Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

LED - EDC лампи, батерии, полначи - генерална дискусија

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
@mdeni проверено oригинал Nichia е тоа?
Би земал пар за да си направам светло за читање, само штета што нема нешто потопло од 4000K.

Стигна оваа
Convoy S2+ 1000LM Cree XM L2 T6 - 4C 3 / 5 Mode LED Taschenlampe Torch ( 1 x 18650 Batterie ) - $18.77 Free Shipping|GearBest.com
Ок е вака, само многу грее на најјако. Или нормано е толку да грее, сепак 9-10 вати треба да е?
Инаку позитивно искуство со бернер имав кога бев аутомхеаничар, може и мк да се најде, ама не знам каде оти неја земав јас тогаш.

Нормално е да грее на најјакиот мод. Добро е пошто гледаш дека драјверот термички добро е поврзан со телото на лампата (значи соодветно се лади). Во најсилниот мод на работа ионака нема да останеш долго време пошто пребрзо ќе ја испразниш батеријата. Во твоето разликување на лумените секако нама да приметиш голема разлика меѓу најсилниот мод и следниот мод. Провери и сам. Најсилниот мод е повеќе за ретки ситуации кога сакаш појако светло, на пример кога сакаш да се к***иш малку пред другарите. :)

S2+ за тие пари е одличен дил за лампа со квалитетно изработено и солидно алуминиумско тело и добра електроника. Ледот (Cree) е бонус, и иако нема некој висок CRI сепак субјективно воопшто не е лош. Пробај светни со пазарска лампа (или кинеска од неколку долари) и до неа светни со S2+ па спореди како изгледа осветленото. :)
А за 4-5 долари ете можеш и Ничиа лед да бапнеш (ако навистина е оригинал тоа од линкот).

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
Незнам за конкретната ама имам зимано од интл и од каидомаин 219б и 219ц и биле топ стално. Башка на убава плочка се.

4000к е сосема солидно за батериска. CRIто ја прави да е благодет. 4000к со слаб цри ќе е некое безвезе жолто/помаранџа/зелено светло. А вака е џам. Мислам дека ќе ти заврши работа за тоа.

Ако ти се занимава за потопло светло барај osram soleriq има со висок цри дури и 2700к, и 3000 и колку сакаш. Ама пипави за за монтажа треба малце замарање. А ничијава е плаг енд плеј зашто е на убава плочка монтирана.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Некој проверен извор за осрам?
Од Маусер никогаш не сум нарачувал...
GW KAFGB3.CM-PTPU-27B3-T02 OSRAM Opto Semiconductors | Mouser

За читање, и посебно за пред спиење, се препорачува потопло светло... Нема врска со колор рендеринг индексот (текст во црно бел приказ), туку ладните бои правеле несоница итн.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.620
Скопје
За читање, и посебно за пред спиење, се препорачува потопло светло... Нема врска со колор рендеринг индексот (текст во црно бел приказ), туку ладните бои правеле несоница итн.

Штедливите кога искочија беа топ. Кога дојде време за лед, излезе дека предизвикувале рак, пошто заштитниот фосфорен слој што го имаат бил со имперфекции(пукнатини) и проаѓало УВ зрачење.
Сега ладниве ледови рак предизвикувале пошто го реметеле мелатонинот ради спектар сличен на сонцето и жбуњет организам.
Ако станат жолтиве ептен популарни и дојде до несташица од нив, ќе откријат дека уствари плавиве зголемуваат витамин д во организмот, а тој ризик што претходно бил откриен е минимален а бенефитите се уствари многукратно поголеми.
Па следните рак на шесто чуло ќе предизвикуваат, и така до бескрај :).

Едино нешто што реално е приметливо и може да смета во зависност кој колку е осетлив, е ако има пвм на драјвер светлото. Бар тоа можам да го приметам, поготово кај ефтиниве лед сијалици.

Така да и 4000к ќе ти брка работа по мое мислење. Заеби 2700, ептен здрав ќе бидеш, кој ќе те гледа 150 години :)

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Можеби е плацебо, ама топло светло ме опушта. Ладно светло имам само во фрижидер и по ходници. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
Хорор е ладно светло. Јас немам ни во фрижидер. Се опаметија и тие.

Како и да е CRI но нормален како на ничија е супер. Кога се фативме за орото.

Вака сега. Ако ги видиш спектрите ќе видиш дека за истата плава светлина (проблематична за спиење) добиваш екстремно многу црвена светлина. Односно поголема светлост а помалку плаво. Дури и со 4000к или со колку сакаш К. Но кога веќе сакаш ноќно светло тогаш можеш да одиш на црвени ледови со ~660nm за ноќно светло. Тазе ми се стигнати и не сум имал време да ги исчепкам deep red ледовите. Ама ако го погледнеш спектарот тој е оној длаааабок црвен скоро инфраред дел кој прави се да изгледа убаво и свежо, а скоро секогаш недостасува кај cfl/led. Без разлика на К тој е слаб. Само високо CRI и R9 го нуди. Е сега. Мене ми беше идејава за да направам едно светло за движење навечер без да има воопшто било каква светлина освен најтемно црвена за што помалку да се буди мозокот и полесно да се презаспие. Но, ти можеш на една Nichia колку било К да и додадеш 1 до 5 deep red за да и се набилда тој дел убаво и да има многу малку плаво во однос на добиената светлина.

А можеш и на ничијата еден blue block филтер да и ставиш.

Или да скратиме има малце замарање со поставувањето на осрамот ама директно добиваш 2700к 95цри со скоро ич плава боја. Еве еден пример 1 Stück /1 piece OSRAM SOLERIQ P9 LED COB 2700K WARM WHITE CRI 95 GW MAFJB1.CM | eBay
Ги има на ебај и тие што се шипани од Германија не гледам зошто би биле фејк. Јас и генерално не сум имал проблем со фејк лед, кога сум зимал лед. Само во кинески ствари имало фејк Cree љиљакова или нешто слично.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
@mdeni проверено oригинал Nichia е тоа?
Би земал пар за да си направам светло за читање, само штета што нема нешто потопло од 4000K.

Нормално е да грее на најјакиот мод. Добро е пошто гледаш дека драјверот термички добро е поврзан со телото на лампата (значи соодветно се лади). Во најсилниот мод на работа ионака нема да останеш долго време пошто пребрзо ќе ја испразниш батеријата. Во твоето разликување на лумените секако нама да приметиш голема разлика меѓу најсилниот мод и следниот мод. Провери и сам. Најсилниот мод е повеќе за ретки ситуации кога сакаш појако светло, на пример кога сакаш да се к***иш малку пред другарите. :)

S2+ за тие пари е одличен дил за лампа со квалитетно изработено и солидно алуминиумско тело и добра електроника. Ледот (Cree) е бонус, и иако нема некој висок CRI сепак субјективно воопшто не е лош. Пробај светни со пазарска лампа (или кинеска од неколку долари) и до неа светни со S2+ па спореди како изгледа осветленото. :)
А за 4-5 долари ете можеш и Ничиа лед да бапнеш (ако навистина е оригинал тоа од линкот).

Дека е квалитетно изработена е, ем лесна е, лежи на рака, најверојатно ќе се најде за се' освен за на точак :)
Па не знам точно кој модел го имаш, ама кај мене има приметлива разлика на сите 3 нивоа... Не дека на средно ниво е нешто темно, напротив е сосем задоволително. Можда има буст на најјако, па вади над 100% снага па затоа грее току.
Споредбено со кинеска од 2-3$, секако дека има голема разлика, али ми се погаѓале кинески чипови што светат ( од око) како овој. Кога ќе имам прилика ќе направам некоја слика за споредба.
Приклучок за банка/полнач би дошло предобро, поготово така за подолги релации.
Инаку може да се најде само електроноката т.е. регулаторот и копчето одзади? Нешто како за диу.
Халогенките даваат изразито топла боја, а пошто ќе ја користиш кратко пред спиење и за читање може и ќе биде наједноставна опција.
Како и да одлучиш да ја правиш ме интересира изведбата, сум се мислел нешто сличо за столна ламба, али естетиката ми е слаба страна, па ако сакаш одкако ќе направиш да шлапниш некоја слика.
Инаку еве за 100-че што се наоѓа во кинесконо на рекорд (се за 99).
Imgur

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.620
Скопје
Можда има буст на најјако, па вади над 100% снага па затоа грее току.
Споредбено со кинеска од 2-3$, секако дека има голема разлика, али ми се погаѓале кинески чипови што светат ( од око) како овој.
Буст(поточно турбо) е термин што го користат производителите и на иста диода може да е различен од бренд до бренд, во зависност колку може да лади телото и како бил расположен дизајнерот.
XM-L2 на алуминиумска звезда(каква што е фабрички с2+) можат да работат на до отприлика 4А , а на бакарна и до отприлика 6А.
Ако твојата е 1000 лумени, онда третиот мод е 2.8А. С2+ телото без да прегреее многу трпи негде до 1.5А.
Вториот мод е негде околу 1А и е направен да и е апла комотно, а и не би приметил некоја многу голема разлика кога би бил и 1.5А.Така да добро ја осмислиле дечките.
Од ефтината кинезарија максимум што имам видено е 2А за сингл лед ламби и XM-L диода.Ако ти улетала таква на око може да изгледа приближно , ама реално се околу 600 лумени на старт(ако нема добар пренос на топлина одма опаѓа оваа вредност). За да на око ти изгледа дупло посветло , треба негде 3х повеќе лумени да има.

Можеби е плацебо, ама топло светло ме опушта. Ладно светло имам само во фрижидер и по ходници. :)
Муабетот ми беше да не бркаш одредена температура ради најнови сознанија, пошто увек ќе најдат нешто за следното да е подобро.
А за што најубаво ти лежи на око , тука нема муабет.

Иначе интересна столна ламба што ми улета пред некое време и и се мерачам е BlitzWolf BW-LT1 , 90+ CRI со прилично интересни функции а и избор на температури(на жалост нема 3000к).
Blitzwolf.png

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Го биѓава нешто? Знам дека порано беа скапи и не ги ни гледав многу.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.620
Скопје
Го биѓава нешто? Знам дека порано беа скапи и не ги ни гледав многу.
Aко земаш, гледај со сензорот на кабел да биде, каде каде попрактични се.
Од ефтините најпопуларен модел ти е HS1010 , маана мислам му беше дека на ладни диоди прилично ги завишува резултатите(некои 10-20%).За парите а и како за старт е добар избор.

Можеш и LX1330B евентуално ако ти се троши некој денар повеќе. На неколку наврати ги имам видено странскиве популарни тестери, дека имаат вакви во арсенал како буџетна верзија.

Што се однесува на прецизни уреди, колку што памтам оние со по 3 нули во цената имаат некои +-%5 прецизност. Апла прецизен уред за ова поле претпоставувам дека би имал 4 или повеќе нули во цената.
Така да за нас и погоре предложениве се добра опција ако сакаш подетална информација а да не нагаѓаш, пошто сигрно се попрецизни од око :).

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X | BeQuiet! DRP4
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
970 Evo+ 500Gb, 870 QVO 1TB, WD5000AAVS, WD10EZEX
PSU
Antec HCG850M
RAM
G.Skill Ripjaws V 4x8Gb @ 3600 Mhz
Video card
Red Devil Radeon RX 6800XT 16GB
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Logitech G502 Lightspeed | QCK+
Keyboard
Ripjaws KM570 RGB MX Brown
Audio
Realtek® S1220A | Sennheiser GSP300
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Малце забаено али...
Дежаву ги простудирал максимално бтерискиве ламби, како што спомна со полна батерија струјата е 2,8 ампери на најакиот мод. Кога е послаба батеријаа струјата се намалува ама на око и не се осеќа многу.
Како што кажа Локван, споредено со кинески, и тоа фалени демек биле wooow, живи смешки, ц2 потполно ја покри кинеската. Сосем малце се осеќаше дали е пуштена/исклучена кинеската.
Може ради што кинеската беше 6000-7000к па изгледаше дека свети јако.
Него освен линкот погоре кај да барам само чип, еден на 3,6в, еден на 14,4 ( за во кола ).
Патем, има некој конвој со пријлучок за банка/напојување? Ми дојде идеја дека може да се полни од динамо батеријата на некоја удолница, па би сакал да разгледам таква опција.
Благодарам за досегашните ( однапред и за идните ) совети.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Немам можност деновиве да пишувам подетално, ама избор Cree лед-ови имаш моментално на попуст на ФТ. Погледај тука:
Special Offers: FastTech

И одлични Ничиа ледови за Ок пари, како што напиша Бобсон еден пост над тебе.

Види само точно што треба (струја, димензии, јачини, итн).

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Ти благодарам, не бев сигурен за фт, дека не пишува аутентик на сите. А на ГБ тешко се сенаоѓам, ако имаш луфта ќе те замолам за едно ликнче, ем да видам што чудо се и Ничиа.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Не е Gearbest. :)
Линкот на Боби е од БФЛ форумот, групно купување. Таму на БФЛ го има и линкот кон онлајн продавницата. На групново купување секако е поевтино.

Тие од ФТ би требало да се оригинал Cree ледови, пошто не држат клонови.

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X | BeQuiet! DRP4
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
970 Evo+ 500Gb, 870 QVO 1TB, WD5000AAVS, WD10EZEX
PSU
Antec HCG850M
RAM
G.Skill Ripjaws V 4x8Gb @ 3600 Mhz
Video card
Red Devil Radeon RX 6800XT 16GB
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Logitech G502 Lightspeed | QCK+
Keyboard
Ripjaws KM570 RGB MX Brown
Audio
Realtek® S1220A | Sennheiser GSP300
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Испадна не е таква батеријата да може да се полни директно, идејата ми беше да се полни од динамото (5.5в е).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.566
19.254
Дечки овдека низ форумов кружеше еден линк за порачување на Eneloop батерии од интернет ама не можам да го најдам. Ми се чини дека беше холандска страна..

@krema?
Ти ми се моташ низ темава па се сетив на тебе :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
NKON
Ама моментално шипингот е ужас, чекај подобри времиња или од кај јужниот сосед Икеа-метро-космос како ли се викаше незнам. :D

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Дечки овдека низ форумов кружеше еден линк за порачување на Eneloop батерии од интернет ама не можам да го најдам. Ми се чини дека беше холандска страна..
Некој од Македонија се испокакал како и секојпат и пак го скинале нормалниот шипинг.
Поскапата опција ти е Pixplus: Search results for: 'eneloop'

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Да да, и вејпериве се пожалија.
Некој драјвер да посочите, моите очекувања се да држи напон "толку и толку" волти (3,7 најверојатно) 3-5ампери, кога е под 3в батеријата да исклучи по можност и да има некоја регулација на полнење т.е. заштита од преполнување. Гледав на али експрес неколку, али не пишуваше стриктно дека на 2,5 или 3 в ќе се исклучи, а гледам ако не се исклучу батеријата е "готова". Ка конвојот гледам има "ОЕМ" ваков марифет, со тоа што нема можност за полнење, али ете може има некој "драјвер!" со таква додатна опција.
Фала.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Има иницијатива за дружба со лампи утревечер некаде на Водно. Можен е и друг термин, ако има заинтересирани за друг термин.

Помеѓу другото, ќе има демонстрација на BLF GT лампа. :)

123456

poweruser
12 април 2013
2.072
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Стигна оваа
Convoy S2+ 1000LM Cree XM L2 T6 - 4C 3 / 5 Mode LED Taschenlampe Torch ( 1 x 18650 Batterie ) - $18.77 Free Shipping|GearBest.com
Ок е вака, само многу грее на најјако. Или нормано е толку да грее, сепак 9-10 вати треба да е?
Инаку позитивно искуство со бернер имав кога бев аутомхеаничар, може и мк да се најде, ама не знам каде оти неја земав јас тогаш.

За колку време стигна?

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Не се сеќавам скроз точно т.е. не водам баш евиденција, али 2-3 недели ќе да беше. Инаку може да.сеподобри тие што се полнат, ради што може да гиприклучиш и на полнач (банка) додека светат (најверпјатно)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно