Ах ништо, реков ќе нарачам нешто па ќе ти кажам дали испорачуваатНе бе друже - кажав - не се тие бројки..За проба само - иначе ќе ги скриев..
Ах ништо, реков ќе нарачам нешто па ќе ти кажам дали испорачуваатНе бе друже - кажав - не се тие бројки..За проба само - иначе ќе ги скриев..
Нема потреба да ме поправаш со Англицизими или туѓи зборови ;]Мислиш АјсБрејкер
Абе не се работи за Англицизам - баш се работи за друго значење.Нема потреба да ме поправаш со Англицизими или туѓи зборови ;]
Исто значење...
Супер, додуша имаат помал асортиман на производи. Некој друг сајт? idealo – Die Nr. 1 im Preisvergleich па еден по еден да се пробуваNEON24.DE | neon COMPUTER GmbH | SHOP & SERVICE CENTER функционира како стариот добар CU колку што можам да видам.
Супер, додуша имаат помал асортиман на производи. Некој друг сајт? idealo – Die Nr. 1 im Preisvergleich па еден по еден да се пробува
Amazon.de става некакви давачки врз цените за Македонија? Amazon.com автоматски става царина и данок (ако воопшто тој производ се испорачува наваму)Собрав и други сајтови, се изнакликав...ништо. Остануваат Neon24 и Амазон како опции. И microless.com, ама дубаи нема ддв, а веќе им се троа повисочки цените.
Amazon.com автоматски става царина и данок (ако воопшто тој производ се испорачува наваму)
Yup, ама па затоа Amazon.de, кога ќе отидеш на checkout ти го одбива германското ДДВ.![]()
Win some, lose some. Still better than losing all the time![]()
Како оди тоа? После плаќање враќаат пари? Пошто кога јас одам на checkout цената ја рачунаат сосе ДДВ.Yup, ама па затоа Amazon.de, кога ќе отидеш на checkout ти го одбива германското ДДВ.![]()
Погледнете го атачментот 131179Погледнете го атачментот 131180
Некој да ми ја разреши мистеријава... фотоапарати се ослободени од царинска давачка, но не и од ддв. Амазон го елиминира германското ддв, ама не ми го дава нашето. А политиката им е "плати и не се смарај" (со додатни трошоци).
И сега, ова е предобро да биде вистинито или ке ме репнат со 18 посто кај нас :\
Погледнете го атачментот 131179Погледнете го атачментот 131180
Некој да ми ја разреши мистеријава... фотоапарати се ослободени од царинска давачка, но не и од ддв. Амазон го елиминира германското ддв, ама не ми го дава нашето. А политиката им е "плати и не се смарај" (со додатни трошоци).
И сега, ова е предобро да биде вистинито или ке ме репнат со 18 посто кај нас :\
Да не ти префрла?Погледнете го атачментот 131187
Ma ajde be se zanesuvaat u Amazon.de . Ni Vat namalile i plus transport po 100evra za monitor.. Pa prosloto sto go postirav od Amazon.com od Amerika za 58 dolari go isprakjaat
(lele pak mesto u PP na pogresno mesto postirav)
Не бе повеќе прозори имам отворено па додека скриншот копирам са враќам и у погрешен прозор постирам.Да не ти префрла?![]()
Да не правам necropost на темата со негативни искуства, ќе ја искористам оваа како поактивна.
Купен релативно скап монитор од CU пред година дена. Пред месец и пол ми се откачи, физички, Thunderbolt портот позади, при вадење кабел. Користен само кабелот од самиот монитор, изваден па вратен можда еднаш или два пати во овие година дена. Далеку од физички малтретиран, а и двајца сме со истиов проблем на истиот монитор, нит мојот нит од другарот се малтретирани на било кој начин.
Минативе месец и пол се е*авам со CU по мејлови, не ми враќаат по 10 дена на мејл, еве 40тина дена веќе најдалеку шо сме стигнати со муабетот е “прашај си кај производителот или види локално, па ептен ако не можит, ќе ни го пратиш“. Производителот, во случајов LG, ме одјеба со муабет “ако е во Германија, дај ни сериски, ако не е прашај си локално“. Во моментов чекам на сервисот од Нептун, дали ќе се нафатат да го средат или не, па тек после да се мислам за покривање трошоци за поправката.
TL;DR, мој беше ризикот да го праќам назад до Германија ако имат проблем, на то се нафатив со оглед на то дека немаше соодветно сличен монитор локално. Ама три мејла во месец и пол е малку неприфатливо од аспект на customer support. Среќа во несреќа е шо се снаоѓам со другите портови па не е дека ми горит под нозе, ама поддршкава им е малку мизерна.
На Trustpilot има доста слични искуства како твоето со CU.
Не би било лошо во наредниот мејл да им пишеш дека ако не добиеш одговор, според законите за заштита на правата на потршувачите ќе пишеш претставка кон германскиот еквивалент на ДПИ.
На страната за заштита на правата на потрошувачите на ЕУ, пишува дека иако си вон ЕУ, ти си заштитен со сите consumer protection rights. Ако сеуште има гаранција, имаш основа за partial refund или нов производ.
verbraucherschutz.de - Не е лошо еден report да им направиш и овде.
Имав слично искуство со страна од UK, за поситен производ. Слична приказна беше додека не им објаснив дека нареден чекор ќе биде пријавување кон Office of Fair Trading (OFT).