Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кулери - разладни тела - водени ладења - вентилатори - се за ладењето

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
што му фали на процесорот за да вози 96гига рам? единствено проблем може да има заради 4 стика (амд не ги мириса)

Процесорот е one trick pony за игрици само. Толку рам за игрици никогаш нема да ти треба. Дури и 64 гига е оверкил. настрана што троши и грее ко сијалица и му ставаш кастом луп.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Процесорот е one trick pony за игрици само. Толку рам за игрици никогаш нема да ти треба. Дури и 64 гига е оверкил. настрана што троши и грее ко сијалица и му ставаш кастом луп.
очигледно системот е правен за wow ефект

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Оваа убавина скапо се плаќа а згора на тоа и кратко трај.
300 еврејки кошта само блокот за графичката кој после година 2 ќе почни со рѓосување а исто важи и за процесорот.
Како секој систем што треба да се одржува така и овој,но овој малку појче.

echoffs

read-only
3 февруари 2026
9
4
Дечки од каде може да се купи течност за водено ладење, барав специфично Thermaltake t1000 и не можам да најдам никаде во државава, и да нема баш од тој бренд би пробал и нешто ново само неможам никаде да најдам. Има некој идеја ?

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Дечки од каде може да се купи течност за водено ладење, барав специфично Thermaltake t1000 и не можам да најдам никаде во државава, и да нема баш од тој бренд би пробал и нешто ново само неможам никаде да најдам. Има некој идеја ?
Бугарија/Грција. Пред некој месец од Бугарија земав corsair hydro x серија на течност за потребите на една конфигурација.

Dimson

hello world
14 ноември 2018
119
139
Скопје
Купив од Нексио NZXT Kraken 280 ELITE V2 RGB на idle температурите се 60 С, на cinebench или било кој друг benchmark процесорот иде до 90 C и го намалува clockot има thermal throttling. Што може да е проблемот, мењав термална паста повеќе од 3 пати а моментално имам Thermal Pad KryoSheet Thermal Grizzly 33x33mm. Се работи за 7800x3d дали е можно пумпата да не е работи воопшто а на софтверов на NZXT и на матичната да ми јавува дека сепак работи. Со прст на екранот осетив многу мали вибрации но не сум сигурен дали се од пумпата. Исто така водата воопшто не се загрева т.е. иде најмногу до 36 С. 1774267191436.png

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.282
5.254
Скопје
hackitfree.github.io
Купив од Нексио NZXT Kraken 280 ELITE V2 RGB на idle температурите се 60 С, на cinebench или било кој друг benchmark процесорот иде до 90 C и го намалува clockot има thermal throttling. Што може да е проблемот, мењав термална паста повеќе од 3 пати а моментално имам Thermal Pad KryoSheet Thermal Grizzly 33x33mm. Се работи за 7800x3d дали е можно пумпата да не е работи воопшто а на софтверов на NZXT и на матичната да ми јавува дека сепак работи. Со прст на екранот осетив многу мали вибрации но не сум сигурен дали се од пумпата. Исто така водата воопшто не се загрева т.е. иде најмногу до 36 С. Погледнете го атачментот 159868
Колку што знам тие процесори жешки се и тоа се нормални температури за нив - ама немам искуство - можеби треба да се пониско со хардверов што си го купил - јас само да ти препорачам PhaseSheet PTM | 50 x 40 mm | S-TG-PS-50-40 за ваква работа или за графичка зошто стварно е Топ .
Можеби не е наместено добро тоа ливчето КриоШид ?

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Купив од Нексио NZXT Kraken 280 ELITE V2 RGB на idle температурите се 60 С, на cinebench или било кој друг benchmark процесорот иде до 90 C и го намалува clockot има thermal throttling. Што може да е проблемот, мењав термална паста повеќе од 3 пати а моментално имам Thermal Pad KryoSheet Thermal Grizzly 33x33mm. Се работи за 7800x3d дали е можно пумпата да не е работи воопшто а на софтверов на NZXT и на матичната да ми јавува дека сепак работи. Со прст на екранот осетив многу мали вибрации но не сум сигурен дали се од пумпата. Исто така водата воопшто не се загрева т.е. иде најмногу до 36 С. Погледнете го атачментот 159868
Го имам истиот процесот го ладам со ARCTIC LIQUID FREEZER III PRO 360 во ајдл е 47-50с при играње иде до 60 и воглавном тука стои со повремени спајкови до 65С ако играта е паузирана па читам нешто на нет....

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Прво што ми паѓа на памет е:
1.Недоволен контакт со процесорот
2.Да пробаш свој рачен фан курв
3.Промени ги кулерите на АIO и сетирај ги на перформанс во биос.
4.Проблем со самиот кулер.

Моментално работам на 9800Х3D со Enermax Aquafusion ADV 120mm AIO сo афтермаркет кулер со Arctic P12 Pro.
Tемпературата на бенчмарк ми е 81C-игра 60c a idle 31-45
Едит:
9800X3D има различна позиција на CCD во споредба со 7800Х3D затоа има за нијанса подобри термални подобрувања но ова кај тебе повеќе ми мириса на друг проблем,неби требало со 280 да имаш таков проблем.

Dimson

hello world
14 ноември 2018
119
139
Скопје
Мислам дека контактот помеѓу процесорот и кулерот не е добар, али после 5-6 вадења и повторно ставање нема никаква промена. Ќе видиме какво искуство ќе имам со сервисот на Нексио бидејќи има повеќе незадоволни на форумов :)

echoffs

read-only
3 февруари 2026
9
4
Има ли некаде тестер за притисок на водено ладење ? Пц-во при транспорт беше оштетено, воденото ладење беше изместено и цевките искривени, сеа барам тестер за да знам дали губи притисок кога е затворен системот. Све што најдов е со интернационален транспорт од странство, имаат ли некој од големиве продавници како сетек или анхоч таква услуга за тестирање ?

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно