Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

[Очајни Домаќинки] Совет за душек за кревет

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.132
1.530
Скопје
Здраво момци

Знам дека темава е скроз за на Кајгана и не IT-related, ама мислам дека тука ќе добијам подобра и покомплетна препорака одколку на било кое друго место.

Ми треба совет и препорака за душек за кревет со домензии 180х200 или 160х200. Овие димензии се задолжителни. Друго ништо појма си немам, отворив на неколку сајтови, гледам некои спецификации, терминологии, ништо не ми е јасно што значи...
Кои се 3 најбитни параметри кои треба да ги запазам?
Не барам ништо посебно и специјално, најбитно ми е да е издржлив и да не пропадне цел после кратко време. Да трае 5 - 10 години? Исто така препорачајте и места каде да гледам.
Според тоа што видов дека има од 60 000+ душеци, буџетот ми е прилично мал, меѓу 15 000 и 20 000.

Што мислите за овој?
http://almak.mk/index.php?route=product/product&product_id=62

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.132
1.530
Скопје
117826363_3000048256789614_9011366101943258749_o.jpg

Да, овој го земав. Спуштен е многу, но не верувам дека некогаш коштал 38 000. Пред некој ден го земав и има огромна позитивна разлика од се што сум спиел предходно. Но, секогаш сум спиел на обичен нај-basic душек што следувал со креветот. Ако можам да го вратам времето, многу поодамна би инвестирал во вакво нешто.

Specs:

• Душек со дебелина од 28 см.
  • Крајниот и средниот слој се составени од полиуретанска пена со различна густина нудејќи потпора на 5 клучниделови на телото од главата до прстите на нозете, со тро – димензионална структура која нуди проветрување на целата површина на душекот.
  • Најгорниот слој е изработен од 4 см. мемори пена која се прилагодува на специфичните контури на вашето тело. Го распределува притисокот од телото рамномерно на целата површина, така што вие нема да почувствувате притисок од вашата тежина и вашето тело ќе се чувствува ослободено.
  • Airmesh странични делови служат за оптимално проветрување, а истите овозможуваат да се отстрани влагата од душекот и да внесат свеж воздух внатре, проветрувајќи го константно целиот душек. Спијте удобно со прилагодена температура и терморегулација на највисоко ниво.
  • Основата, прекривката на душекот е мека и мазна, составена од уникатен материјал, со микро влакна и памук овозможувајќи постелнината да не се лизга.
  • Душекот има 3 години гаранција.
  • Airmesh странични делови служат за оптимално проветрување, а истите овозможуваат да се отстрани влагата од душекот и да внесат свеж воздух внатре, проветрувајќи го константно целиот душек. Спијте удобно со прилагодена температура и терморегулација на највисоко ниво. терморегулација на највисоко ниво.
  • Составен е од 5 слоеви што го прави овој душек најпосакуван имајќи го во предвид фактот дека ви овозможува да спиете подобро. Иновација која ви помага да го исфрлите стресот од телото.
  • Душекот има 3 години гаранција.
  • Достапен во стандардни и не-стандардни димензии.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
246
Си требал да прочиташ прво по српските или хрватските форуми има многу објаснето за душеците.
Имаш неколку типови на душеци што се делат на Бонел или целосно жичано јадро,Пенасти душеци што во нивниот состав имаат различен вид или еден вид пена и душеци со џепесто јадро кое секое јадро е посебно и многу подобро се прилагодува на телото плус во горна зона има некој тип на пена или латекс.

Како прво најлош и најефтин материјал за изработка на душеци е ПУ пената која ја има во душекот што си го купил, а и мемори пената е лоша.
Најдобар материјал за горната зона освен Латексот е и ХР пената со поголема густина и многу поголема прозрачност.
Исто така квалитетен душек треба да биде двостран (ист состав и редослед на материјали од двете страни) да се вади и пере навлаката.
Исто така ако е основата со џепесто јадро треба да е со минимум 250 јадра на м2 и поделено на неколку зони.
Зоните зависат од висината на корисникот и постојат од 1,3,5 и 7 зони.
Исто е битен и тежинскиот индекс т.е. тврдоста која исто е различна за секој корисник,на некој му одговара потврд на некој по мек душек.

Затоа за да го осетиш душекот дали ти одговара треба минимум 15 до 30 дена.

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Си требал да прочиташ прво по српските или хрватските форуми има многу објаснето за душеците.
Имаш неколку типови на душеци што се делат на Бонел или целосно жичано јадро,Пенасти душеци што во нивниот состав имаат различен вид или еден вид пена и душеци со џепесто јадро кое секое јадро е посебно и многу подобро се прилагодува на телото плус во горна зона има некој тип на пена или латекс.

Како прво најлош и најефтин материјал за изработка на душеци е ПУ пената која ја има во душекот што си го купил, а и мемори пената е лоша.
Најдобар материјал за горната зона освен Латексот е и ХР пената со поголема густина и многу поголема прозрачност.
Исто така квалитетен душек треба да биде двостран (ист состав и редослед на материјали од двете страни) да се вади и пере навлаката.
Исто така ако е основата со џепесто јадро треба да е со минимум 250 јадра на м2 и поделено на неколку зони.
Зоните зависат од висината на корисникот и постојат од 1,3,5 и 7 зони.
Исто е битен и тежинскиот индекс т.е. тврдоста која исто е различна за секој корисник,на некој му одговара потврд на некој по мек душек.

Затоа за да го осетиш душекот дали ти одговара треба минимум 15 до 30 дена.

И ваков душек со се што наброја нема под 60.000 МКД.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Дали си имал искуство со Нетам? Ќе ми треба и мене душек за брзо па таа цена ми е некако ептен примамлива. Вреди ли разликата во цена да речеме со Вита Сан Екстра кој што е 15 илјади?

civikom

hello world
17 декември 2011
272
246
Дали си имал искуство со Нетам? Ќе ми треба и мене душек за брзо па таа цена ми е некако ептен примамлива. Вреди ли разликата во цена да речеме со Вита Сан Екстра кој што е 15 илјади?
Син ми спие на Авангард душекот од Нетам.Бидејќи се работи за 7 годишно дете и му требаше еднозонски душек,а бонел јадрото со ХР пена мислам дека е супер за деца во раст и бајаги прозрачен.Го користи веќе 4ти месец и сега за сека му е одличен.
За мене лично со тежина 100+ ми е мек.
NATURA GREEN PLUS од Нетам ми е бр.1 во однос цена квалитет на нашиов пазар.

Вита Сан Екстра исто така е супер душек само проблемот е што даваат една година гаранција, што е стварно страмота за демек премиум душек со ХР пена.
Нетам дава 5 години за Натура Грин Плус душекот, што мислам дека е многу битна ставка при одбирање на душек.

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Син ми спие на Авангард душекот од Нетам.Бидејќи се работи за 7 годишно дете и му требаше еднозонски душек,а бонел јадрото со ХР пена мислам дека е супер за деца во раст и бајаги прозрачен.Го користи веќе 4ти месец и сега за сека му е одличен.
За мене лично со тежина 100+ ми е мек.
NATURA GREEN PLUS од Нетам ми е бр.1 во однос цена квалитет на нашиов пазар.

Вита Сан Екстра исто така е супер душек само проблемот е што даваат една година гаранција, што е стварно страмота за демек премиум душек со ХР пена.
Нетам дава 5 години за Натура Грин Плус душекот, што мислам дека е многу битна ставка при одбирање на душек.

Да, колку што прочитав на сите душеци имаат 5 години гаранција. Изгледа ќе треба да доаѓам Скопје да ги ѕирнам душеците на Нетам, за жал немаат партнери во Струга/Охрид.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Денес пазарив душек од нетам со повраток на 18% ДДВ. Одлична зделка за душек со 5 години гаранција. Го имаат и Royal моделот кој што беше 17000 на попуст со 10 години гаранција, ама за нијанса беше помек од Natura Green Plus душекот што го земав. Еден проблем е што немаат достава во другите градови, па треба сам да си организираш транспорт.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
246
Денес пазарив душек од нетам со повраток на 18% ДДВ. Одлична зделка за душек со 5 години гаранција. Го имаат и Royal моделот кој што беше 17000 на попуст со 10 години гаранција, ама за нијанса беше помек од Natura Green Plus душекот што го земав. Еден проблем е што немаат достава во другите градови, па треба сам да си организираш транспорт.
Супер душек си зел, со здравје да си го користиш.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
И јас сум на пазар за душек и се надевам понеделник да ќарам некој од нашиве. Прилично сум решен за овој:

1602364350200.png

civikom

hello world
17 декември 2011
272
246
Нејќам да те разочарам ама од душеков само ХР пената вреди,друго ништо.Многу лоши материјали како ПУ пената т.е обичен сунгер а и мемори пена што ќе ти е ? Само да те поти и кичма ќе те боли.Федер бау се тешка комерцијала и лоша завршна обработка (ефтини душеци за тие што не разбираат) Значи одбери си душек од ХР пена или од Латекс во комбинација со џепчесто повеќезонско јадро и да се наспиеш како човек.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Од тоа што пробав и видов, и од совети од блиски на кои им верувам ова мене ми одговара. Ако не се погоди за година дена ќе го заменам со нешто друго.

Од долгорочно што имам пробано: дормео имам користено со години, исто и душек од кристина дамил, југоекспорт, генерички со пружини итн. Дормео не ми се свиѓаат скоро ич, генерички југоекспорт и кристина дамил се океј, ништо посебно ништо лошо. Пружини дури и стари кревети си имаат некој иницијален убав feeling но не се толку добри за подолг сон.

На џебни јадра неам спиено, ги имам пробано во салон не увидов разлика меѓу пружина и џебни јадра. Не дека не ми се свиѓа мене тоа или тоа, ама на девојка ми не и се свиѓа ниту тоа ниту тоа.

Не сметам дека постои универзален душек за секој човек и short of да ги пробаш по недела дена сите - не може да знаеш. Се дури е доволно удобен 5 години тоа е се шо ми треба. Плус специфично е дека треба на двајца да им се свиѓа а не само на еден.

За комерцијала не знам дали се или не се, јас немав слушнато за нив исто ко шо неам слушнато ни за овие нетам. Повеќе ми се допадна од нетам душеците така шо субјективна ствар е.

Секоја должна почит за истражувањата и познавањата кои ги имаш на тема душеци @civikom ама од моменталните опции за душеци за мене оваа е најдобра средина, и единствено нешто што на двајцата кои ќе спиеме на душекот ни фати око. Значи најмалку негативни страни. Тоа е се.

Е сеа коа ќе има фирма шо ќе ми даде нов душек да го пробам месец дена, и ако не ми се свиѓа потоа ќе ми даде нов неотпакуван друг модел со друго јадро да пробам, и се натака дури не го најдам совршениот - тогаш може да збориме за квантифициран избор.

Вака сеа се се сведува на среќа и на word of mouth од искуства на луѓе кои не се јас и може да имаат тотално различни преференци од јас.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
246
Најбитна работа се материјалите од кој е направен душекот т.е составот и распоредот на истите.
80% користат кинески пени(сунгери) без никакви сертификати за квалитет.

Поминете и до Шларафија пред да одлучите ако веќе не сте биле, на семафорите кисела вода - пржино доле во зградата и пробајте го Коко Латекс.

Само кај нас никој не дава пробен период освен Дормео, што не би го препорачал на никој.
За да осетиш душек треба од 15 до 30 дена користење минимум дали ти одговара.

И нешто што е многу битно и важно исто така подницата т.е.латофлексот треба да е со минимум 3 см растојание меѓу летвичките за душек од пена и џепесто јадро.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
@toshex Оди во Пердормире и види ги основните најтврдите и најефтините. За мене тоа е врвот. Ако не тие, тогаш наредните малце помеки.

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Малку да ја реактивирам темава, гледам Прима мебел имаат попуст на душеци а сум заинтересиран за овој:

Најакиот за душеци @civikom го предложи овој во еден од погорните постови па да прашам дали е ок цената или има подобри цена/перформанси.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас земав од федер бау и душегот е СОН! Бевме во продавница имаат изложено можеш да пробаш. Нам највеќе ни одговараше мислам viscoline моделот, ама оди види значи ептен се удобни.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Радо би го пробал али не сум од Скопје, колку го плати?

Искрено стварно ич не ми текнува ама знам дека се ептен компетитивни со цените пошо се домашен производ и се стварно одлично изработени а сепак доста достапни. И имаа некои попусти често плус.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно