10 Pro se pojavuvaat problemite so propusteni povici?

Nastrana od toa so propustenite povici, telefonot e vrv i vo dogledna idnina Pixelite lici deka Pixelite ke mi bidat prv izbor pri naredno kupuvanje na telefon.
И кај мене на П8 Про се случува некогаш да ми стигне порака за пропуштен повик, а да не го користам телефонот. Исто на телеком. Дали е до уредот или мрежата не знам, не е многу често.

Како се со цени грците? Немаше кај нас па отиде таму? И дали знаеш дали користат OEM делови?

KiceA

read-only
16 јуни 2020
5
5
I kaj mene ne e cesto, ama nervira koga ke se sluci:). Po toa sto sum cital na forumi problemot e do telefonot. E sega dali radi toa sto ne e oficijalno podrzan vo Makedonija ili nasekade se pojavuva problemot, ne znam. Ako go imase toj problem nasekade mislam deka mnogu kritiki ke imase po forumi. Problem e Exynos modemot sto go koristat za povrzuvanje na mrezata. Pixel 10 isto ima Exynos modem (Isto so pixel 9, a ponova verzija od Pixel 8), no citav deka problemot so priemot e znacitelno namalen ili kompletno resen so softverska optimizacija i podobra postavenost na antenite. Zatoa i otvoriv diskusija za da vidam iskustva od drugi korisnici na Pixel telefoni. Ako nekoj znae resenie za Pixel 8 odlicno, dokolku ne dali barem nekoj znae kako Pixel 10 se odnesuva na Telekom mreza i dali problemite se nadminati.

Za sporedba jas nikogas nemam problem da ja dobijam kerka mi so Pixel 9 Pro, a od nea kon mene ponekogas dobiva notifikacija deka sum nedostapen iako telefonot e vo miruvanje do mene.

Okolu servisot, kaj nas mi kazaa deka nema ekran. Duri se cudam kako go prodavaat i davaat garancija ako nemaat soodveten servis.

Za Grcija delovite se OEM i kostaat skapo i bese najblisku sto najdov. Okolu 500eur bese predno staklo so displej i zadno staklo. Cenata bese vo isti ramki kako smo mi izlista i oficijalen sajt za takva popravka. Inace mislam deka ne se oficijalen serviser. Kolku sto proveriv za Evropa edinstven oficijalen servis ima vo Germanija. I od drugite zemji kade sto telefonot oficijalno se prodava (Spanija, Italija itn.) za servis se prakja vo Germanija

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205
На Пиксел 7 и 7 Про никогаш сум го немал проблемов со испуштени повици.
Сетирано на 5G Recommended иако имам само ЛТЕ во Македонија.
Оператор: А1

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
На мојот пиксел јас имам кирилица. :)

Туку, ова беше проблем на пиксел 7 и 8 сериите и обично е ради VoLTE. Имаше начини како да се среди проблемот ама кај секој различно.
Провери кога ќе си на мобилна мрежа (исклучи вифи), дали кога се јавуваш некаде се префрла на 2г/3г - се гаси интернетот горе на иконката.

KiceA

read-only
16 јуни 2020
5
5
На мојот пиксел јас имам кирилица. :)

Туку, ова беше проблем на пиксел 7 и 8 сериите и обично е ради VoLTE. Имаше начини како да се среди проблемот ама кај секој различно.
Провери кога ќе си на мобилна мрежа (исклучи вифи), дали кога се јавуваш некаде се префрла на 2г/3г - се гаси интернетот горе на иконката.
имам и јас кирилица:)

VoLTE знам дека немам.
Користам eSIM и во картицата не ми дава VoLTE опција.
Инсталирав shizoku и Pixel IMS, ама и после многу рестартирања сеуште стои IMS Status: Unregistered
Не можам да го проработам VoLTE за да проверам дали тоа ќе го реши проблемот

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
имам и јас кирилица:)

VoLTE знам дека немам.
Користам eSIM и во картицата не ми дава VoLTE опција.
Инсталирав shizoku и Pixel IMS, ама и после многу рестартирања сеуште стои IMS Status: Unregistered
Не можам да го проработам VoLTE за да проверам дали тоа ќе го реши проблемот
Јави им се на телекомци или оди во салон. Ама на тепка е, не секој знае како да ти го активира. Во последно време знаат, од нивна страна треба да биде активирано, ова со Pixel IMS ги покажуваше опциите, ама не работеше целосно кај нас.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Имав проблем со повици и јас, можда неколку месеци дур да се ангажирам околу тоа, изгасете го тој Call screening или спам блок или како и да се вика, да не ви гугла кој ве бара, да не филтрира повици воопшто.

И јавете се во телеком да ве средат со волте, кажете им дека нема интернет додека трае повик. Ќе чепнат нешто. Кај мене се среди 100%.

Едит: пробував јас со shizuku и други методи, ама мислам главен причинител е тоа што снемува интернет при повик а call screening зима податоци за повиокот од интернет и практично го одбива како спам, па после од телеком ти стига порака еј те барал некој.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Имав проблем со повици и јас, можда неколку месеци дур да се ангажирам околу тоа, изгасете го тој Call screening или спам блок или како и да се вика, да не ви гугла кој ве бара, да не филтрира повици воопшто.

И јавете се во телеком да ве средат со волте, кажете им дека нема интернет додека трае повик. Ќе чепнат нешто. Кај мене се среди 100%.

Едит: пробував јас со shizuku и други методи, ама мислам главен причинител е тоа што снемува интернет при повик а call screening зима податоци за повиокот од интернет и практично го одбива како спам, па после од телеком ти стига порака еј те барал некој.
Screenshot_20251121-103348.png

Во Phone -> Settings -> Caller ID & spam е опцијава, ми беше вклучена, сега ја исклучив па ќе видиме.

KiceA

read-only
16 јуни 2020
5
5
Сега имам VoLTE и речиси сум сигурен дека тоа го реши проблемот. Чекав да помине недела-две за да тестирам и после да постирам тука. Откако имам VoLTE немам ниеден пропуштен повик и дури и јас кога вртам порано се мачеше да воспостави повик и тоа траеше 5-6 секунди, а сега откако ќе свртам уште пред да успеам да го доближам телефонот до уво веќе почнува да ѕвони. Така да секој што има проблем со пропуштени повици препорачувам да се јави во Телеком и до побара да му уклучат VoLTE.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.056
3.493
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Сега имам VoLTE и речиси сум сигурен дека тоа го реши проблемот. Чекав да помине недела-две за да тестирам и после да постирам тука. Откако имам VoLTE немам ниеден пропуштен повик и дури и јас кога вртам порано се мачеше да воспостави повик и тоа траеше 5-6 секунди, а сега откако ќе свртам уште пред да успеам да го доближам телефонот до уво веќе почнува да ѕвони. Така да секој што има проблем со пропуштени повици препорачувам да се јави во Телеком и до побара да му уклучат VoLTE.
Не биди 100% сигурен :) Провери го сетингот од сликава погоре, све на OFF
Мислењето е автоматски споено:

Има некој со 6про да има 5г?
Немој брате на тој телефон да му пуштиш 5Г, како пиксел фан те замолувам :D Сериозно не ти треба ни 1 степен температура повеќе од што ти е сега.

Последна промена:

KiceA

read-only
16 јуни 2020
5
5
Не биди 100% сигурен :) Провери го сетингот од сликава погоре, све на OFF
Мислењето е автоматски споено:

Немој брате на тој телефон да му пуштиш 5Г, како пиксел фан те замолувам :D Сериозно не ти треба ни 1 степен температура повеќе од што ти е сега.
И со caller and spam ID работи. Кога правам повици 5G не паѓа, не губам повици се е супер

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Можев неколку дена да тестирам Pixel 10 Pro US version, без слот за SIM.
5G работи без проблем на Телеком, но гледам опција за voLTE - ја нема.

EDIT: читам дека со декемвриската надградба се јавува тој проблем во држави каде што не е официјално подржан.

Последна промена:

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Некој да препорача каде да купам маска за Пиксел 10 про во МК

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk
Тешко е да се најде, имаше во mobelix.com.mk некоја од племенит материјал за 4.000 ден @!##$%%^&@#$(@&*$$#%, ако не се снајдеш можам да ти позајмам - деновиве чекам испорака од тему

martinco2000

read-only
14 јануари 2018
19
37
Тешко е да се најде, имаше во mobelix.com.mk некоја од племенит материјал за 4.000 ден @!##$%%^&@#$(@&*$$#%, ако не се снајдеш можам да ти позајмам - деновиве чекам испорака од тему
Благодарам и ја чекам деновиве да ми стигне од Али

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.485
2.935
Можев неколку дена да тестирам Pixel 10 Pro US version, без слот за SIM.
5G работи без проблем на Телеком, но гледам опција за voLTE - ја нема.

EDIT: читам дека со декемвриската надградба се јавува тој проблем во држави каде што не е официјално подржан.
Дали сеуште го користиш пиксел 10 про, и како си задоволен?
Дали имаш повеќе позитивно или негативно мислење за него како корисник?
Можда ќе треба да се подновиме по дома, па има некоја опција да се набави нов 10 про, па да видам дали и колку вреди.
Со батерија како издржва?
(дека на гсмарена гледам само 4.870 mAh - што за денешни услови е малце...)

Исто би го прашал и @martinco2000 во врска со конкретниов модел, а и сите други што имаат ваков модел.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Задоволен, има топ камера. Преминав од S21 и се осеќа огромна разлика. За батеријата не можам да коментирам зависи колку се користи, мене ми е повеќе од прифатливо. Сакав телефон кој не е голем и кој има добра камера. Игри не играм :)
Дали би го земал пак, да. За таа цена во Америка / Канада дефинитивно.
Ако е некој заинтересиран можам да обезбедам канадски модели Pixel 10 12/128 - не Pro за 35.000 ден - нови.
Канадскиот, за разлика од US, има сим слот.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.485
2.935
Задоволен, има топ камера. Преминав од S21 и се осеќа огромна разлика. За батеријата не можам да коментирам зависи колку се користи, мене ми е повеќе од прифатливо. Сакав телефон кој не е голем и кој има добра камера. Игри не играм :)
Дали би го земал пак, да. За таа цена во Америка / Канада дефинитивно.
Ако е некој заинтересиран можам да обезбедам канадски модели Pixel 10 12/128 - не Pro за 35.000 ден - нови.
Канадскиот, за разлика од US, има сим слот.
Фала ти.
А го користиш во МК или некаде во странство?
(чисто ради нашиве мрежи со VoLte-молте, брзини на интернет ми е прашањево)...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно