Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

Chiller

user
8 март 2012
1.557
1.164
Скопје Аеродром

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Виртуелна мислам дека се мисли на картичка која ја немаш физички од банка само ти ги даваат податоците за неа и си ја додаваш во дигитален паричник и истата можеш да ја користиш и на физички ПОС и на VPOS.

Според мое знаење во МК нема банка што нуди виртуелни картички

Chiller

user
8 март 2012
1.557
1.164
Скопје Аеродром
Виртуелна мислам дека се мисли на картичка која ја немаш физички од банка само ти ги даваат податоците за неа и си ја додаваш во дигитален паричник и истата можеш да ја користиш и на физички ПОС и на VPOS.

Според мое знаење во МК нема банка што нуди виртуелни картички
На мејл ми ја праќаат кога ќе истече со нови податоци. Така да има виртуелна картица веќе 20 години.
Мислењето е автоматски споено:

Нема. На некој начин можеби Visa Internet на Стопанска банка.
Само ги добиваш на мејл податоците, физичка карта не добиваш.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Виртуелна картичка генерира уникатен број при секоја употреба. Не може два пати истиот број да се користи.

Таа на стопанска е картичка за онлајн плаќање, не е виртуелна. Ама некој на форумов имиаше пишано дека ја додал во дигитален новчаник и платил со телефон. Со тоа веќе нема разлика со сметка која има физичка картичка.

Chiller

user
8 март 2012
1.557
1.164
Скопје Аеродром
Виртуелна картичка генерира уникатен број при секоја употреба. Не може два пати истиот број да се користи.

Таа на стопанска е картичка за онлајн плаќање, не е виртуелна. Ама некој на форумов имиаше пишано дека ја додал во дигитален новчаник и платил со телефон. Со тоа веќе нема разлика со сметка која има физичка картичка.
Вируелна картичка е онаа што не е физички изработена, а другата (disposual) е исто виртуелна картичка за една употреба.

Ова како во прво одделение да се кажува. :ROFLMAO:

И на стопанска е виртуелна. Нема физичка карица ама не е disposual. :ROFLMAO:

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.917
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Проверено ова, работи. Пробав лани да платам на каса во маркет со виза интернет картичката од стопанска. Еве најдов..

Атачменти

• stb.jpg
    stb.jpg
    17 KB · Прегледи: 64
Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Вируелна картичка е онаа што не е физички изработена, а другата (disposual) е исто виртуелна картичка за една употреба.

Ова како во прво одделение да се кажува. :ROFLMAO:

И на стопанска е виртуелна. Нема физичка карица ама не е disposual. :ROFLMAO:
Запиши ги цифрите од која било картичка, исечи ја и ја претвораш во виртуелна. Така му иде?

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643
Некако ногу ја отупивте.
Виртуелна се подразбира да не мора да идеш до експозитура и да подигаш физичика картичка. Да можеш од сама апликација да ја генерираш/побараш. Останува на користење колку што имаш потреба од истата (можеш повеќе плаќања со истата да правеш). Врзана ти е со сметка, и можеш да сетираш посебни лимити за истата.

Disposable е тип на виртуелна картичка што се генерира само за една употреба и потоа се само уништува.

Одличен сервис за виртуелни картички e privacy .com, но за жал само во US функционира.
Револут и Wise нудат виртуелни картички.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Другарка отворила сметка во централна кооперативна и и дале Debit Mastercard World картичка по дифолт.

И кажав дека сигурно има некоја членарина/ месечен или годишен надомест, ама во филијала и рекле, а и на веб-страната пишува дека е бесплатна картичката, со услов за користење на бесплатните влезови во lounge претходниот месец да имаш направен промет 250€.

За споредба истата картичка во КБ чини 540 МКД годишно, со услов секој месец промет над 15000 со неа, инаку 1100 МКД.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
574
390
Од вчера на сите бензински на Лукоил неможе да се плаќа со VISA и DINERS, може само со Mastercard и Maestro. Има ли тоа врска со купувањето на лукоил од друга компанија или американските санкции?

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Продажбата на имотот на Лукоил надвор од Русија е ПОРАДИ американските санкции

gogins

read-only
21 април 2025
9
3
Дали некоја од банкиве нуди опција за отворање и затворање на трансакциска сметка во девизи пример €, без посета на експозитура?

Онлајн или телефонски?

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Дали некоја од банкиве нуди опција за отворање и затворање на трансакциска сметка во девизи пример €, без посета на експозитура?

Онлајн или телефонски?
Мислам ги укинаа трансакциските сметки. А беа стриктно во денари, најмногу една во банката... А девизна сметка до сега сум отворал само со посета на банката. Можеби да видат членовите во веб или мобилните апликации дали има можност било каква сметка да се отвори онлајн.

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
574
390

Онлајн или телефонски?
Na ProCredit samo mozes, preku OneID, no ne im se niski proviziite za prilivi na EUR.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Позитивно сум изненаден за колку брзо картичката е изработена, со оглед на тоа дека онлајн отворив сметка и пополнив апликација за картичка саботата.

Меѓутоа која е поентата да е изработена, ми праќаат СМС да ја подигнам следен понеделник?

Атачменти

• IMG_5999.jpeg
    IMG_5999.jpeg
    73,9 KB · Прегледи: 69

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Меѓутоа која е поентата да е изработена, ми праќаат СМС да ја подигнам следен понеделник?
Па ваљда им треба некое време да ја дистрибуираат од местото каде се печатат до локални филијали каде се подигаат.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Нема ништо ставено? СТБ инаку

Атачменти

• IMG_6010.jpeg
    IMG_6010.jpeg
    77,6 KB · Прегледи: 50

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.256
Позитивно сум изненаден за колку брзо картичката е изработена, со оглед на тоа дека онлајн отворив сметка и пополнив апликација за картичка саботата.

Како мислиш која е поентата? Па за да знаеш дека е во тек и кога да си ја земеш.
Инаку картичките се изработуваат многу брзо ако се сака и зависно од процедурата.
Кога јас ја изгубив мојата во Erstebank во Виена, зедоа бланко картичка и ја отштампаа на лице место додека чекав. Чекав се на се 15 минути од барањето до врачувањето и само ја активирав на банкомат.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Како мислиш која е поентата? Па за да знаеш дека е во тек и кога да си ја земеш.
Инаку картичките се изработуваат многу брзо ако се сака и зависно од процедурата.
Кога јас ја изгубив мојата во Erstebank во Виена, зедоа бланко картичка и ја отштампаа на лице место додека чекав. Чекав се на се 15 минути од барањето до врачувањето и само ја активирав на банкомат.
Зборот ми беше и во СТБ и во Халк ти праќаат СМС денот кога картичката ќе ти стигне во твојата локална филијала.

Малце чудно ми дојде 1 недела порано да ми пратат СМС бидејќи ако картичката е изработена сигурно не им треба недела дена да стигне од Скопје до Штип.

А во врска со ова во Виена и 15 минути на лице место далеку сме ние од тоа… Кај нас за обнова на картичка пред истек на рок поради било која причина ако во нормални услови обнова чини 100-150 денари или пак е бесплатна, вака ќе платиш минимум 300 денари.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.256
Зборот ми беше и во СТБ и во Халк ти праќаат СМС денот кога картичката ќе ти стигне во твојата локална филијала.

Малце чудно ми дојде 1 недела порано да ми пратат СМС бидејќи ако картичката е изработена сигурно не им треба недела дена да стигне од Скопје до Штип.

А во врска со ова во Виена и 15 минути на лице место далеку сме ние од тоа… Кај нас за обнова на картичка пред истек на рок поради било која причина ако во нормални услови обнова чини 100-150 денари или пак е бесплатна, вака ќе платиш минимум 300 денари.
Во Шпаркасе ако сакаш да ја смениш не се плаќа ништо ако не се лажам. Ако сакаш по итна постапка се плаќа 600 денари и ја изработуваат и станува достапна во матичната експозитура следниот работен ден. Знам пошто ми истече македонската сега во Октомври па барав нова по итна постапка :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно