Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кафемат што да купам

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
+1 за Eureka Mignon серијата, имаш повеќе варијанти со/без тимер, со/без хопер, купете тоа што ви одговара. Со здравје да се користи машината.
Мелниците исто така ѓи имаш и во Портиоли кафичот близу Ramstore Mall со ок цени, можно е дури подобри од interfood. Прашај си за сигурно.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.760
4.479
Неготино
@Fatal1ty_ со здравје да се користи.

Чисто советувам никогаш да не купувате машина со канистер за млеко, туку со frother како чичко фаталити шо напраил.
Да, прави убава пена, ама не сакате, верувајте не сакате да знаете што се останува внатре, без разлика колку ја чистите и плакнете со вода.
Зажалив што ја купив таа на Беко со канистер, ама тоа е што е, бар убаво кафе праи.

Инаку еве 5 години терам со машина и кафе во зрна што јас дома си го мелам со ова чудо:

5 години мака нема, а мелам еднаш неделно по 300 грама обавезно. Не знам ни дали треба да се наостри тој ножот, ама мелење цела полна од 37 - 42 секунди мака нема.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Чисто советувам никогаш да не купувате машина со канистер за млеко, туку со frother како чичко фаталити шо напраил.
Да, прави убава пена, ама не сакате, верувајте не сакате да знаете што се останува внатре, без разлика колку ја чистите и плакнете со вода.

Се придружувам на препоракава.
Од лично искуство, 2 капки млеко да останат, ќе станат урда и утре у кафето ќе ти ги плукне…
Frother е каде каде похигиенска ствар.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Инаку еве 5 години терам со машина и кафе во зрна што јас дома си го мелам со ова чудо:

5 години мака нема, а мелам еднаш неделно по 300 грама обавезно. Не знам ни дали треба да се наостри тој ножот, ама мелење цела полна од 37 - 42 секунди мака нема.
Чисто информативно, ова не е мелница за кафе туку блендер.
Никогаш нема да добиеш конзистентно мелено кафе.

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен

Не можеш да направиш добро кафе со ваков тип, да не правиме муабет за еспресо. Мелницата е подеданкво ако не и поважна од кафематот.

@TheMarshal и @Delicon препорачаа Timemore C2/C3 ама тие не мелат доволно ситно за еспресо, треба да имаш pressurized portafilter, знам бидејќи имам и едно и друго, одлични се за мока пот.

Рачните мелници (кои се подобри цена/перформанси) за разлика од електричните не се за секој, си бараат малку ритуал и ќејф, нешто како плоча/ЦД vs Winamp.

Многу време потрошив на читање/гледање и да не се заебам пак, купив Kinu M47 Phoenix, пуштив солза кога стегнав buy now, среќа сопругата не праша колку пари е па да морам да лажам.
Убаво е чуството кога знаеш дека не треба да се замараш повеќе. Cry once, buy once е добра метода кога знаеш дека долговремено ќе користиш нешто.

За вас не знам дали е тоа решение бидејќи сте тазе и прашање колку ќе ве држи ентузијазмот.

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
Можеш да разгледаш и Kingrinder k6 или пак некој друг модел, тие се со поприфатлива цена од Kinu, а доста добри рецензии има.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
А на тема Krups, за тие што ни е поважно iPhone на маса да ставиме до кафето отколку да потрошиме 1000 евра на кафемат може да го препорачам овој модел.

Не е стејт оф ди арт ама еве веќе 5 години го користам, по 4 кафиња минимум на ден со млеко на frother и уште не умира.
За аматер кафепијач ко мене, со Lavazza кафе прилично среќен сум со него.
Инаку беше околу 7000ден 2020/2021 негде.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
@TheMarshal и @Delicon препорачаа Timemore C2/C3 ама тие не мелат доволно ситно за еспресо, треба да имаш pressurized portafilter, знам бидејќи имам и едно и друго, одлични се за мока пот.
Мелат за еспресо без проблем, од искуство ти кажувам и не ти треба pressurized portafilter.
Башка кафематот му иде со pressurized portafilter, така да може и мелено кафе да купува.

Последна промена:

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Мелат за еспресо без проблем, од искуство ти кажувам и не ти треба pressurized portafilter.
Башка кафематот му иде со pressurized portafilter, така да може и мелено кафе да купува.
Не знам чие искуство, безвеза ми е да пишам бидејќи ја имам дома и знам колку (не)можи.

Пушти видео кај што еспресо течи 30сек и ќе ти го поклонам цел сетап што го имам и ќе пијам исклучиво нескафе.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Не знам чие искуство, безвеза ми е да пишам бидејќи ја имам дома и знам колку (не)можи.

Пушти видео кај што еспресо течи 30сек и ќе ти го поклонам цел сетап што го имам и ќе пијам исклучиво нескафе.
Година дена мелев еспресо на Timemore C2 за на Gaggia Classic Evo Pro пред да земам Mignon Zero.
Еспресото течеше 25-30сек се по пропис како шо треба.

Спремај нескафето :D

Едит: заборавив да кажам дека ја сменив плочката за кликови со поситни.

1775119670836.png

28 јануари 2017
2.050
4.706
Ресен
Година дена мелев еспресо на Timemore C2 за на Gaggia Classic Evo Pro пред да земам Mignon Zero.
Еспресото течеше 25-30сек се по пропис како шо треба.

Спремај нескафето :D

Едит: заборавив да кажам дека ја сменив плочката за кликови со поситни.

Погледнете го атачментот 160237
Прати видео.
Јас на 40mm basket без притисок не можев да извадам еспресо, ти на 58мм ти течеше 30 секунди, важи.

Едит: не знам колку модификацијата со поситни кликови може да игра улога ама сакам да видам.

Се извинувам за офтопикот.

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.760
4.479
Неготино
Чисто информативно, ова не е мелница за кафе туку блендер.
Никогаш нема да добиеш конзистентно мелено кафе.
Во ред, нека биде блендер. Едни единствени сте што имате кажано дека ова е блендер, иако коцка шеќер не може да сокрши.
Ќе си продолжам да го користам и да си добивам вакво кафе од блендеров (без млеко) .. Со задоволство би ти дал да пробаш.
MVIMG_20260402_114619.jpg
MVIMG_20260402_114911.jpg

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Во ред, нека биде блендер

Гранулацијата на мелењето не е конзистентна кај овие мелници. Добиваш и крупни и премногу ситни фрагменти. "Посериозните" мелници имаат конзистентна гранулација на сомеленото кафе. Тоа помага за еднаква екстракција.

Ситните честички, или што ги викаат "fines" им треба повеќе време да се направи екстракција на кафето. Крупните честички, пак им треба многу помалку време. Во суштина на тие мелници што ги нарековме како "блендер", поради таа неконзистенција на мелењето, физички не е возможно да добиеш балансирана екстракција.

Тоа е проблемот. Еве како изгледа визуелно.
coffee-grinders-good-vs-great-coffee-the-result-oceana-coffee-2022_6534f491-e803-4616-a80e-3fc9a62456f8-1750702644.png

На крајот на денот, доколку ти е убаво кафето и си задоволен. Уживај си во него и не се замарај со нас будалите - што забегуваме.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Пооо јака тема, ја имам заследено со интерес - поздрав до Авторот и со здравје да се користи Де лонгито, ќејф да ви прај (хепи вајф - хепи лајф) ;)
Не знаев и дека имаме толку познавачи на форумов за тематиката.

Веќе 3 години си прам кафе на Electrolux EasyPresso (EEA111) и мелам на електрична мелница Melitta Molino 1019-02 :

IMG20260402093834~2.jpg IMG2 copy.png

Сакам да одам натаму во ова, па молам за совет за следен еволуциски чекор, на кој сетап да целам, а да не мора да го шитнам едниот бубрег?
Размислувам за GAGGIA CLASSIC E24 и понатамошни модови со неа (бидејќи ја има локално) или пак Breville Barista Max (имам можност да ми ја донесат од странство). До сега покрај мое свежо мелено трошев и готово сомелено кафе во комбинација со pressurized дупли филтри. Натаму би одел исклучиво со портафилтер рачка без дно и концвенционален едноѕиден филтер, и строго свежо мелено кафе, само чисто кратко еспресо преферирам, додатоци како frother за млеко не ме интересираат.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Размислувам за GAGGIA CLASSIC E24

Сам си одговори за што е најдобра опција локално :D

Доколку буџетот ти дозволува ѕирни и Profitec Go или евентуално Gaggia Classic GT. Лично сметам дека PID е убава работа да имаш на кафематот. Ќе си одржува температура, ќе можеш и да си играш со температурата (пример потемно печени кафиња ќе можеш да намалиш темпаратура за нив, а посветло печени да зголемиш.

Пред да правиш било каков upgrade, појди на Тему или Аликеспрес и купи си вага и WDT tool. Секако, доколку немаш ништо до сега. Ќе потрошиш минимално, а ќе добиеш многу. Со помош на WDT ќе подобриш дистрибуцијата на кафето внатре во портафилтерот, а тоа ќе ти помогне за подобро да се движи водата низ кафето и подобрува екстракцијата. Искрено, за алатче од неколку долари - добиваш најголем ефект.

Вагата ти е потребна за да си направиш стандардизација, да не идеш по око колку кафе ќе искористиш, а колку течност ќе извадиш. Вообичаено правило е 18g кафе, 36г течност.
Сега не знам колку кафе ти собира корпата. Почни најпрво со евтини додатоци, и стандардизирање на "рецептот".

dddragan

hello world
12 август 2014
434
595
Пооо јака тема, ја имам заследено со интерес - поздрав до Авторот и со здравје да се користи Де лонгито, ќејф да ви прај (хепи вајф - хепи лајф) ;)
Не знаев и дека имаме толку познавачи на форумов за тематиката.

Веќе 3 години си прам кафе на Electrolux EasyPresso (EEA111) и мелам на електрична мелница Melitta Molino 1019-02 :

Погледнете го атачментот 160248 Погледнете го атачментот 160247

Сакам да одам натаму во ова, па молам за совет за следен еволуциски чекор, на кој сетап да целам, а да не мора да го шитнам едниот бубрег?
Размислувам за GAGGIA CLASSIC E24 и понатамошни модови со неа (бидејќи ја има локално) или пак Breville Barista Max (имам можност да ми ја донесат од странство). До сега покрај мое свежо мелено трошев и готово сомелено кафе во комбинација со pressurized дупли филтри. Натаму би одел исклучиво со портафилтер рачка без дно и концвенционален едноѕиден филтер, и строго свежо мелено кафе, само чисто кратко еспресо преферирам, додатоци како frother за млеко не ме интересираат.

Bottomless portafilter е многу тешка заебанција, да знаеш. Многу тинтрање има таму за да извади добар шот, pressurized ти помага индиректно за стварите што би ги заебал (распоредено кафето, тамперот, гранулација на зрно, итн.). Можеш да земеш добра машина и пак да користиш pressurized. Ама многу е интересно да си играш со bottomless, поготово кога гледаш од доле како тече шотот :)

Јас би ти рекол да ја земеш Gaggia-та или горе што ја спомнаа Profitec Go. Profitec Go веќе има неколку модови вклучени што ги нема Gaggia, а одма ќе ти притребаат, како PID и pre-infusion. Ама па и доста поскап е... ако ти го носат од странство со поврат на данок, едно друго може да излезе добра цена.

Види го и Rancilio Silvia доста го фалат, во категорија тука негде е со Gaggia Classic-от.

Breville-от изглеа примамливо, ама на крај пак нема да ја користиш таа мелница, туку ќе купиш друга најверојатно.
Мислењето е автоматски споено:

Може пример и Flair да земете и да бидете едини фраер у маало што има еспресо кога ќе снема струја. Или на камп у Грчка

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв