Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Надувани цени на графичките заради mining

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Dur si na rabota ,dur spies oti da ne kopat ?
I taka retko se gasne pc j u sleep mode sto ide :D
Jas iam pc za gejmanje za c.s 1.6 teram so nego so 2x3070 Gigabyte Master i dodeka ne gejmam si kopam so niv u pc.
Parite za uste 6 meseca ke si se izvadaat vlozeni u niv.
Значи еве јас како невработен студент треба да земам 70к кредит за играчка и да се надевам дека во најшпекулативниот маркет нема да настане радикална промена во наредните 6 месеци? Паметна инвестиција јесте.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@gOJDO и @Pane24 ви се ѕверовите на форумов неможе им нико ништа , се што ќе кажат така си е на форумов , ако почнеме од цените , доларот кога се качил како одма цените се качуваат, еврото ако се качило , биткоинот , и сите други докторски работи.
Така да сите можат тука на форумов да јадат трици, ама пак на крај ќе си купат од кај нив по цената што ја нудат затоа што на друго место НЕМА.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Значи еве јас како невработен студент треба да земам 70к кредит за играчка и да се надевам дека во најшпекулативниот маркет нема да настане радикална промена во наредните 6 месеци? Паметна инвестиција јесте.
Само ке кажам овоа :
Секој ризик си ствара капитал.
Секоја фирма , компанија за да ја основаш сигурно треба почетна инвестиција , а тие пари нема никој да ти ги даде освен сам ако не се снајдеш.
Патем и у тие 6 месеца да се десе радикална промена ти веќе 60-70% си ја исплатил.
Јас почнав со 300е , али одамничка.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Само ке кажам овоа :
Секоја фирма , компанија за да ја основаш сигурно треба почетна инвестиција , а тие пари нема никој да ти ги даде освен сам ако не се снајдеш.
Патем и у тие 6 месеца да се десе радикална промена ти веќе 60-70% си ја исплатил.

Ко со чијата, така?

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Само ке кажам овоа :
Не секој ризик ствара капитал, почесто ризикот може да те остави без капитал. А за некој како мене што тек ќе гради капитал, ваков ризик носи поголем потенцијал за загуба него ли добивка. Иднината не си ја гледам во крипто, едино би го земал ризикот за да имам по фенси играчка :ROFLMAO:.
Математиката станува уште по апсурдна кога ќе земиш во предвид дека една специјализација/трет циклус на студии кошта исто колку риг, а таа инвестиција дефинитивно би ме служела повеќе во долгорочен план.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Математиката станува уште по апсурдна кога ќе земиш во предвид дека една специјализација/трет циклус на студии кошта исто колку риг, а таа инвестиција дефинитивно би ме служела повеќе во долгорочен план.

Да си ми здрав и жив. Камо повеќе како тебе да размислуваа.
Мислењето е автоматски споено:

Инаку, 75.000 денари ако си ги ставел пред 365 дена во биткојн без копање без бутур, ќе си направел чисти 25.000 денари месечно, без струја, ригови, греење, ладење, пасти и све то.

1631215665081.png

(не е совет :))

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Пред 365 дена карта 580 8гб вредеше 5000 денари . Сеа истата таа половна вреде 30.000 денари. И да се утепаше од гејмање 1 година.

( не е совет )
П.С Нови 3080ки вредеа 700е ама и тогај ви беа скапи и кукавте тука пак.
Сеа вредаат 1900-2000е :)

( и овоа не е совет )

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Пред 365 дена карта 580 8гб вредеше 5000 денари . Сеа истата таа половна вреде 30.000 денари. И да се утепаше од гејмање 1 година.

( не е совет )
П.С Нови 3080ки вредеа 700е ама и тогај ви беа скапи и кукавте тука пак.
Сеа вредаат 1900-2000е :)

( и овоа не е совет )

Ја си купив, не знам за кого збориш, ја купив од првата тура RTX картици во МК :)
И да ја утепав од гејмање ќе направев топтан 25.000 денари. не 25.000 денари секој месец.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Ја си купив, не знам за кого збориш, ја купив од првата тура RTX картици во МК :)
И да ја утепав од гејмање ќе направев топтан 25.000 денари. не 25.000 денари секој месец.
Јас направив куќа од 140 квадрата...
Не 25.000 денари секој месец.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Гојдо има ајфелова кула направено.

