Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Па види сега, сетилата викаат вака:

Два рачни часовници се нарачани од ИСТ ПРОДАВАЧ до ИСТА АДРЕСА!
1. ПРВИОТ. На 27 Ноември 2021
2. ВТОРИОТ. На 06 Декември 2021

Тој што е на 27 Ноември нарачан МУ СЕ ГУБИ ТРАГА!
Погледнете го атачментот 109045

Тој што е на 06 Декември нарачан СТАСА!
Погледнете го атачментот 109046

Следен пат да ме цитираш а не да го тапшаш по рамо мунгосот.
Estimated Date of Arrival заврши одамна. Сега чекам на добра воља и имам уште некои 20дена, после тоа не ќе можам ни Refund да си побарам.
За кого треба да жртвувам 80€? За тебе? За mунгосот? За Ковачевски или за МАКЕДОНИЈА!?

Запали цигара и ако можеш некако заборави ги тие 80 еур, па ако бог да, на рефунд да ги добиеш. Бар ќе ти бидат како паднати од небо :LOL:

Преку Федекс, ~4000 еур роба искршена добивме, 3 месеци не ни враќаа на емаил, на телефон не верглаа... После 3 месеци, случајот се заборави. А плативме дупло повеќе за да дојдат авионски за 7 дена (имаше термин пратката како и да се води, специјализирана нешто...). К*р мој специјализирана, со виљушкар некој ја дупнал пепел ја направил опремата.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Федекс се страшна работа. Јас сакав некој ствари да нарачам од Јапонија и разлика помеѓу Стандардна Пошта и Федекс е 4-5$ генерално.
FEDEX.png
За да скратам чекање е ОК цена. Ќе платам +300-400ден за да го имам побрзо. ама дали е тука крај на трошоците со Федекс?
Првин нема кај да прашаш и кај да се информираш. Имаат еден фиксен број на кој никој не се јавува.
После 2 дена драпање конечно ги добив за да добијам инфо дали ќе имам додатни трошоци од нивна страна или останувам на тие 19.99$.
Тие ми поставија прашање:
Колку ќе биде тешка пратката и да им кажам висина длабина и ширина на пакет за да ми искалкулирале трошоци .. мислам. WTF?!

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Скоро исто беше и кај мене. На 13ти се појави недостасува фактура, им пратив уште тогаш на маил. Минатата недела ми стигна и по пошта известување, дека недостастува. Денес се смени во Пренасочена. Не сум сигурен што им значи сега ова, после може да поминам да проверам...

п.с. Инаку имав уште една пратка што стигна после оваа, каде што им пратив маил уште пред да искочи тоа недостасува фактура. Таа веќе ја земав пред некој ден.
Не знам што да речам, на телефон скоро секад никој не се јавува во царина во железничка. Статус ‚пренасочена‘ не сум имал претходно, не знам што ќе се случи у среда, пошто нели не дај боже утре нешто да мрдне работава.
Федекс се страшна работа. Јас сакав некој ствари да нарачам од Јапонија и разлика помеѓу Стандардна Пошта и Федекс е 4-5$ генерално.
Погледнете го атачментот 109078
За да скратам чекање е ОК цена. Ќе платам +300-400ден за да го имам побрзо. ама дали е тука крај на трошоците со Федекс?
Првин нема кај да прашаш и кај да се информираш. Имаат еден фиксен број на кој никој не се јавува.
После 2 дена драпање конечно ги добив за да добијам инфо дали ќе имам додатни трошоци од нивна страна или останувам на тие 19.99$.
Тие ми поставија прашање:
Колку ќе биде тешка пратката и да им кажам висина длабина и ширина на пакет за да ми искалкулирале трошоци .. мислам. WTF?!
Ако ти ја задржат пратката на царина, може да плаќаш лежарина во магацин. Откако ТНТ го презеде Федекс МК, квалитет на услугите ептен им опадна. Федекс ги користам од 2011, порано беа одлични. Сега моментално сум најзадоволен од UPS International.
Што се однесува до величина на пакетот, тоа сите го бараат. Така ти одредуваат цена за транспортот. Не е исто да ти донесат телефон и лаптоп :)

naumovski-andrej

read-only
26 април 2021
38
198
Не знам што да речам, на телефон скоро секад никој не се јавува во царина во железничка. Статус ‚пренасочена‘ не сум имал претходно, не знам што ќе се случи у среда, пошто нели не дај боже утре нешто да мрдне работава.

Ако ти ја задржат пратката на царина, може да плаќаш лежарина во магацин. Откако ТНТ го презеде Федекс МК, квалитет на услугите ептен им опадна. Федекс ги користам од 2011, порано беа одлични. Сега моментално сум најзадоволен од UPS International.
Што се однесува до величина на пакетот, тоа сите го бараат. Така ти одредуваат цена за транспортот. Не е исто да ти донесат телефон и лаптоп :)
Моите искуства со UPS се не-толку-добри, главно затоа што со нив најдолго сум чекал на царина пратки (два пати по недела дена), а првиот пат откако ја пуштија од царина ме вртеа 3-4 дена дека ќе ми ја достават тој ден, секој ден... Најдобра услуга во Мк моментално (објективно, проверено со голем број на пратки изминативе 2 години откако почна КОВИД) се дефинитивно DHL Express (од брзи пошти). DHL имаат човек од царина кај нив во Илинден и сите пратки што стигаат се царинат во рок од еден ден (т.е ти стига пратката денес сабајле, попладне добиваш мејл да пратиш документи, утре ти стига линк за онлајн плаќање со картица, задутре те буди курирот во 8 и пол сабајле да ти ја достави). Да не заборавиме дека се најефтини (1592 денари ДХЛ, 2000 УПС 2100 Федекс).

yuuxuu

hello world
13 мај 2015
51
55
Од Кина 100 пати побрзо, него од Пошта до барем известување да пратеа , ако треба сам ќе ја подигнам пратката. Жалосно како впрочем се во оваа земја.
На 10ти месецов е стигната во МКД. Значи имам време уште...

naumovski-andrej

read-only
26 април 2021
38
198
Пратка стигната во Мк на 14ти декември тек прошла недела ми доставија известување, додека пак пратка стигната на 18ти месецов добив известување денес. Тие што се стигнати пред Нова Година и Божиќ се заглавени низ магацините и чекаат на сортирање...
пошта го прогласувам за умрено, дувлото на дуи пак ни еба мајката, 14 пратки стигнати во мкд од 20-30 декември никаде ги нема поштар не носи, тракинг не кажува сајтот не им работи, дно...

Од Кина 100 пати побрзо, него од Пошта до барем известување да пратеа , ако треба сам ќе ја подигнам пратката. Жалосно како впрочем се во оваа земја.
На 10ти месецов е стигната во МКД. Значи имам време уште...

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Моите искуства со UPS се не-толку-добри, главно затоа што со нив најдолго сум чекал на царина пратки (два пати по недела дена), а првиот пат откако ја пуштија од царина ме вртеа 3-4 дена дека ќе ми ја достават тој ден, секој ден... Најдобра услуга во Мк моментално (објективно, проверено со голем број на пратки изминативе 2 години откако почна КОВИД) се дефинитивно DHL Express (од брзи пошти). DHL имаат човек од царина кај нив во Илинден и сите пратки што стигаат се царинат во рок од еден ден (т.е ти стига пратката денес сабајле, попладне добиваш мејл да пратиш документи, утре ти стига линк за онлајн плаќање со картица, задутре те буди курирот во 8 и пол сабајле да ти ја достави). Да не заборавиме дека се најефтини (1592 денари ДХЛ, 2000 УПС 2100 Федекс).
Моето искуство со ДХЛ ме тера да мислам дека не живееме во иста Македонија :D
Ужасно искуство имам со ДХЛ, кога купувам нешто и ДХЛ се единствена опција за испорака, се размислувам дали да нарачам.
Да, вистина, веднаш те контактираат за царинење ама никогаш не сум добил линк за онлајн да си ја платам царината. Секад чекам по два дена откако ќе им ги пратам документите (лична карта, потврда за вредност на пакет, итн) и лани три пати ми се случи да ми речат дека не се нафаќаат да ми царинат пакет, па сам да си идам до фершпед да си завршам работа со усна декларација.
Лани не сакаа да ми царинат звучници, не беше вредноста над 800 евра. Дечкото со кој разговарав на мејл беше културен ама не ми кажа зашто одбиваат.
Шпедитерските услуги им се поефтини ама лежарината им е кобожем го масираат пакетот дур седи у магацин.

naumovski-andrej

read-only
26 април 2021
38
198
Моето искуство со ДХЛ ме тера да мислам дека не живееме во иста Македонија :D
Ужасно искуство имам со ДХЛ, кога купувам нешто и ДХЛ се единствена опција за испорака, се размислувам дали да нарачам.
Да, вистина, веднаш те контактираат за царинење ама никогаш не сум добил линк за онлајн да си ја платам царината. Секад чекам по два дена откако ќе им ги пратам документите (лична карта, потврда за вредност на пакет, итн) и лани три пати ми се случи да ми речат дека не се нафаќаат да ми царинат пакет, па сам да си идам до фершпед да си завршам работа со усна декларација.
Лани не сакаа да ми царинат звучници, не беше вредноста над 800 евра. Дечкото со кој разговарав на мејл беше културен ама не ми кажа зашто одбиваат.
Шпедитерските услуги им се поефтини ама лежарината им е кобожем го масираат пакетот дур седи у магацин.
Линкови за онлајн плаќање почнаа да праќаат од кај април/мај 2021ва. Пред тоа немаа ама секогаш имаше опција за да платиш со картичка при достава без замарање со уплата со налог. До сега со нив ми стигнале сигурно 10тина пратки, на сите ми се нафатиле да ми царинат и за сите царинската процедура траела 1 ден откако ќе им испратам документи. Лична карта не ми ни барале никогаш, само потврда за уплата и опис на пратката.

Со Федекс/ПНЛ искуствата ми се следни:
1. Првата пратка со нив откако стигна во Мк, им пратив документи, чекав 3-4 дена и на крај ми ја пратија на адресата од лична карта во Кичево наместо на адресата за достава ставена во нарачката во Скопје
2. Втората пратка ми ја утнаа царинската стапка и бидејќи заминував следниот ден на одмор немав време да се објаснувам и платив поскапо отколку што требаше
3. Третата пратка сега пред 2 недели, буквално требаше јас да им пишам мејл за секој чекор од царинењето за тие да се активираат, иначе ќе си чекав 2 недели

Со УПС искуствата ми се следни:
1. Прва пратка со УПС ми беше монитор, платив за шипинг 100 евра само за да стигне побрзо пошто бев на одмор баш тогаш и ми беше мерак да го добијам побрзо. Стигна пратката во Мк, на царина беше точно 1 недела, ја пуштија во петок накај 12, ми се јавуваат од УПС ми викаат “Достава тек понеделник“. Ок викам, нема проблем. Понеделник чекам дома цело сабајле нема никој, им звонам накај 1 саат, ми вика таа од таму “Се слушнав со курирот, денес ќе Ви ја достави“. Не ја достави секако, и ова и вторник и среда дур не се искарав по телефон па да ми ја достават (немаше да биде проблем да ми кажат Во гужва сме, нема да стигне денес курирот, ако сакате да си ја подигнете од магацин, ме нервира што ме лажеа 3 дена по ред).
2. Втората пратка, баш денес ја доставија, ми се јавија ко стигна и стварно ме прашаа зошто сум им оставил лош review на Google и им кажав, и стварно одма чим ја пуштија од царина во петокот, денес ја доставија, ама фактот дека плаќам за брза пошта а чекам пратка по недела дена да се царини, два пати во 2 месеци не ми се свиѓа воопшто.

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Линкови за онлајн плаќање почнаа да праќаат од кај април/мај 2021ва. Пред тоа немаа ама секогаш имаше опција за да платиш со картичка при достава без замарање со уплата со налог. До сега со нив ми стигнале сигурно 10тина пратки, на сите ми се нафатиле да ми царинат и за сите царинската процедура траела 1 ден откако ќе им испратам документи. Лична карта не ми ни барале никогаш, само потврда за уплата и опис на пратката.

Со Федекс/ПНЛ искуствата ми се следни:
1. Првата пратка со нив откако стигна во Мк, им пратив документи, чекав 3-4 дена и на крај ми ја пратија на адресата од лична карта во Кичево наместо на адресата за достава ставена во нарачката во Скопје
2. Втората пратка ми ја утнаа царинската стапка и бидејќи заминував следниот ден на одмор немав време да се објаснувам и платив поскапо отколку што требаше
3. Третата пратка сега пред 2 недели, буквално требаше јас да им пишам мејл за секој чекор од царинењето за тие да се активираат, иначе ќе си чекав 2 недели

Со УПС искуствата ми се следни:
1. Прва пратка со УПС ми беше монитор, платив за шипинг 100 евра само за да стигне побрзо пошто бев на одмор баш тогаш и ми беше мерак да го добијам побрзо. Стигна пратката во Мк, на царина беше точно 1 недела, ја пуштија во петок накај 12, ми се јавуваат од УПС ми викаат “Достава тек понеделник“. Ок викам, нема проблем. Понеделник чекам дома цело сабајле нема никој, им звонам накај 1 саат, ми вика таа од таму “Се слушнав со курирот, денес ќе Ви ја достави“. Не ја достави секако, и ова и вторник и среда дур не се искарав по телефон па да ми ја достават (немаше да биде проблем да ми кажат Во гужва сме, нема да стигне денес курирот, ако сакате да си ја подигнете од магацин, ме нервира што ме лажеа 3 дена по ред).
2. Втората пратка, баш денес ја доставија, ми се јавија ко стигна и стварно ме прашаа зошто сум им оставил лош review на Google и им кажав, и стварно одма чим ја пуштија од царина во петокот, денес ја доставија, ама фактот дека плаќам за брза пошта а чекам пратка по недела дена да се царини, два пати во 2 месеци не ми се свиѓа воопшто.
Не ти побарале лична карта? Ако ги користам нивните шпедитерски услуги, обавезно мора лична карта или пасош. Мене ДХЛ секад ми бараат. Во декември имав два пакети преку ДХЛ, линк за онлајн плаќање не добив. Само жиро сметка. По уплатата им праќам налог од електронското банкарство.
Звучниците у ноември што ги нарачав од Данска, нејќеа да ги царинат. На пакетот уредно имаше фактура и сите останати информации.

Како и да е, ти посакувам да имаш што е можно помалку проблеми со брза пошта и царина и многу пакети :)

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Се јави една пратка денес, други од 27ми декември уште ги нема.
F4A35616-8149-4EFC-BA7E-B0F4F6389D1D.jpeg

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Би можело доколку не било спомнато за постапките како да изберам "DHL Express" место да губам нерви со Македонски Пошти?
Еве кога купував од CU имав само да бирам "DHL" и "UPS" каде второто беше многу поскапо, што требаше да направам во овој момент за да не се сплеткам со Македонски пошти?

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Се јави една пратка денес, други од 27ми декември уште ги нема.
Погледнете го атачментот 109085
Добар си, јас имам заглавена пратка од 27.11.2021, уште абер нема да стигне...
Последен статус е: Arrival in transit country
Се мислам да му пишам да ми вратат пари (бидејќи се работи за 171 евро) или да почекам уште малце.

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар
Добар си, јас имам заглавена пратка од 27.11.2021, уште абер нема да стигне...
Последен статус е: Arrival in transit country
Се мислам да му пишам да ми вратат пари (бидејќи се работи за 171 евро) или да почекам уште малце.
Чекај до последен рок и барај рефунд не брзај ќе ти ги вратат парите а може и ќе ти стигне отпосле нарачката.Имав нарачки заглавени во короната кога беше побарав рефунд и ми ги вратиа парите а нарачките стигнаа после месец дена од кога ми ги вратиа парите.

krema

OG
24 јуни 2009
15.716
15.811
youtu.be
Пиши му дека си загрижен дека ја нема пратката сеуште (да провери од негова страна до каде е), барем да си имаш кореспонденција која ќе ја искористиш подоцна како доказ (доколку дојде до барање на рефунд). ;)
Сепак не се малку пари.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Чекај до последен рок и барај рефунд не брзај ќе ти ги вратат парите а може и ќе ти стигне отпосле нарачката.Имав нарачки заглавени во короната кога беше побарав рефунд и ми ги вратиа парите а нарачките стигнаа после месец дена од кога ми ги вратиа парите.
МНогу педерески, кога диобивате расипани работи барате нови, ако ти стигне од после редно е да му платиш, затоа сме на ова дереџе за никаде сме.

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар
МНогу педерески, кога диобивате расипани работи барате нови, ако ти стигне од после редно е да му платиш, затоа сме на ова дереџе за никаде сме.
Логично никој не сака да изгуби пари за џабе да му пропаднат секое човечко битие реагира соодветно бихејвиористичко однесување :)

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Така е,
но ако веќе ти стигнала пратката а ти си добил рефунд, етички е а и човечки да му ги вратиш рефундираните пари!
А и кога ова се прави често, продавачите може да не стават на листа на непожелни земји за продажба. Така направи Baseus, што е штета затоа што имаат ептен квалитетни ствари. Среќа тоа траеше само три месеци.

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Кај мене се смени статусот во за достава/испорака, денес би требало да ја земам. Малце ме загрижи, дека не сум го видел претходно и јас, а во известувањето од Царина пишуваше дека до 23ти е рокот да им пратам. Викам што ги знам, да не не го виделе маилот... ама по се изгледа ок е.

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Кај мене се смени статусот во за достава/испорака, денес би требало да ја земам. Малце ме загрижи, дека не сум го видел претходно и јас, а во известувањето од Царина пишуваше дека до 23ти е рокот да им пратам. Викам што ги знам, да не не го виделе маилот... ама по се изгледа ок е.
another day, another dollar... ова уште еден нов ден како сајтот на пошта е паднат...
и кај мене има апдејт на статусот дека пратката ми е во поштата во лептокарија ама ДУИ покасно почнуваат со работа у вторник па ќе си почекам за сајтот да се врати у функција. А вака коа ќе си размислам, да си одам директ у пошта, може и без ливче (само со тракинг број) ќе ми го дадат пакетот.
Инаку стварно не е океј да бришат статуси на пратка. Во даден момент недостасувала фактура, па јас им праќам и го бришат тој статус. Зошто?

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Така е,
но ако веќе ти стигнала пратката а ти си добил рефунд, етички е а и човечки да му ги вратиш рефундираните пари!
Секако дека би му пратил пари ако ми стигне пратката, не сум таков тип на човек, нема мирно да спијам.
Ке почекам уште неколку дена (денес е 59ти ден)

Delicon

user
10 јуни 2007
1.267
799
delicon.mk
Секако дека би му пратил пари ако ми стигне пратката, не сум таков тип на човек, нема мирно да спијам.
Ке почекам уште неколку дена (денес е 59ти ден)
Многу прати се заглавени, најверојатно тука, пред воопшто да ги чекираат дека стигнале во мк.
Во петокот мене ми чекираа пратка "Во пошта", пратена на 11.11 од USA преку DHL.

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Незнаев каде да пишам..(ако не му е место тука преместете го)
Ме интересира дали има некоја страна од Турција што може да се купуваат работи кои би ги испратиле по пошта до Македонија?
Нешто слично на Амазон/АлиЕкспрес?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Од Европа мене ми стигаат пратки, од Холандија за 10 дена со PostNL.
Од Германија не знам зошто не стигаат кај нас, ама Петокот ми беше пратерна пратка од Германија до Чешка, денеска стигна.

Имам една пратка од Али со 4PX пошта, ќе видиме колку време ќе и треба да стигне.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно