Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.617
Скопје
А со новите броеви MK-R што не ги регистрира никаде на ниеден тракинг сервис ќе видиме што и како
Новите броеви MK-R одат преку Speeduf, таму можеш да ги следиш. Може не ме прочита погоре, вчера една и денеска уште една со ваков тракинг број се појавија во карго ELS
Дап, имам и јас една МКхххR од пред 10ина дена нарачана и пред 3 дена исто преку ЕЛС ми ја покажа. Иначе следење на пратки од ЕЛС на линков - https://track.els.mk/mk/MK123456789R (променето го бројчето на крајот на линкот), или TrackChecker Mobile на андроид. PostalNinja не ми апдејтуваше статус дека ЕЛС ја регистрирале пратката, можно е да не им се внесени во систем како локална пошта.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.615
1.780
Значи Али не поштува многу како држава и не се откажува од нас, штом ни дава посебни тракинг бројчиња МК-R само за нас и соработка преку ЕЛС, наместо преку пошта. И овие Speeduf за секоја промена во тракингот пишуваат маил, секоја чест колку брзо се адаптираат на новата ситуација.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Дали некој отишол до шалтерот на царина во мкд пошта Скопје и си ја земал пратката деновиве или добил известување на мејл за превземање?

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
Значи Али не поштува многу како држава и не се откажува од нас, штом ни дава посебни тракинг бројчиња МК-R само за нас и соработка преку ЕЛС, наместо преку пошта. И овие Speeduf за секоја промена во тракингот пишуваат маил, секоја чест колку брзо се адаптираат на новата ситуација.
Има некој некое инфо како тоа сега ќе функционира? Ќе се плаќа тука дополнително за овие пратки?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.615
1.780
Има некој некое инфо како тоа сега ќе функционира? Ќе се плаќа тука дополнително за овие пратки?
Се надевам дека ќе наплаќа директно Speedaf преку маил, пошто немам многу доверба и време да се бркам со ЕЛС доставувачи и да барам кеш. Но да почекаме уште малку, да пристигнат првите пратки, па да видиме како е решена наплатата.

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
дали некој знае зошто има застој на неиспорачување на пратки од страна на мкд пошта?

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
дали некој знае зошто има застој на неиспорачување на пратки од страна на мкд пошта?
Па од досегашнотѕо искуство, најверојатно затоа што царина и пошта се учени ништо да не работат...
Освен ако има аванта за нив нели...
Тогаш оди бааги побргу

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Па од досегашнотѕо искуство, најверојатно затоа што царина и пошта се учени ништо да не работат...
Освен ако има аванта за нив нели...
Тогаш оди бааги побргу
Се е во ред, само така ви се чини. Малку времето поспоро тече отколку што е вообичаено, инаку нема никаков проблем.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Се надевам дека ќе наплаќа директно Speedaf преку маил, пошто немам многу доверба и време да се бркам со ЕЛС доставувачи и да барам кеш. Но да почекаме уште малку, да пристигнат првите пратки, па да видиме како е решена наплатата.
се надевам дека ќе ги пресметат во нарачките, се друго е малтретирање небитно за парите

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
се надевам дека ќе ги пресметат во нарачките, се друго е малтретирање небитно за парите
Алиекспрес нема шанси тоа да го пресметува. Ајде до некоја вредност е само ДДВ, но потоа? Тие ќе се заморуваат со нашите царински стапки?
Не верувам

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Алиекспрес нема шанси тоа да го пресметува. Ајде до некоја вредност е само ДДВ, но потоа? Тие ќе се заморуваат со нашите царински стапки?
Не верувам
али преметува за скоро цела европа и остатокот од 2/3 од светот

Атачменти

• 2026-01-18 19_42_22-Window.png
    2026-01-18 19_42_22-Window.png
    39,1 KB · Прегледи: 65

zoran.europe

hello world
15 јули 2024
155
97
али преметува за скоро цела европа и остатокот од 2/3 од светот
Јас знам дека нашиве цариници кои цел живот го “работат“ тоа, многу често не знаат под која категорија во нашиот царински тарифник да стават некоја пратка па ќе ја турат која им фаќа око, многу често погрешна, а царинската стапка зависи од тоа....
Сега дали е тарифникот недоработен, или и тие толку знаат, веројатно и двете
Како Алиекспрес би се снашол во целата таа хаварија и би знаел во која категорија да ја стави.....
Ајде, баш да видиме што ќе излезе од тоа

BlaNik

read-only
23 март 2022
15
8
Чекам пратка од Англија од минатата година , стигната е во 1003, минатата недела поминав со намера да се расправам за толкаво доцнење. За жал луѓето иако штрајкувале сите беа многу културни па дури и проверија дали е сеуште тука пратката и ме известија поради штрајкот дека неможат ништо да направат освен да прашам во царина, прашав и таму но и таму ме прњчека еден културен господин кој ми се извини и ништо неможеле да направат додека пошта штрајкувала. И така јас си отидов дома малку разочаран затоа што не стигнавме до расправањето ( неможам да се расправам кога многу културно се однесуваа ) и сега ќе чекам , па еден ден би требало да мрдне пратката од 1003

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Чекам пратка од Англија од минатата година , стигната е во 1003, минатата недела поминав со намера да се расправам за толкаво доцнење. За жал луѓето иако штрајкувале сите беа многу културни па дури и проверија дали е сеуште тука пратката и ме известија поради штрајкот дека неможат ништо да направат освен да прашам во царина, прашав и таму но и таму ме прњчека еден културен господин кој ми се извини и ништо неможеле да направат додека пошта штрајкувала. И така јас си отидов дома малку разочаран затоа што не стигнавме до расправањето ( неможам да се расправам кога многу културно се однесуваа ) и сега ќе чекам , па еден ден би требало да мрдне пратката од 1003
За колку време ти стигна тука и од кога ти седи на царина? Мене денес ми пратија од Англија, со Royal Mail, а прашав пред да нарачам... :mad:

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Јас знам дека нашиве цариници кои цел живот го “работат“ тоа, многу често не знаат под која категорија во нашиот царински тарифник да стават некоја пратка па ќе ја турат која им фаќа око, многу често погрешна, а царинската стапка зависи од тоа....
Сега дали е тарифникот недоработен, или и тие толку знаат, веројатно и двете
Како Алиекспрес би се снашол во целата таа хаварија и би знаел во која категорија да ја стави.....
Ајде, баш да видиме што ќе излезе од тоа
ДО 5600 ден нема царина, само ддв, нема категории, над 5600 е многу лесно, шифрарникот за царинење и шифрите се многу јасни, добар шпедитер и по некој цариник го знаат на памет, и многу е логичен и лесен

bonsmk

read-only
23 јануари 2026
32
10
Мислам дека не мрдна ништо од праткиве, заглавени ми се RE-NL, MK-R исто не мрда ни на ЕЛС ни на Speedaf, имам и една LZ-UZ да видме со овие како ќе поминеме... дали некој воопшто доби некоја пратка месецов а да поминала низ царина?

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Мене денес ми се смени статус во недостасува фактура, а имам пратено од 12.01 кога стигна на царина. Пуштив пак за во секој случај

BlaNik

read-only
23 март 2022
15
8
За колку време ти стигна тука и од кога ти седи на царина? Мене денес ми пратија од Англија, со Royal Mail, а прашав пред да нарачам... :mad:
хаахах како за пред празнично кај нив многу брзо. Порачана на 14 декември и испратена на 16 а стигната овде на 24 декември.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Мислам дека не мрдна ништо од праткиве, заглавени ми се RE-NL, MK-R исто не мрда ни на ЕЛС ни на Speedaf, имам и една LZ-UZ да видме со овие како ќе поминеме... дали некој воопшто доби некоја пратка месецов а да поминала низ царина?
Јас од обичниве имам една UB...HU преку Унгарија што е ставена во вреќа/се прима од испраќачот пред 10-ти фебруари и воопшто нема апдејт од тогаш. Претходната се појави за десетина дена по тој статус во пошта.
Од UA...SK пратките најстарата направи веќе 35 дена од нарачката и абер нема уште да се појави кај нас. Од статусот Hand Over To Last Mile поминаа скоро 25 дена.
Баш ме интересира дали некој добил од стариве UB..HU пратки со статус вреќа од декември до сега.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
127
158
Не знам зошто не ја продадат/затворат, жив трошок без врска е поштава.

Атачменти

• Screenshot 2026-01-29 222230.png
    Screenshot 2026-01-29 222230.png
    16,2 KB · Прегледи: 57

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
тоа не е ништо, јас чекам од 25.12.2025 е заглавена на царина 1006
јас имам преку 50 можеби повеќе од 1 до 26 декември во царина ни 1 не мрда.... сите се со алиекспрес стандард платени со скапоиот шипинг....

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно