Едноставна математика, ти компјутер не работиш, компјутер работи крипто.Пане од твоиве логики почнав мозочни ќелии да губам...
Едноставна математика, ти компјутер не работиш, компјутер работи крипто.Пане од твоиве логики почнав мозочни ќелии да губам...
Ке купеме нови шо се секираш.Пане од твоиве логики почнав мозочни ќелии да губам...
Значи еве јас како невработен студент треба да земам 70к кредит за играчка и да се надевам дека во најшпекулативниот маркет нема да настане радикална промена во наредните 6 месеци? Паметна инвестиција јесте.Dur si na rabota ,dur spies oti da ne kopat ?
I taka retko se gasne pc j u sleep mode sto ide
Jas iam pc za gejmanje za c.s 1.6 teram so nego so 2x3070 Gigabyte Master i dodeka ne gejmam si kopam so niv u pc.
Parite za uste 6 meseca ke si se izvadaat vlozeni u niv.
Само ке кажам овоа :Значи еве јас како невработен студент треба да земам 70к кредит за играчка и да се надевам дека во најшпекулативниот маркет нема да настане радикална промена во наредните 6 месеци? Паметна инвестиција јесте.
Само ке кажам овоа :
Секој ризик си ствара капитал.
Секоја фирма , компанија за да ја основаш сигурно треба почетна инвестиција , а тие пари нема никој да ти ги даде освен сам ако не се снајдеш.
Патем и у тие 6 месеца да се десе радикална промена ти веќе 60-70% си ја исплатил.
Јас почнав со 300е , али одамничка.
Не секој ризик ствара капитал, почесто ризикот може да те остави без капитал. А за некој како мене што тек ќе гради капитал, ваков ризик носи поголем потенцијал за загуба него ли добивка. Иднината не си ја гледам во крипто, едино би го земал ризикот за да имам по фенси играчкаСамо ке кажам овоа :
Секој ризик си ствара капитал.
Секоја фирма , компанија за да ја основаш сигурно треба почетна инвестиција , а тие пари нема никој да ти ги даде освен сам ако не се снајдеш.
Патем и у тие 6 месеца да се десе радикална промена ти веќе 60-70% си ја исплатил.
Јас почнав со 300е , али одамничка.
Математиката станува уште по апсурдна кога ќе земиш во предвид дека една специјализација/трет циклус на студии кошта исто колку риг, а таа инвестиција дефинитивно би ме служела повеќе во долгорочен план.
Пред 365 дена карта 580 8гб вредеше 5000 денари . Сеа истата таа половна вреде 30.000 денари. И да се утепаше од гејмање 1 година.
( не е совет )
П.С Нови 3080ки вредеа 700е ама и тогај ви беа скапи и кукавте тука пак.
Сеа вредаат 1900-2000е
( и овоа не е совет )
Јас направив куќа од 140 квадрата...Ја си купив, не знам за кого збориш, ја купив од првата тура RTX картици во МК
И да ја утепав од гејмање ќе направев топтан 25.000 денари. не 25.000 денари секој месец.
Јас направив куќа од 140 квадрата...
Не 25.000 денари секој месец.
Тука ти е грешката во чекори, не се викаат гејминг графички, туку GPU = graphic processing unit, залемен на плоча, со рам и други компоненти. Се користи во сите сфери, од дизајн, процесирање на слики, гејминг, обработка на податоци, па дури и до АИ, и временска прогноза.Дур се викаат гејмерски графички, наменети за гејминг, со рекламирана имагинарна MSRP цена, ќе продолжиме да кукаме и да не купуваме. Да се викаа принтери за имагинарни интернет пари и да беа рекламирани од Nvidia/AMD со цените кој шо ги продавате и купувате тогаш немаше никој за ништо да се буни.
Ова е втор пат истата дискусија да ја водеме.Тука ти е грешката во чекори, не се викаат гејминг графички, туку GPU = graphic processing unit, залемен на плоча, со рам и други компоненти. Се користи во сите сфери, од дизајн, процесирање на слики, гејминг, обработка на податоци, па дури и до АИ, и временска прогноза.
Imame i mining karti i on i jas. Problemot e toa sto se mnogu retki i pogolemi se sansite da najdeme gaming karti otkolki specijalno za mining.Не ве укривувам шо купувате гејмерски графички, ама не ми продавај пуфки и ментални гимнастики дека не купувате графички кој се осмислени и рекламирани примарно за гејминг.
Голема грешка, ако некој уред е оптимизиран за ГЕЈМИНГ, не значи дека е направен за гејминг. Гејминг телефони се пак телефони, гејминг слушалки се пак слушалки, не значи дека не смеам на нив музика да слушам. Дај ве молам соземете се, гејмингот е хоби, ако ви е скапо, најдете си друго.Не ве укривувам шо купувате гејмерски графички, ама не ми продавај пуфки и ментални гимнастики дека не купувате графички кој се осмислени и рекламирани примарно за гејминг.
Зависи до буџетот, али да беа истата цена мислиш би оделе со geforce место quadro? Која серија е подобра за рендеринг?Да те прашам, низ светов, фриленсериве, графичкиве дизајнери, аниматори и ресто, користат квадро или ртх графички?
iMac е сосем друга прича. Зошто се серат со години врз епл дека продаваат инфериорен хардвер за ненормални суми?iMac про, каква графичка има? Наменет е за професионалци, со RX графичка, дали е вега или радеон, небитно.
Ме насмеа искрено, маркетиншки трик? Спореди брзина и прецизност на синтетички рендери quadro према geforce, после спореди број и брзина на fps во игра како Cyberpunk измеѓу истите 2 серии графички. Јесте да и двете се способни да ги вршат тие workloads, али брзината/ефикасноста итн се комплетно различни, дури и различни типови на драјвери користат. Разликите се уште на хардверско ниво и нема никаков маркетиншки трик овде.Тоа гејминг е наменето како маркетиншки трик, тие квадро графички не се ништо поразлични од гејмерските графички.
До кога со менталната гимнастика? По таа логика треба сите да си купиме камиони за да товариме една гајба праски. Или пак да си купам магаре за F1 трка. Реално и двете се транспортни средства, способни за скоро секоја употреба која опфаќа транспорт на човек. Е сега магарето шо не е оптимизирано за F1 трка не значи дека не можеш да се тркаш.Голема грешка, ако некој уред е оптимизиран за ГЕЈМИНГ, не значи дека е направен за гејминг. Гејминг телефони се пак телефони, гејминг слушалки се пак слушалки, не значи дека не смеам на нив музика да слушам. Дај ве молам соземете се, гејмингот е хоби, ако ви е скапо, најдете си друго.
Зависи до буџетот, али да беа истата цена мислиш би оделе со geforce место quadro? Која серија е подобра за рендеринг?
iMac е сосем друга прича. Зошто се серат со години врз епл дека продаваат инфериорен хардвер за ненормални суми?
Епл производи купуваат 2 типа на луѓе:
1. Професионалци заглавени во нивниот еко систем.
2. Неинформирани купувачи.
Ме насмеа искрено, маркетиншки трик? Спореди брзина и прецизност на синтетички рендери quadro према geforce, после спореди број и брзина на fps во игра како Cyberpunk измеѓу истите 2 серии графички. Јесте да и двете се способни да ги вршат тие workloads, али брзината/ефикасноста итн се комплетно различни, дури и различни типови на драјвери користат. Разликите се уште на хардверско ниво и нема никаков маркетиншки трик овде.
Ги направи да звучат као истата графичка ти ја продаваат со различно име.
Пробај гејмај ајде на CMP графичка, мислам doable e ако си ги затвориш очите и си замислуваш како изгледа играта, а во позадина брчи вентилатор.
До кога со менталната гимнастика? По таа логика треба сите да си купиме камиони за да товариме една гајба праски. Или пак да си купам магаре за F1 трка. Реално и двете се транспортни средства, способни за скоро секоја употреба која опфаќа транспорт на човек. Е сега магарето шо не е оптимизирано за F1 трка не значи дека не можеш да се тркаш.
Епл производи купуваат 2 типа на луѓе:
1. Професионалци заглавени во нивниот еко систем.
2. Неинформирани купувачи.
Нема проблем и ракија ќе ти донесам, таман за у визбата.Btw, ако веќе носиш праски, донеси ми некое килце, да не ја ваѓам формулава од гаража.
Искрено не планирам да се расправам за Епл. Со години продаваа инфериорен хардвер, се прекрстија во лајфстајлл компанија итн. М1 ги живна и ако зборуваш конкретно за тоа тогаш се слагам дека би одел со Епл за лаптоп со генерална употреба.Се изненадив од ова. Прв пат слушам дека ЕПЛ купувале неинформирани луѓе. Кажи ми во што е по супериорерн некоја кинеска играчка што глуми лаптоп, од еден мекбук про или еве еир нека биде? Батерија макс 2 саати, пластика се целите, да не редам...
Јас направив куќа од 140 квадрата...
Не 25.000 денари секој месец.
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), White, 910-007365
9.950,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C1 Pro 8K QMK/VIA TKL RGB HS Keychron Super Banana switch, C1PX-M4
4.030,00 ден
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON V1/V2/Q2/Q9/Q1 Pro/Q2 Pro, Black, PR47
940,00 ден
MONITOR 32" BENQ PD3226G 4K, 144Hz,WIDE IPS, HDMI, DP, THUNDERBOLT 4, USB Type-C, VESA 100x100, Anti-Glare, w/speakers, Black, 9H.LMVLA.TBE
67.500,00 ден
RAM DDR5 8GB 5200MHz CL42 Innovation IT, 1.10V, 4251538819961
7.990,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Banana switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M4
5.450,00 ден