Пане крива кула.

Јас кула од карти. (не ртх, пјатник)

---------

Да се држиме на темата, секако дека луѓе има и од коцка што направиле богатства. Ние бедните "wannabe" гејмери секако нема да купиме графички и годинава :(

Последна промена:

D.P.R

Him
22 октомври 2016
748
566
Free
Сакате неќите пането во право е дури и саша матич можи да види каква е работата и да ви кажи дека во право е само јас сум слепец шо не го слушав порано ама ако пак не е касно

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Дур се викаат гејмерски графички, наменети за гејминг, со рекламирана имагинарна MSRP цена, ќе продолжиме да кукаме и да не купуваме. Да се викаа принтери за имагинарни интернет пари и да беа рекламирани од Nvidia/AMD со цените кој шо ги продавате и купувате тогаш немаше никој за ништо да се буни.
Тука ти е грешката во чекори, не се викаат гејминг графички, туку GPU = graphic processing unit, залемен на плоча, со рам и други компоненти. Се користи во сите сфери, од дизајн, процесирање на слики, гејминг, обработка на податоци, па дури и до АИ, и временска прогноза.

Малце и за таа MSRP цена. Тоа е препорачана цена во долари, без данок. Кај нас долар = евро + данок и транспорт.
Е сега, ако знаеш дека цената на gddr6 скокна за повеќе од дупло, од 6 на повеќе од 12 долари по гигабајт, ќе знаеш дека тоа мсрп на 8 гига картичка е за 50 долари поголемо, а за 12 гига картичка дури 75 долари. Освен тоа производството на другите материјали на плочата поскапе за 20-30%, а транспортот и логистиката за дупло.

Ако земеш за пример RTX 3060, со препорачана цена од 330 долари, после овие поскапувања, 75 долари за рам, и уште 40-50 долари за материјали и транспорт, добиваш препорачана цена од 450 долари, за најефтиниот модел. Тоа кај нас во европа во превод е 450 евра + данок (околу 20%, а кај нас 5, а во реалност 15% поголема маржа ти удираат продавачите), добиваш цена од 540 евра за основен модел RTX 3060. Мидрејнџ, моделите околу 580-600, а премиум 620-650 евра.

Никој не те тера тебе да купиш графичка по тие цени. Ако не ти се допаѓа, не купувај. Овој проблем со цените не е нов, и 2000 серија имаше високи цени и залихи колку сакаш.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Тука ти е грешката во чекори, не се викаат гејминг графички, туку GPU = graphic processing unit, залемен на плоча, со рам и други компоненти. Се користи во сите сфери, од дизајн, процесирање на слики, гејминг, обработка на податоци, па дури и до АИ, и временска прогноза.
Ова е втор пат истата дискусија да ја водеме.
Точно е дека Nvidia/AMD произведуваат графички, точно е дека графичките (како технологија) по default не се стриктно направени за гејминг, проблемот во твојата анализа е што избегнуваш да спомниш дека има сегментација на маркетот.
Факт е дека Geforce RTX/ Radeon RX серијалот се направени со гејминг како примарна цел, затоа и се рекламирани како гејмерски графички бидејќи таргет консумер база им се гејмерите. Тоа што се "добри" и за други workloads (копање и слично) е само последица.
Дизајнерите, мајнерите, лабораториите си имаат своја линија на графички кој се подобри за нивните потреби, соодветно си имаат и таква цена.
Проблемот е што мајнерите сакаат во секоја ситуација да се во ќар (нормално), ако купите мајнинг графички кој се направени стриктно за калкулации а не слика, тогаш кога евентуално ќе пукне балонот имате еден риг e-waste кој нема вредност на маркетот.
Не ве укривувам шо купувате гејмерски графички, ама не ми продавај пуфки и ментални гимнастики дека не купувате графички кој се осмислени и рекламирани примарно за гејминг.

Инаку за остатокот комплетно се слагам и јасна ми е цела математика уште одамна, али дур маркетингот не си го средат производителите, ќе има бунтовност и гомнојадење.
Па практично те тераат, неопходни се за нови игри. RTX 2000 серијалот е причината што 1060ката е сеуште најдоминантна карта на steam.

Последна промена:

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Не ве укривувам шо купувате гејмерски графички, ама не ми продавај пуфки и ментални гимнастики дека не купувате графички кој се осмислени и рекламирани примарно за гејминг.
Imame i mining karti i on i jas. Problemot e toa sto se mnogu retki i pogolemi se sansite da najdeme gaming karti otkolki specijalno za mining.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Да те прашам, низ светов, фриленсериве, графичкиве дизајнери, аниматори и ресто, користат квадро или ртх графички? Јас лично познавам неколку рендер фарми што се со Ge Force а не Quadro графички, чисто ради цената, набавката и останати фактори. iMac про, каква графичка има? Наменет е за професионалци, со RX графичка, дали е вега или радеон, небитно.

Дали маус, тастатура, столица, пад, монитор, што е брендиран "GAMING", не може да се користи за ништо друго? Тоа гејминг е наменето како маркетиншки трик, тие квадро графички не се ништо поразлични од гејмерските графички. Прашај ги професионалциве што работат со CUDA, какви модели имаат, и дали ги користат за гејминг нивните картички? Еве ти и извадок за GeForce серијата, директ од wiki.

GeForce GPUs are very dominant in the general-purpose graphics processor unit (GPGPU) market thanks to their proprietary CUDA architecture.[2] GPGPU is expected to expand GPU functionality beyond the traditional rasterization of 3D graphics, to turn it into a high-performance computing device able to execute arbitrary programming code in the same way a CPU does, but with different strengths (highly parallel execution of straightforward calculations) and weaknesses (worse performance for complex branching code).

Главна намена не им е гејминг, и се за општа употреба.

Голема грешка, ако некој уред е оптимизиран за ГЕЈМИНГ, не значи дека е направен за гејминг. Гејминг телефони се пак телефони, гејминг слушалки се пак слушалки, не значи дека не смеам на нив музика да слушам. Дај ве молам соземете се, гејмингот е хоби, ако ви е скапо, најдете си друго.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Да те прашам, низ светов, фриленсериве, графичкиве дизајнери, аниматори и ресто, користат квадро или ртх графички?
Зависи до буџетот, али да беа истата цена мислиш би оделе со geforce место quadro? Која серија е подобра за рендеринг?

iMac про, каква графичка има? Наменет е за професионалци, со RX графичка, дали е вега или радеон, небитно.
iMac е сосем друга прича. Зошто се серат со години врз епл дека продаваат инфериорен хардвер за ненормални суми?
Епл производи купуваат 2 типа на луѓе:
1. Професионалци заглавени во нивниот еко систем.
2. Неинформирани купувачи.

Тоа гејминг е наменето како маркетиншки трик, тие квадро графички не се ништо поразлични од гејмерските графички.
Ме насмеа искрено, маркетиншки трик? Спореди брзина и прецизност на синтетички рендери quadro према geforce, после спореди број и брзина на fps во игра како Cyberpunk измеѓу истите 2 серии графички. Јесте да и двете се способни да ги вршат тие workloads, али брзината/ефикасноста итн се комплетно различни, дури и различни типови на драјвери користат. Разликите се уште на хардверско ниво и нема никаков маркетиншки трик овде.
Ги направи да звучат као истата графичка ти ја продаваат со различно име.
Пробај гејмај ајде на CMP графичка, мислам doable e ако си ги затвориш очите и си замислуваш како изгледа играта, а во позадина брчи вентилатор.

Голема грешка, ако некој уред е оптимизиран за ГЕЈМИНГ, не значи дека е направен за гејминг. Гејминг телефони се пак телефони, гејминг слушалки се пак слушалки, не значи дека не смеам на нив музика да слушам. Дај ве молам соземете се, гејмингот е хоби, ако ви е скапо, најдете си друго.
До кога со менталната гимнастика? По таа логика треба сите да си купиме камиони за да товариме една гајба праски. Или пак да си купам магаре за F1 трка. Реално и двете се транспортни средства, способни за скоро секоја употреба која опфаќа транспорт на човек. Е сега магарето шо не е оптимизирано за F1 трка не значи дека не можеш да се тркаш.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Зависи до буџетот, али да беа истата цена мислиш би оделе со geforce место quadro? Која серија е подобра за рендеринг?

iMac е сосем друга прича. Зошто се серат со години врз епл дека продаваат инфериорен хардвер за ненормални суми?

Ме насмеа искрено, маркетиншки трик? Спореди брзина и прецизност на синтетички рендери quadro према geforce, после спореди број и брзина на fps во игра како Cyberpunk измеѓу истите 2 серии графички. Јесте да и двете се способни да ги вршат тие workloads, али брзината/ефикасноста итн се комплетно различни, дури и различни типови на драјвери користат. Разликите се уште на хардверско ниво и нема никаков маркетиншки трик овде.
Ги направи да звучат као истата графичка ти ја продаваат со различно име.
Пробај гејмај ајде на CMP графичка, мислам doable e ако си ги затвориш очите и си замислуваш како изгледа играта, а во позадина брчи вентилатор.

До кога со менталната гимнастика? По таа логика треба сите да си купиме камиони за да товариме една гајба праски. Или пак да си купам магаре за F1 трка. Реално и двете се транспортни средства, способни за скоро секоја употреба која опфаќа транспорт на човек. Е сега магарето шо не е оптимизирано за F1 трка не значи дека не можеш да се тркаш.

Како успеа сите прашања да ми ги спинуваш алал нека ти е. GeForce e GENERAL PURPOSE GRAPHIC PROCESSING UNIT, дали тоа тебе ти одговара или не, небитно. Не е САМО гејмерска серија.

Btw, ако веќе носиш праски, донеси ми некое килце, да не ја ваѓам формулава од гаража.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)

Се изненадив од ова. Прв пат слушам дека ЕПЛ купувале неинформирани луѓе. Кажи ми во што е по супериорерн некоја кинеска играчка што глуми лаптоп, од еден мекбук про или еве еир нека биде? Батерија макс 2 саати, пластика се целите, да не редам...

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Btw, ако веќе носиш праски, донеси ми некое килце, да не ја ваѓам формулава од гаража.
Нема проблем и ракија ќе ти донесам, таман за у визбата. :ROFLMAO:
Мислењето е автоматски споено:

Се изненадив од ова. Прв пат слушам дека ЕПЛ купувале неинформирани луѓе. Кажи ми во што е по супериорерн некоја кинеска играчка што глуми лаптоп, од еден мекбук про или еве еир нека биде? Батерија макс 2 саати, пластика се целите, да не редам...
Искрено не планирам да се расправам за Епл. Со години продаваа инфериорен хардвер, се прекрстија во лајфстајлл компанија итн. М1 ги живна и ако зборуваш конкретно за тоа тогаш се слагам дека би одел со Епл за лаптоп со генерална употреба.

Aztec

read-only
7 јуни 2020
35
71
Apple Wafer Prices Going up by Just 2%, AMD by 5%, Rest by 20% at TSMC Foundries - Hardware Times

Ова е добро за AMD, барем еден производител на графички ќе го избегне тоа 20% поскапување во иднина што можда ќе им поможи да бидат колку-толку по конкуретни со цена. Дали Samsung ќе го направи истото со Nvidia кој знае, но не верувам со оглед на тоа дека следната серија повторно се враќаат на TSMC, а и со се поголемата побарувачка на пазарот, немаат некоја добра причина да им дадат посебен третман.

Вероватно и Intel ќе добијат 10-20% поскапување за нивните идни графички бидејќи и тие ќе одат преку TSMC така да, ни од нив не би очекувал нешто по прифатливи цени следната година освен ако сметаат дека им треба некое иницијално пробивање на пазарот па да продаваат со поголема загуба (не верувам со оглед на побарувачката и нивната репутација).

Штета што Intel не успеаа да си средат капацитети за сопствено производство, можда ќе имавме малку поголеми залихи на графички следната година...

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно