Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола

ништо чудно, CP2077 е NVIDIA-sponsored игра.

Едит: Грешна тема УПМ. Извињавам се.

Последна промена:

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
232
126
Имате ли чистено механички тастатури со алкохол.Имам од тие поефтините и 4-5 копчиња не функционираат како што треба(мора да се притиснат на страна/горе/долу)
Ако мислите дека нема да помогне чистењето со алкохол,има ли друг начин за да се поправат,некој предлог?

hehexd

hello world
18 септември 2019
156
239

joBs0

hello world
13 септември 2019
108
171

Бирај

Фала на одговорот, но повеќе мислев буџет тестатура која што вреди за парите, и со која членовите имале позитивно искуство.

пс. Ти дали имаш искуство со некоја од овие тестатури од линковите?!

Freaken

Баниран/a
6 декември 2017
51
57
Фала на одговорот, но повеќе мислев буџет тестатура која што вреди за парите, и со која членовите имале позитивно искуство.

Или alloy или blackwidow-от и двете се добри. За тој буџет неможеш нешо подобро да земеш.

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Некој мислење/искуство за Hexgears? Има некои што делуваат интересно, како:

Hexgears GK755 (Supernova)
Hexgears GK735 (Impulse)
Hexgears GK715S

Кај првата и долниот дел е од алуминиум, за разлика од другите 2 каде што изгледа е само горната плоча, ама тие 2 па се hot-swappable. Имаат Kailh BOX switches, PBT keycaps... Овие во заграда се имињата за УС пазар по се изгледа и се главно истите модели, со некои разлики во опциите.

Колку што можев да видам софтверот им е слаба страна (односно отсуството на истиот), ама не ми е нешто пресудно. Не знам копчињата колку се со стандардни големини, би сакал да сменам нешто...

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Барам да купам WIRELESS механичка тастатура, но, не ми се допаѓа тоа што наоѓам. Прашање:

ДАЛИ и КОЛКУ е тешко самиот да изработам. Валјда деловите потребни се нарачуваат од некаде. Зафрканцијата е што следно сакам wireless да купам/склопам, па дали RF PCB-а се продаваат готови итн.

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Дали на оваа тастатура може да се заменат свичовите со други(на пример со Cherry)?
Не пишува никаде какви се свичовите, вака според описот делува како да се некој no-name клон на Cherry. Ако е така и имаат исти пинови, веројатно може да се одлемат, па да се залемат нови.

Прашање е само дали има смисла ова да се прави. Cherry посебно да ги купиш ќе бидат поскапи од тастатурава. Плус трудот, да ги лемиш одлемуваш. Кога ќе собереш сѐ, со тие пари веројатно можеш да земеш готова тастатура со тие свичови.

Освен ако сакаш да ставиш некои свичеви што ретко ги има на готови тастатури или ти е ќеф да се играш со ова. Во тој случај можеби би било подобро да земеш некоја без свичови, ако и така не планираш да ги користиш тие што се на неа. А има и hot-swappable, каде што можеш да ги менуваш без лемење. Како и да е, поефтино од готова мислам дека не испаѓа во никоја комбинација :D.

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Барам да купам WIRELESS механичка тастатура, но, не ми се допаѓа тоа што наоѓам. Прашање:

ДАЛИ и КОЛКУ е тешко самиот да изработам. Валјда деловите потребни се нарачуваат од некаде. Зафрканцијата е што следно сакам wireless да купам/склопам, па дали RF PCB-а се продаваат готови итн.

Најдобар избор би ти било да нарачаш од Keychron (има со Bluetooth да контролираш до 3 уреди, и конекција преку USB-C) на пример јас за Black Friday ја земав K2 V2 тастатурата www.keychron.com/products/keychron-k2-hot-swappable-wireless-mechanical-keyboard?variant=32187465465945
Моделот со алуминиумска рамка, и со Gateron Blue Clicky свичевите. (дека немаше од другите на лагер)
Првен ги сменив свичевите ги сменив со Aqua Zilent 67gr. на алфа копчињата и Zilents V2 78gr. на нумеричките и модификаторите. (Подмачкани со Krytox 203 и 204 маст, и ставени 0.125мм TX филмови) Подолу во видеото можеш (едвај) да чуеш како звучат.
zealpc.net/products/aqua-zilent
zealpc.net/products/zilent?variant=5894832357414
(моментално за празниците има 15% попуст, ама испорачуваат со DHL Express, кој ќе ти опнат ем 15% царинска стапка, и 18%ДДВ, пошто switches=склопки на притисок т.е. и DHL и Царина ги водат под царинска тарифа со осигурувачи)
После недела-две кога стигнаа и капачињата и нив ги сменив. (не дека мора K2 V2 доаѓа со солидни duble-shot ABS key-caps поквалитетни од вообичаените) Ставив од новите Pudding V2 бели капачиња, чисто од мерак и дека се duble-shot PBT па се малку на допир по фини. kprepublic.com/products/pudding-v2-pbt-doubleshot-keycap-oem-backlit-mechanical-keyboard-white-gh60-poker-87-tkl-104-108-ansi-iso-xd64-xd68-xd84-bm60

20201202_102336.jpg

20201203_203757.jpg
20201210_230234.jpg

fuzzjaw мислам имаше нарачано од Keychron AliExpress официјалната продавница, мислам дека за две недели најкасно стигнува од таму. www.aliexpress.com/store/group/Keychron-k8/910369067_517989467.html?spm=a2g0o.store_home.pcShopHead_6000035682938.1_0_4

Инаку има многу сајтови што испорачуваат од Европа кај нас, само ретко ќе најдеш на лагер на едно место PCB-то што ќе ти се бендиса, Case, plate, switches, stabs, lube, dielectric grease и сите останати работи што ќе сакаш да ги ставиш во една тастатура. Јас само за модификации мислам од 10 различни места нарачував.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Најдобар избор би ти било да нарачаш од Keychron (има со Bluetooth да контролираш до 3 уреди, и конекција преку USB-C) на пример јас за Black Friday ја земав K2 V2 тастатурата www.keychron.com/products/keychron-k2-hot-swappable-wireless-mechanical-keyboard?variant=32187465465945
Моделот со алуминиумска рамка, и со Gateron Blue Clicky свичевите. (дека немаше од другите на лагер)
Првен ги сменив свичевите ги сменив со Aqua Zilent 67gr. на алфа копчињата и Zilents V2 78gr. на нумеричките и модификаторите. (Подмачкани со Krytox 203 и 204 маст, и ставени 0.125мм TX филмови) Подолу во видеото можеш (едвај) да чуеш како звучат.
zealpc.net/products/aqua-zilent
zealpc.net/products/zilent?variant=5894832357414
(моментално за празниците има 15% попуст, ама испорачуваат со DHL Express, кој ќе ти опнат ем 15% царинска стапка, и 18%ДДВ, пошто switches=склопки на притисок т.е. и DHL и Царина ги водат под царинска тарифа со осигурувачи)
После недела-две кога стигнаа и капачињата и нив ги сменив. (не дека мора K2 V2 доаѓа со солидни duble-shot ABS key-caps поквалитетни од вообичаените) Ставив од новите Pudding V2 бели капачиња, чисто од мерак и дека се duble-shot PBT па се малку на допир по фини. kprepublic.com/products/pudding-v2-pbt-doubleshot-keycap-oem-backlit-mechanical-keyboard-white-gh60-poker-87-tkl-104-108-ansi-iso-xd64-xd68-xd84-bm60

Погледнете го атачментот 95120

Погледнете го атачментот 95121
Погледнете го атачментот 95122

fuzzjaw мислам имаше нарачано од Keychron AliExpress официјалната продавница, мислам дека за две недели најкасно стигнува од таму. www.aliexpress.com/store/group/Keychron-k8/910369067_517989467.html?spm=a2g0o.store_home.pcShopHead_6000035682938.1_0_4

Инаку има многу сајтови што испорачуваат од Европа кај нас, само ретко ќе најдеш на лагер на едно место PCB-то што ќе ти се бендиса, Case, plate, switches, stabs, lube, dielectric grease и сите останати работи што ќе сакаш да ги ставиш во една тастатура. Јас само за модификации мислам од 10 различни места нарачував.
Ова хоби си бара време, енергија, мотивација. Пројавив љубов и интерес јас, сега да најдам се останато. Кога гледам колку време се троши да излези се цакуп пакум некогаш ме одвратува од вакви проекти. Но, мислам дека ќе најдам се што ми треба да направам тоа што сакам.

MadBuldog

hello world
22 јуни 2008
182
459
Скопје
Ова хоби си бара време, енергија, мотивација. Пројавив љубов и интерес јас, сега да најдам се останато. Кога гледам колку време се троши да излези се цакуп пакум некогаш ме одвратува од вакви проекти. Но, мислам дека ќе најдам се што ми треба да направам тоа што сакам.
Мене до сега минимум 3 месеци ми требаше да ги соберам компонентите за модификација на готова тастатура, а тек допрва следат пообемните модификации. (не рачунам време претходно поминато во истражување што како треба, постови, You Tube видеа, листано сајтови за кај има поповолни цени, транспортни трошоци, Group Buys и др. едно 6 месеци пред да одлучам кои компоненти ќе ги зимам и колку време ќе треба да чекам за да бидат достапни за купување и доболнително за да стасаат по пошта)

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Барам линеарен свич со тежина меѓу Cherry Black и Red. Постои таков?

Исто ме интересира дали некој од форумот има Gateron Yellow 1 парче да ми даде да пробам дали ќе влезе на мојата тастатура.

hpetrovski

hello world
22 октомври 2018
131
280
Скопје
www.instagram.com
Барам линеарен свич со тежина меѓу Cherry Black и Red. Постои таков?

Исто ме интересира дали некој од форумот има Gateron Yellow 1 парче да ми даде да пробам дали ќе влезе на мојата тастатура.
Cherry black ти е 80g bottom-out, Red е 64g. Gateron Yellow има 60g slow spring, што се осеќа како малку потежок од стандарден 60g, мене ме потсеќа на 67ка. Имам јас yellows ако сакаш да пробаш.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Cherry black ти е 80g bottom-out, Red е 64g. Gateron Yellow има 60g slow spring, што се осеќа како малку потежок од стандарден 60g, мене ме потсеќа на 67ка. Имам јас yellows ако сакаш да пробаш.

Имаш посебно свичеви? За проба може, месецов преминав од Чери Црин на Оутему плави и сега сум на Оутему Црни(идентични се со Чери Црни од пред 8 години) ама малце тешки ми се ме замараат. Би сакал да видам дали има нешто полесно, а линеарно. Тактилни не ми се свиѓаат баш.

kikomir

hello world
30 јуни 2015
192
220
Имаш посебно свичеви? За проба може, месецов преминав од Чери Црин на Оутему плави и сега сум на Оутему Црни(идентични се со Чери Црни од пред 8 години) ама малце тешки ми се ме замараат. Би сакал да видам дали има нешто полесно, а линеарно. Тактилни не ми се свиѓаат баш.

Јас се префрлив од Cherry на Gateron Yellow и има разлика. Не знам дали можам убаво да објаснам но не е само во тежината туку и во осетот, кривата на федерот има различен изглед. Тешко е да се објасни, секако мора да пробаш. Би требало да имам некој незалемен свич по дома, можам да ти дадам за проба.

hpetrovski

hello world
22 октомври 2018
131
280
Скопје
www.instagram.com
Имам да, пиши порака, ќе ти фрлам некој свич :) Инаку како што пиша @kikomir, разликата во slow-curve е тоа што од старт на травелот си поблиску до bottom-out force-от и успут yellows-от се најчесто помазни него Cherry еквиваленти.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Имам да, пиши порака, ќе ти фрлам некој свич :) Инаку како што пиша @kikomir, разликата во slow-curve е тоа што од старт на травелот си поблиску до bottom-out force-от и успут yellows-от се најчесто помазни него Cherry еквиваленти.

Фала ви и на двајцата. Ако си слободен некој ден не знам како би направиле да пробам. Јас инаку купив Redragon k552 со цел да сменам неколку свичеви да видам кој ќе ми одговара.

Гатерон знам дека имаат малце пошироки пинови ама мислам дека би можело да влезе на тастатурава таков свич.

Евентуално би сакал Чери Кафени да пробам затоа што читам не се баш тактилни туку онака само смета нешто во одот на копчето.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
После користењето на оутему плави не сакам баш тактилни да користам пак.

Сепак останува тоа ако може да ги пробам жолтите кај тебе и да добијам еден гатерон свич од некој да пробам дали ќе влезе кај мене или треба да планирам друга тастатура да земам :D

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно