petkotrajko
poweruser
- 16 јуни 2017
- 2.498
- 2.949
Мислам дека премногу паушално се гледа на нештата, посебно на терминот „приватност“ кој во последниве децении е се појќе девалвиран и губи на значење.Ама луѓе, не ги додавајте картичките, не користете Google Pay и готово! Стварно не ве разбирам! Настрана што не сфаќам во што е проблемот ако Гугл знае дека сум купил тоалет у Стокомак! И што со таа информација!? Ај бе на драмете жити све!
А последниве неколку години, има уште поголема девалвација и беззначајност на сето она што значеше приватност.
Новиве генерации не ни знаат што значи тоа.
Дури и навредени се можда ко ќе им кажам дека немам социјални мрежи, и не почитувам премногу споделување на слики јавно, за сите, од првата посрана пелена сликана 60 пати во бурст мод, и аплоадна дирек на...шознам, ФБ, Инста или слично.
Па, баш така гледам и јас на тоа, односно гледам дека кон мене гледаат ко да праам драма ако спомнам приватност. Дури и навредени се најчесто од мојот став за приватност (понекогаш, понекои, не сите).Па не можеш сега, нема алтернатива. Имаше алтернатива, сега нема.
Мои податоци, моја дискреција бе, зошто да знае све гугл? Ти ако си немаш сенс за приватност не значи дека ние драмиме.
Да, запознат сум со се поголемото присуство на лесно достапните технолошки решенија за масовно следење, но тоа не значи дека ми е сеедно.
Без разлика што „абе јас не праам криминал, шо дека знаат“, не гледам причина зошто некој таму да знај што јас праам или не праам?
Правото на приватност полека заминува во историјата...доброволно.
Се извинувам, малце офтопик отидовме.