Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Кога кинески телефон ќе го победи Samsung во камера ќе си го видам тилот. Затоа што камерите се многу повеќе од само сензор и леќа. Милиони - милијадри вложуваат во оптимизација на драјвери, и софтвер за калбирација на камерите, не е така едноставно, да беше до сега Sony ќе ги дигаше на клоци сите.

Камери,

Samsung, LG - Apple, тоа е тоа.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.424
Кога кинески телефон ќе го победи Samsung во камера ќе си го видам тилот. Затоа што камерите се многу повеќе од само сензор и леќа. Милиони - милијадри вложуваат во оптимизација на драјвери, и софтвер за калбирација на камерите, не е така едноставно, да беше до сега Sony ќе ги дигаше на клоци сите. Ке видиме дали и тогаш ке го мислиш истото за камерите лај кинеските телефони.

Камери,

Samsung, LG - Apple, тоа е тоа.
Хуавеи за 1-2 години ке направи револуција во квалитетот на слики. Откако се здружија со Леика, доста добри камери извадија во нивните телефони.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
На официјалните слики и mi5 ги газеше сите, ама камерата искочи катастрофа во споредба со конкуренцијата. Добар е mi5s само требале да одат на варијанта со стабилизација, ќе видиме за 3 дена дали пикселите на гугл ќе имаат вградено оптичка стабилизација на истиот сензор.
На неколку видеа од youtube што ги гледав mi5s го јаде како мало дете од iPhone 7 и Note 7 во квалитет на фотографија :D
Mi 5 камерата е одлична, може само С7 Еџ има подобра, другите тешко.

Sent from my MI 5

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Ај неќев у 5 да ти пишам ама мејкер веќе го претера, еве го 8, јас уште не гледам сменети цени и уште не гледам redmi 3s 3/32 на сајтот...
јас веќе не знам кај да се обратам
веќе пукнав
Не стигнав да убацам тоа што правеа, морав надвор од ск да одам, јбг.
Ќе се среди утре ветувам..

BTW еве една ноќна слика, на стоење без местење нормално, како дошло. Ќе компресира ТТ малце, но сепак е добра, па проценете сами. Имам повеќе од 5000 слики со него направено, и првиот миуи 7 со овој сега миуи 8 е три класи подобрена камерата. Малце е зголемена блендата при ауто ноќно сликање, и добро направиле со тоа. Единствено што не направиле или неможат да направат е макро добро. Од блиску не слика како треба, но за 90% од корисници како мене на пример нема значение.

Инаку, дравјерите за камерата ги дава производителот, не ги прави Ми, туку само ги имплементира во framework-от и софтверски ја адаптира галеријата апп за да работи на тој модел како замислиле (некогаш темни слики како темно preview ги вади, а кога ќе се отвори си е добра.) На тоа се штелува и осветлувањето на екранот додека сликаш или гледаш слики, така да све е до како тој таму мали ѓокица замишља дека е добро.

За Mi 5S не коментирам затоа што вчера излезе, и нормално не сум го пипнал. Кога ќе го тестирам ќе пишам мислење.

2cd699cd34948453c058f088d1f272a9.jpg

Sent from my MI 5

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@psyside од 6Р сум презадоволен од камерата, како задна така и предна, а ти слободно генерализирај.

Многу е лесно сам да се увериш, доволно е да пробате да снимите едно видео во ниска осветленост со својот телефон, или при движење.

Она што многу овде го забораваат, очигледно и ти е дека,

1. Nexus уствари не е телефон само на Huawei, или кинески - него е уствари телефон на Google.

2. Nexus има огромни софтверски подобрувањa со апдејти од страна на Google за камерата, не Huawei!

3. Nexus користи HDR+ кој му дава голема предност пред другите телефони (кинески) кои го немаат тој мод.

4. Каква фотка ќе извади одреден телефон во добри (специфични) услови не е мерило за тоа колку добра камера има истиот

a) Брзина на фокус
b) Брзина на фокус во ниска осветленост
c) Видео стабилизација
d) Експозиција
e) Димаички опсег
f) дроп на фремови при ниска осветленост
g) Опции и функционалност на самата апликација за камера
h) Константност на камерата

Значи 6P е во топ 5 камери во светот, но нема КОМПЛЕТНА камера како Samsung, LG, Apple. Другите се далеку, кој не го гледа тоа не е реален.
Хуавеи за 1-2 години ке направи револуција во квалитетот на слики. Откако се здружија со Леика, доста добри камери извадија во нивните телефони.

Маркетинг, и реклами. P9 има добра фота камера, видеото е МИЗЕРИЈА.
Mi 5 камерата е одлична, може само С7 Еџ има подобра, другите тешко.

Sent from my MI 5

Подобрен е со апдејти, нема збор. Али еве се кладам во се, дека S6/G4 ќе го победат, иако се ланска година. Јасно ми е дека неможе да се очекува од телефон кој чини 250$ во кина (на лаунч) да има неверојатна камера, и вака е повеќе од добра, ама збориме за врвот во светот на смартфоните.

Последна промена:

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Многу е лесно сам да се увериш, доволно е да пробате да снимите едно видео во ниска осветленост со својот телефон, или при движење.

Она што многу овде го забораваат, очигледно и ти е дека,

1. Nexus уствари не е телефон само на Huawei, или кинески - него е уствари телефон на Google.

2. Nexus има огромни софтверски подобрувањa со апдејти од страна на Google за камерата, не Huawei!

3. Nexus користи HDR+ кој му дава голема предност пред другите телефони (кинески) кои го немаат тој мод.

4. Каква фотка ќе извади одреден телефон во добри (специфични) услови не е мерило за тоа колку добра камера има истиот

a) Брзина на фокус
b) Брзина на фокус во ниска осветленост
c) Видео стабилизација
d) Експозиција
e) Димаички опсег
f) дроп на фремови при ниска осветленост
g) Опции и функционалност на самата апликација за камера
h) Константност на камерата

Значи 6P е во топ 5 камери во светот, но нема КОМПЛЕТНА камера како Samsung, LG, Apple. Другите се далеку, кој не го гледа тоа не е реален.

Маркетинг, и реклами. P9 има добра фота камера, видеото е МИЗЕРИЈА.

Подобрен е со апдејти, нема збор. Али еве се кладам во се, дека S6/G4 ќе го победат, иако се ланска година. Јасно ми е дека неможе да се очекува од телефон кој чини 250$ во кина (на лаунч) да има неверојатна камера, и вака е повеќе од добра, ама збориме за врвот во светот на смартфоните.
За последниов пасус не се согласувам, прифаќам предизвик, кажи како и каде да се "обрачунаме" а земи го и С7 а и аЈван 6с ако најдеме...

Sent from my MI 5

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Sony ќе ги дигаше на клоци сите
Sony им попушта. Навистина мислиш дека немаат пари да го подобрат драјверот?
Тоа е бачо договорено во Гран Монтана меѓу две скијања.
Ист сензор со исти подесувања кај други дава одлична слика и шит видео а кај Сони шит слика и одлично видео
Ова не да мириса на договор, корне.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
Стварно не ги разбирам дебативе за камери на смартфон и "мерењава" кој смартфон има "подобра".

Кој сака солидни да не речам про фотографии,
ќе си земе фотоапарат - машина.

Денешниве "идиот" камери имаат бар за двапати подобри можности и вадат боље фотки од било кој смартфон а не се големи и гломазни така да нема изговор зошто не би ги носеле кога планираме да фотографираме/снимаме видео.

А За dSLR и леќите, објективите кои ги користат dSLR на сите ни е јасно, така да нема потреба од споредба на dSLR со iPhone и Samsung,неспоредливо е.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Стварно не ги разбирам дебативе за камери на смартфон и "мерењава" кој смартфон има "подобра".
Ќе ги разбереш кога ќе треба апансас да сликаш мали деца.
И што значи брз фокус и стабилизација ќе разбереш.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
^
Сликам и мали деца пријателе :)
, ама пак не ја разбирам поентата, сликање ЦЕЛО време/сите фотографии со камера од телефон.
(си зимаш апарат и си фоткаш ко човек)

Коа сликам со телефон,
Мене ми е битно да се овековечи моментот,
А не сликата да биде перфектна ко за на изложба :)

(не го сфаќам моментот, давање 500.евра за камерата на телефон, коа за 500.евра има добра/добар
камера/апарат.

Да не бидам сфатен грешно,
Не ми смета што телефонот е 500-600-1000.евра,баш напротив, плати па клати.
Ми смета што до толку многу почна да се "мери" квалитетот на телефонот поради "добрата/добрите" камера/и)

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
^
Сликам и мали деца пријателе :)
, ама пак не ја разбирам поентата, сликање ЦЕЛО време/сите фотографии со камера од телефон.
(си зимаш апарат и си фоткаш ко човек)

Коа сликам со телефон,
Мене ми е битно да се овековечи моментот,
А не сликата да биде перфектна ко за на изложба :)

(не го сфаќам моментот, давање 500.евра за камерата на телефон, коа за 500.евра има добра/добар
камера/апарат.

Да не бидам сфатен грешно,
Не ми смета што телефонот е 500-600-1000.евра,баш напротив, плати па клати.
Ми смета што до толку многу почна да се "мери" квалитетот на телефонот поради "добрата/добрите" камера/и)

Јасно ми е се но кај мене конкретно процентот на сликани слики со мобилен vs сликани со добар идиот се движи 80~85% мобилен vs 20~15% нормален апарат.
Со скап DSLR апарат не се шеташ во луна парк, на плажа, на роденденска забава на син ти, ќерка ти...
Тоа служи за на рамо па во кола или точак во природа да сликаш пејсажи, пеперутки, новата девојка и слично. Дете не ти стои да позира па да се превртиш на глава. Кај децата не важи „сонцето ти е зад грб, ела ваму..“

Мада, ја разбирам твојата поента. Сликите кај висока класа на мобилни се изедначени по квалитет (мање/више)

cipiripi

hello world
7 септември 2010
334
321
За последниов пасус не се согласувам, прифаќам предизвик, кажи како и каде да се "обрачунаме" а земи го и С7 а и аЈван 6с ако најдеме...

Sent from my MI 5
Не зафркавај, ги имам двата, ми5 и с7 едге, и можам да кажам дека се 2 класи разлика во камера во полза на с7. Ми5 многу поспоро фокусира, често е надвор од фокус, често вади матни слики, при слаба осветленост не може ни да се споредува со с7. И да, доста е подобрена камерата со Муиу 8, али пак е далеку....

Е сега мене што не ми е битна толку камерата, го користам само ми5 во последните 2-3 месеци. Супер си е телефонот...со оглед на цената

Sent from my MI 5 using Tapatalk

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Не зафркавај, ги имам двата, ми5 и с7 едге, и можам да кажам дека се 2 класи разлика во камера во полза на с7. Ми5 многу поспоро фокусира, често е надвор од фокус, често вади матни слики, при слаба осветленост не може ни да се споредува со с7. И да, доста е подобрена камерата со Муиу 8, али пак е далеку....

Е сега мене што не ми е битна толку камерата, го користам само ми5 во последните 2-3 месеци. Супер си е телефонот...со оглед на цената

Sent from my MI 5 using Tapatalk
Ок супер, ај сликај исти слики и денска и ноќна со двата и пушти, ако можеш нормално.

Sent from my MI 5

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Sony им попушта. Навистина мислиш дека немаат пари да го подобрат драјверот?
Тоа е бачо договорено во Гран Монтана меѓу две скијања.
Ист сензор со исти подесувања кај други дава одлична слика и шит видео а кај Сони шит слика и одлично видео
Ова не да мириса на договор, корне.

Sony континуирано користат шит леќи на телефоните, за софтверот да не збориме.

Кој сака солидни да не речам про фотографии,
ќе си земе фотоапарат - машина.

Денешниве "идиот" камери имаат бар за двапати подобри можности и вадат боље фотки од било кој смартфон а не се големи и гломазни така да нема изговор зошто не би ги носеле кога планираме да фотографираме/снимаме видео.

А За dSLR и леќите, објективите кои ги користат dSLR на сите ни е јасно, така да нема потреба од споредба на dSLR со iPhone и Samsung,неспоредливо е.

Дебатите се како и сите други, компарација на телефони. Јас никаде не реков дека Mi5 нечини, или било кој кинески телефон, напротив ги препорачувам на сите, тука збориме стрикно за камерите на телефони и компарација помеѓу нив, нити спомнав, нити реков нешто за DSLR vs телефони у моите постови. Стојам на тоа дека неможе никој со LG/Samsung да се мери во камери.

Едит, она што сакав да го кажам е дека 6P и многу други кинези немаат добра видео камера, па така за мене лично, немаат КОМПЛЕТНА камера за да се носат со LG/Samsung, другите аспекти веќе ги набројав, ако извадам сега G5/S7 во 99% од случаите сликата ќе како што треба, па да не го спомнувам времето за да се извади HDR слика, 2-3 секунди се чека - мислам како тоа го прави користењето на телефон практично? зборам во ситуации кога сакаш да изадиш топ слика, е сега иди пробај извади HDR слика со S7 и спореди го времето. Па во burst мод ќе извадам 50 слики у 2 секунди додека Nexus-от ќе извади 1, не е фер да се споредува.

Последна промена:

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Sony континуирано користат шит леќи на телефоните, за софтверот да не збориме.

Дебатите се како и сите други, компарација на телефони. Јас никаде не реков дека Mi5 нечини, или било кој кинески телефон, напротив ги препорачувам на сите, тука збориме стрикно за камерите на телефони и компарација помеѓу нив, нити спомнав, нити реков нешто за DSLR vs телефони у моите постови. Стојам на тоа дека неможе никој со LG/Samsung да се мери во камери.

Едит, она што сакав да го кажам е дека 6P и многу други кинези немаат добра видео камера, па така за мене лично, немаат КОМПЛЕТНА камера за да се носат со LG/Samsung, другите аспекти веќе ги набројав, ако извадам сега G5/S7 во 99% од случаите сликата ќе како што треба, па да не го спомнувам времето за да се извади HDR слика, 2-3 секунди се чека - мислам како тоа го прави користењето на телефон практично? зборам во ситуации кога сакаш да изадиш топ слика, е сега иди пробај извади HDR слика со S7 и спореди го времето. Па во burst мод ќе извадам 50 слики у 2 секунди додека Nexus-от ќе извади 1, не е фер да се споредува.
Све е ок, се согласувам со скоро све. Една работа е битна, а тоа е дека камера на паметен телефон е за "фаќање" на моментот/информацијата, не за уметнички слики, т.е. замена за апарат. А по мене никогаш не ни треба да стане, но секако дека ќе се еволуира до некоја висока граница на аматерско користење.
Сони, по мене лидерот во мобилната телефонија, сега става и IR сензор на камерата позади за да може да го надополнува фокусот, брзината на блендата и длабочините на боите со помош на друга светлина сем визуелната. Таа технологија оваа година нема нит Самсунг нкт ЛГ да ја стават затоа што е премногу скапа. Но си оди како default на ХZ, а можеби и на други ненајавени модели.

Многу муабет има на темава, и нема никогаш најјак во сите аспекти. Јас тврдам дека Ми 5 има камера доволно добра да биде во топ 3 во моментов, од тоа што на нас ни е тука достапно за тестирање. Има мани, да, но пак цената како што кажавте е одлична за класата, па тоа е разумен компромис барем по мене. Секогаш сум тука за shot out ако треба.

Sent from my MI 5

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.494
Скопје
Све е ок, се согласувам со скоро све. Една работа е битна, а тоа е дека BLABLABLABLABLA
Све е ок, се согласувам со скоро све. Една работа е битна, а тоа е дека ти младиќу по 2 пат лажеш дека ќе ја апдејтираш страната со Redmi 3s 3/32 со нови цени и начини за порачување и вип форумски цени и не знам што.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.931
8.424
Све е ок, се согласувам со скоро све. Една работа е битна, а тоа е дека ти младиќу по 2 пат лажеш дека ќе ја апдејтираш страната со Redmi 3s 3/32 со нови цени и начини за порачување и вип форумски цени и не знам што.
Треба да те части 5-ка со Драчевски кромид и башка пиво за чекањето твое. :)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно