Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
@gokica пошто ти се разбираш брат која е разликата помеѓу бојата на свичовите? кај мене се црвени и задоволен сум не е толку гласна :)

Баш оној стандарден RED линеарен свич е релативно тивок. Долниот дел е од помека пластика за да го ублажи звукот при притискање. А горниот дел е од проѕирна (најчесто) за нијанса поцврста пластика за да го даде тој „тик“ звук кога копчето се враќа во почетна позиција. Обично се 45 грамски што значи полесни за притискање па оттука и имаат постишан звук.

Мене лично ако споредувам црвен, кафен, син и жолт, баш црвениот ми е омилен. Синиот не можам да го слушам. Кафен има некој лош тактилен фил кој јас не го сакам но знае да е потивок дури и од црвен зависно од свичот и тастатурата. Жолтиот е подобрена тактилна варијанта (има и линеарни жолти) но погласна од црвен и кафен. Синиот е најгласен и веќе не се ни користи во нови тастатури.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
@gokica пошто ти се разбираш брат која е разликата помеѓу бојата на свичовите? кај мене се црвени и задоволен сум не е толку гласна :)
63d6e74f9a8a4dbaaae6dcaed0b76479.gif

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Баш оној стандарден RED линеарен свич е релативно тивок. Долниот дел е од помека пластика за да го ублажи звукот при притискање. А горниот дел е од проѕирна (најчесто) за нијанса поцврста пластика за да го даде тој „тик“ звук кога копчето се враќа во почетна позиција. Обично се 45 грамски што значи полесни за притискање па оттука и имаат постишан звук.

Мене лично ако споредувам црвен, кафен, син и жолт, баш црвениот ми е омилен. Синиот не можам да го слушам. Кафен има некој лош тактилен фил кој јас не го сакам но знае да е потивок дури и од црвен зависно од свичот и тастатурата. Жолтиот е подобрена тактилна варијанта (има и линеарни жолти) но погласна од црвен и кафен. Синиот е најгласен и веќе не се ни користи во нови тастатури.
Го заборави црниот :D

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.184
1.620
Скопје
@gokica кај мене се црвени и задоволен сум не е толку гласна :)
Имам Outemu црвени и Silent Ocean, линеарни и двата модела.
Имам впечаток дека најмногу да бидат гласни допринесува подвижниот дел на кој ги ставаш капачињата, .
Црвениве немаат ништо на подвижното стебленце, а кај Silent Ocean има додадено силиконски лентички, и при движење копчето не удира со пластика на пластика него на силикон, и се далеку потивки.
Подмачкување на долниот дел на федерот исто има некое влијание, но поминимално. Баш споредував фабрички подмачкан, со измиен од сета маст Silent Ocean свич.
Мене добри ми беа и црвените, али ги користам тивките пошто ја добив тастатурава заедно со нив од @gokica , откако им ги заменив федерчињата со тие од црвените пошто подобар филинг ми имаа црвените ради тоа што беа помеки. Но има и фабрички помеки тивки, каде што не би имало потреба да се прават гимнастики со менување федери како во мојот случај.
Но искрено ако не смета на тебе или на некој друг околу колку гласно е куцањето, ја не би се замарал.
Али ако ти е интересно и ти се трошат пари, има работи со кои можеш да утепаш доста време у занимација, учење и пимпање на тастатурата.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.184
1.620
Скопје
Да се надоврзам на претходниот пост за гласноста на свичовиве... со пропратен материјал.
Немав попаметна работа, па правев пар комбинации. Мислам дека бајаѓи народ има Outemu Red, па можда помогне на некој споредбава да реши дали му треба апгрејд на свичeви.

1. Outemu Red stock
2. Outemu Ocean Silent со стeбленце од Outemu Red
3. Outemu Red со стебленце од Silent Ocean кое има 2 вертикални силиконски лентички од страните за да не удира пластика на пластика кога се движи горе доле.
4. Outemu Silent Ocean stock

Звукот е снимен на микрофон за мерење така да репродукцијата е ептен блиска до тоа што реално се слуша и добро ја доловува разликата, освен ако се преслушува аудио фајлов на телефон.

Во ова лимитирано сценарио, пошто само 2 типа на свичеви тестирам, а и повеќе од тие 2 не ни имам пробано, ми се потврдува впечатокот дека стебленцето е малтене најбитниот момент. Но сепак има и нијанса дали од подмачувањето, дали од пластиката ко што спомна @gokica (Ocean Silent се фабрички подмачкани, црвените или не или само со течна маст), или и од подмачкувањето и од типот на пластиката заедно.
Покрај тоа што примерите 1 и 2(стебленце без силикон) звучат слично, кај 1 има присутно дополнително тропкање а кај 2 го нема, и ко што викаат механичкиве аудиофили :p "покремаст" е звукот за нијанса.
Кај примерите 3 и 4(стебленце со силикон) разликата уште помалку се слуша, но пак е присутно тоа минимално тропкање кога се користи црвениоот како база, но со помал интензитет од пример 1.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.184
1.620
Скопје
@DeJaVu не знам дали си ги разгледал Gateron Zero. Малку поинаков пристап имаат за сајлент свич:

Ове некоја средина му доаѓа, интерeсно. Можда некад ги пробам, има да го напраам да го стегнам Југцево ракета :).
Али сега за сега само на ниско профилните капачиња ќе застанам, ги нарачав пред некоја недела, белким ќе стигнат некад.
Па следен чекор, пошто спуштање на профилот ми се завртел у глава, веројатно ќе биде проба на овакви црвени свичеви, со некојси медиум лоу профил. Колку што гледам треба да се компатибилни со се модерно со регуларни свичеви што е, со веројатност да се малку подебели контактите споредено со моиве Outemu и да им е тешко да влезат во торов, за кое ќе се најде решение.
Имаш пробувано на мојава тастатура од тие со подебели контакти свичеви? И колку се подебели(пошироки) контактите? Ако имаш шублер измери ако не е проблем.
И дали овие Outemu ко што се на мојава, работат на тие тастатурине како аула ил слични њума?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Ове некоја средина му доаѓа, интерeсно. Можда некад ги пробам, има да го напраам да го стегнам Југцево ракета :).
Али сега за сега само на ниско профилните капачиња ќе застанам, ги нарачав пред некоја недела, белким ќе стигнат некад.
Па следен чекор, пошто спуштање на профилот ми се завртел у глава, веројатно ќе биде проба на овакви црвени свичеви, со некојси медиум лоу профил. Колку што гледам треба да се компатибилни со се модерно со регуларни свичеви што е, со веројатност да се малку подебели контактите споредено со моиве Outemu и да им е тешко да влезат во торов, за кое ќе се најде решение.
Имаш пробувано на мојава тастатура од тие со подебели контакти свичеви? И колку се подебели(пошироки) контактите? Ако имаш шублер измери ако не е проблем.
И дали овие Outemu ко што се на мојава, работат на тие тастатурине како аула ил слични њума?

Искрено не знам ништо за нископрофилните свичеви кои ги меркаш.

Нити пак сум пробал свичеви со тенки пинови од оутему сокети да ги парирам со стандардни МX сокети. Би требало да работат зашто принципот е ист. Меѓутоа може да стојат лабаво па и некогаш да губат контакт.

Пиновите од стандардните свичеви се подебели и ни со сила нема да влезат во оутему сокетите. Не знам да ти кажам димензии. Ама не е малку па со сила да се надеваш дека ќе влезат.

Некои користат шмиргла за да ги истанчат. Но може да замислиш колку само струготини ќе има ако ги средуваш толку многу свичеви со турпија. Други препорачуваат сечење на пиновите од страна што е пицајзла работа. Сечеш накосо и мала грешка фрлаш свич.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.184
1.620
Скопје
Меѓутоа може да стојат лабаво па и некогаш да губат контакт.
Да да, затоа и те прашав дали си пробал.

Пиновите од стандардните свичеви се подебели и ни со сила нема да влезат во оутему сокетите. Не знам да ти кажам димензии. Ама не е малку па со сила да се надеваш дека ќе влезат.

Некои користат шмиргла за да ги истанчат. Но може да замислиш колку само струготини ќе има ако ги средуваш толку многу свичеви со турпија. Други препорачуваат сечење на пиновите од страна што е пицајзла работа. Сечеш накосо и мала грешка фрлаш свич.
Ги гледав дека на косо ги засецнуваат, али па ова дека мала грешка и фрлаш свич некако не ми држи вода(а истово го вика и типот од видеото што го гледав). Пошто тие парот Ocean што имаа по еден апла згужван пин што им го исправив, од неколку вадења ставања се откинаа, и сега имаат дали по милиметар пинче останато и работат без проблем.
Така да здравје ако ги земам и искочат подебели и не влагаат, или со сецнување, или на дремел со камче на него минимално стругнување на пин, секунда од свич. Нек се замара друг со шмиргла и турпија :).
Мислењето е автоматски споено:

Него некој од остало друштво, со MX свичеви и шублер, дај измерете ширината која е на пиновите.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Ако некој е заинтересиран на продажба оди Aula F87 Pro. Нова, добиена вчера.

На сликите од каде што ја нарачав беше со северно лоцирани ледови. Но оваа што ја добив е сепак поновата верзија со јужно лед осветлување. Па чисто да не се затрупувам со тастатури што нема да ги користам може да ја отуѓам.

Star Trek верзија со 4000 Mah батерија и Greywood V4 свичеви:

1769970328106.png

Цената би била 2,500 денари.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

На сликите од каде што ја нарачав беше со северно лоцирани ледови. Но оваа што ја добив е сепак поновата верзија со јужно лед осветлување. Па чисто да не се затрупувам со тастатури што нема да ги користам може да ја отуѓам.

Погледнете го атачментот 158274

резервирај, јас ќе ја земам

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.505
2.955

Погледнете го атачментот 158274

Блазе си му на тој шо ќе си ја куца.
Шубаа е.

Ааа, еве, архитекто ја лапна!
Со здравје да се користи.

blaze_si_na_taja_moma_so_ke_nosi_kapela-kapela_bes_pari.mp3

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Како порано не видов .. ќе ја земев јас, секако сум во потрага по тастатура.
Ништо, честитки архитекту :)
ако си во потрага и немаш механичка можам да ти ја отстапам, јас ја земам за во колекција :)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
ако си во потрага и немаш механичка можам да ти ја отстапам, јас ја земам за во колекција :)
Имам редрагон моментално ама сум за промена и барав нешто до кај 3к, имав скорото пишано.
Прв си резервира, без гајле :D Башка од Скопје сте и двајцата, мене ќе треба по карго да ми ја испратат :)

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Имам редрагон моментално ама сум за промена и барав нешто до кај 3к, имав скорото пишано.
Прв си резервира, без гајле :D Башка од Скопје сте и двајцата, мене ќе треба по карго да ми ја испратат :)
Аула се феноментални тастатури, користам 75% но би сакал да ја имам и 87%. Ако се премислиш кажи, јас секако ќе ја ставам на полица како декорација :)

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Да не испадне дека не сум пријавил thanks to @gokica
4872.jpg

4875.jpg

4873.jpg

4874.jpg

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Лепотица. Со здравје да те служи другар.

Убави капачиња си и земал на F75. Мераклиски.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Имам Rog Azoth, стара 2.5 години. Тастатурата е одлична, ама има проблем со дупли кликови. Имаат доста луѓе проблем по интернет и сите различно решение ама кај мене не работат. Пробав со нови свичови, ама после некое време и они забагуваат. Да не ја има уште некој па да го решил овој проблем ?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Имам Rog Azoth, стара 2.5 години. Тастатурата е одлична, ама има проблем со дупли кликови. Имаат доста луѓе проблем по интернет и сите различно решение ама кај мене не работат. Пробав со нови свичови, ама после некое време и они забагуваат. Да не ја има уште некој па да го решил овој проблем ?

Не сум ја анализирал таа тастатура. Но вака генерално би ти препорачал да пробаш две работи:

1. Доколку во софтвер има "Debounce time" пробај да го зголемиш. Ова е обично наместено на пониска вредност па пробај со повисока.
2. Извади го капачето и види свичот малку да не е изместен од лежиште. Ако е потребно извади и стави повторно но убаво да легне. Се разбира не да употребуваш многу сила.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно