Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

Tobey

hello world
23 април 2017
211
48
Дали некој купил телефон од Мобиком Битола? Да сподели мислење

n1kola18

hello world
21 мај 2018
77
21
Дали некој купил телефон од Мобиком Битола? Да сподели мислење
Ги носат од Грција имаш 2 год гаранција во случај да се деси нешто го бараш тој од кој шо си го купил ќе ти дај контакт тел за 1 нед тие среден. Препорачвам.

Испратено од ТУШ преку IT.mk форум апликација

DrMTR

senior
27 март 2014
7.935
8.430
Ги носат од Грција имаш 2 год гаранција во случај да се деси нешто го бараш тој од кој шо си го купил ќе ти дај контакт тел за 1 нед тие среден. Препорачвам.

Имаш купено од нив? Гаранцијата ти ја даваат заедно со телефонот?

n1kola18

hello world
21 мај 2018
77
21
Имаш купено од нив? Гаранцијата ти ја даваат заедно со телефонот?
Да, се нормално функционира, гаранцијата е на грчки, мобиком колку шо знам секоја недела одат Грција во случај да испадни нешто.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Oд денеска плаќање во кеш само до 2.000 евра

Дали ова значи дека мобиларите полека полека ќе исчезнуваат? Зборувам за Ледиком и компанија.
И на ледиком и на компанијата и одговара да иде легално, ама ние како потрошувачи не ни одговара 18% данок да си платиме, на истата сума.

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Нема да им одговара. Исто ќе ти се фаќа дали ќе купуваш од Ледиком или од Анхоч.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027

DrMTR

senior
27 март 2014
7.935
8.430
Кој ги контролира тие трансакции? Кој ке ме исконтролира мене да му дадам 15.000 евра кеш на некого?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Кој ги контролира тие трансакции? Кој ке ме исконтролира мене да му дадам 15.000 евра кеш на некого?

Најверојатно фискална нема да можат да ти дадат за ќеш. Рака на рака меѓу луѓе нема како да контролираат.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.935
8.430
Најверојатно фискална нема да можат да ти дадат за ќеш. Рака на рака меѓу луѓе нема како да контролираат.
Тоа и сакав да го кажам. Ако значи дека уредот ке го платам 2000-3000 денари поефтино, фискална не ми значи ништо. Ке си го платам кеш, фискалната нека си ја чува.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.779
10.103
Тоа и сакав да го кажам. Ако значи дека уредот ке го платам 2000-3000 денари поефтино, фискална не ми значи ништо. Ке си го платам кеш, фискалната нека си ја чува.

И после кога ќе ти се расипе и нема да имаш гаранција, ќе си речеш „налет тие 2-3 иљади денари, останав без телефон“.

angeld

hello world
2 декември 2013
134
121
Не разбирам што му мења на Ледиком, ако јас отидам и платам во кеш или со картица, освен тие 1-2% што одат за банката.

Ако до сега издавале фискални него исто му се фаќа, нема потреба од 18% да доплаќа купувачот (како што спомна некој погоре).

Испратено од BLA-L29 преку IT.mk форум апликација

DrMTR

senior
27 март 2014
7.935
8.430
И после кога ќе ти се расипе и нема да имаш гаранција, ќе си речеш „налет тие 2-3 иљади денари, останав без телефон“.

Имаш гаранција од нив рачно потпишана без фискална. Ако сакаш фискална ке си го платиш и данокот за телефонот. Така одат тие работи. Значи цената оди горе ако бараш и фискална.

Не разбирам што му мења на Ледиком, ако јас отидам и платам во кеш или со картица, освен тие 1-2% што одат за банката.

Ако до сега издавале фискални него исто му се фаќа, нема потреба од 18% да доплаќа купувачот (како што спомна некој погоре).

Испратено од BLA-L29 преку IT.mk форум апликација

Грешка си. Нити досега не давале фискална. Со самото тоа што бараш фискална, автоматски на уредот се додадава и данокот и ке си го платиш од џеб.Ниедна мобилара не издава фискална. Живела сива економија.

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје
Имаш гаранција од нив рачно потпишана без фискална. Ако сакаш фискална ке си го платиш и данокот за телефонот. Така одат тие работи. Значи цената оди горе ако бараш и фискална.

Грешка си. Нити досега не давале фискална. Со самото тоа што бараш фискална, автоматски на уредот се додадава и данокот и ке си го платиш од џеб.Ниедна мобилара не издава фискална. Живела сива економија.
И ти со цел памет им веруваш дека таков документ е валиден пред Пазарна инспекција, во случај да те шетаат при рекламација на уредот. За 2-3.000 денара си дозволуваш некој да се поигрува со тебе. Објасними што ќе преземеш и каков правен лек ќе употребиш ако ти речат, шетај мали ти си виновен за дефектот, а тоа е пракса во 90% случаи. Од искуство ти го кажувам, мое и на други кои ги знам.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
И ти со цел памет им веруваш дека таков документ е валиден пред Пазарна инспекција, во случај да те шетаат при рекламација на уредот. За 2-3.000 денара си дозволуваш некој да се поигрува со тебе. Објасними што ќе преземеш и каков правен лек ќе употребиш ако ти речат, шетај мали ти си виновен за дефектот, а тоа е пракса во 90% случаи. Од искуство ти го кажувам, мое и на други кои ги знам.

Со ледиком и повеќето други „мобилари“ така идат работите, т.е. на жими мајка.

Колега со С6 еџ има проблеми во лето кога ќе затопли времето, се појавуваат линии како ролетна на екран. Ледиком вика за тоа не следи гаранција. Нема фискална и нема кој да му помогне.

Тоа е тоа, мада и други мобилари нагласуваат дека не следува гаранција на екран. Тука треба да се ургира, гаранција мора да следува на екран, освен ако истиот не е скршен.

Имав постирано скриншот (што сега е тргнат) во темава од гаранција на ледиком од нивната веб-страна.

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580

Фискална како физичко лице ти значи платен данок и останати давачки за уредот кој си го купил, а фактура на правно лице (фирма) значи поврат на ДДВ.

Секогаш сум за легално, не сме ние будали да плаќаме даноци а некои мангупи (било да се мобилари или други ентитети) да се прават паметни и да не плаќаат. Еден ден тоа скапо
ќе ги чини.

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје
Фискална како физичко лице ти значи платен данок и останати давачки за уредот кој си го купил, а фактура на правно лице (фирма) значи поврат на ДДВ.

Секогаш сум за легално, не сме ние будали да плаќаме даноци а некои мангупи (било да се мобилари или други ентитети) да се прават паметни и да не плаќаат. Еден ден тоа скапо
ќе ги чини.
Потполно се согласувам. Нели на овој сајт е забранета пиратерија, а што е сивата економија, многу повеќе. Некој регистрирал фирна и уредно увезува и продава било што, додека некој шверцувана стока ја продава со пусулче, или жими мајка. Стандардот не учи на вакви работи. Јас да дадам некому, место 1000 евра 850 евра и да добијам мачка во вреќа. не брат. Ќе купам друг телефон со уредна домументација. Ако случајно се пожалиш за таква нелегална трансакција, и тебе ти следува казна, бидејќи си должен да побараш фискална сметка, што произлегува дека и од тој што си ја купил стоката на пусулче, те има во рака.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Еве им ја гаранцијата, т.е. не-гаранцијата. Линкот го тргнале ама страната стои.

BLIsMXMhR_Vys9fWIwL6IFietF6Jrbf0X1L5OBGxClx-6f_Lfj66l50Ib3E73PGGLhs8m5C6fkQAwiIWE1jchd4z56tvLDkSlY6OJNp1W7Lt711mtpIsaC2D800-3Ixmt0mOdcjY4fx3BtQaCqrWY2GofM1kMDbZVDkNKwdR6wiebbe_cgLPS6-AWsnsFKvHkxfVu11c-TlW06FUKt3u_0mPYeq9e_K2CuLagNqsvIIz0aBTGBVfs3FcN3pyEm-hmePouVZK_Unc4MOMVjPgcXrLrth0jsFClI5mlaczowpXWrNcSFOT0jtQ3mKhnFofzI6UE7Lz0xPxEDHcPXT4M8Ar9ANvGHb1yphOo7b_2VU9k9mrTf1PQ1qIjpgPxUwVs6q50U0OpWOx7CLwhZy9GpgKIfoJyLnnKJHyRFEVHZhs19YMYMjlqoYtKl92-gqWGH0ML1uEV9-Ls-wxeVpKG9VyQ9cEBfgQ9iLro8TrNrMW2KEWWRf1XJgQZ9UDHJ2AhnffavfGaFOoaTOvNrhqsUWP7PEPxrBMg2aFMaxeRlRgDBgtxDNRYEfbKycPmg3EHEc7kvK1wk5Ynn75AL0oxkslZMkvr4B4IXZ5EiJTDZtNQ9ACFEMzjIcZUi0CBEcTjV8GclR_qWwfMShUQFJkhPi5xwF5lwO7=w1202-h860-no

LEDIKOM MOBILE STORE

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS

DrMTR

senior
27 март 2014
7.935
8.430
Добро кога купувам нешто од нет ми даваат фискална сметка? Со самото тоа што го земаш уредот доста поефтин треба да ти е јасно , каква е работата и што купуваш. Ако го земам уредот 100 евра поефтино за разлика од надуваните цени во Вип и телеком, тогаш не размислувам. Досега ми се нема случено да ми рокне телефон додека е под гаранција, така да тоа е прашање на среќа повеќе. Истата работа е и со купување на телефон од интернет. Го земаш без гаранција и без никаков документ за купопродажба, т.е класична мачка во вреќа како што правам мобиларите овде кај нас. Така да ако имаш маде да ризикуваш за да спасиш 100евра или повеќе на поскапите уреди, тогаш е во ред, ако не, имаш телеком и вип со 200% маржа со фискална со сите салтанати. Никој не те тера да купуваш без данок и фискална. ;)

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
--

Последна промена:

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Затоа зимаш Apple ( Iphone ) од каде е најефтин од било која мобилара и си господин хахахах :) . Си имаш интернационална гарација . Зимаш поефтин тел а имаш интернационална гарација. Мала шала . Извинете на офтопик

DrMTR

senior
27 март 2014
7.935
8.430
Затоа зимаш Apple ( Iphone ) од каде е најефтин од било која мобилара и си господин хахахах :) . Си имаш интернационална гарација . Зимаш поефтин тел а имаш интернационална гарација. Мала шала . Извинете на офтопик
Држи вода муабетов, :D

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв