Ги носат од Грција имаш 2 год гаранција во случај да се деси нешто го бараш тој од кој шо си го купил ќе ти дај контакт тел за 1 нед тие среден. Препорачвам.Дали некој купил телефон од Мобиком Битола? Да сподели мислење
Имаш купено од нив? Гаранцијата ти ја даваат заедно со телефонот?Ги носат од Грција имаш 2 год гаранција во случај да се деси нешто го бараш тој од кој шо си го купил ќе ти дај контакт тел за 1 нед тие среден. Препорачвам.
Испратено од ТУШ преку IT.mk форум апликација
Да, се нормално функционира, гаранцијата е на грчки, мобиком колку шо знам секоја недела одат Грција во случај да испадни нешто.Имаш купено од нив? Гаранцијата ти ја даваат заедно со телефонот?
И на ледиком и на компанијата и одговара да иде легално, ама ние како потрошувачи не ни одговара 18% данок да си платиме, на истата сума.Oд денеска плаќање во кеш само до 2.000 евра
Дали ова значи дека мобиларите полека полека ќе исчезнуваат? Зборувам за Ледиком и компанија.
Дечко де види ги цените прво и не збори глупости, убаво ти викам неговиот ќар е исти.Нема да им одговара. Исто ќе ти се фаќа дали ќе купуваш од Ледиком или од Анхоч.
Кој ги контролира тие трансакции? Кој ке ме исконтролира мене да му дадам 15.000 евра кеш на некого?
Тоа и сакав да го кажам. Ако значи дека уредот ке го платам 2000-3000 денари поефтино, фискална не ми значи ништо. Ке си го платам кеш, фискалната нека си ја чува.Најверојатно фискална нема да можат да ти дадат за ќеш. Рака на рака меѓу луѓе нема како да контролираат.
Тоа и сакав да го кажам. Ако значи дека уредот ке го платам 2000-3000 денари поефтино, фискална не ми значи ништо. Ке си го платам кеш, фискалната нека си ја чува.
И после кога ќе ти се расипе и нема да имаш гаранција, ќе си речеш „налет тие 2-3 иљади денари, останав без телефон“.
Не разбирам што му мења на Ледиком, ако јас отидам и платам во кеш или со картица, освен тие 1-2% што одат за банката.
Ако до сега издавале фискални него исто му се фаќа, нема потреба од 18% да доплаќа купувачот (како што спомна некој погоре).
Испратено од BLA-L29 преку IT.mk форум апликација
И ти со цел памет им веруваш дека таков документ е валиден пред Пазарна инспекција, во случај да те шетаат при рекламација на уредот. За 2-3.000 денара си дозволуваш некој да се поигрува со тебе. Објасними што ќе преземеш и каков правен лек ќе употребиш ако ти речат, шетај мали ти си виновен за дефектот, а тоа е пракса во 90% случаи. Од искуство ти го кажувам, мое и на други кои ги знам.Имаш гаранција од нив рачно потпишана без фискална. Ако сакаш фискална ке си го платиш и данокот за телефонот. Така одат тие работи. Значи цената оди горе ако бараш и фискална.
Грешка си. Нити досега не давале фискална. Со самото тоа што бараш фискална, автоматски на уредот се додадава и данокот и ке си го платиш од џеб.Ниедна мобилара не издава фискална. Живела сива економија.
И ти со цел памет им веруваш дека таков документ е валиден пред Пазарна инспекција, во случај да те шетаат при рекламација на уредот. За 2-3.000 денара си дозволуваш некој да се поигрува со тебе. Објасними што ќе преземеш и каков правен лек ќе употребиш ако ти речат, шетај мали ти си виновен за дефектот, а тоа е пракса во 90% случаи. Од искуство ти го кажувам, мое и на други кои ги знам.
Тоа и сакав да го кажам. Ако значи дека уредот ке го платам 2000-3000 денари поефтино, фискална не ми значи ништо. Ке си го платам кеш, фискалната нека си ја чува.
Потполно се согласувам. Нели на овој сајт е забранета пиратерија, а што е сивата економија, многу повеќе. Некој регистрирал фирна и уредно увезува и продава било што, додека некој шверцувана стока ја продава со пусулче, или жими мајка. Стандардот не учи на вакви работи. Јас да дадам некому, место 1000 евра 850 евра и да добијам мачка во вреќа. не брат. Ќе купам друг телефон со уредна домументација. Ако случајно се пожалиш за таква нелегална трансакција, и тебе ти следува казна, бидејќи си должен да побараш фискална сметка, што произлегува дека и од тој што си ја купил стоката на пусулче, те има во рака.Фискална како физичко лице ти значи платен данок и останати давачки за уредот кој си го купил, а фактура на правно лице (фирма) значи поврат на ДДВ.
Секогаш сум за легално, не сме ние будали да плаќаме даноци а некои мангупи (било да се мобилари или други ентитети) да се прават паметни и да не плаќаат. Еден ден тоа скапо
ќе ги чини.
Ок извини, кога ќе научиш да читаш јавиДечко де види ги цените прво и не збори глупости, убаво ти викам неговиот ќар е исти.
Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација
Добро кога купувам нешто од нет ми даваат фискална сметка? Со самото тоа што го земаш уредот доста поефтин треба да ти е јасно , каква е работата и што купуваш. Ако го земам уредот 100 евра поефтино за разлика од надуваните цени во Вип и телеком, тогаш не размислувам. Досега ми се нема случено да ми рокне телефон додека е под гаранција, така да тоа е прашање на среќа повеќе. Истата работа е и со купување на телефон од интернет. Го земаш без гаранција и без никаков документ за купопродажба, т.е класична мачка во вреќа како што правам мобиларите овде кај нас. Така да ако имаш маде да ризикуваш за да спасиш 100евра или повеќе на поскапите уреди, тогаш е во ред, ако не, имаш телеком и вип со 200% маржа со фискална со сите салтанати. Никој не те тера да купуваш без данок и фискална.И ти со цел памет им веруваш дека таков документ е валиден пред Пазарна инспекција, во случај да те шетаат при рекламација на уредот. За 2-3.000 денара си дозволуваш некој да се поигрува со тебе. Објасними што ќе преземеш и каков правен лек ќе употребиш ако ти речат, шетај мали ти си виновен за дефектот, а тоа е пракса во 90% случаи. Од искуство ти го кажувам, мое и на други кои ги знам.
Држи вода муабетов,Затоа зимаш Apple ( Iphone ) од каде е најефтин од било која мобилара и си господин хахахах. Си имаш интернационална гарација . Зимаш поефтин тел а имаш интернационална гарација. Мала шала . Извинете на офтопик
CASE KOLINK ATX Inspire X3 Glass ARGB w/Tempered glass, 1x120mm A-RGB fan, Black, GEKL-072A
2.750,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, Black/Walnut, CC-9011340-WW
9.850,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
GAME PLAYSTATION 5 DUALSENSE WIRELESS CONTROLLER Nova Pink
4.890,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, Black, CC-9011344-WW
6.130,00 ден
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower NORTH MOMENTUM EDITION, 3x120mm Momentum 4-pin PWM fans, w/WINDOW, Front wood panel, Charcoal Black, FD-C-NOR1C-05
11.950,00 ден